|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Bieżnia i zaburzenia równowagi.
Kochani,
od niedawna chodzę na siłownię. Cwiczę na bieżni, rowerku, stepperze+jakieś brzuszki. Mam słabą kondycję, więc bieżni robię 2X15 minut z maksymalną prędkością 8,5 km/h. Czasem kręciło mi się w głowie po zejściu z bieżni, ale szybko przechodziło. Dziś zaraz po siłowni straciłam równowagę i spadłam ze schodów. Miałam kłopoty z tym, żeby iśc prosto i stac stabilnie. TŻ chciał mnie zaraz wieźc do lekarza, ale jakoś dopiero teraz dotarło do mnie, że działo się ze mną coś naprawdę złego. Jak myślicie, na bieżni błędnik wariuje i stąd takie rewelacje? Mieliście kiedyś podobnie? Powinnam pójśc do lekarza?
![]() |
#2 |
*sportaddict*
|
Dot.: Bieżnia i zaburzenia równowagi.
a co jesz przed treningiem i w ogole w ciagu dnia?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Tzn. ja nigdy nie upadłam, ale zaraz po zejściu z bieżni nie mogę złapać gruntu pod nogami... Ale to trwa dosłownie kilka sekund...
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Pochłaniam przeogromne ilości jedzenia, np wczoraj przed siłownią (znaczy się od 6 do 13): jogurt musli(z cukrem), banan, 2 grahamki z wędliną i margaryną, 2 jabłka.
Zawsze cwiczę najedzona, a ostatnie jedzonko jakąś godzinę przed cwiczeniami, żeby 'uleżało się' w brzuchu.
Edytowane przez Anna Antonina Czas edycji: 2010-02-23 o 13:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Wiesz co przeogromne ilosci to to nie są
![]() Moze po prostu jesz ZA MALO a cwiczysz ZA DUZO? ![]() czekam na jadlospis
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Śniadanie: jogurcik musli z cukrem+banan II Śniadanie: grahamka z wędlinką i margaryną+jabłko Obiadek: żurek z jajeczkiem i kiełbaską+jakieś 100 g ziemniaków, na deser pół z 38 g batonika czekoladowego Podwieczorek:grahamka z wędlinką, majonezem i korniszonkiem + banan + jabłko Na kolację późną kolację będzie jeszcze coś, może serek wiejski, może paróweczka i wafelek ryżowy ![]() Jem naprawdę dużo, nie odmawiam sobie raczej niczego. Przy takim jadłospisie godzinka cwiczeń dziennie to chyba powinien byc Pan Pikuś ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Powinnas skonsultowac te dolegliwosci z neurologiem, ewentualnie z laryngologiem (zaburzenia blednika), stawialabym jednak na tego pierwszego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Boję się tylko, że lekarz zbagatelizuje moje dolegliwości. Ale im dłużej się zastanawiam, tym bardziej się martwię, bo słabo idzie mi też stanie na jednej nodze czy robienie jaskółki, ale nie zwracałam na to większej uwagi, dopóki się nie potłukłam wczoraj spadając z tych schodów. Objawy iście pijackie, więc może coś nie tak z moim robakiem.
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Mnie to bardziej wygląda na gwałtowne skoki ciśnienia ( spróbuj mniej intensywnego wysiłku, zacznij od łagodnego truchtu) i spadki poziomu cukru we krwi- zaopatrz się w batoniki energetyczne na czas treningu.
Przy bieżni błędnik raczej nie daje o sobie znać. Błędnik może oszaleć np. przy ćwiczeniach na równoważni, staniu na rękach, staniu na głowie itd. Na problem neurologiczny to raczej nie wygląda. Na słabą kondycję i złe podejście do treningu -jak najbardziej. W treningu nie chodzi o bicie rekordów czy zmęczenie się. Mierz siły na zamiary. Jeśli już jakiś lekarz to dobry adres to kardiolog i badanie wysiłkowe serca. Bo choroba niedokrwienna mięśnia sercowego może czasem dawać takie objawy przy zbyt dużym wysiłku fizycznym. ---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- Cytat:
Bo popatrzyłam na Twój podpis i przeraziły mnie te liczby. Czy ty nie planujesz wpędzić się w znaczną niedowagę??? ![]() A rozumiem dbanie o siebie, jestem szczupła ale z cellulitem i tak sama walczę ale drastyczne odchudzanie się wbrew własnemu organizmowi to naprawdę nie jest droga do pięknego wyglądu. I coś mi się wydaje ,że ty zmierzasz w złym kierunku próbując zredukować swoją prawidłową wagę zamiast zadbać o wyrzezbienie mięśni i zachowanie tej wagi poprzez zastąpienie tłuszczu mięśniami. Pamiętajcie dziewczyny,że mięśnie ważą więcej niż tłuszcz i po regularnym treningu możecie być cięższe niż przed treningiem. Ja po nartach spadłam w obwodzie ud i w talli ale jestem cięższa o jedno kilo ze względu na przyrost tkanki mięśniowej w okolicy ud i pośladków. Także nie liczcie tak tych kilogramów bo to nie jest najważniejsza rzecz. Lepiej zróbcie sobie na jakiejś siłowni pomiar poziomu tkanki tłuszczowej w organizmie jeśli już chcecie coś obliczać i śledzić zmiany na lepsze. ---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ---------- Nie jesz dużo, mało cukrów a te są potrzebne do treningów, jesz ziemniaki a to trudno przyswajalne węglowodany i do nich organizm nie może się dobrać jeśli potrzebuje szybkiego zastrzyku energii w czasie treningu Jeśli chcesz uprawiać sport to śniadanie powinno być obfitsze, z białkiem, cukru powinno być więcej a obiad lżej strawny w dniu treningu, a ciężkie węglowodany-makaron, ziemniaki można jeść dzień przed treningiem ale nie w dniu treningu. Po ziemniakach czy makaronie podnosi ci się ciśnienie krwi w jamie brzusznej, masz uczucie nasycenia ale dla twojego organizmu to dopiero poczatke wysiłku mającego na celu przyswojenie składników odżywczych i po takim posiłku poziom cukru we krwi podniesie ci się dopiero po kilku ładnych godzinach. Jeśli pójdziesz ćwiczyć godzinę po takim obiedzie to twój organizm będzie głodny na cukier. łatwiej przyswajalne są zboża więc w dniu treningu zamień ziemniaki z obiadu na kaszę albo ryż. Po treningu będziesz po takim obiedzie troszkę głodna ale w czasie treningu będziesz mieć właściwy poziom cukru we krwi i nie zemdlejesz ćwicząc. Diagnoza: zła dieta do uprawiania sportu, gwałtowne spadki poziomu cukru we krwi. Poczytaj o tym jak się należy odżywiać uprawiając sport, I zmniejsz intensywność wysiłku, tempo zwiększaj stopniowo w ciągu 2 tygodni treningu. To co jesz na podwieczorek bardziej nadaje się na śniadanie, jogurcik to można na podwieczorek a rano jakieś mięsko, jajko a nie jogurciki z płatkami. No chyba,ze jogurcik i jeszcze jakaś wędlina, parówka albo jajecznica do tego. Bo jak zjesz rano tylko jogurcik a potem chcesz ćwiczyć to organizm jest już w stanie pracy przez 10 godzin na jałowym biegu.I nic dziwnego,że twój mózg chce ratować cię przed wycieńczeniem mechanizmem obronnym w postaci omdlenia. ---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ---------- Ok, może wyjaśnijmy sobie podstawy diety, jakiejkolwiek rozsądnej diety. Śniadanie należy jeść do 2 godzin od przebudzenia się. Przy założeniu,że o tej porze je jemy statystycznie rzecz biorąc do naszego następnego posiłku upływa około 10 godzin. 10 godzin w czasie , których mamy najwyższy metabolizm w ciągu całego dnia. Dlatego rano dozwolone są rzeczy ciężkostrawne, tłuste, przydaje się białko i trochę łatwiej dostępnych dla naszego organizmu cukrów- np. fruktoza z owoców czy cukier z jogurtu albo jakiś batonik czy słodka bułka. Obiad powinien być przed 18.00 bo po niej nasz metabolizm zwalnia. Ostatni posiłek czyli kolacja powinien być,żebyśmy nie wykańczali organizmu przed śniadaniem i to co najmniej 2-3 godziny przed snem. Obiad należy jeść co najmniej pół godziny a najlepiej godzinę przed treningiem- by mieć siłę ale i uniknąć kolki itp. Przed treningiem powinniśmy jeść dużo białka, porządnie się napić , można zjeść coś lekkiego i słodkiego-zadziała jako dopalacz. Jeśli jesteśmy głodni po treningu-jedzmy. Do pół godziny po treningu organizm natychmiast spali wszystko co w tym czasie zjemy. Uprawiając sport należy suplementować magnez, niezależnie od tego jaką mamy dietę bo trening skutkuje niedoborami magnezu, które szkodzą zarówno mięśniom jak i układowi nerwowemu a także naszemu sercu (objawem niedoboru magnezu mogą być m.in. bolesne ból w klatce piersiowej po lub w trakcie treningu). Edytowane przez All_that_jazz Czas edycji: 2010-02-26 o 15:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Odkopuję temat, bo wczoraj ćwiczyłam pierwszy raz na bieżni, dziś po raz drugi poszłam i po zejściu z bieżni przez jakieś pół minuty też mam zaburzenia równowagi. Dziś przez ostatnią minutę szłam już bardzo wolno, żeby nie było jakiegoś gwałtownego zejścia (chociaż i tak na razie chodzę tylko po bieżni - 5,5-6 km max), ale mimo to schodząc z bieżni, zachwiałam się i bardziej z niej spadłam niż zeszłam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Buc
|
mi wydaje się, że zaburzenia równowagi po zejściu z bieżni to normalna rzecz.
zwalniasz mocno tempo, wchodzisz na inne podłoże i organizm lekko szaleje. ja mam trochę inne pytania - od około miesiąca ćwiczę na bieżni, średnio przy prędkości 7 km/h - szybki marsz, 9 km/h lekki bieg, seriami 5min marszu, 2 min biegu, choć też potrafię tylko szybko maszerować bez biegu. Zaczynałam od 20 minut ćwiczeń teraz robię średnio 35 min - 40 min i przez około 20 min bolą mnie strasznie piszczele ( mam wrażenie, że nie mięśnie a kości ), po około 20 minutach ćwiczeń bół ustępuje. Czy ktoś może wie o co chodzi i jak temu cholerstwu zaradzić?Szczerze mówiąc pierwsze 20 min jest istną katorgą dla mnie. ![]()
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Gdy byłam na biezni pierwszy raz i z niej zeszłam (a dałam sobie mega wycisk z motywatorką
![]() ![]()
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Właśnie też mam taki problem. I raczej nie chodzi o dietę czy słabą kondycję, bo ruszam się od dawna i np. chodzę na intensywny spinning po którym nie wiem jak się nazywam, ale zaburzeń równowagi nie mam i ogólnie czuję się super. Na bieżni po 10 minutach szybkiego marszu nie łapię gruntu pod nogami, niemal mdleję i jest mi niedobrze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:01.