|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Przygtowanie do bierzmowania dla dorosłych
Witam,
chciałam się nieco dowiedzieć jak wygląda przygotowanie do bierzmowania. Wszelkie formalności, gdzie i do kogo z czym się udać ![]() Mój chłopak nie ma bierzmowania, bo w podstawówce ksiądz nikogo nie dopuszczał. Teraz będzie musiał przyjąć ten sakrament by móc wziąć ślub. Mieszka na wiosce i wiemy, ze na pewno w katedrze w pobliskiej miejscowości co miesiąc udzielają bierzmowania. Ale jak wszystko pozałatwiać i w jakiej kolejności i w ogóle jak to wszystko wygląda, to już liczę na Waszą pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przygtowanie do bierzmowania dla dorosłych
Jak zalatwic przygotowanie do bierzmowania? Idziecie do parafi, mowicie, ze taka i taka sprawa, pytacie kiedy odbywaja sie spotkania i juz
![]() I kwestia posiadania bierzmowania jako koniecznosc przy zawieraniu slubu w kosciele tez zalezy od parafii ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
A czy koniecznie trzeba wybrać się do swojej parafii?? bo powiem szczerze proboszcz jest dziwny i chyba trochę uprzedzony do rodziny mojego chłopaka.. ogólnie niezbyt jet lubiany na wiosce..aż strach co może nawymyślać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
teoretycznie tak, ale praktycznie możecie popytać w innych - mój TŻ dla przykładu będzie przygotowywany w parafii z którą żadne z nas nie ma nic wspólnego
![]() Edytowane przez agusiajnw Czas edycji: 2011-03-23 o 09:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Nie musi iść do swojej parafii- jesli chodzi o lublin to bierzmowania dla dorosłych odbywają się chyba co miesiąc w Katedrze. Wystarczy zorientować się gdzie w danej miejscowości udziela się bierzmowań dla dorosłych i przejść do danej parafii. Na stronie interenetowej kurii powinna byc taka informacja umieszczona.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ale nauki? czy jakieś zdawanie modlitw? to nie musi być u swojego księdza??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
W przypadku Lublina nauki są prowadzone przy Katedrze czyli organizuje je parafia która udziela bierzmowania. U nas były to chyba 4 niedziele po pare godzin, ale nie pamiętam ile dokładnie.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
dzoan istnieje możliwość przystąpienia do sakramentu bierzmowania w nie swojej parafii. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Tak ja wiem, ze samo przystąpienie do bierzmowania moze odbyć się poza parafią, u nas to katedra w pobliskiej miejscowości. Ale jeśli chodzi o samo przygotowanie do bierzmowania? Bo to katedry trzeba przyjść z jakimiś zaświadczeniami?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, ale co ja wam poradze na to, ze ksiadz chodzac po koledzie mi tak powiedzial? Ich wewnetrznych zasad nie zmienie, na prawde co parafia to obyczaj
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Kan. 1065 - § 1. Katolicy, którzy nie przyjęli jeszcze sakramentu bierzmowania, powinni go przyjąć przed zawarciem małżeństwa, gdy jest to możliwe bez poważnej niedogodności." i stąd te nieścisłości ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
No to podam wam adres mojej parafii i zobaczycie, ze u mnie nie trzeba miec bierzmowania
![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Skoro bierzmowania dorosłym osobom udziela się w Twoim rejonie w Katedrze, to tam również odbywa się przygotowanie. jedyne co będziesz potrzebować od proboszcza w swojej parafii to prośbę do proboszcza katedralnego o przygotowanie do bierzmowania. Chodzi o to by ksiądz w katedrze wiedział, że Twój proboszcz wie, że się przygotowujesz do bierzmowania. Do tego potrzebujesz świadectwo chrztu z parafii, w której było się chrzczonym. Ja tak jak Mouse znam warunki dotyczące bierzmowania dorosłych w Lublinie (swego czasu sama prowadziłam takie spotkania przy katedrze). U nas jest to ok 6 spotkań w niedziele, po nich jest bierzmowanie w 3 poniedziałek miesiąca. Nie ma żadnego wkuwania regułek czy modlitw, nie ma przepytywania. Są to tylko spotkania, trochę jak rekolekcje dla mniejszej grupy i tyle. Prowadzą je księża i osoby świeckie. Najlepiej zajrzyj na stronę kurii, dowiedz się jaki ksiądz jest za to odpowiedzialny i zadzwoń, albo też zobacz kiedy następna grupa rozpoczyna swoją sesję wszystko się wyjaśni. Powodzenia!
Edytowane przez Ashyshqa Czas edycji: 2011-03-26 o 18:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Ja jestem świeżo po naukach przedmałżeńskich i ksiądz oświadczył (ku mojemu zdziwieniu), że do zawarcia związku małżeńskiego nie jest potrzebne bierzmowanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Byłam u bierzmowania 2 miesiące temu. Mój proboszcz jest bardzo nieżyczliwy, nie chciał w żaden sposób mi tego ułatwić, więc się przemeldowałam do innej parafii
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
jest mozliwosc nauk w moim miescie a na bierzmowanie przyjac w Twoim? bo u mnie mam maly problem....i w pierwszy poniedzialek miesiaca jest u mnie a to juz za pozno bedzie...;( wiec szukam w innym miescie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
hejka ja właśnie wybieram się na bierzmowanie czekam na znak od księdza :P
i zastanawiam się właśnie czy te spotkania będą wyglądać tak jak napisała Ashyhqa takie niby rekolekcje ;P i wiem też że ma być egzamin z bierzmowania.. na czym on polega. Jesteś kobietą mega stresującą się więc nie ma się co dziwić że chce wszystko wiedzieć wcześniej. I tez nie biorę bierzmowania w swojej parafii tylko tak gdzie będę we wrześniu brać ślub ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
ja "przegapilam" bierzmowanie w swojej parafi. po namowach ze strony narzeczonego pojechalam do Warszawy. tam w katedrze jana chrzciciela odbywaja sie i przygotowania i potem mozna przystapic do bierzmowania. kurs trwal 8tyg, spotaknie raz w tygodniu w poniedzialek, ok 45minut
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:04.