![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Wyjechać czy zostać w Polsce?
Kochani pomóżcie.... jestem w strasznej rozsterce. W tym roku skończyłam studia - obroniłam mgr z Międzynarodowych Stosunków Gospodarczych na specjalizacji Gospodarka przestrzenna - z kolei licencjat z finansów i rachunkowości. Już od licencjatu marzyłam o robieniu doktoratu, jednak na 5 roku coś się wykruszyło... a mianowicie zrodził się pomysł żeby razem z koleżanką ze studiów wyjechać do pracy za granicę. Pomysł ten wyniknął głównie z tego powodu że mamy kiepską sytuację finansową, a z drugiej strony w Polsce są takie nikłe perspektywy na jakąś dobrą prace. Nie wiem co robić, zrobiłam sobie rok przerwy żeby odpocząć trochę i podjąc w tym czasie decyzje co dalej... z jednej strony chciałabym wyjechać żeby polepszyć swój byt materialny a z drugiej myśl że przez większość życia bede sprzątać albo coś podobnego przytłacza mnie...sama mam nie wykształconych rodziców na których do tego nie mogę kompletnie liczyć i to jest troche mój kompleks, zawsze myślałam że w przyszłości coś osiągnę że moje dzieci nie będą się mnie wstydzić, tego co robię i w ogóle. Ogólnie ciągle jestem w kropce, w którym kierunku iść, na czym się skoncentrować, Najgorsze jest to że ja sama nie potrafię się zdecydować, podjąć decyzji. Nie wiem co robić...myślę też o własnej działalności, żeby wziąć dotacje i otworzyć ogólnie wulkanizacją rozszerzoną o naprawy mechaniczne...Masakra ile myśli.. doradźcie coś proszę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyjechać czy zostać w Polsce?
Rozważasz wyjazd a jeszcze nawet nie spróbowałaś swoich sił w polsce.
Zamiast zbijać bąki na "roku przerwy" i powtarzać że nie ma dobrej pracy spróbuj coś zadziałać. Dla kogoś po filozofii może nie być pracy. Dla osoby z twoim wykształceniem jest szansa, zwłaszcza że na pewno znasz dobrze jakiś język skoro byłaś na stosunkach międzynarodowych. Dopiero jesli po jakimś czasie próbowania dojdziesz do ściany to pomyśl o wyjeździe. Narazie jest za wcześnie według mnie.
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Przede wszystkim zastanow sie i wypisz sobie gdzie mogłabys w Pl poskładac CV i złoz tam. Bedziesz wiedziała, jakie jest zainteresowanie. Tylko wtedy bedziesz mogła ocenic czy sa dla Ciebie jakies perspektywy w tym kraju. Dwa, ze moze sie tak szczesliwie zlozly, ze dostaniesz fajna prace i bedziesz zadowolona. Ja osobiscie wyjezdzam z Polski, ale wczesniej ide do pracy zeby zdobyc doswiadczenie i pracowac poza Polska w swoim zawodzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
też nie rozumiem tego roku przerwy na odpoczynek i myślenie
![]() w każdym razie, Autorko, chyba trochę podchodzisz do wyjazdu na zasadzie "być albo nie być". jesteś młoda, z tego co zrozumiałam nie masz jakichś ogromnych zobowiązań (rodzina, dzieci). emigracja to nie jest najłatwiejsza rzecz, ale to też nie jest decyzja na całe życie. w dzisiejszych czasach wsiadasz w samolot i za parę godzin jesteś w Polsce. pojedź, przeżyj przygodę, popracuj, a potem samo się ułoży, nie przewidzisz "co będzie" czy "co by było". a nóż-widelec ![]() Po drugie, z mojej perspektywy mit "Polaka na zmywaku" też trochę upada. Jest masa ludzi, którzy wyjechali z wykształceniem i pracują w normalnych miejscach, w zawodach. Pewnie, na samym początku trzeba się zaczepić, ale nikt Ci nie każe sprzątać całe życie! To tylko od Ciebie zależy. Jeśli będziesz chciała się dalej rozwijać i przede wszystkim znasz język (to jest absolutna podstawa) to nic Cię nie trzyma przy zmywaku czy mopie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Jedz na doktorat za granice
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ja długo radzić nie będę, bo każdy robi co chce.
Ale powiem tyle: tam najładniej jest gdzie nas nie ma. Nie wiem, gdzie chcesz jechać Autorko wątku, ale tam, gdzie nam Polakom, było dopiero co jak u Pana Boga za piecem, teraz już nie jest. Zatem ostrożnie z tymi decyzjami radykalnymi. Laski zresztą mądrze piszą, np. Heledore, Bysanda |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Także nie rozumiem roku przerwy
![]() Ty w ogóle gdziekolwiek już pracowałaś albo pracujesz? Szukałaś kiedykolwiek pracy czy swoją opinię opierasz na narzekaniach znajomych? Ja bym na Twoim miejscu wysyłała CV i chodziła na rozmowy, szkoda życia na robienie jakiś przerw |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
zawsze mam racje
|
Jeśli nic Cię tu nie trzyma- jedź, wrócić można zawsze. Lepiej teraz niż jak tu kupisz mieszkanie, zapuścisz korzenie itd. A im człowiek starszy tym ciężej mu się zdecydować na taki krok.
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zdarza się tez, ze ludzkie gadanie okazuje się prawdą i pracy nie udaje się znaleźc przez jakiś dłuższy czas. Ale to dla mnie niepojęte żeby kończyć 2 kierunki i jechać "na szmatę" bez rozeznania swoich szans na rodzimym rynku . ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Dobre kierunki skończone (finanse i rachunkowość - nie mów, że nie ma zapotrzebowania na księgowych
![]() Miałabym kilka pytań na PW ![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
PS Coś Cię tu trzyma?
Edytowane przez dawidowskasia Czas edycji: 2013-11-27 o 18:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Za granicą też nie jest kolorowo tak jak kiedyś. Dla przykładu w UK też już nie tak łatwo o pracę, fakt żyje nam się lepiej, ale nie mamy kokosów. Też trzeba oszczędzać
![]() Ja w trakcie studiów miałam pracę, ale niestety zaraz po nich nie chciano mi dać umowy o pracę. Szef myślał, że będę zachrzaniać na umowę zlecenie za 1400 zł na rękę i przy tym całować go po stopach. Za taką cenę nie byłabym w stanie nic wynająć i żyć. Tym bardziej, że mój TŻ miał pracę sezonową (budownictwo), więc to byłoby życie na zasadzie "być albo nie być". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zastanów się co chcesz robić. Pracujesz obecnie gdzieś? Bo przecież nie żyjesz powietrzem. ![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja zostaje jeszcze w Pl tylko po to zeby zdobyc doswiadczenie, psie pieniadze bede dostawać, ale pozniej bedzie latwiej. Jakich czasow doczekalismy, ze trzeba z kraju wiać ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i jaki kraj, jaki zawod chcesz wykonywac, bo na razie to piszesz czego nie chcesz i skad chcesz wyjechac, a duzo konstruktywniej jest pisac co chcesz i gdzie chcesz to robic. Co doktoratu wszedzie jest ciezko - ja przerwalam w Polsce, bo bylo mi za ciezko, wiec nie powiem, ze to bulka z maslem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
rozwijać możesz się równie dobrze za granicą, więc nie widzę tutaj problemu
![]() sama wyjechałam na kilka miesięcy do pracy za granicę zaraz po maturze, po czym wróciłam i rozpoczęłam w Polsce studia. powrót do Polski uważam w tej chwili za moją najgorszą życiową decyzję. była to moja pierwsza praca i teraz mam porównanie z czego zrezygnowałam. w kraju z pracą ciężko, a jak już coś się znajdzie to zarobki są jakie są .. mimo że w tej chwili oprócz studiowania pracuję w dwóch miejscach nie ma mowy, żeby cokolwiek odłożyć. pojawiła się jednak szansa na kolejny wyjazd w przyszłym roku i jeżeli wszystko pójdzie po mojej myśli nie będę wahała się ani chwili nad wyjazdem. obecnie jestem na drugim roku studiów, więc będę musiała wziąć na początek rok przerwy. jeśli jednak nadarzy się okazja, aby zostać tam dłużej to na pewno z niej skorzystam. nie ukrywam, że rozważam również wyjazd na stałe z kraju. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Za granica ksiegowosc jest na innych zasadach, gospodarka przestrzenna tez. Nie znasz tych zasad i tak latwo nie poznasz. Wiec mozesz tam sprzatac poki co, albo w sklepie pracowac. Zarobki w stosunku do cen tez wcale nie sa tam dobre, bez przesady, chyba ze sie jest elektrykiem etc.
A tutaj mozesz zostac ksiegowa, teraz duzo biur ksiegowych sie przenosi do Polski, zatrudniaja duzo osob. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Na Twoim miejscu spróbowałabym na razie w Polsce, jeśli nie udałoby mi się znaleźć pracy przez dłuższy czas, próbowałabym za granicą.
Mam trochę podobną historię wśród swoich znajomych, bo siostra mojej przyjaciółki też skończyła dwa kierunki i nawet nie szukała pracy w Polsce, stwierdziła że nic nie znajdzie i wyjechała do Wielkiej Brytanii. Pracę ma ale sama mówi, że łatwo jej nie jest i coraz częściej wspomina o powrocie do Polski. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Gospodarka przestrzenna za granicą a w Polsce to niebo a ziemia
![]() u nas to się dopiero rozwija, tam już od dawna istnieje i ma się dobrze. Poza tym jest to kierunek ściśle związany z prawem, a nie sądzę aby na zachodzie istniały identyczne ustawy jak u nas, czy identyczne reguły typu MPZP czy SUiKZP. Więc raczej w tym zawodzie za granicą wiele się nie zdziała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Ja polecam wyjazd za granicę. Sama wyjechałam od razu po studiach i jestem bardzo zadowolona. Nie jest prawdą, że w innym kraju ze swoim wykształceniem będziesz tylko sprzątać. Podszkolisz język i możesz się normalnie ubiegać o lepszą pracę. W Anglii nie patrzą na to skąd jesteś - liczy się wykształcenie, doświadczenie i oczywiście znajomość języka.
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak masz możliwość to wyjedź. Polska to chory kraj chorych ludzi, należy stąd uciekać. Jakbym mogła to sama bym wyjechała. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Jeżeli masz możliwość, aby zagranicą poprawić swój status materialny, to nie czekaj tylko wyjeżdżaj. Jednak mimo wszystko radziłbym sprawdzić, czy aby na pewno nie ma jakiejś satysfakcjonującej Cię pracy w Polsce, zwłaszcza w zagranicznych firmach mający swoje filie w Polsce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Ceny czy zarobki - nie ważne, ważne że za granicą jest większa siła nabywcza pieniądza i tyle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:08.