Chora, pokręcona, dziwna sytuacja.. co myślicie? Iść na policje :// ?? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-17, 18:36   #1
Hayley__
BAN stały

Chora, pokręcona, dziwna sytuacja.. co myślicie? Iść na policje :// ??

Hej, mam chorą i nietypową sytuację.
Mianowicie..
Napisał do mnie facet, po 50, obcy, na pw, na fb. Treść jedynie "znasz ją? i adres jakiegoś profilu na fb".
Weszłam na niego, przeżyłam szok. Na zdjęciu profilowym byłam..ja. W galerii równiez, moje zdjęcia. Moja data urodzenia. Co ciekawe, podane inne imie niż moje + brak nazwiska.
Zgłupiałam, napisałam co to za laska, skad ja zna, skąd ma mój profil i o co w tym wszystkim chodzi.
Okazało się że ta dziewczyna napisała do niego wiadomość, prosząc o spotkanie i że ponoć kojarzy go z portalu dla singli (nie wiadomo czy chodzi o typowo randkowy czy do spotkan na seks, facet zarzeka się że nie ma tam konta i że równiez zgłupiał..) ale zaczął pisać z ta dziewczyna, chociaż rozmowa polegała głównie na tym, ze ona robiła wszystko zeby sie z nim spotkac a on starał sie wymijac jakos temat. Napisała ze jest z mojego miasta (ten facet tez) i nagabywała go wrecz o to spotkanie. Jak napisała, przedstawiła sie moim imieniem, a w profilu miała inne, wiec tego faceta coś tkneło i znalazł mnie po zdjeciu profilowym (ponoc da sie kogos znaleźć przez zdjecie - nie wiem, nie znam sie, ale on twierdzi ze tak zrobił) i zapytał sie jak ma w koncu na imie, tak naprawde, podała to co ma w profilu, nie moje, po czym zapytał czy nie ma siostry a nawet siostry blizniaczki, odp była że nie. Ciagle błagała o spotkanie. Facet wiec postanowił napisac do mnie, zeby dowiedziec sie, czy mam 2 konta i o co w ogole chodzi..
Jestem w szoku.
Moim pierwszym odruchem było zgłoszenie tego konta na fb jako podszywajace sie, czego teraz bardzo żałuje, bo niestety, jedyne co zrobił facebook to je zablokował i nie da sie juz wejsc na ten profil (a liczyłam bardziej na jakas pomoc, na nr ip tej osoby).
Ten pan (z 3 dzieci, zona, dlatego usilnie odmawiał jej spotkan) nie dosc, ze jak zobaczył ze cos jest nie tak, to zrobił print screeny (wszystkie dostałam na maila, łacznie z ich rozmowami przez ten miesiac..i jestem w szoku..) na dodatek okazał sie byc radnym znanej partii politycznej. Co tym bardziej mnie przeraza, ze ktos bardzo chce mi zaszkodzic. Studiuje jeszcze, ale taki kierunek, ze teoretycznie moge byc w pewnym sensie osoba publiczna kiedys..
Jestem w szoku, żałuje teraz ze zgłosiłam to do fb i to konto jest zablokowane (( - myslicie ze da sie jeszcze zdobyc ip?
Wiecie co jest najgorsze? ze to konto istniało ponad ROK (!) a moje zdjecia były co jakis czas dodawane, ostatnio w lipcu tego roku.
Wole nie myslec do ilu osob (i co..) ta osoba mogła jeszcze pisac, posługujac sie moim wizerunkiem - bo prawda taka, ze gdyby nie czujnosc tego faceta (aha, jego konto jest na 100% prawdziwe) ktory do mnie napisał, to nigdy by to nie wyszło.
Jestem przerazona.. wydrukowałam print screeny od tego pana z ich rozmowa, print screeny konta gdzie byly moje zdjecia ktore zrobił ale nie wiem co dalej - jutro ide na policje, ale znajomy policjant mi powiedział ze na 90% tego nie przyjmą..

Co za chora sytuacja !!!!!!
Co robić ???
Hayley__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-17, 18:45   #2
201605090958
Konto usunięte

Dot.: Chora, pokręcona, dziwna sytuacja.. co myślicie? Iść na policje :// ??

Cytat:
Napisane przez Hayley__ Pokaż wiadomość
Hej, mam chorą i nietypową sytuację.
Mianowicie..
Napisał do mnie facet, po 50, obcy, na pw, na fb. Treść jedynie "znasz ją? i adres jakiegoś profilu na fb".
Weszłam na niego, przeżyłam szok. Na zdjęciu profilowym byłam..ja. W galerii równiez, moje zdjęcia. Moja data urodzenia. Co ciekawe, podane inne imie niż moje + brak nazwiska.
Zgłupiałam, napisałam co to za laska, skad ja zna, skąd ma mój profil i o co w tym wszystkim chodzi.
Okazało się że ta dziewczyna napisała do niego wiadomość, prosząc o spotkanie i że ponoć kojarzy go z portalu dla singli (nie wiadomo czy chodzi o typowo randkowy czy do spotkan na seks, facet zarzeka się że nie ma tam konta i że równiez zgłupiał..) ale zaczął pisać z ta dziewczyna, chociaż rozmowa polegała głównie na tym, ze ona robiła wszystko zeby sie z nim spotkac a on starał sie wymijac jakos temat. Napisała ze jest z mojego miasta (ten facet tez) i nagabywała go wrecz o to spotkanie. Jak napisała, przedstawiła sie moim imieniem, a w profilu miała inne, wiec tego faceta coś tkneło i znalazł mnie po zdjeciu profilowym (ponoc da sie kogos znaleźć przez zdjecie - nie wiem, nie znam sie, ale on twierdzi ze tak zrobił) i zapytał sie jak ma w koncu na imie, tak naprawde, podała to co ma w profilu, nie moje, po czym zapytał czy nie ma siostry a nawet siostry blizniaczki, odp była że nie. Ciagle błagała o spotkanie. Facet wiec postanowił napisac do mnie, zeby dowiedziec sie, czy mam 2 konta i o co w ogole chodzi..
Jestem w szoku.
Moim pierwszym odruchem było zgłoszenie tego konta na fb jako podszywajace sie, czego teraz bardzo żałuje, bo niestety, jedyne co zrobił facebook to je zablokował i nie da sie juz wejsc na ten profil (a liczyłam bardziej na jakas pomoc, na nr ip tej osoby).
Ten pan (z 3 dzieci, zona, dlatego usilnie odmawiał jej spotkan) nie dosc, ze jak zobaczył ze cos jest nie tak, to zrobił print screeny (wszystkie dostałam na maila, łacznie z ich rozmowami przez ten miesiac..i jestem w szoku..) na dodatek okazał sie byc radnym znanej partii politycznej. Co tym bardziej mnie przeraza, ze ktos bardzo chce mi zaszkodzic. Studiuje jeszcze, ale taki kierunek, ze teoretycznie moge byc w pewnym sensie osoba publiczna kiedys..
Jestem w szoku, żałuje teraz ze zgłosiłam to do fb i to konto jest zablokowane (( - myslicie ze da sie jeszcze zdobyc ip?
Wiecie co jest najgorsze? ze to konto istniało ponad ROK (!) a moje zdjecia były co jakis czas dodawane, ostatnio w lipcu tego roku.
Wole nie myslec do ilu osob (i co..) ta osoba mogła jeszcze pisac, posługujac sie moim wizerunkiem - bo prawda taka, ze gdyby nie czujnosc tego faceta (aha, jego konto jest na 100% prawdziwe) ktory do mnie napisał, to nigdy by to nie wyszło.
Jestem przerazona.. wydrukowałam print screeny od tego pana z ich rozmowa, print screeny konta gdzie byly moje zdjecia ktore zrobił ale nie wiem co dalej - jutro ide na policje, ale znajomy policjant mi powiedział ze na 90% tego nie przyjmą..

Co za chora sytuacja !!!!!!
Co robić ???
Zgłoś na policję i do prokuratury.
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-17, 18:53   #3
ulinkaaa
Zakorzenienie

Idź na policję.
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-17, 18:57   #4
Hayley__
BAN stały

jutro skocze, aczkolwiek kolega (pracuje ładnych pare lat w policji) mówi że bardzo nikła szansa ze przyjmą takie zgłoszenie..
Stary 2013-12-17, 18:58   #5
abiblabla
Zakorzenienie

o matko :O czy te zdjęcia były takie same jak na twoim profilu facebookowym? czy twój profil ma upublicznione zdjęcia dla osób nie dodanych do twoich znajomych? jeśli tak, to na 99% jest to ktoś z twoich znajomych. nie znam się na stronie prawnej, ale myślę że policja powinna przyjąć zgłoszenie o podszywanie się...

czy ta osoba (ten drugi profil) miała tam jakichś znajomych?? bo od nich bym zaczęła poszukiwania (gdyby profil nie był zablokowany ech)
Stary 2013-12-17, 19:00   #6
Hayley__
BAN stały

zdjęcia jak na fb, ale ja mam zdjęcia ukryte dla obcych osób.. wiec wychodzi na to ze ktos, kogo znam, z jakiegos powodu robił mi niezłą "jazdę"..
Stary 2013-12-17, 19:01   #7
201605090958
Konto usunięte

Cytat:
jutro skocze, aczkolwiek kolega (pracuje ładnych pare lat w policji) mówi że bardzo nikła szansa ze przyjmą takie zgłoszenie..
zgłoś zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa w prokuraturze. To nie jest sprawa stricte na policję
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-12-17, 19:06   #8
maacieek
Zakorzenienie

Brzmi to jak z tego programu na MTV catfish, zawsze myślałem że to bujdy na resorach a tu bum.
Jedyne co to teraz zostaje raczej policja.
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-17, 19:08   #9
Hayley__
BAN stały

z czystej ciekawosci, co to jest to catsifh:p ?
Stary 2013-12-17, 19:24   #10
maacieek
Zakorzenienie

Cytat:
z czystej ciekawosci, co to jest to catsifh:p ?
Tak to było raczej catfish, program o ludziach którzy udają innych i piszą z innymi osobami z reguły to są jakieś zakochane osoby, i jest gościu który "tropi" tych podszywaczy i umawia te osoby które ze sobą pisały. Zresztą więcej i lepiej wyjaśnione będziesz miała na filmwebie czy na stronie mtv.
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-17, 19:41   #11
kathy8998
Rozeznanie

O kurcze, ja bym zgłosiła na policję/prokuraturę...

Ja czasem korzystam z tego tineye (to nie reklama), i sprawdzam czy np. moje profilowe z fejsa gdzieś po necie nie krąży przypadkiem. Sorki, ale wariatów nie brakuje... I "życzliwych" znajomych.
kathy8998 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-17, 20:00   #12
Mitsukki
Naczelny Hipster

Cytat:
Napisane przez abiblabla Pokaż wiadomość
o matko :O czy te zdjęcia były takie same jak na twoim profilu facebookowym? czy twój profil ma upublicznione zdjęcia dla osób nie dodanych do twoich znajomych? jeśli tak, to na 99% jest to ktoś z twoich znajomych. nie znam się na stronie prawnej, ale myślę że policja powinna przyjąć zgłoszenie o podszywanie się...

czy ta osoba (ten drugi profil) miała tam jakichś znajomych?? bo od nich bym zaczęła poszukiwania (gdyby profil nie był zablokowany ech)
Dokładnie, masakra, jak zdjęcia poukrywane tylko dla znajomych to wychodzi, że ktoś znajomy

Cytat:
zdjęcia jak na fb, ale ja mam zdjęcia ukryte dla obcych osób.. wiec wychodzi na to ze ktos, kogo znam, z jakiegos powodu robił mi niezłą "jazdę"..
:/

Cytat:
Napisane przez kathy8998 Pokaż wiadomość
O kurcze, ja bym zgłosiła na policję/prokuraturę...

Ja czasem korzystam z tego tineye (to nie reklama), i sprawdzam czy np. moje profilowe z fejsa gdzieś po necie nie krąży przypadkiem. Sorki, ale wariatów nie brakuje... I "życzliwych" znajomych.
Nie tylko tineye, można też przez google grafikę i upuszczenie zdjęcia w polu wyszukiwania

Ja kiedyś jeszcze za czasów nk dostałam zaproszenie od jakiejś laski, nazwisko takie jak jedna moja koleżanka, kliknęłam, potem patrzę inne zdjęcia, to nie ta No a że strasznie ładne zdjęcia to się zachwyciłam, przeglądałam i zauważyłam nazwisko fotografa z brzegu, wpisałam w google, bo chciałam więcej zobaczyć, patrzę, a na stronie fotografa inne imię i nazwisko dziewczyny. Znalazłam ją wtedy na nk i napisałam do niej, że ktoś wykorzystuje jej zdjęcia, odpisała w szoku, że dziękuje, nie miała pojęcia. Ale nie wiem czy dalej coś z tym zrobiła

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Jestem dzieckiem chaosu, tylko chaotyczne działania mają u mnie prawo bytu i nie przyprawiają mnie o zniechęcenie, poczucie bycia niewolnikiem, marazm i łzy w oczach.
Mitsukki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-17, 22:45   #13
hanusia505
Zakorzenienie

A może ten fałszywy profil założył ten facet który do Ciebie napisał i po prostu Cię podpuszcza? Stwierdził, że w ten sposób wzbudzi Twoje zaufanie i się z nim spotkasz czy coś
Bo dziwne jest dla mnie, że jakiś stateczny mężczyzna w wieku 50+ przejmowałby się tak dwoma nieznajomymi z internetu.

Kosmetyki i inne produkty nietestowane na zwierzętach!
klik
hanusia505 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-17, 22:50   #14
Hayley__
BAN stały

Cytat:
Napisane przez hanusia505 Pokaż wiadomość
A może ten fałszywy profil założył ten facet który do Ciebie napisał i po prostu Cię podpuszcza? Stwierdził, że w ten sposób wzbudzi Twoje zaufanie i się z nim spotkasz czy coś
Bo dziwne jest dla mnie, że jakiś stateczny mężczyzna w wieku 50+ przejmowałby się tak dwoma nieznajomymi z internetu.
powiem Ci że nawet na to nie wpadłam, a jest to bardzo prawdopodobne... bo dziwne że by sie wysilał na 40 print screenów, szukanie mnie, pisanie do mnie... hmmm.. oj chyba masz racje, nie wiem jak ja mogłam nie pomyśleć o takiej opcji.
Stary 2013-12-17, 22:53   #15
rickybobby
Wtajemniczenie

Cytat:
powiem Ci że nawet na to nie wpadłam, a jest to bardzo prawdopodobne... bo dziwne że by sie wysilał na 40 print screenów, szukanie mnie, pisanie do mnie... hmmm.. oj chyba masz racje, nie wiem jak ja mogłam nie pomyśleć o takiej opcji.
Ale skad miał Twoje zdjecia jak masz prywatne?
rickybobby jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-17, 22:59   #16
Hayley__
BAN stały

mam bloga, może jakoś na niego trafił..
Stary 2013-12-17, 23:03   #17
rickybobby
Wtajemniczenie

A wspominał coś o spotkaniu,albo,ze moze Ci pomóc?
Stary 2013-12-17, 23:23   #18
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
mam bloga, może jakoś na niego trafił..
masz bloga ogólnodostępnego, więc zdjęcia mógł przechwycić każdy, kto chce Ci celowo narobić kwasu. Z drugiej strony ten facet +50 też jest podejrzany, bo szczerze wątpię, by chciało mu się robić takie przeszpiegi w sprawie jakiejś nieznajomej małolaty.
Stary 2013-12-17, 23:32   #19
rickybobby
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
masz bloga ogólnodostępnego, więc zdjęcia mógł przechwycić każdy, kto chce Ci celowo narobić kwasu. Z drugiej strony ten facet +50 też jest podejrzany, bo szczerze wątpię, by chciało mu się robić takie przeszpiegi w sprawie jakiejś nieznajomej małolaty.
Chyba,ze on też podejrzewał,ze ktos chce mu swinie podłozyć skoro jest radnym i w sumie tak mogło być a Ty autorko stałaś sie przypadkową ofiarą.Mozliwe że to on był celem a Ty oberwałaś rykoszetem bo ktos akurat Twoimi zdjeciami sie posłuzył,a facet był czujny.A moze zona go sprawdza.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-17, 23:52   #20
PiszacDniem
Wtajemniczenie

JA bym poszła na policje. Tak samo zablokowałabym dostep do swojego konta nieznajomym. Chociaz znajomi czasem gorsze numery potrafią wywinąc....

Believe in yourself and live happily !
PiszacDniem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-18, 00:12   #21
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Nie daj się zbyc tylko sporządź notatkę. Jeśli się nie zgodzą poproś o odmowę na piśmie z uzasadnieniem, imie, nazwisko funkcjonariusza itd.
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-18, 10:23   #22
mantas
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mitsukki Pokaż wiadomość

Nie tylko tineye, można też przez google grafikę i upuszczenie zdjęcia w polu wyszukiwania
Przeglądarka Google Chrome, prawy przycisk myszy, szukaj tego obrazu z użyciem Google.
Szybko i łatwo wiadomo, czy ktoś waszych zdjęć gdzieś nie używa.

Autorce współczuję i także polecam Policję.
I zastanaowienie się, czy nie ma wśród znajomych jakiś "miłych" koleżanek, odrzuconych chłopaków, byłych przyjaciółek.
Stary 2013-12-18, 17:57   #23
Hayley__
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mantas Pokaż wiadomość
Przeglądarka Google Chrome, prawy przycisk myszy, szukaj tego obrazu z użyciem Google.

I zastanaowienie się, czy nie ma wśród znajomych jakiś "miłych" koleżanek, odrzuconych chłopaków, byłych przyjaciółek.

jak to dokładnie zrobić? mam google chrome, ale po najechaniu na moje zdjecia i kliknieciu prawym przyciskiem, nie mam takiej opcji
Stary 2013-12-18, 18:06   #24
201607050913
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez hanusia505 Pokaż wiadomość
Dokładnie, normalny facet, który nie jest zainteresowany spotkaniem z obcą kobietą olewa ją, a nie wdaje się w wiele rozmów, potem coś podejrzewa, szuka po profilowym, robi print screeny, no sorry mało prawdopodobne... i jeszcze chciałoby mu się Ci to wszystko przesyłać?

Edytowane przez 201607050913
Czas edycji: 2013-12-18 o 18:09
201607050913 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-18, 18:34   #25
Withers
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mantas Pokaż wiadomość

Jak to dokładniej działa? Jeśli mam jedno zdjęcie w dwóch wersjach, zapisane pod innymi nazwami i różniące się rozmiarem, to wtedy gdy kliknę na jedno, a ktoś używa tego drugiego, to Google mi tego nie wyszuka mimo tego, że zdjęcie przedstawia to samo?

Wining and dining, drinking and driving

Excessive buying, overdose and dying
Withers jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-18, 19:33   #26
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez rickybobby Pokaż wiadomość
Chyba,ze on też podejrzewał,ze ktos chce mu swinie podłozyć skoro jest radnym i w sumie tak mogło być a Ty autorko stałaś sie przypadkową ofiarą.Mozliwe że to on był celem a Ty oberwałaś rykoszetem bo ktos akurat Twoimi zdjeciami sie posłuzył,a facet był czujny.A moze zona go sprawdza.
Dla mnie ta wersja jest najbardziej prawdopodobna.
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-18, 19:40   #27
Hayley__
BAN stały

Jednak jego konto jest prawdziwe, skontaktowałam się z tym mężczyzną, był przerażony (żona..) tak wyglada na to, ze jemu ktoś chciał zrobić "gnój" a akurat padło na mnie (był okres ze moj blog byl dosc popularny, modowy, wiec całkiem fajne zdjecia na nim były ktorymi łatwo sie posłużyć..)
no coż, chyba pech..
nie wiem czy ma sens robic cos z tym dalej jeszcze.
Stary 2013-12-18, 22:08   #28
abiblabla
Zakorzenienie

Cytat:
Jednak jego konto jest prawdziwe, skontaktowałam się z tym mężczyzną, był przerażony (żona..) tak wyglada na to, ze jemu ktoś chciał zrobić "gnój" a akurat padło na mnie (był okres ze moj blog byl dosc popularny, modowy, wiec całkiem fajne zdjecia na nim były ktorymi łatwo sie posłużyć..)
no coż, chyba pech..
nie wiem czy ma sens robic cos z tym dalej jeszcze.
byłaś na policji? prokuraturze?
Stary 2013-12-18, 22:31   #29
Hayley__
BAN stały

nie, na razie skontaktowałam sie z tym facetem, upewniłam sie ze na 100% jest wiarygodny i on to on (zrobiłam tez research o nim).
na 90% jemu ktos chciał zrobic "przypal" a ja mialam pecha. nie wiem czy isc z tym na policje, bo watpie ze to przyjmą..
Stary 2013-12-18, 23:26   #30
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
nie, na razie skontaktowałam sie z tym facetem, upewniłam sie ze na 100% jest wiarygodny i on to on (zrobiłam tez research o nim).
na 90% jemu ktos chciał zrobic "przypal" a ja mialam pecha. nie wiem czy isc z tym na policje, bo watpie ze to przyjmą..
chlop jest wiarygodny na logikę. Małolata do niego napisala, nie był pewien czy to przypal więc zacął węszyć. Wiadomo, człowiek na stanowisku - każdy czeka na skuche.
Popisał chłopina gdzie si ę da,żeby mieć pewność czy właściwa osoba do niego pisze , czy nie jest wał robiony. Proste
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości