Komunikowanie swoich my¶li, a oczywiste rzeczy w zwi±zku - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2013-11-29, 20:13   #1
iveriin
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 138

Komunikowanie swoich my¶li, a oczywiste rzeczy w zwi±zku

Kochane! Wiele siê mówi na temat komunikowania swoich my¶li i potrzeb drugiemu partnerowi, a mnie nurtuje co powinno byæ oczywiste w zwi±zku? Gdzie jest ta granica, miêdzy tym, co nale¿y partnerowi powiedzieæ, a co powinno byæ oczywiste? Maj±c na my¶li oczywi¶cie ludzi, którzy ju¿ siê trochê znaj± i wiedz± co¶ na temat 'zwi±zkopogl±du' drugiej osoby, a nie ludzi, którzy siê dopiero poznaj±. Na przyk³ad dla mnie jest oczywiste, ¿e skoro jestem w zwi±zku monogamicznym to nie flirtujê (ani mój partner) z innymi, albo je¿eli ¦wiêta Bo¿ego Narodzenia s± dla nas wa¿ne i co roku spêdzamy je razem, to partner/ka nie proponuje nagle spêdzenia ich oddzielnie, bo kto¶ tam zaproponowa³ jej/mu wyjazd gdzie¶ tam (zak³adaj±c, ¿e nie jest to wyjazd do umieraj±cej matki). To s± przyk³ady czysto hipotetyczne, ¿eby Was naprowadziæ mniej wiêcej na to, o co mi chodzi. Mojej przyjació³ce kiedy¶ by³o strasznie przykro, ¿e jej T¯ obróci³ siê w jej towarzystwie dos³ownie o 180 stopni za jak±¶ lask±, która podobno mia³a bardzo króciutk± spódniczkê (a jej T¯ nie jest jakim¶ podrywaczem czy co¶ w tym stylu). Sama by³am w szoku, bo dla mnie te¿ jest oczywiste, ¿e takich rzeczy siê w towarzystwie ukochanej nie robi, a jak siê pó¼niej przyjació³ka dowiedzia³a, on nie wiedzia³, ¿e tak nie przystoi (a to nie nastolatki )
Dlatego chcia³am poznaæ Wasze zdanie na temat tego co powinno byæ dla partnerów oczywiste?

EDIT: przepraszam, za nadu¿ywanie wszelkich pochodnych s³owa 'oczywisto¶æ'

Edytowane przez iveriin
Czas edycji: 2013-11-29 o 20:15
iveriin jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-11-29, 20:31   #2
201607231707
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 19 414
Dot.: Komunikowanie swoich my¶li, a oczywiste rzeczy w zwi±zku

Dla mnie jedyne rzeczy, które s± absolutnie oczywiste w ka¿dym zwi±zku to kwestie przemocy, stalkingu itp. Ca³a reszta jest zale¿na od danej osoby i prêdzej czy pó¼niej potrzeba przegadania tego wyjdzie na wierzch.
201607231707 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-11-29, 20:34   #3
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 854

Ja wolê obgadaæ wszelkie oczywiste oczywisto¶ci bo potem wychodz± dziwne kwiatki. Co dla mnie jest rozmow±, dla kogo¶ mo¿e byæ ostrym flirtem nie dopuszczalnym w zwi±zku. Dla jednych osobne wakacje to norma, inni tylko we dwoje je¿d¿±, a kto¶ wakacji nie uznaje i woli je w cha³upie spêdziæ.

Chocia¿ wiêkszo¶æ takich rzeczy wychodzi do¶æ szybko w praniu. Oczywi¶cie jak siê rozmawia buzi±, a nie tylko jêzykiem mi³o¶ci
Lemmy is God jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-11-29, 20:55   #4
Zorzoli
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 214

Ja z moich doswiadczen wiem, ze NIC nie jest oczywiste i lepiej zawsze o wszystkim mowic niekoniecznie przez godzinne rozmowy ale nawet szybkie komunikaty....
Zorzoli jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-11-29, 21:14   #5
Narrhien
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 757

Nie ma jednego, z góry ustalonego schematu. Nie da siê tak, niestety. Wszystko zale¿y od ludzi, którzy tworz± zwi±zek.

Niektórzy nie uznaj± nawet powiedzenia "cze¶æ" komukolwiek p³ci przeciwnej, inni z kolei ¿yj± w zwi±zkach poliamorycznych. A pomiêdzy tymi dwoma skrajno¶ciami jest ca³a masa mniej lub bardziej zwyk³ych zwi±zków, z których ka¿dy ma swoje zasady.

NIE DA SIÊ po prostu ustaliæ jakich¶ jednych, uniwersalnych granic, bo ka¿dy cz³owiek jest inny.

Narrhien jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-11-29, 21:28   #6
rembertowa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 392

je¶li wy³±czymy z rozmowy klasykê toksycznych relacji, czyli oczywisto¶ci negatywne - nie ma oczywistych rzeczy w zwi±zku.
rembertowa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-11-29, 21:29   #7
Pestka88
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 390

Trzeba rozmawiaæ o wszystkim, co w praniu wychodzi. Jak facet siê obejrzy za inn±, a to jest dla nas nie do zaakceptowania, to o tym mu mówimy. Jak nam proponuje spêdzenie ¶wi±t osobno, a dla nas to nie do pomy¶lenia, to rozmawiamy o swoich uczuciach odno¶nie takiej propozycji. Je¶li zbytnio naszym zdaniem przegina zbytnio w rozmowie z kobietami, robi±c z tego flirt, a nas to rani, to te¿ nie siedzimy cicho. Kwiatki bêd± wychodziæ pewnie w ka¿dym zwi±zku. W moim kilka wysz³o. Ch³opak nawet nie pomy¶la³ wcze¶niej, ¿e jego zachowanie mnie zaboli, a jednak. Pogadali¶my, ustalili¶my co i jak i po sprawie

2014:

ksi±¿ki: 12
filmy: 70
"Fizyka rzeczy niemo¿liwych" Michio Kaku
"Epidemia" Robin Cook

miesi±c z hula hop: 2/30
Pestka88 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2013-11-29, 21:33   #8
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 967

Nie wiem czy s± oczywiste kwestie, na ogó³ wszystkie takie rzeczy, które by³yby dla której¶ strony jasne i klarowne wychodz± zaraz na pocz±tku. Ludzie siê poznaj±, rozmawiaj± i wychodzi ich podej¶cie do zdrad, flirtów itp. Tak naturalnie
ktoregos_dnia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-11-29, 21:41   #9
iveriin
Wtajemniczenie

Wielu ludzi (wydaje mi siê, ¿e g³ównie dziewczyny) potrafi odebraæ jako wielk± przykro¶æ jakie¶ 'niedomy¶lenie' partnera z wielkim zdziwieniem 'jak on/ona mo¿e tak my¶leæ, gdyby mnie kocha³(a) to na pewno by tak nie pomy¶la³(a), albo (dajê przyk³ady) wola³(a)by spêdziæ sylwestra ze mn±, nie prze³o¿y³(a)by umówionego spotkania czy nie chcia³(a)by uprawiaæ seksu w trójk±cie'. I siedz± i sie gryz± z tym, a mnie zastanawia czy problem le¿y w nich, bo 'nie dojrzali' do zwi±zku, czy po prostu druga strona nie potrafi delikatniej wdro¿yæ tematu, tzn. zamiast pytaæ wprost (spróbujemy trójk±ta?) podr±¿yæ (wiesz, znajoma para zdecydowa³a siê na trójk±t, my¶lisz ¿e dobrze robi±?). Wiem, ¿e wygl±da to trochê jak jaka¶ gierka, ale mo¿e by³oby to jakie¶ rozwi±zanie pó¼niejszych zbêdnych napiêæ?

Edytowane przez iveriin
Czas edycji: 2013-11-29 o 21:44
Stary 2013-11-29, 21:54   #10
Nikua5
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 139

Ja mam taka kole¿anke co ma kompleks bo ma ma³e piersi a jej facet ciagle komentuje inne i to przy niej jak jakas laska ma duze piersi to sie tym zachwyca no szczyt bezczelnosci albo idzie sobie gdzies na impreze ani sie do niej nie odezwie az do 4 nad ranem a ona sie potem martwi a potem jest jeszcze oburzony ¿e on juz nie mo¿e miec czasu dla siebie....Szkoda mi jej bo ona jest strasznie za nim.

Edytowane przez Nikua5
Czas edycji: 2013-11-29 o 21:55
Nikua5 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-11-29, 22:03   #11
Individualist
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 519

Ciê¿ko jednoznacznie sprecyzowaæ odpowied¼. S± ludzie którzy za normê uznaj± ¿e nie bêd± siê zdradzaæ a s± zwi±zki które dopuszczaj± takow± mo¿liwo¶æ. Wg mnie wszystko wychodzi w praniu, poza tym o takich sprawach rozmawia siê na pocz±tku, tak my¶lê. Odno¶nie Twojej kole¿anki, spotka³am siê z ró¿nymi pogl±dami takich facetów i ich dziewczyn. Faceci tlumaczyli np ¿e to taki odruch bezwarunkowy, ¿e to nic z³ego bo tylko patrz±. Kobiety nie które w takich sytuacjach by³y poirytowane, inne tlumaczyly ¿e ju¿ przywykly a to nie zdrada. Mo¿e ten facet nie widzi /nie wie ¿e dla partnerki to co¶ z³ego.
Stary 2013-11-29, 22:09   #12
Koral 333
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 38

Cytat:
Napisane przez Demi93 Poka¿ wiadomo¶æ
Dla mnie jedyne rzeczy, które s± absolutnie oczywiste w ka¿dym zwi±zku to kwestie przemocy, stalkingu itp. Ca³a reszta jest zale¿na od danej osoby i prêdzej czy pó¼niej potrzeba przegadania tego wyjdzie na wierzch.
Te¿ mi siê wydaje, ¿e to ju¿od konkretnych osób zale¿y. No, bo dajmy na to=, ja chêtnie bym wszystko ustali³a od A do Z. Moja kole¿anka uwa¿a, ¿e to zabija romantyzm.

A dobór z facetem pod tym wzglêdem? Mój nie lubi wszystkiego obgadywaæ i klops. Jej facet jesy za to bardzo pouk³adanyt i ona sza³u z nim dostaje...

No i co tu robiæ?

Kompromisów nikt nie lubi, to zwi±zki buzuj± ...
Koral 333 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-11-29, 23:55   #13
Nikua5
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 139

Cytat:
Napisane przez Individualist Poka¿ wiadomo¶æ
Ciê¿ko jednoznacznie sprecyzowaæ odpowied¼. S± ludzie którzy za normê uznaj± ¿e nie bêd± siê zdradzaæ a s± zwi±zki które dopuszczaj± takow± mo¿liwo¶æ. Wg mnie wszystko wychodzi w praniu, poza tym o takich sprawach rozmawia siê na pocz±tku, tak my¶lê. Odno¶nie Twojej kole¿anki, spotka³am siê z ró¿nymi pogl±dami takich facetów i ich dziewczyn. Faceci tlumaczyli np ¿e to taki odruch bezwarunkowy, ¿e to nic z³ego bo tylko patrz±. Kobiety nie które w takich sytuacjach by³y poirytowane, inne tlumaczyly ¿e ju¿ przywykly a to nie zdrada. Mo¿e ten facet nie widzi /nie wie ¿e dla partnerki to co¶ z³ego.
Masz racje a ona sama mu nawet tego nie pokazuje ze jej to sprawia przykro¶æ a ja to widze i jest mi przykro bo widze jak ona sie tym przejmuje.Rozumiem ¿e facet mo¿e sie obejrzyc za jakas w koñcu to jest normalne ¿e facetom podobaja siê kobiety a kobietom faceci ,ale on mówi³ to i pokazywa³ w tak chamski i bezczelny sposób, ale skoro ona mu nic na to nie mówi najwidoczniej jej tak pasuje...i mu na to pozwala.

Edytowane przez Nikua5
Czas edycji: 2013-11-29 o 23:58
Nikua5 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-11-30, 11:04   #14
kalincia
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 13 025

Wszystko jest do przegadania. I zwi±zek jest dobry, dopóki obie strony chc± rozmawiaæ i wyci±gaj± wnioski z rozmowy. Nic, co nam siê wydaje oczywiste, nie musi byæ oczywiste dla partnera.
kalincia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-11-30, 14:35   #15
JossStone
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 727

Zale¿y od ludzi, jak to u mnie wygl±da? Mój t¿ nie podrywa innych dziewczyn, nie umawia siê z nimi na kawê, ale ogl±da siê za nimi, bardzo czêsto i jeszcze mi czêsto mówi rzeczy w stylu "Patrz, jaka laska" albo "Nie pogniewa³bym siê gdyby znalaz³a siê w moim ³ó¿ku". A mnie to nie rusza, jak widzê jakiego¶ fajnego faceta to te¿ mówiê "Ale ciacho, bra³abym go"
U nas to jest normalne, dzielimy siê wszystkimi szczegó³ami naszego ¿ycia, dlaczego, wiêc udawaæ, ¿e nasi partnerzy s± aseksualni i nie poci±gaj± ich inne osoby? U nas wysz³o to tak... hmmm naturalnie... Wiadomo na pocz±tku byli¶my o siebie zazdro¶ni, ale z czasem ja przesta³am byæ zazdrosna o jego ex, a on przesta³ bym zazdrosny o moich kolegów itp A jako, ¿e dla nas jest najwa¿niejsza szczero¶æ, to dzielimy siê wszystkim i mi to nie przeszkadza, bo wiem, ¿e skoro jeste¶my razem to tylko dlatego, ¿e siê kochamy.
JossStone jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-11-30, 16:10   #16
iveriin
Wtajemniczenie

A nie macie czasem takich my¶li 'gdyby mnie kocha³, to by co¶ tam'? Przyznam siê szczerze, ¿e czasem mi siê zdarza. Ostatecznie jestem ¶wiadoma, ¿e tak to nie wygl±da, ale jednak takie podej¶cie jest strasznie mêcz±ce i nie wiem jaie podj±æ dzia³ania, ¿eby czasem siê tego pozbyæ....
Stary 2013-11-30, 16:21   #17
zakonna
Naczelna Nastolatka

Wiadomo¶ci: 25 807

ja nie mam takich my¶li, jestem z facetem 4 lata, mieszkamy razem i wiem, czego mogê siê spodziewaæ. Nie oczekujê od niego zachowañ, które s± mu obce. I na pewno nie liczê na telepatiê w zwi±zku, jak co¶ mi wybitnie przeszkadza to po prostu mówiê.
Stary 2013-11-30, 16:32   #18
201607231707
Konto usuniête

Ja nie mam, a znamy siê stosunkowo krótko, bo rok, wiêc to nie tak, ¿e jeste¶my jak ³yse konie. U mnie to pewnie wynika z tego, ¿e wiem jaka mi³o¶æ jest ró¿norodna i popierdzielona, a ka¿dy okazuje j± jak mo¿e, na najró¿niejsze sposoby.
Stary 2013-11-30, 16:33   #19
crystal_tokio
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 720

Wszystko trzeba przegadaæ. Bo pó¼niej gromadzi siê to w cz³owieku i wybuchnie ze zdwojon± si³± => no i zaczn± siê wzajemne pretensje itd... "bo nie wiedzia³am, ¿e nie chcesz ¶lubu", "bo nie wiedzia³em, ¿e kochasz swoj± pracê i nie chcesz dziecka" itd.

Makenai

Lepiej kochaæ, a potem p³akaæ. Nastêpna bzdura.
Wierzcie mi, wcale nie lepiej. Nie pokazujcie mi raju, ¿eby potem go spaliæ.

23.05.2012 - pani licecjatka!
04.07.2014 - pani magister!
crystal_tokio jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-11-30, 17:07   #20
Rick
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 137

Cytat:
Napisane przez iveriin Poka¿ wiadomo¶æ
Kochane! Wiele siê mówi na temat komunikowania swoich my¶li i potrzeb drugiemu partnerowi, a mnie nurtuje co powinno byæ oczywiste w zwi±zku?
Oczywiste powinno byæ to, by mówiæ prawdê pierwszemu partnerowi o drugim partnerze. Inne zachowanie nie jest fair.
Rick jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-11-30, 21:09   #21
_Aneta
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 243

Cytat:
Napisane przez Pestka88 Poka¿ wiadomo¶æ
Trzeba rozmawiaæ o wszystkim, co w praniu wychodzi. Jak facet siê obejrzy za inn±, a to jest dla nas nie do zaakceptowania, to o tym mu mówimy. Jak nam proponuje spêdzenie ¶wi±t osobno, a dla nas to nie do pomy¶lenia, to rozmawiamy o swoich uczuciach odno¶nie takiej propozycji. Je¶li zbytnio naszym zdaniem przegina zbytnio w rozmowie z kobietami, robi±c z tego flirt, a nas to rani, to te¿ nie siedzimy cicho. Kwiatki bêd± wychodziæ pewnie w ka¿dym zwi±zku. W moim kilka wysz³o. Ch³opak nawet nie pomy¶la³ wcze¶niej, ¿e jego zachowanie mnie zaboli, a jednak. Pogadali¶my, ustalili¶my co i jak i po sprawie
Dok³adnie.

Wiadomo, ¿e o kwestiach typu ¶lub, dzieci, powinno siê rozmawiaæ wcze¶niej. Niektóre rzeczy jak jakie¶ granice zdrady wychodz± czasem naturalnie podczas jakiej¶ rozmowy, co ju¿ kto¶ zauwa¿y³. Ale nie wszystko da siê wcze¶niej ustaliæ, s± sprawy które trzeba obgadaæ "po fakcie", grunt to rozmowa
Dla jednej osoby co¶ jest oczywisto¶ci± a dla innej wcale nie, gdyby by³o inaczej to nie by³oby ¿adnych k³ótni w zwi±zkach
Stary 2013-12-01, 00:44   #22
bambarylla
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 559

Cytat:
A nie macie czasem takich my¶li 'gdyby mnie kocha³, to by co¶ tam'? Przyznam siê szczerze, ¿e czasem mi siê zdarza. Ostatecznie jestem ¶wiadoma, ¿e tak to nie wygl±da, ale jednak takie podej¶cie jest strasznie mêcz±ce i nie wiem jaie podj±æ dzia³ania, ¿eby czasem siê tego pozbyæ....
Oj, ja te¿ tak niestety mam i wiem, jak takie pytanie, które pojawia siê znienacka w g³owie potrafi zamêczyæ i wrêcz zepsuæ humor... Dobrym rozwi±zaniem jest wtedy przypomnieæ sobie jego zachowania i gesty z przesz³o¶ci, które ¶wiadcz± o tym, ¿e kocha. Bo je¶li kilka razy zrobi³ co¶, po czym mo¿na w 100% stwierdziæ, ¿e kocha, to je¶li raz czy dwa razy powinie mu siê noga to chyba nic siê takiego nie sta³o. Szkoda, ¿e do takich przemy¶leñ dosz³am dopiero teraz, oszczêdzi³oby mi to kilka razy nerwów

Cytat:
Napisane przez Demi93 Poka¿ wiadomo¶æ
Ja nie mam, a znamy siê stosunkowo krótko, bo rok, wiêc to nie tak, ¿e jeste¶my jak ³yse konie. U mnie to pewnie wynika z tego, ¿e wiem jaka mi³o¶æ jest ró¿norodna i popierdzielona, a ka¿dy okazuje j± jak mo¿e, na najró¿niejsze sposoby.
Jestem teraz w takiej sytuacji, ¿e takie stwierdzenie by³o mi bardzo potrzebne. A¿ Ci muszê podziêkowaæ za to, ¿e je napisa³a¶, bo da³o mi du¿o do my¶lenia
Stary 2013-12-01, 00:53   #23
201607231707
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez bambarylla Poka¿ wiadomo¶æ
Jestem teraz w takiej sytuacji, ¿e takie stwierdzenie by³o mi bardzo potrzebne. A¿ Ci muszê podziêkowaæ za to, ¿e je napisa³a¶, bo da³o mi du¿o do my¶lenia
Heh, skoro tak, to proszê, nie ma za co
Stary 2013-12-01, 21:39   #24
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 7 596

Najwa¿niejsza sprawa, to wybraæ sobie faceta z podobnym do naszego systemem warto¶ci, wtedy wszystko, co wa¿ne da nas, bêdzie te¿ oczywiste dla partnera. Czy¿ nie? W dodatku dla ka¿dej pary te "oczywisto¶ci" bêd± dotyczy³y czego¶ innego zupe³nie.
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-02, 02:50   #25
Hibiku
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 468

Wiem, ¿e sama u¿ywam tego sformu³owania, ale tutaj wyros³o ono do bardzo karykaturalnego poziomu - jakie sprawy siê obgaduje, a o czym siê rozmawia.
Dla mnie zwi±zek oznacza przede wszystkim duuu¿o rozmów na ka¿dy temat. Czytam ksi±¿kê, która mnie zaciekawi - rozmawiam o niej, ogl±dam film - wymieniam siê wra¿eniami, s³yszê o jakim¶ wydarzeniu - dzielê siê opini±. Nie chodzi o wypunktowywanie sobie nawzajem w tabelce co mo¿na, a co nie mo¿na (poza konkretnymi sytuacjami), tylko o ci±g³e poznawanie drugiej osoby. Je¶li chodzi o te "podstawowe sprawy" - je¶li od miesi±ca planujemy wspóln± wigiliê, to faktycznie pewnie za³o¿y³abym, ¿e nie wyskoczy mi na dzieñ przed, ¿e jedzie na narty - ale je¶li rozmowy o granicach zwi±zku koñcz± siê na mglistym "kocham ciê mój królewiczu, wiêc wszystko bêdzie dobrze", bo wiêcej zepsuje romantyzm, tudzie¿ "bo mamy podobny system warto¶ci"(bez dok³adnego obgadania tych¿e) to có¿... nie dziwiê siê, jak nagle trafia kosa na kamieñ
Stanowczo wolê spytaæ niepotrzebnie, czy nie ma nic przeciwko mojemu wyj¶ciu na piwo z kumplem z pracy, ni¿ p³akaæ po powrocie bo walizki stoj± pod drzwiami, bo on akceptuje tylko kolegów z uczelni... to oszczêdza maaaaaasê nerwów. S³uchaæ, obserwowaæ reakcje, pytaæ - po co¶ w koñcu jestem z drugim cz³owiekiem, prawda?
Hibiku jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-02, 07:31   #26
201803080934
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 5 779

Cytat:
A nie macie czasem takich my¶li 'gdyby mnie kocha³, to by co¶ tam'?
tylko przy jednym zwi±zku mia³am takie my¶li, ale sprawa by³a powa¿na, poniewa¿ mimo naszych rozmów o tym jak nie tolerujê k³amstwa w zwi±zku, zosta³am porz±dnie ok³amana kilka razy, a z tych k³amstw wynik³y powa¿ne problemy mieszkaniowe. straci³am zaufanie, a koniec koñców przesta³am kochaæ i rozstali¶my siê.
dlatego teraz wiem, ¿e je¶li kiedy¶ przyjdzie mi do g³owy taka my¶l, to powinnam siê nad ni± d³u¿ej zastanowiæ.

natomiast w ¿adnych codziennych sytuacjach takiej my¶li u mnie nie by³o, bo mogê przez pó³ dnia wymieniaæ po czym widzê, ¿e mój t¿ mnie jednak kocha. jedna drobna sytuacja, która mi siê nie podoba nie powoduje u mnie nawet najmniejszych w±tpliwo¶ci.

ja osobi¶cie poczu³abym siê ura¿ona, jakbym siê dowiedzia³a, ¿e mój t¿ ma w±tpliwo¶ci czy aby na pewno go kocham

co do tematu, to uwa¿am, ¿e poza przemoc± fizyczn± i psychiczn±, nie ma ¿adnych oczywistych oczywisto¶ci w zwi±zkach.
przyk³adowo temat wa³kowany na wiza¿u ju¿ wielokrotnie - ogl±danie porno; ja ogl±dam i gdyby nie wiza¿, to nie wiedzia³abym, ¿e jak±¶ dziewczynê mo¿e ogl±danie pornosów uraziæ [a ¿e faceci zazwyczaj nie czytaj± wiza¿u, to równie¿ mog± tego nie wiedzieæ ].

tak samo ogl±dam siê za facetami i kobietami, komentujê nogi, brzuchy i pupy, cmokam i przytulam na powitanie/po¿egnanie kolegów/przyjació³, tañczê z nimi na imprezach, umawiam siê sam na sam ze znajomymi p³ci mêskiej na piwo, etc.

jeszcze ¿aden mój facet nie zg³asza³ obiekcji do takiego zachowania, a na wiza¿u widzê, ¿e w¶ród kobiet czepianie siê o takie pierdo³y jest czêste; na szczê¶cie u facetów zdecydowanie mniej...
201803080934 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-02, 10:24   #27
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez Hibiku Poka¿ wiadomo¶æ
Nie chodzi o wypunktowywanie sobie nawzajem w tabelce co mo¿na, a co nie mo¿na (poza konkretnymi sytuacjami), tylko o ci±g³e poznawanie drugiej osoby. Je¶li chodzi o te "podstawowe sprawy" - je¶li od miesi±ca planujemy wspóln± wigiliê, to faktycznie pewnie za³o¿y³abym, ¿e nie wyskoczy mi na dzieñ przed, ¿e jedzie na narty - ale je¶li rozmowy o granicach zwi±zku koñcz± siê na mglistym "kocham ciê mój królewiczu, wiêc wszystko bêdzie dobrze", bo wiêcej zepsuje romantyzm, tudzie¿ "bo mamy podobny system warto¶ci"(bez dok³adnego obgadania tych¿e) to có¿... nie dziwiê siê, jak nagle trafia kosa na kamieñ
Stanowczo wolê spytaæ niepotrzebnie, czy nie ma nic przeciwko mojemu wyj¶ciu na piwo z kumplem z pracy, ni¿ p³akaæ po powrocie bo walizki stoj± pod drzwiami, bo on akceptuje tylko kolegów z uczelni... to oszczêdza maaaaaasê nerwów. S³uchaæ, obserwowaæ reakcje, pytaæ - po co¶ w koñcu jestem z drugim cz³owiekiem, prawda?
Cytat:
Napisane przez Grin Poka¿ wiadomo¶æ
tylko przy jednym zwi±zku mia³am takie my¶li, ale sprawa by³a powa¿na, poniewa¿ mimo naszych rozmów o tym jak nie tolerujê k³amstwa w zwi±zku, zosta³am porz±dnie ok³amana kilka razy, a z tych k³amstw wynik³y powa¿ne problemy mieszkaniowe. straci³am zaufanie, a koniec koñców przesta³am kochaæ i rozstali¶my siê.
dlatego teraz wiem, ¿e je¶li kiedy¶ przyjdzie mi do g³owy taka my¶l, to powinnam siê nad ni± d³u¿ej zastanowiæ.

Dok³adnie - to, ¿e ustalimy, ¿e np nie sypiamy z kim¶ innym, to nie znaczy, ¿e nie zostaniemy zdradzeni. Natomiast je¿eli wiemy, ¿e dla naszego partnera i dla mnie wierno¶æ jest bardzo wa¿na, bo kierujemy siê podobnym systemem warto¶ci, to mo¿emy spaæ spokojnie.
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-02, 22:07   #28
Hibiku
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 468

[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;43978153]Dok³adnie - to, ¿e ustalimy, ¿e np nie sypiamy z kim¶ innym, to nie znaczy, ¿e nie zostaniemy zdradzeni. Natomiast je¿eli wiemy, ¿e dla naszego partnera i dla mnie wierno¶æ jest bardzo wa¿na, bo kierujemy siê podobnym systemem warto¶ci, to mo¿emy spaæ spokojnie. [/QUOTE]

Nie o to mi chodzi³o;p
Po prostu, niekoniecznie muszê zasi±¶æ i obgadaæ dok³adnie ka¿dy aspekt ¿ycia, na zasadzie ustalania zasad, ¿eby wzajemnie poznaæ swoje stanowisko, je¶li siê du¿o rozmawia - wiele rzeczy wychodzi w ten sposób.
Z kolei co do "wiemy ¿e wierno¶æ jest bardzo wa¿na", mo¿na siê w³a¶nie przejechaæ - bo dla mnie wierno¶æ, to wsparcie w trudnej chwili, a dla innej nieogl±danie siê za ³adn± dziewczyn±.
Hibiku jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-03, 06:44   #29
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez Hibiku Poka¿ wiadomo¶æ
Nie o to mi chodzi³o;p
Po prostu, niekoniecznie muszê zasi±¶æ i obgadaæ dok³adnie ka¿dy aspekt ¿ycia, na zasadzie ustalania zasad, ¿eby wzajemnie poznaæ swoje stanowisko, je¶li siê du¿o rozmawia - wiele rzeczy wychodzi w ten sposób.
Z kolei co do "wiemy ¿e wierno¶æ jest bardzo wa¿na", mo¿na siê w³a¶nie przejechaæ - bo dla mnie wierno¶æ, to wsparcie w trudnej chwili, a dla innej nieogl±danie siê za ³adn± dziewczyn±.
A czy rozmowa nie jest w³a¶nie poznawaniem systemu warto¶ci partnera?
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:59.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.