![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() Podróż z psem, wyprawka, porady ;) - WĄTEK ZBIORCZY![]() Za rok jadę do Kanady ![]() ![]() ![]() ![]() Gzie mogę zasięgnąć informacji na ten temat? (weterynarz nie zna szczegółow) Gdzie mogę zadzownić? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Re: Z pupilami za ocean :) Proszę o pomoc.
Nie bardzo wiem co z kwarantanną, ale nie wydaje mi się aby do Kanady była. Może wejdź na stronę http://www.dogomania.pl/forum
do działu "podróże" i spróbuj tam poszukać. A jeśli nie to może w jakiejś placówce dyplomatycznej - konsulat, ambasada itp. - tam powinni udzielić Ci szczegółowych wyjaśnień - przecież znają prawo swojego kraju. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
i na lotnisko zadzown nasze LOTowskie
pamietam jak pan lecial ze swoim kotkiem %-) pan siedzenie nr 1 kotek w klateczce siedzenie nr 2 wlasny bilet %-) nawet panie przynosilu mu mleczko itp ale widac bylo ze kotek rowno na prochach nafaszerowany bo spokojnie siedzial hyhy fajnie to wygladalo pan i jego kot ![]() wiec duzych problemow nie powinno byc wiem takze ze ostatnio znajoma z polski do usa przewiozla psa odrazu bezproblemowo na wakcjach kupili i po miesiacu wylecieli i maja go tam spytam sie jak i co zrobili a zawsze w luku bagazowym w specjalnych klatkach tez zwierzaki woza ![]() wiec sie da tylko o szczegoly sie dowiedziec weterynarz nic nie powiedzial ? lot ? ambasada watpliwe 5-) ale zawsze mozna sprobowac |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Bardzo dziekuję za info
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
z psiakiem za granicę
Czy ktoś z Was wyjeżdżał ostatnio z psem za granicę (konkretnie do Niemiec)?
Przed wejściem do UE wystraczyło zaświadczenie od głównego lekarza weterynarii (czy jakoś tak), że pies był szczepiony i że na danym terenie nie panuje wścieklizna. A teraz podobno trzeba wyrobić psiakowi paszport i wszczepić czip, co w sumie kosztuje jakieś 120 zł. Czy faktycznie to już obowiązuje i jest wymagane na granicy? Jeśli ktoś ma doświadczenie w tej kwestii, to bardzo proszę o info. Pozdrawiam. I mój psiak też ![]() Edytowane przez libra.a Czas edycji: 2010-05-16 o 19:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Re: z psiakiem za granicę
Ja nie na temat... on jest taki słodki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Ja znalazłam takie informacje:
"Od dnia 03.07.2004 r obowiązuje na terenie Unii Europejskiej paszport dla psa czy kota, który ma zastąpić książeczki zdrowia, a oprócz tego dokumentu pies musi być oznaczony tatuażem albo chipem i zarejestrowany w centralnej bazie danych, czym zajmuje się Polskie Towarzystwo Rejestracji i Identyfikacji Zwierząt w Gdańsku, ul. Wały Piastowskie 1, tel. (058) 307 44 27, www.identyfikacja.pl, info@identyfikacja.pl . Wszystko można załatwić u weterynarzy. Ale nie do końca tak wszystko, gdyż zależy do jakiego państwa udajemy się i jakie chcemy przewieźć zwierzę, bo nawet fretki muszą być wyposażone w paszport np. przy wjeździe do Wielkiej Brytanii. W tym państwie bowiem nie występuje wścieklizna i psy nie są na nią szczepione. Dlatego też zwierzęta przywożone tam z Polski muszą mieć obowiązkowo zrobiony test serologiczny na wściekliznę, a następnie trzeba odczekać jeszcze 6 miesięcy, doszczepić zwierzę i dopiero wtedy można wjechać z nim na teren Anglii. Oprócz tego ma być ono nie mniej niż 24 godziny, a nie więcej niż 48 godzin przed przekroczeniem granicy odroboczone. Krew poddaje się badaniom w Zakładzie Higieny Weterynaryjnej i wysyła pocztą kurierską do laboratorium umieszczonego na liście laboratoriów certyfikowanych przez Unię Europejską. Jeśli chodzi o Dolny Śląsk to nabliższe laboratoria z certyfikatami znajdują się w Niemczech i na Słowacji. Samo wszczepienie mikroprocesora, rejestracja i paszport ma w zależności od gabinetu weterynaryjnego kosztować od 100 do 120 zł. Z uwagi że do Wielkiej Brytanii i krajów Skandynawskich wymaga się właśnie testów serologicznych cena wzrośnie dodatkowo o 400 do 500 zł. Pozostaje tylko nazwać swoje ulubione zwierzątko do paszportu i już można podróżować" A piesiu rzeczywiście cudny ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za informację i za komplementy.
Chodzi o to, że z tymi paszportami i chipami to były jakieś zawirowania (nie były dostępne, choć rozporządzenie już obowiązywało) i dlatego ciekawi mnie czy to faktycznie jest już wymagane, bo np. w drugą stronę, tj. z Niemiec do Polski, nikt o paszport psa nie prosi i te chipy póki co też nie są konieczne ![]() Pozdrawiamy ![]() Edytowane przez libra.a Czas edycji: 2010-05-16 o 19:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Podbijam, bo może ktoś ma jednak "świeże" doświadczenie w tej kwstii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
Pytanie Dotyczące Piesa :-)
Mam takie oto pytanko, czy wyjeżdzając z psem zagranicę potrzebne są jakieś zaświadczenia dotyczące psa.Chodzi konkretnie o Słowację. Niestety nie mam zielonego pojęcia gdzie należy zadzwonić żeby się dowiedzieć. Może mogłybyście mi pomóc.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pytanie Dotyczące Piesa :-)
Wydaje mi się (ale są to informacje niesprawdzone - nie wyjeżdżałam z psami), że przede wszystkim musisz mieć paszprot dla psa. Tam się m.in. wpisuje zaświadczenia o szczepieniach więc może weterynarz powie Ci więcej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Najlepiej zapytaj u weterynarza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
Dziekuję Ci bardzo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Nie jestem pewna ale chyba musisz mieć paszport dla psa a pies musi mieć chipa
![]() Trzeba się zapytac w klinice dla zwierzaków gdzie zakładają ten "wynalazek" Jeśli pies jest rodowodowy czyli ma tatuaż ( ucho, pachwina) to chyba nie musi mieć chipa ![]() Najlepiej zasięgnąć informacji u weta ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Kocham te cudowne psiaki i myle o jeszcze jednym- ale najpierw musze na niego kaski nazbierać- troche to kosztuje ![]() Ucałuj sliczności w ten cudny łebek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
|
SUPER
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Moja jest po pierwszej cieczce a w w sierpniu idziemy ją sterylizować- nie chce jej dopuszczać bo jej nie wystawiam ( mam takie głupie przekonania
![]() Może jak będe miała kolejnego goldena- tym razem psa ![]() ![]() Pozdrawiam Justyna i Arga |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Śliczna ta Twoja sunia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Dot.: Re: z psiakiem za granicę
ja tez jestem ciekawa, planuje przywiezc mojej siotrze kotka do Niemiec, bowiem ona nie chce by jej jakis w domu po niemiecku miauczal
![]() Moze najlepiej przedzwonic do weterynarza twego pieska? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
moja znajoma jadąc z kotem do niemiec musiała wyrobic mu paszport,to było juz jakis czas temu,nie wiem jak sprawa wygląda teraz.
a piesek rzeczywiscie jest słodziutki ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
w maju wjezdzalam do Czech z moim psem, celniczka od razu zarządała paszport i sprawdzila wszystkie potrzebne w nim wpisy.ja psa nie czipowalam,bo ma czytelny tatuaz, kosztowalo mnie wtedy 51 zl
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
a kotka tez mozna wytatuowac?
ile kosztuje paszport? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Ja jak byłam u weta z moim kotem to babeczka pytała się o paszport mówił że kosztuje 100zł i tylko to wystarczy wyrobić mu u weta paszport o mozna ruszać w drogę.
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Dot.: z psiakiem za granicę
Srednio kilka razy do roku przekraczam granice polsko-niemiecka.
Przed wejsciem do Unii ,rzeczywiscie trzeba bylo isc ze zwierzakiem(psem ) do zwyklego weta i z jego kartka udac sie do weterynarza powiatowego,w Starostwie.Zaswiadczenie bylo nie wczesniej niz 3 dni przed planowanym wyjazdem. Teraz tak jak mowiono poprzednio pies musi miec specjalny unijny paszport i wszczepionego czipa.Tylko,ze jak ja bylam zaraz jakos na poczatku jak to wymyslili u weta,to okazalo sie ,ze... paszporty juz obowiazuja jednak ICH jeszcze nie ma!!! Tak wiec wyjechalam z moim dobkiem do Niemiec znowu na starych zasadach (druk od powiatowego).Oczywiscie zloszczac sie i martwiac zarazem co bedzie na granicy.Jak zwykle nie sprawdzali. Tutaj w Niemczech poszlam do weta,zarejestrowalam psa jako psa niemieckiego.Bez problemu dostalam paszport i czipa. Teraz mam juz to z glowy. Za kazdym razem gdy jade do polski biore tylko jego paszport ( w ktorym jest aktualne szczepienie).Zadnych pozwolen,swistkow ,drukow.Nic. Mysle,ze kota nie trzeba czipowac.Wystarczy swistek od weta powiatowego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Do panstw "normalnych" jedzie sie z paszportem i chipem. Wyrobienie okolo 100-120 zl.
Do Anglii i Szwecji o paszport stara sie okolo 6 miesiecy. Tatuaze maja tylko zwierzeta z rodowodem. Kota a nawet fretke teraz trzeba czipowac ;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
a kociakowi tez by trzeba chipa wszczepic, lub tatuaz strzelic?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Jesli trafil do Ciebie bez tatuazu, to juz mu nie strzelisz.
Dla swietego spokoju zaczipowac przed wyjazdem za granice nalezy! Tak samo jak i nie zawsze wolaja paszport od ludzi tak samo i od zwierzat nie koniecznie zawolaja. Jest jeszcze jedna zaleta chipa, o ktorej nikt nie wspomnial. otoz jesli chipujemy zwierzaka i nam zaginie. Trafi do schroniska, czy do jakiegos weta, to sprawdza czy ma chip i beda wiedzieli ze to jest nasze zwierzatko. ja z psem nie jechalam za granice, ale zachipowalam. To lepsze niz adresowka z telefonem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
kota tez trzeba zaczipowac, tatuaze mają tylko zwierzaki z rodowodem.
nikt nie wspomnial ze w paszporcie jest rubryka "zwierze jest zdrowe i nadaje sie do transportu" czy jakos tak, tam wet musi strzelic pieczątkę przed kazdym wyjazdem,nie wczesniej niz 3 dni. wlasnie tą pieczątke celniczka czeska nam sprawdzala dokladniej niz szczepienia
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Dosc regularnnie podrozuje na trasie Polska- Szwecja, z calym zoo
![]() Pieska jest rasowa/rodowodowa, z tatuazem- wiec nie potrzebuje chipa. Tylko paszport (kiedys 50zl/szt.) Koty wielorasowe ![]() ![]() Najwazniejsze w paszporcie jest szczepienie p.wsciekliznie. Dodatkowo musialam zbadac krew kazdego zwierzaka, min. po 90 dniach od takiej szczepionki- aby zbadac poziomu przeciwcial dla wirusa wscieklizny, jakie ich oraganizm wytworzyl po szczepieniu. Wynik musi miescic sie w normie. Jesli sie przestrzega terminu, kazdego nastepnego szczepienia, po takim badaniu krwi- nie trzeba go powtarzac nigdy wiecej. Dodatkowo musza byc w paszporcie wpisy o pozostalych szczepieniach i o odrobaczaniu- zrobione przez weterynarza. Kiedy jade ze Szwecji do Polski- nie musze odrobaczac zwierzaczkow- bo str. polska tego nie wymaga. Jednak gdy wracam do Szwecji -musze je odrobaczyc i w ciagu 10 dni, od tego odrobaczenia- przekroczyc granice pol.-szwedz. Mysle,ze trzeba dowiadywac sie o kazde panstwo konkretnie/osobno - poniewaz , jak widac, kazde ma inne wymagania.- nawet, co do terminu pobrania krwi, do badania przeciwcial, po zaszczepieniu. A niektore kraje, nie wymagaja tego wcale. ![]() Dodam jeszcze, ze pomimo, iz naprawde jezdze z calym zoo ![]() Jednak wszystkie formalnosci zalatwiam tak, czy inaczej ,"dla swietego spokoju"- bo ktos moze w kazdej chwili , zazadac tych papierow- ma do tego podstawy prawne. Znalazlam link: http://www.vetcontact.com/pl/pdf.php?k=47 moze bedzie przydatny. ----------------------------------------------------------------------- |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:23.