Czytnik ebooków - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-23, 08:40   #1
Ilena
Zakorzenienie

Czytnik ebooków

http://allegro.pl/listing.php/showca...&change_view=1 Czy ktoś posiada jakieś urządzenie z tej kategorii ? Przymierzam się do kupna ale w ogóle nie wiem na co zwrócić uwagę. Może macie jakieś sprawdzone i polecane
Ilena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-23, 09:06   #2
Luzia
Zakorzenienie

Dot.: Czytnik ebooków

Polecam zwrócić uwagę na pojemność baterii, na to czy ma wi-fi i na wielkość ekranu

Luzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-23, 09:15   #3
DontSaySorry
Zakorzenienie

Aaale fajne urządzenie
Stary 2011-02-23, 10:00   #4
pappaya
Zadomowienie

Polecam Amazon Kindle. Ja posiadam ''trójkę'' z wifi. Jestem mega zadowolona z tego urządzonka. Jest proste w obsłudze, poręczne i nie męczy oczu bo nie jest to ekran lcd a specjalny ekran z elekronicznym tuszem (e-ink). Baterie trzymają bardzo długo nawet do miesiąca. Ale jeśli używasz dużo wi-fi to wyczerpią się trochę szybciej. Ekran wygląda zupełnie tak jak papier. Bardzo pomocną rzeczą jest słownik angielsko- angielski (mozna wgrać sobie słownik angielsko-polski) i podczas czytania książki anglojęzycznej zaznaczam sobie słowo, klikam i ukazuje się na dole ekranu jego definicja. Ostatnio pojawiła kindlowa wersja 'Polityki', mój mąż sobie ją zaprenumerował.

Edytowane przez pappaya
Czas edycji: 2011-02-23 o 10:03
pappaya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-23, 12:32   #5
Ilena
Zakorzenienie

bez problemu wgrywasz ebooki pobrane z neta ? czy tylko te z ich sklepu ?
Stary 2011-02-23, 13:06   #6
malagaw
Zakorzenienie

Zdecydowanie polecam czytniki Onyx Boox. Moim zdaniem bije najpopularniejsze Kindle na głowę. Jedynym minusem jest cena (jest sporo znacznie tańszych urządzeń tego typu) - ale uważam, że mimo wszystko zalety ją rekompensują
Mnóstwo formatów (czyta .doc, .rtf, .pdf, .html, .txt, .jpg, .gif i wiele innych), można czytać każdy dokument bez wcześniejszej konwersji do określonego formatu.

Ostatecznie nie bez powodu wygrywa wszelkie rankingi czytników
http://www.komputerswiat.pl/testy/sp...-e-bookow.aspx
http://www.chip.pl/artykuly/trendy/2...tart:int=0&-C=

Edytowane przez malagaw
Czas edycji: 2011-02-23 o 14:23
malagaw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-23, 16:00   #7
pappaya
Zadomowienie

tak, bez problemu mozna wgrac ebook pobrany z neta np z innych księgarni. Kindle rozpoznaje wiele formatów a te ktorych nie rozpoznaje mozna szybko przekonwertowac w darmowym programie.

tutaj znalazłam ciekawe porównanie obu czytników:
http://wieza.org/kindle-3-kontra-onyx-boox-60/

Dla mnie kindle wydaje się dużo lepszy od boox'a.
Jest bardzo prosty ale zarazem jest w nim wszystko czego oczekuję od czytnika. Ale każdy ma oczywiście inne oczekiwania, więc najlepiej przed zakupem poświęcić trochę czasu przeszukując internet i czytając różne recenzje. Ja zawszę tak robię przed zakupem czegoś żeby później nie żałować.

Edytowane przez pappaya
Czas edycji: 2011-02-23 o 17:09

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-23, 17:21   #8
Hultaj
BAN stały

Miałam najpierw czytnik z ekranem LCD, bardzo go lubiłam i nie miałam specjalnie zastrzeżeń (LCDki ogolnie bardzo żrą baterię, trzeba ładować częśto lub bardzo często), ale pod wpływem opinii na 'forum eksiązki' kupiłam Kindle 3 i teraz jestem super zadowolona, zastanawiam się, czy by lepiej nie było wystawić 3ki na all i kupić wersji DX, ale czytniki z większymi ekranami są już niezbyt tanie (Kindle DX z cłem i vatem to wydaek rzędu ok 1450 zł), a 6calowy czytnik też jest fajny, ma nieduży rozmiar. Kindle 3 to obecnie najlepsza propozycja jakości do ceny (szukaj ekranu typu ''pearl'', na chwilę obecną takowe posiadają chyba tylko Kindle i najnowszy model Sony, żeby nie skłamać), zamawiając bezpośrednio z Amazonu wersję Wi-fi powinnaś móc kupić za jakieś 470 zł z przewalutowaniem, wersję 3g (dostępny, póki co bezpłatny internet) za jakieś 620 zł (Ogólnie to ceny 139 i 189 $, do tego 20 $ wysyłka).
Dużo interesujących Cię informacji znajdziesz na tym forum, które wymieniłam, proponuję wczytać się i na spokojnie podjąć decyzję.

---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ----------

Cytat:
Zdecydowanie polecam czytniki Onyx Boox. Moim zdaniem bije najpopularniejsze Kindle na głowę. Jedynym minusem jest cena (jest sporo znacznie tańszych urządzeń tego typu) - ale uważam, że mimo wszystko zalety ją rekompensują
Mnóstwo formatów (czyta .doc, .rtf, .pdf, .html, .txt, .jpg, .gif i wiele innych), można czytać każdy dokument bez wcześniejszej konwersji do określonego formatu.

Ostatecznie nie bez powodu wygrywa wszelkie rankingi czytników
http://www.komputerswiat.pl/testy/sp...-e-bookow.aspx
http://www.chip.pl/artykuly/trendy/2...tart:int=0&-C=
czytanie pdfa bez konwersji na 6 czy 7 calach to ogólnie lekka mordęga. Stąd autorko jeśli chcesz kupić czytnik głównie z myslą o podręcznikach akademickich, gdzie jest dużo wzorów czy tabel, powinnaś szukać czytnika z ekranem gdzieś tak od 8 cali w górę. Rozmowy pomiędzy użytkownikami Onyx'a i Kindle, jakie znajdowałam w sieci, zaczynają przypominać z lekka kłótnie pomiędzy użytkownikami maków a pc.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 08:40   #9
pappaya
Zadomowienie

porównanie czytników:
http://www.ereaderguide.info/ereader..._worldwide.htm
Stary 2011-02-24, 08:49   #10
Ilena
Zakorzenienie

bardzo dziękuję za wszytskie wypowiedzi
Stary 2011-02-24, 09:31   #11
malagaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pappaya Pokaż wiadomość
Dla mnie kindle wydaje się dużo lepszy od boox'a.
Jest bardzo prosty ale zarazem jest w nim wszystko czego oczekuję od czytnika. Ale każdy ma oczywiście inne oczekiwania, więc najlepiej przed zakupem poświęcić trochę czasu przeszukując internet i czytając różne recenzje. Ja zawszę tak robię przed zakupem czegoś żeby później nie żałować.
Dla każdego coś miłego
Miałam do czynienia zarówno z Kindle, jak i z Onyxem - mnie bardziej odpowiada ten drugi. Głównie ze względu na mnogość czytanych formatów (i prostą obsługę tychże, bez bawienia się w konwersje) i możliwość stosowania kart pamięci. Za to Kindle zdecydowanie wygrywa pod względem cenowym

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-25, 14:34   #12
Madaaa
Zakorzenienie

a mi się taki czytnik marzy Jak troche stanieją to sobie sprawie. W ogóle fajna sprawa, gdyby dzieciaki mogły z takich w szkole korzystać
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 15:52   #13
pappaya
Zadomowienie

Jakby podręczniki były w formie ebooków to uczniowie nie musieli by dźwigać stosów książek, prawie jak wielbłądy...

Edytowane przez pappaya
Czas edycji: 2011-02-25 o 15:53
Stary 2011-04-13, 11:34   #14
ellish
Zakorzenienie

amazon kindle, tylko to polecam. Działa bez zarzutów. Natomiast szczerze odradzam te z empiku, koszmar. Bardzo powoli dziala, przewracanie jednej strony to trwa az kilka sekund, amazon - niecała 1sek. Ja mam do tego oprawe skorzana z lampka, wiec spokojnie moge w ciemności czytac No i w koncu ksiazki mi sie nie kurzą, nie zajmują miejsca.

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ----------

Cytat:
Polecam Amazon Kindle. Ja posiadam ''trójkę'' z wifi. Jestem mega zadowolona z tego urządzonka. Jest proste w obsłudze, poręczne i nie męczy oczu bo nie jest to ekran lcd a specjalny ekran z elekronicznym tuszem (e-ink). Baterie trzymają bardzo długo nawet do miesiąca. Ale jeśli używasz dużo wi-fi to wyczerpią się trochę szybciej. Ekran wygląda zupełnie tak jak papier. Bardzo pomocną rzeczą jest słownik angielsko- angielski (mozna wgrać sobie słownik angielsko-polski) i podczas czytania książki anglojęzycznej zaznaczam sobie słowo, klikam i ukazuje się na dole ekranu jego definicja. Ostatnio pojawiła kindlowa wersja 'Polityki', mój mąż sobie ją zaprenumerował.
podtrzymuje i polecam
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-18, 16:55   #15
Joline
BAN stały

Cytat:
Bardzo pomocną rzeczą jest słownik angielsko- angielski (mozna wgrać sobie słownik angielsko-polski) i podczas czytania książki anglojęzycznej zaznaczam sobie słowo, klikam i ukazuje się na dole ekranu jego definicja. Ostatnio pojawiła kindlowa wersja 'Polityki', mój mąż sobie ją zaprenumerował.
Pappaya, czy mogłabyś napisać jak wgrałaś ten słownik na Kindle ?
Czy jest to może wbudowana opcja i poprostu wybierasz słownik ? Rozumiem że można wybrać różne wersje językowe słowników ?
Czy jest to słownik podstawowy - który tylko pokazuje tłumaczenie danego słowa, czy też podaje również frazy, wyrażenia z danym słowem ?

Czy prenumerata gazet jest tańsza w wersji elektronicznej niż tej papierowej? Chciałabym zaprenumerować kilka gazet, ale ważne jest dla mnie, żeby później przechowywać te prenumeraty na Kindle - czy jest taka możliwość ? - Obawiam się, że to mogłoby pożreć dużo pamięci, wiem, że Kindle pomieści 3,500 ebooków, ale nie wiem jak to się ma do przetrzymywania starych prenumerat ?
Joline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-01-24, 17:48   #16
pappaya
Zadomowienie

Joline, dopiero teraz zauwazylam Twoje pytanie. Spojrzalam na date Twojego postu i okazalo sie ze to data naszego lotu do Toronto wiec jakos mi umknelo tym bardziej ze nie zawsze zagladam regularnie na wizazowe forum. Odpowiadajac na pytania to slownika ang-pol nie posiadam ale czytalam ze jest taki i ze mozna go wgrac i jakos zamienic na ten ang-ang co juz jest.
Jesli chodzi o Polityke to wychodzi taniej prenumerata na kindle. Teraz ukazala sie kolejna gazeta w wersji na kindle - Gazeta Wyborcza. Stare wydania e-gazet mozna zachowywac na kindle
Pozdrawiam

Edytowane przez pappaya
Czas edycji: 2012-01-24 o 17:53
Stary 2013-12-11, 20:12   #17
antidotum89
Wtajemniczenie

podbijam temat bo widze ze dawno nikt nic nie pisal. po nowym roku chcialam sobie zakupic jakis czytnik. jakiś to dobre stwierdzenie bo sie nie znam kompletnie. wiem ze jest kidle, ale znowu kilka<naście> rodzajów -_-
mogłby ktos cos polecic? niektorzy mowia ze tablet super, inni ze to pomylk. jedno mowia ze sony spoko, inni ze tylko kindle
mozna dostać kręćka:p

"Cause I may be bad but I'm perfectly good at it "

antidotum89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-11, 20:22   #18
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez antidotum89 Pokaż wiadomość
podbijam temat bo widze ze dawno nikt nic nie pisal. po nowym roku chcialam sobie zakupic jakis czytnik. jakiś to dobre stwierdzenie bo sie nie znam kompletnie. wiem ze jest kidle, ale znowu kilka<naście> rodzajów -_-
mogłby ktos cos polecic? niektorzy mowia ze tablet super, inni ze to pomylk. jedno mowia ze sony spoko, inni ze tylko kindle
mozna dostać kręćka:p
http://swiatczytnikow.pl/o-co-chodzi...zytnik-wybrac/

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=536466
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-11, 20:45   #19
antidotum89
Wtajemniczenie

dziekuje

"Cause I may be bad but I'm perfectly good at it "

antidotum89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości