![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() Szkolenia z UP
Być może już było...nie mogę znaleźć więc nowy temat. (jeśli było to przepraszam a moderatora proszę o usunięcie)
Mam pytanie do osób które uczestniczą lub uczestniczyły w kursach organizowanych przez Urząd Pracy; - czy w Waszych urzędach na takie szkolenia kwalifikują się tylko osoby, które mają pisemną gwarancję etatu po takim kursie? Jakoś nie chce mi się w to wierzyć, ale u mnie w powiecie aby dostać się na darmowe szkolenia trzeba mieć albo taki papierek...albo znajomości a jak jest u Was?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szkolenia z UP
Dziś rozmawiałam z osobą, która prowadzi kursy i poinformowała mnie że urząd może coś takiego wymagać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Ja na szkolenie zapisałam się sama po rozmowie z doradcą zawodowym i wykonaniu KZZ. Nie wymagano ode mnie żadnego papierka dot. gwarancji zatrudnienia po skończonym kursie. W moim urzędzie na szkolenia zapisują się bezrobotni, dla których nie ma ofert pracy, którzy korzystali z poradnictwa zawodowego itepe. Kwalifikują na podstawie dotychczasowego wykształcenia, umiejętności, doświadczenia. A szkolenie zaczynam w poniedziałek
![]() Z tego co kojarzę, to chyba wymagają takiego oświadczenia od pracodawcy, że zamierza zatrudnić Cię po skończonym szkoleniu, ale w sytuacji, kiedy starasz się o sfinansowanie szkolenia w trybie indywidualnym ;] Edytowane przez toficzek1982 Czas edycji: 2009-05-21 o 21:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja właśnie chciałabym się postarać o kurs konkretny, więc muszę napisać podanie do dyrektora urzędu z tym, że ja chcę założyć własną działalność więc nie będę szukać pracodawcy.Ciekawe jak to jest w takim przypadku. Edytowane przez madie Czas edycji: 2009-05-21 o 21:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
KZZ to kwestionariusz zainteresowań zawodowych. Taki test, w którym odpowiadasz na pytania dot. różnych dziedzin życia, zainteresowań, pracy - typu: lubisz przyrodę? albo: znajomy, który pożyczył od Ciebie pieniądze i nie oddał w terminie, znowu prosi o pożyczkę? pożyczysz?
![]() ![]() Studiów może nie, bo porzuciłam je dawno temu ![]() Normalnie wypracowanie wyszło ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() edit: doczytałam w necie Cytat:
Edytowane przez madie Czas edycji: 2009-05-21 o 21:52 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Dowiedziałam się w urzędzie, właśnie od doradcy. Też wcześniej o tym nie słyszałam. Trafiłam do niego, bo nie byłam zdecydowana, jakie szkolenie wybrać. Strasznie się motałam, bo się uparłam na szkolenie, skoro nie mogłam znaleźć pracy
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Ja niedawno zakończyłam takie szkolenie.
W moim urzędzie są 2 obcje szkoleń: * takie z listy organizowanych szkoleń przez PUP * oraz takie z gwarancją zatrudnienia. Do tych pierwszych nie trzeba mieć gwarancji zatrudnienia, bezrobotni wybierali sobie z listy to, co ich interesuje (było ok 10 możliwości). Były one z góry zaplanowane przez urząd. Potem jak na dane szkolenie uzbierało się wystarczająco dużo osób, to zbierała się komisja i wybierali osoby, które najlepiej wykorzystają te szkolenie. Ja nie miałam żadnych znajomości i się zakwalifikowałam, ale było na moim szkoleniu kilka osób, które ewidentnie korzystały ze znajomości (niektórzy o tym mówili, inni wiadomo). Potem do osób, które się zakwalifikowały dzwoniono, dawano im skierowanie na badania i jakoś tydzień później zaczęło się szkolenie. Drugi rodzaj szkoleń w moim urzędzie polega na tym, że bezrobotny umawia się z pracodawcą, że on go zatrudni, jeśli skończy coś, np że zatrudni jako kierowcę tira, jeśli sobie zrobi prawo jazdy kat. D i jakieś uprawnienia. Pracodawca daje bezrobotnemu to na piśmie, on idzie z tym do PUPy i tam mu organizują (i finansują) to szkolenie.
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Lepiej bym tego nie napisała
![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Urząd pracy organizuje szkolenia:
- grupowe -wg ustalonego planu szkoleń, nie wymagają one potwierdzenia zatrudnienia, - indywidualne - pod potrzeby jednej osoby,w sytuacji uprawdopodobnienia zatrudnienia, bądź samozatrudnienia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Dokładnie jak napisały Kasia i Ata.
Jeśli chodzi o szkolenia grupowe najpierw idź i wypytaj o szczegóły. Nikomu w naszej grupie nikt nie przedstawił zasad udziału (i nawet nikt nie zapytał o to, bo w końcu po co szukać dziury w całym). Potem okazało się, że z poziomu języka angielskiego średniozaawanowanego zrobił się trochę lepiej niż podstawowy a kolega, który miał 120% zasiłku dostał mniej kasy i był stratny coś koło 100zł. Poza tym wysokość stypendium za dane szkolenie jest uwarunkowane od wykształcenia i doświadczenia i jakiś innych czynników. Jedni dostali więcej kasy inni mniej i do teraz nie widzą na jakiej podstawie tak jest.
Edytowane przez bravvurka Czas edycji: 2009-05-25 o 20:54 Powód: poprawka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
W marcu obroniłam się, ale do tej pory nie mam dyplomu, więc teoretycznie nie mogę się zarejestrować w UP. Chciałabym iść na szkolenie z urzędu dot. audytu energetycznego budynków,co jest związane z moim kierunkiem studiów.
Można tak przyjść z ulicy, zarejestrować się i zapisac na szkolenie?? Oczywiście w ogłoszeniach o pracę , w UP nie znalazłam żadnych z moim wykształceniem. Edytowane przez 3345e377b5e4f12f71691e182a1acdc753f18a83_62c2224350409 Czas edycji: 2009-05-26 o 07:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
U nas wszyscy dostali tyle samo z wyjątkiem 1 kolegi, który miał 18lat i z tego względu dostał więcej o jakieś 30%. Wykształcenie u nas nie miało na nic wpływu, bo mgr miałam tylko ja, 2 osoby miały licencjata a reszta średnie i wszyscy dostaliśmy po tyle samo.
Co do przychodzenia z ulicy i zapisie na szkolenie, to ja tak zrobiłam, bo w dniu w którym się zapisałam zobaczyłam ogłoszenie ze szkoleniami i odrazu powiedziałam, że mnie to interesuje ![]() Ale to były grupowe szkolenia. W mieście mojego TŻ przy szkoleniach indywidualnych jest taki wymóg, że szkolenia indywidualne organizują tylko osobą zarejestrowanym min pół roku, ale u mnei chyba tego nie ma... Tak czy inaczej warto sie zarejestrować chociażby po to, by mieć ubezpieczenie, a w przyszłości może coś jeszcze się skorzysta ![]()
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
a czy w dniu obrony nie dostałaś jakiegoś zaświadczenia? Do czasu otrzymania dyplomu ma ono potwierdzać wykształcenie. Z tym papierkiem możesz spokojnie zarejestrować się w UP
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
A jak nie dostałaś, to zawsze możesz poprosić o to zaświadczenie
![]() ![]()
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Dostałam zaświadczenie ważne 30 dni, ale do 2tygodni, dyplom ma być gotowy.
W necie znalazłam, że ma być oryginał dyplomu, żeby się zarejestrować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
dziwne. jak zaświadczenie o ukończeniu studiów możne być ważne tak krótki czas. ja rejestrowałam się z zaświadczeniem i nikt o nic nie pytał.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Jeśli nie chcesz zaświadczenia, to w ogóle nie dają. Można dostać 30 dniowe, albo bezterminowe, ale o tym dowiedziałam się kilka dni temu, więc już chyba zaczekam na dyplom.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Obecnie jest tak: za udział w szkoleniu przysługuje stypendium w wysokości 120% zasiłku (662,20zł brutto) pod warunkiem,że szkolenie trwa minimum 150 godzin. Nie ma nic do tego doświadczenie i wykształcenie. [1=3345e377b5e4f12f71691e1 82a1acdc753f18a83_62c2224 350409;12466308] Można tak przyjść z ulicy, zarejestrować się i zapisac na szkolenie??[/quote] Po zarejestrowaniu się możesz zawsze składać kartę na szkolenie, w sytuacji jednak chęci zrobienia szkolenia tzw. "indywidualnego" musisz uprawdopodobnić zatrudnienie, bądź samozatrudnienie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Ata - moje szkolenie trwało 200 godzin
![]() Jeśli chodzi o wysokość stypendium, tak jak napisałam, dwie dziewczyny dostały o 50 zł więcej niż inni. Koledzy byli to wyjaśnić i tak im panie z UP odpowiedziały. Wiem, że zasiłek nie przysługuje. Skoro wynosi 120% to nie rozumiem dlaczego kolega dostał o prawie 100zł mniej za kwiecień... 5 dni było policzone jako zasiłek 25 dni jak za stypendium (bo kurs zaczął się od .04)
Edytowane przez bravvurka Czas edycji: 2009-05-27 o 18:30 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ata77 - a może to zależy od urzędu, województwa, whatever? ![]() Swoją drogą - moje zdanie jest takie, że wszędzie powinny być takie same zasady ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Może to zależy od urzędu
![]() ![]() ![]()
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
I ok. Obecnie organizujemy dwa kursy trwające 200h. Nie ma w tym nic dziwnego
![]() Cytat:
Jedna ustawa, jedno rozporządzenie, tysiąc interpretacji. Jestem w szoku. Ciekawa jestem o jakim urzędzie myślisz, bo cała Twoja wypowiedź, a zwłaszcza "Jest to szkolenie trwające dłużej niż minimum, o którym wspomniałaś. Bo gdyby trwało krócej niż minimum, to nie dostalibyśmy wogóle tego stypendium (tak mówiła babka z UP na spotkaniu organizacyjnym)" mnie SZOKUJE..... Uważam,że ta kobieta nie ma racji i z łatwością można jej to udowodnić. Jeśli szkolenie trwa krócej niż 150h to stypendium przysługuje proporcjonalnie mniej,ale PRZYSŁUGUJE ![]() Ponadto osoba bezrobotna w sytuacji podjęcia pracy w trakcie szkolenia, jesli zdecyduje sie dalej szkolić pracując jednocześnie-otrzymuje RÓWNIEŻ STYPENDIUM- w mniejszej kwocie,bo 20% zasiłku dla bezrobotnych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Co urząd to inna interpretacja
![]()
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
u mnie w urzędzie tez jest coś takiego, że jeśli szkolenie trwa mniej niż 140 godz, to dostaje się dużo niższe stypendium
![]()
![]() |
#26 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
A ja prostuję pewne niejasności jako pracownik tego obiektu od wielu,wielu lat
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
ja właśnie jestem w trakcie organizowania sobie kursu z UP. babeczka cierpliwie tłumaczyła, że w podaniu mam napisać, że nie znalazłam pracy w tym zawodzie, ponieważ nie mam odpowiednich kwalifikacji. a ja właśnie przeczytałam w ulotce, którą mi dała, że jest potrzebne zaświadczenie od jakiegoś pracodawcy o uprawdopodobnieniu zatrudnienia, czyli, że przyjmie mnie do pracy po skończonym kursie, tylko... mam pytanie - czy takie zaświadczenie do czegoś tego pracodawce zobowiązuje?
bo to kurs "psiego fryzjerstwa" na prośbę indywidualną i mam wątpliwości czy ktokolwiek mi takie zaświadczenie wystawi... wiadomo, że sam kurs to nie to samo co kurs i doświadczenie, czyli jeśli nawet znajdę ewentualnego pracodawce to nie jestem pewna czy będzie chciał ryzykować? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
niestety jesli urząd pracy finalizuje tzw. szkolenie indywidualne, pod potrzeby jednej osoby musi taka osoba dostarczyć zapewnienie o zatrudnieniu,które jak najbardziej obliguje do zatrudnienia najmniej na okres próbny; pracodawcę z tego obowiązku może "uratować" jedynie upadłość,
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:41.