![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
David Bowie !!!
Od długiego czasu to mój muzyczny guru. Ujmuje dużą skalą głosu, niebanalnymi teksami, barwnym wizerunkiem.
David Bowie to muzyczny kameleon, w jego dokonaniach znajdziemy m.in. glam rockowe dynamiczne kompozycje, poruszającą muzykę elektroniczną i wpadające w ucho popowo-taneczne numery. Jego twórczość inspirowała i inspiruje kolejnych artystów: od Joy Division i inne nowofalowe zespoły lat 80 po wytwory muzyczne ostatniej dekady: Marlina Mansona, Behemotha i Lady Gagę. ![]() Niestety, w naszym kraju jest dość mało znany, jeśli ludzie go kojarzą to tylko z takich przebojów jak Let's dance czy China girl, które mają niewielkie znaczenie w całej jego twórczości. Mam nadzieję, że znajdą się inni fani jego twórczości lub może ktoś zainteresuje się jego muzyką. Tak na zachętę: Piękny utwór, na pewne wielu z was go kojarzy nawet jeśli nie zna Bowiego: http://www.youtube.com/watch?v=Tgcc5V9Hu3g Początki muzycznej kariery, jeden z pierwszych hitów: http://www.youtube.com/watch?v=D67km...eature=related Zachwycająca kompozycja Warszawa - o jej powstaniu wiąże się anegdota dotycząca właśnie krótkiego pobytu artysty w naszej stolicy: http://www.youtube.com/watch?v=9Gy94N_mcWs Coś bardziej mrocznego i dynamicznego: http://www.youtube.com/watch?v=q_Ph72pCNlM Jeden z utworów z soundtracka Bękartów wojny: http://www.youtube.com/watch?v=VShlld3-OLY A to z Zagubionej autostrady: http://www.youtube.com/watch?v=aLdgrpYYj_U&feature=fvst Coś do szaleństwa na parkiecie http://www.youtube.com/watch?v=QgPUxjQOk-w&ob=av2e zapraszam do dyskusji. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: David Bowie !!!
Ja uwielbiam jego piosenkę z Tiną Turner - Tonight
![]() Moja ciocia uwielbia tego muzyka i zaraziła mnie trochę tą "miłością". Całkiem fajne utwory ma ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Uwielbiam Davida, a szczególnie piosenkę Modern Love
![]()
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Davidem zainteresowałam się jakoś na początku gimnazjum po przeczytaniu książki "My dzieci z dworca ZOO" i swego czasu jako małolata namiętnie chodziłam do empiku, żeby posłuchać jego płyt. Muszę do tego wrócić, bo bardzo podobały mi sie te klimaty
![]()
![]() |
#5 | ||
Chimay
|
Cytat:
Cytat:
![]() pamiętam jak w liceum na niemieckim oglądaliśmy ten film (z roku 81), do dziś potrafię odtworzyć obraz biegnących bohaterów z tą piosenką w tle, zresztą sam David też wystąpił w filmie ![]()
Zagłosuj na Paczkomat ![]() Edytowane przez kosovitz Czas edycji: 2012-05-19 o 21:34 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Nie oglądałam filmu "My dzieci z dworca ZOO", ale domyślam się, że najlepiej nastrój tego filmu wyraża płyta Station to station.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Szkoda,że Bowie jest dość niedoceniany w Polsce, jego koncert nie doszedł do skutku przez słabe zainteresowanie biletami ![]()
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Uwielbiam go. Dla mnie to po prostu Geniusz jest
![]() Jest też naprawdę świetnym aktorem. Jeden z tych ludzi którzy są świetnymi muzykami I aktorami.
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja nie będę oryginalna - moje słuchanie DB przypadło głównie na czasy fascynacji Dziećmi z dworca ZOO - dobre osiem lat temu. Ale fragment filmu z koncertu, na którym była Christiane, do dziś lubię sobie odpalić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Chyba rok albo dwa lata temu rozeszła się plotka, że Bowie ma zagrać w Bydgoszczy razem z Sinead O'Connor ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja w odniesieniu do wielu artystów odnoszę takie wrażenie- urodziłam się z 20 lat za późno...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Uwielbiam jego "Velvet Goldmine" jako Ziggy Stardust
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Baaaaaaaardzo luźno na historii Bowiego i Iggiego Popa (naprawde mega luźno) zrobili film, 'Velvet Goldmine' właśnie (polski tytuł to 'Idol'). Nawet jeśli przyzanać że fabuła ma się nic do Bowiego, sam film jest naprawdę fajny, jest wątek homoseksualny (uwielbiam takie wątki) plus ścieżka muzyczna w filmie jest genialna!
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Fascynująca postać, odważny i kreatywny artysta z imponującym dorobkiem. Nie mogę się nazwać wielką fanką, ale ogromnie szanuję DB. Koncerty z lat 80. w ramach trasy 'Serious Moonlight' - powalające, wracam do nagrań. I muszę obejrzeć 'Velvet Goldmine'
![]()
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() To zostajac w temacie Bowiego przypomniało mi się że cast serialu - co prawda nie w ramach serialu, tylko jakiejś imprezy - nagrali "Fashion" Bowiego. ![]() Cytat:
![]() I fakt, film przede wszystkim dla miłośników brokatu i glam rocka, jak i wątków LGBT ![]() Aż nabrąłam ochoty by znów film obejrzec, zwłaszcza że dorobiłam się ostatnio DVD ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Aż grzech, że w Glee nie było jeszcze coveru Davida, choćby nieśmiertelnego 'Let's dance'. A 'Fashion' nie znałam, ale już znam, dzięki ![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edit: Wow, Synesthesia, też jestem z Torunia, sądziłam, że już znam wszystkim fanów DB w okolicy ![]() Edytowane przez Malta Kano Czas edycji: 2012-05-21 o 17:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Mnie chodziło o piosenkę, nie o film. Ale film również niezły - obejrzałam go właśnie ze względu na tytuł
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() O, jak miło znać jakiegos fana DB z Torunia! ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Brian Eno w latach 70 też robił świetną muzykę i współpracował z Bowie przy kilku albumach. (m.in. przy krążku Low, który jest w mojej czołówce ulubionych albumów Davida,o ile nie moim numerem jeden). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Uwielbiam Station to station, kręci mnie ten numer.
Niestety nie natrafiłam na słuchacza który by ze mną posłuchał tego w spokoju i ze zrozumieniem , bez marudzenia i przełączenia zanim się rozkręca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
kocham Davida Bowie'go, to świetny muzyk i świetny aktor
![]() Cytat:
+ David Bowie przyczynił się do rozsławienia zespołu Placebo i nagrał tytułową wersję piosenki z ich drugiej płyty Without you I'm nothing Placebo zresztą wystąpili w Velvet Goldmine ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A sam Bowie to wiadomo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
i w tej piosence właśnie cały klimat tworzy też długi początek. Niestety mało komu jego twórczość się podoba, a szkoda....
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Ja uwielbiam go w filmie 'Labirynt' z 86 r. (film mojego dzieciństwa) I muzyka z tego filmu też jest świetna, nadal przechodzą mnie ciarki jak słucham 'As the world falls down'.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Oj tak, "Labirynt" też uwielbiam.
jakie jeszcze filmy oglądałyście z Davidem?
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
"Zagadka nieśmiertelności". Film koszmarny, ale David boski!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:12.