Zaparcia ! Błagam o pomoc - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-03-14, 21:33   #1
Bartus610
Raczkowanie

Zaparcia ! Błagam o pomoc

Kochani , jestem chyba wyjątkowym przypadkiem . Bo gdy jem dużo , nawet bardzo (tłusto , dużo czekolady itd) to nie mam żanych problemów z wypróżnianiem się , a gdy tylko przechodzę na dietę 5 posiłków dziennie np.6:30 pół grahamki z chudym twarogiem , 9:30 jabłko lub marchewka , 12:30 drugie pół grahamki z chudym twarogiem , 16:30 pierś z kurczaka , 19:30 jogurt naturalny , piję dużo wody a mimo tego od tygodnia nic ! Piję na czco wodę z cytryną , siemie lnianie nie pomaga ... Błonnika jem dużo *codziennie ciemne pieczywo , warzywa " a i tak nic :/ Jestem załamany , senes pomaga ale jak nie wypiję to znów nic , a przecież będąc na diecie tak długi czas nie mogę się ciągle tym faszerować ... A więc doradźcie co mam zrobic ? Miał ktoś podobnie ?
Bartus610 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-15, 05:24   #2
Annie1441
Wtajemniczenie

Dot.: Zaparcia ! Błagam o pomoc

normalne, tak mało jesz że nie ma co wylecieć z ciebie

przemyślę tę dietę bo nie jest za mądra
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-15, 08:12   #3
AiShinigami
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Annie1441 Pokaż wiadomość
normalne, tak mało jesz że nie ma co wylecieć z ciebie

przemyślę tę dietę bo nie jest za mądra
No dokładnie.

A tak przy okazji, że wspomnę, nadmiar błonnika nie zrównoważony odpowiednią ilością płynów nie pomoże na zaparcia, tylko się do nich jeszcze przyczyni.

AiShinigami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-15, 09:56   #4
Vincenza
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Bartus610 Pokaż wiadomość
Kochani , jestem chyba wyjątkowym przypadkiem . Bo gdy jem dużo , nawet bardzo (tłusto , dużo czekolady itd) to nie mam żanych problemów z wypróżnianiem się , a gdy tylko przechodzę na dietę 5 posiłków dziennie np.6:30 pół grahamki z chudym twarogiem , 9:30 jabłko lub marchewka , 12:30 drugie pół grahamki z chudym twarogiem , 16:30 pierś z kurczaka , 19:30 jogurt naturalny , piję dużo wody a mimo tego od tygodnia nic ! Piję na czco wodę z cytryną , siemie lnianie nie pomaga ... Błonnika jem dużo *codziennie ciemne pieczywo , warzywa " a i tak nic :/ Jestem załamany , senes pomaga ale jak nie wypiję to znów nic , a przecież będąc na diecie tak długi czas nie mogę się ciągle tym faszerować ... A więc doradźcie co mam zrobic ? Miał ktoś podobnie ?

Nie wiem,jak długo jesteś na diecie 5 posiłków?organizm potrzebuje czasu,aby się przestawić na zupełnie inne jedzenie jest to taki mały szok dla niego.Nie zmieniaj diety,tylko cierpliwie czekaj,bo jesz dobrze.U mnie jest na odwrót,jak jem dużo,a nie daj boże chleb,to mam problemy z zaparciami,jak jem mało i właśnie 5 posiłków dziennie ale bez pieczywa to jestem w toalecie codziennie. Chleb mnie zapycha,zakleja i korkuje,lubie chleb,wiec dwa razy w tygodniu pozwalam sobie na chleb orkiszowy.Siemie lniane jest bardzo dobre,ale pite systematycznie dwa razy dziennie i z rana zamiast grahamki wypić siemię na czczo,nie umrzesz jak nie zjesz śniadania i tak za godzinę sniadanie,ja tak piję i na zmianę już od lat kefir,maślankę lub actimel ten dla dzieci wszystko na czczo,sniadanie jem o 10-tej i zawsze musli z mlekiem,potem już jem wszystko.Ostatni posiłek o 18-tej i oczywiście siemię.Daj sobie czas na przestawienie się organizmu,nie zaczynaj dnia od chleba,tylko od płynnych posiłków.U mnie taki plan się sprawdza już od lat,spróbuj akurat u Ciebie zadziała.
Vincenza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-15, 11:04   #5
Annie1441
Wtajemniczenie

nie je dobrze bo je baaaardzo mało
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-15, 12:56   #6
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vincenza Pokaż wiadomość
Nie wiem,jak długo jesteś na diecie 5 posiłków?organizm potrzebuje czasu,aby się przestawić na zupełnie inne jedzenie jest to taki mały szok dla niego.Nie zmieniaj diety,tylko cierpliwie czekaj,bo jesz dobrze.U mnie jest na odwrót,jak jem dużo,a nie daj boże chleb,to mam problemy z zaparciami,jak jem mało i właśnie 5 posiłków dziennie ale bez pieczywa to jestem w toalecie codziennie. Chleb mnie zapycha,zakleja i korkuje,lubie chleb,wiec dwa razy w tygodniu pozwalam sobie na chleb orkiszowy.Siemie lniane jest bardzo dobre,ale pite systematycznie dwa razy dziennie i z rana zamiast grahamki wypić siemię na czczo,nie umrzesz jak nie zjesz śniadania i tak za godzinę sniadanie,ja tak piję i na zmianę już od lat kefir,maślankę lub actimel ten dla dzieci wszystko na czczo,sniadanie jem o 10-tej i zawsze musli z mlekiem,potem już jem wszystko.Ostatni posiłek o 18-tej i oczywiście siemię.Daj sobie czas na przestawienie się organizmu,nie zaczynaj dnia od chleba,tylko od płynnych posiłków.U mnie taki plan się sprawdza już od lat,spróbuj akurat u Ciebie zadziała.

to nawet nie dieta, to głodówka
wszystkiego za mało

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-15, 13:36   #7
hauuu
Wtajemniczenie

Jakie 5 posikow?Ja tu ani jednego nie widze. No moze jakby wszystko razem zebrac do kupy to by wyszedl posilek

Zacznij jesc wiecej. Dodaj warzywa, jakies wegle zlozone do obiadu. Wywal jogurty. Dodaj porzadne sniadanie i codzienna dawke ruchu. Wtedy zaparcia znikna.
hauuu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-03-16, 07:21   #8
AiShinigami
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez hauuu Pokaż wiadomość
Wywal jogurty.
A to niby dlaczego ma zrezygnować z jogurtu (naturalnego, jak napisał)??

AiShinigami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-16, 07:31   #9
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez AiShinigami Pokaż wiadomość
A to niby dlaczego ma zrezygnować z jogurtu (naturalnego, jak napisał)??
U niektórych osób nabiał może nasilac zaparcia. Najlepiej odstawic wszystko co moze zaparcia powodoac, stopniowo właczas do diety i obserwowac organizm.
Stary 2013-03-16, 10:43   #10
201607040946
Konto usunięte

Naturalny akurat krzywdy nie robi, jest wręcz zalecany.
Jeśli chcesz w naturalny sposób pozbyć się zaparć, jedz dużo (naprawdę dużo) warzyw
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-16, 20:07   #11
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kaguya Pokaż wiadomość
Naturalny akurat krzywdy nie robi, jest wręcz zalecany.
Jeśli chcesz w naturalny sposób pozbyć się zaparć, jedz dużo (naprawdę dużo) warzyw
Nie kazdemu krzydy nie zrobi. Mnie np. robi Nie każdy dobrze toleruje nabiał.
Stary 2013-03-17, 09:00   #12
201607040946
Konto usunięte

Ale chodzi ci ogólnie o nabiał? Bo myślałam, że dorosły organizm nie toleruje głównie mleka, przetworzone są ok.
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-17, 09:05   #13
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kaguya Pokaż wiadomość
Ale chodzi ci ogólnie o nabiał? Bo myślałam, że dorosły organizm nie toleruje głównie mleka, przetworzone są ok.
To jest teoria. W praktyce niestety jogurt może powodowac wzdęcia i zaparcia:/ Przerabiałam to sama.
Stary 2013-03-26, 14:04   #14
lza_slonca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hauuu Pokaż wiadomość
To jest teoria. W praktyce niestety jogurt może powodowac wzdęcia i zaparcia:/ Przerabiałam to sama.
potwierdzam. Dołączę do tego i kefir i maślankę i inne cuda nabiałowe

co do autora wątku..nie jesz- nie masz co wydalić

a na poważnie już całkiem- za dużo białka, błonnika

---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ----------

doraźnie- 30min na randce z WC, dobra muza, książka itp mile widziane. Na drzwiach kartka" nie przeszkadzać. Pilna narada."

Dukam po raz 2

start: 97kg
faza I od 16.11. do 24.11
koniec: 91,9kg

start II faza: 92,7 kg
faza II 25.11
lza_slonca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-17, 13:32   #15
Black_Rose
Zadomowienie

GG do Black_Rose

Ja tez cierpie na zaparcia, ale nerwicowe, kiedys stosowalam Radirex, ale balam sie uzaleznienia, odkrylam, ze bardzo skuteczne, jezeli masz wolny dzien wypij na czczo kefir, a potem dwa jajka miekko i herbatka lub kawka. Jak nie zadziala, polecam tez sok z suszonych sliwek. Nie jest powszechnie dostepny, ale mozna go dostac. Gotuje suszone jablka i gruszki jak na swiateczny kompot w odpowiedniej ilosci wody, dodaje miodu lub cukru, sok z cytryny i dolewam sok z suszonych sliwek, gotuje do miekkosci owocow. Pijac go na czczo cieply lub chlodny na pewno sobie pomozesz

Przez jakis czas unikaj gotowanych korzeniowych warzyw, czekolady i prztworzonych ma maksa produktow: zupy instant, ekspressowe desery itp. Unikaj zbyt mocnej herbaty i coli. Zapomnij o jagodach, piwie i slodkich napojach gazowanych a takze typu Tymbarki, Costy, Garden itp...

Edytowane przez Black_Rose
Czas edycji: 2013-04-17 o 13:36
Black_Rose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-17, 14:17   #16
lza_slonca
Zakorzenienie

a mnie czyści po coli.

Dukam po raz 2

faza II 25.11
Stary 2013-04-26, 10:47   #17
lucyblusy
BAN stały

Zgadzam się co do błonnika, im więcej błonnika tym większe problemy z zaparciami i też wzdęciami. Dieta którą opisałeś dla mnie nie jest 5-cio posiłkowym odchudzaniem tylko katowaniem siebie. U mnie nabiał pomaga, ale wiem że już nie jest zdrowy i nie powinnam tak dużo go jeść...
lucyblusy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-10, 14:25   #18
pamelaamela
BAN stały

Słuchajcie a co do tego błonnika, to co przyjmowac, co jesc zeby nie było takiego nieprzyjemnego zastoju w jelitach ?
pamelaamela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-10, 16:22   #19
lza_slonca
Zakorzenienie

duuuuuużo pić

Dukam po raz 2

faza II 25.11

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-15, 13:30   #20
Ataraxa
Przyczajenie

Ja polecam szklankę wody na czczo z sokiem z cytryny i wspomniany błonnik. Działa to cuda a dodatkowo fajnie waga spada
Ataraxa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-16, 14:36   #21
pamelaamela
BAN stały

Czyli koniecznie musze zamienic poranną kawe własnei na szklankę wody z cytryną. Nie wiem czy sie przełamie ale czego sie nie robi dla jelit.
pamelaamela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-13, 10:33   #22
Mini1991
Zakorzenienie

Zaparcia powstają najczęściej przy zmianie sposobu odżywiania. Piszesz, ze jesz sporo błonnika - pamiętaj by jeść często i regularnie. Spożywaj bardzo dużo płynów (2-3 l./dobę). Zwiększ troszkę swoje racje pokarmowe bo Twoja dieta jest bardzo uboga. Podgryzaj ziarna, zajadaj się domowym museli, kosztuj suszone owoce a jeśli to wszystko nie pomoże to polecam wizytę u gastrologa.

---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ----------

Cytat:
Napisane przez pamelaamela Pokaż wiadomość
Czyli koniecznie musze zamienic poranną kawe własnei na szklankę wody z cytryną. Nie wiem czy sie przełamie ale czego sie nie robi dla jelit.
Dobry pomysł. Szklanka wody (najlepiej przegotowanej) z dodatkiem cytryny działa zbawiennie na jelita.

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości