David Bowie !!! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-05-18, 23:05   #1
Malta Kano
Raczkowanie

David Bowie !!!

Od długiego czasu to mój muzyczny guru. Ujmuje dużą skalą głosu, niebanalnymi teksami, barwnym wizerunkiem.
David Bowie to muzyczny kameleon, w jego dokonaniach znajdziemy m.in. glam rockowe dynamiczne kompozycje, poruszającą muzykę elektroniczną i wpadające w ucho popowo-taneczne numery.
Jego twórczość inspirowała i inspiruje kolejnych artystów: od Joy Division i inne nowofalowe zespoły lat 80 po wytwory muzyczne ostatniej dekady: Marlina Mansona, Behemotha i Lady Gagę.

Niestety, w naszym kraju jest dość mało znany, jeśli ludzie go kojarzą to tylko z takich przebojów jak Let's dance czy China girl, które mają niewielkie znaczenie w całej jego twórczości.
Mam nadzieję, że znajdą się inni fani jego twórczości lub może ktoś zainteresuje się jego muzyką.

Tak na zachętę:

Piękny utwór, na pewne wielu z was go kojarzy nawet jeśli nie zna Bowiego:
http://www.youtube.com/watch?v=Tgcc5V9Hu3g

Początki muzycznej kariery, jeden z pierwszych hitów:
http://www.youtube.com/watch?v=D67km...eature=related

Zachwycająca kompozycja Warszawa - o jej powstaniu wiąże się anegdota dotycząca właśnie krótkiego pobytu artysty w naszej stolicy:
http://www.youtube.com/watch?v=9Gy94N_mcWs

Coś bardziej mrocznego i dynamicznego:
http://www.youtube.com/watch?v=q_Ph72pCNlM

Jeden z utworów z soundtracka Bękartów wojny:
http://www.youtube.com/watch?v=VShlld3-OLY
A to z Zagubionej autostrady:
http://www.youtube.com/watch?v=aLdgrpYYj_U&feature=fvst

Coś do szaleństwa na parkiecie
http://www.youtube.com/watch?v=QgPUxjQOk-w&ob=av2e

zapraszam do dyskusji.
Malta Kano jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-18, 23:15   #2
kasienkaa27
Raczkowanie

Dot.: David Bowie !!!

Ja uwielbiam jego piosenkę z Tiną Turner - Tonight
Moja ciocia uwielbia tego muzyka i zaraziła mnie trochę tą "miłością".
Całkiem fajne utwory ma jest także nietuzinkową osobistością o specyficznych oczach
kasienkaa27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-19, 10:02   #3
Personal_Jesus
Zakorzenienie

Uwielbiam Davida, a szczególnie piosenkę Modern Love
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin

Mój kulinarny kącik
Personal_Jesus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-19, 12:09   #4
magica
Wtajemniczenie

GG do magica

Davidem zainteresowałam się jakoś na początku gimnazjum po przeczytaniu książki "My dzieci z dworca ZOO" i swego czasu jako małolata namiętnie chodziłam do empiku, żeby posłuchać jego płyt. Muszę do tego wrócić, bo bardzo podobały mi sie te klimaty

JESTEŚ PIĘKNIEJSZA NIŻ CI SIĘ WYDAJE-klik

to słowo(nie "te słowo")
bynajmniej=wcale, w ogóle
magica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-19, 21:32   #5
kosovitz
Chimay

Cytat:
Napisane przez Malta Kano Pokaż wiadomość
Od długiego czasu to mój muzyczny guru. Ujmuje dużą skalą głosu, niebanalnymi teksami, barwnym wizerunkiem.
David Bowie to muzyczny kameleon, w jego dokonaniach znajdziemy m.in. glam rockowe dynamiczne kompozycje, poruszającą muzykę elektroniczną i wpadające w ucho popowo-taneczne numery.
Jego twórczość inspirowała i inspiruje kolejnych artystów: od Joy Division i inne nowofalowe zespoły lat 80 po wytwory muzyczne ostatniej dekady: Marlina Mansona, Behemotha i Lady Gagę.

Niestety, w naszym kraju jest dość mało znany, jeśli ludzie go kojarzą to tylko z takich przebojów jak Let's dance czy China girl, które mają niewielkie znaczenie w całej jego twórczości.
Mam nadzieję, że znajdą się inni fani jego twórczości lub może ktoś zainteresuje się jego muzyką.

Tak na zachętę:

Piękny utwór, na pewne wielu z was go kojarzy nawet jeśli nie zna Bowiego:
http://www.youtube.com/watch?v=Tgcc5V9Hu3g

Początki muzycznej kariery, jeden z pierwszych hitów:
http://www.youtube.com/watch?v=D67km...eature=related

Zachwycająca kompozycja Warszawa - o jej powstaniu wiąże się anegdota dotycząca właśnie krótkiego pobytu artysty w naszej stolicy:
http://www.youtube.com/watch?v=9Gy94N_mcWs

Coś bardziej mrocznego i dynamicznego:
http://www.youtube.com/watch?v=q_Ph72pCNlM

Jeden z utworów z soundtracka Bękartów wojny:
http://www.youtube.com/watch?v=VShlld3-OLY
A to z Zagubionej autostrady:
http://www.youtube.com/watch?v=aLdgrpYYj_U&feature=fvst

Coś do szaleństwa na parkiecie
http://www.youtube.com/watch?v=QgPUxjQOk-w&ob=av2e

zapraszam do dyskusji.
Cytat:
Napisane przez magica Pokaż wiadomość
Davidem zainteresowałam się jakoś na początku gimnazjum po przeczytaniu książki "My dzieci z dworca ZOO" i swego czasu jako małolata namiętnie chodziłam do empiku, żeby posłuchać jego płyt. Muszę do tego wrócić, bo bardzo podobały mi sie te klimaty
moje pierwsze skojarzenie
pamiętam jak w liceum na niemieckim oglądaliśmy ten film (z roku 81), do dziś potrafię odtworzyć obraz biegnących bohaterów z tą piosenką w tle, zresztą sam David też wystąpił w filmie

Zagłosuj na Paczkomat

Edytowane przez kosovitz
Czas edycji: 2012-05-19 o 21:34
kosovitz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-20, 08:31   #6
Malta Kano
Raczkowanie

Nie oglądałam filmu "My dzieci z dworca ZOO", ale domyślam się, że najlepiej nastrój tego filmu wyraża płyta Station to station. Niesamowicie psychodeliczny klimat. Sam Bowie w czasie nagrywania tej płyty przechodził okres bardzo silnego uzależnienia od narkotyków, ale nie przeszkodziło mu w stworzeniu jednej najlepszych płyt w jego karierze.
Stary 2012-05-20, 08:47   #7
Personal_Jesus
Zakorzenienie

Cytat:
Nie oglądałam filmu "My dzieci z dworca ZOO", ale domyślam się, że najlepiej nastrój tego filmu wyraża płyta Station to station. Niesamowicie psychodeliczny klimat. Sam Bowie w czasie nagrywania tej płyty przechodził okres bardzo silnego uzależnienia od narkotyków, ale nie przeszkodziło mu w stworzeniu jednej najlepszych płyt w jego karierze.
Ja też nie oglądałam
Szkoda,że Bowie jest dość niedoceniany w Polsce, jego koncert nie doszedł do skutku przez słabe zainteresowanie biletami
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin

Mój kulinarny kącik
Stary 2012-05-20, 09:28   #8
synesthesia
Zakorzenienie

Uwielbiam go. Dla mnie to po prostu Geniusz jest Żałuję trochę że urodziłam się tak późno, bo nie miałam szansy być na żadnym jego koncercie (ostatni zagrał gdy ja miałam ledwo 12 lat i jeszcze go nie znałam nawet).
Jest też naprawdę świetnym aktorem. Jeden z tych ludzi którzy są świetnymi muzykami I aktorami.
synesthesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-20, 09:54   #9
Mileva_
Zakorzenienie

Ja nie będę oryginalna - moje słuchanie DB przypadło głównie na czasy fascynacji Dziećmi z dworca ZOO - dobre osiem lat temu. Ale fragment filmu z koncertu, na którym była Christiane, do dziś lubię sobie odpalić
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-20, 15:46   #10
Malta Kano
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez synesthesia Pokaż wiadomość
Uwielbiam go. Dla mnie to po prostu Geniusz jest Żałuję trochę że urodziłam się tak późno, bo nie miałam szansy być na żadnym jego koncercie (ostatni zagrał gdy ja miałam ledwo 12 lat i jeszcze go nie znałam nawet).
Jest też naprawdę świetnym aktorem. Jeden z tych ludzi którzy są świetnymi muzykami I aktorami.
Tak samo żałuję, że nie urodziłam się kilka-kilkanaście lat wcześniej, bo niestety obecnie raczej nie ma szans na jego koncert
Chyba rok albo dwa lata temu rozeszła się plotka, że Bowie ma zagrać w Bydgoszczy razem z Sinead O'Connor
Stary 2012-05-20, 18:46   #11
Personal_Jesus
Zakorzenienie

Ja w odniesieniu do wielu artystów odnoszę takie wrażenie- urodziłam się z 20 lat za późno...

Mój kulinarny kącik

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-20, 22:57   #12
zapachperfum
Raczkowanie

Uwielbiam jego "Velvet Goldmine" jako Ziggy Stardust
zapachperfum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-21, 08:25   #13
synesthesia
Zakorzenienie

Baaaaaaaardzo luźno na historii Bowiego i Iggiego Popa (naprawde mega luźno) zrobili film, 'Velvet Goldmine' właśnie (polski tytuł to 'Idol'). Nawet jeśli przyzanać że fabuła ma się nic do Bowiego, sam film jest naprawdę fajny, jest wątek homoseksualny (uwielbiam takie wątki) plus ścieżka muzyczna w filmie jest genialna!
Stary 2012-05-21, 13:27   #14
Malta Kano
Raczkowanie

Cytat:
Baaaaaaaardzo luźno na historii Bowiego i Iggiego Popa (naprawde mega luźno) zrobili film, 'Velvet Goldmine' właśnie (polski tytuł to 'Idol'). Nawet jeśli przyzanać że fabuła ma się nic do Bowiego, sam film jest naprawdę fajny, jest wątek homoseksualny (uwielbiam takie wątki) plus ścieżka muzyczna w filmie jest genialna!
Też polecam Velvet Goldmine. W ciekawy sposób wykreowano androgyniczną postać głównego bohatera. Świetny klimat i dobry soundtrack, mimo że utwory samego David nie pojawiają się w nim. Film przede wszystkim dla miłośników estetyki pełnej brokatu i glam rocka, ale nie tylko.
Stary 2012-05-21, 14:49   #15
ladylajla
Zakorzenienie

Fascynująca postać, odważny i kreatywny artysta z imponującym dorobkiem. Nie mogę się nazwać wielką fanką, ale ogromnie szanuję DB. Koncerty z lat 80. w ramach trasy 'Serious Moonlight' - powalające, wracam do nagrań. I muszę obejrzeć 'Velvet Goldmine'
Stary 2012-05-21, 16:00   #16
synesthesia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ladylajla Pokaż wiadomość
Fascynująca postać, odważny i kreatywny artysta z imponującym dorobkiem. Nie mogę się nazwać wielką fanką, ale ogromnie szanuję DB. Koncerty z lat 80. w ramach trasy 'Serious Moonlight' - powalające, wracam do nagrań. I muszę obejrzeć 'Velvet Goldmine'
Musze skomentowac bo adfashfuihfui Santana na avku Fanka Glee?

To zostajac w temacie Bowiego przypomniało mi się że cast serialu - co prawda nie w ramach serialu, tylko jakiejś imprezy - nagrali "Fashion" Bowiego.

Cytat:
Też polecam Velvet Goldmine. W ciekawy sposób wykreowano androgyniczną postać głównego bohatera. Świetny klimat i dobry soundtrack, mimo że utwory samego David nie pojawiają się w nim. Film przede wszystkim dla miłośników estetyki pełnej brokatu i glam rocka, ale nie tylko.
W filmie faktycznie piosenek Bowiego nie ma. Nie wiem jak z sountrackiem bo wikipedia nie podaje nic, ale na komputerze mam wraz z tytułową piosenką właśnie Bowiego...
I fakt, film przede wszystkim dla miłośników brokatu i glam rocka, jak i wątków LGBT
Aż nabrąłam ochoty by znów film obejrzec, zwłaszcza że dorobiłam się ostatnio DVD
Stary 2012-05-21, 16:15   #17
ladylajla
Zakorzenienie

Cytat:
Musze skomentowac bo adfashfuihfui Santana na avku Fanka Glee?

To zostajac w temacie Bowiego przypomniało mi się że cast serialu - co prawda nie w ramach serialu, tylko jakiejś imprezy - nagrali "Fashion" Bowiego.
A i owszem
Aż grzech, że w Glee nie było jeszcze coveru Davida, choćby nieśmiertelnego 'Let's dance'. A 'Fashion' nie znałam, ale już znam, dzięki
Stary 2012-05-21, 17:15   #18
Malta Kano
Raczkowanie

Cytat:
W filmie faktycznie piosenek Bowiego nie ma. Nie wiem jak z sountrackiem bo wikipedia nie podaje nic, ale na komputerze mam wraz z tytułową piosenką właśnie Bowiego...
I fakt, film przede wszystkim dla miłośników brokatu i glam rocka, jak i wątków LGBT
Aż nabrąłam ochoty by znów film obejrzec, zwłaszcza że dorobiłam się ostatnio DVD
No właśnie z tymi piosenkami Davida jest taka sprawa, że są to wersje przerobione przez innych artystów na potrzeby filmu, bo David się nie zgodził, aby pojawiły się w filmie. Najwidoczniej film nie przypadł mu za bardzo do gustu

Edit: Wow, Synesthesia, też jestem z Torunia, sądziłam, że już znam wszystkim fanów DB w okolicy

Edytowane przez Malta Kano
Czas edycji: 2012-05-21 o 17:19
Stary 2012-05-21, 18:26   #19
zapachperfum
Raczkowanie

Mnie chodziło o piosenkę, nie o film. Ale film również niezły - obejrzałam go właśnie ze względu na tytuł

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-21, 18:32   #20
synesthesia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zapachperfum Pokaż wiadomość
Mnie chodziło o piosenkę, nie o film. Ale film również niezły - obejrzałam go właśnie ze względu na tytuł
Wiem, ale wpomniałaś akurat o tej pisoence i od razu pomyślałam o filmie więc uznała że wspomnę, zwłaszcza że ma jakiś - mneisjzy czy wiekszy - zwiazek z Bowiem czy jego twórczoscią

Cytat:
No właśnie z tymi piosenkami Davida jest taka sprawa, że są to wersje przerobione przez innych artystów na potrzeby filmu, bo David się nie zgodził, aby pojawiły się w filmie. Najwidoczniej film nie przypadł mu za bardzo do gustu

Edit: Wow, Synesthesia, też jestem z Torunia, sądziłam, że już znam wszystkim fanów DB w okolicy
Akuat w 'VG' nie ma zadnych pisoenek Davida innych, nawet coverów
O, jak miło znać jakiegos fana DB z Torunia!

Cytat:
Napisane przez ladylajla Pokaż wiadomość
A i owszem
Aż grzech, że w Glee nie było jeszcze coveru Davida, choćby nieśmiertelnego 'Let's dance'. A 'Fashion' nie znałam, ale już znam, dzięki
No ja cicho sobie marzę żeby kiedyś cos scoverowali, cokolwiek Póki co mamy tylko "Fashion" w wykonaniu Lei Michele z resztą castu i w 1 sezonie Puck wspomniał coś o Bowiem
Stary 2012-05-21, 19:57   #21
Malta Kano
Raczkowanie

Cytat:
Akuat w 'VG' nie ma zadnych pisoenek Davida innych, nawet coverów
O, jak miło znać jakiegos fana DB z Torunia!
Kurczę, sama już dobrze nie pamiętam, wydawało mi się, że może jakiś jest. Ale za to pamiętam, że były utwory Venus in Furs, Roxy music, Ladytron. Na wstępie filmu była piosenka Briana Eno.
Brian Eno w latach 70 też robił świetną muzykę i współpracował z Bowie przy kilku albumach. (m.in. przy krążku Low, który jest w mojej czołówce ulubionych albumów Davida,o ile nie moim numerem jeden).
Stary 2012-05-22, 18:24   #22
zapachperfum
Raczkowanie

http://www.guardian.co.uk/books/2011...iew?CMP=twt_gu
Stary 2012-05-25, 23:24   #23
gwiazdeczka89
Rozeznanie

Uwielbiam Station to station, kręci mnie ten numer.
Niestety nie natrafiłam na słuchacza który by ze mną posłuchał tego w spokoju i ze zrozumieniem , bez marudzenia i przełączenia zanim się rozkręca

gwiazdeczka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-05-26, 14:47   #24
Oscar Wilde
Raczkowanie

kocham Davida Bowie'go, to świetny muzyk i świetny aktor

Cytat:
dokładnie. ;d
+ David Bowie przyczynił się do rozsławienia zespołu Placebo i nagrał tytułową wersję piosenki z ich drugiej płyty Without you I'm nothing
Placebo zresztą wystąpili w Velvet Goldmine więc jak ktoś lubi takie klimaty to polecam. ;d
Oscar Wilde jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-26, 15:28   #25
mivol
Rozeznanie

Cytat:
Z Velvet Goldmine to kojarzy mi się jedynie Brian Molko w piórkach heh A Bowie chyba odcina się od tego filmu? Coś tak mi świta, że nie za bardzo przypadł mu do gustu.

A sam Bowie to wiadomo uwielbiam Hunky Dory.
mivol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-26, 18:02   #26
Malta Kano
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gwiazdeczka89 Pokaż wiadomość
Niestety nie natrafiłam na słuchacza który by ze mną posłuchał tego w spokoju i ze zrozumieniem , bez marudzenia i przełączenia zanim się rozkręca
Wydaje mi się, że to jedna z przyczyn małej popularność Bowiego - jego muzyka wymaga pewnego skupienia, wczucia się we wzrastające napięcie, wsłuchanie się teksty. Mało kto zna i słucha Station to station, Low czy Hunky Dory, chociaż to są genialne albumy. Ale za to wszyscy znają Let's dance (nie że jakoś bardzo nie lubię tej piosenki, ale to jest przykład tego, że szersze grono odbiorców woli bardziej przystępną muzykę)
Stary 2012-06-02, 18:54   #27
paula689
Rozeznanie

GG do paula689 Send a message via Skype™ to paula689

Cytat:
Napisane przez gwiazdeczka89 Pokaż wiadomość
to też jedna z moich ulubionych jego piosenek.
i w tej piosence właśnie cały klimat tworzy też długi początek. Niestety mało komu jego twórczość się podoba, a szkoda....

Zapuszczam włosy
35-40-45-50-55-60-65
paula689 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-03, 10:01   #28
Juncia
Zakorzenienie

Ja uwielbiam go w filmie 'Labirynt' z 86 r. (film mojego dzieciństwa) I muzyka z tego filmu też jest świetna, nadal przechodzą mnie ciarki jak słucham 'As the world falls down'.
Juncia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-03, 19:41   #29
synesthesia
Zakorzenienie

Oj tak, "Labirynt" też uwielbiam.
jakie jeszcze filmy oglądałyście z Davidem?
Stary 2012-06-07, 22:29   #30
zapachperfum
Raczkowanie

"Zagadka nieśmiertelności". Film koszmarny, ale David boski!
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości