![]() |
#1 |
mOLDerator
|
Problem ze zmywarką
Przejrzałam wątki o zmywarkach, ale nie mogę odszukać podobnego problemu. Otóż mam dość wiekową zmywarkę (ponad 10 lat) firmy Bosh, która ma kilka programów, a korzystam z dwóch, Mianowicie jak dam na "3" (35 st.C- pierze około 1 godz) to mi nie dopiera, ba, nawet kostki nie rozpuszcza, a kolejny program "4" pierze z kolei aż 2 godz. (50 st.C). Używam kostek W5 z Lidla albo Domola z Rossmanna. I stąd moje pytanie- czy ktoś z Was ma doświadczenie z myciem naczyń w zmywarce na niskiej temperaturze przy użyciu lepszych kostek? Jakich wówczas? Bo dwie godziny to trochę sporo czasu. Proszę o podpowiedź. Z góry dziękuję.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Problem ze zmywarką
Cytat:
one mają taką jakby żelową otoczkę i nie mam problemu z roszpuszczeniem a próbowałaś może proszku?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
mOLDerator
|
Nie, powiem szczerze, że o proszku nie słyszałam. Możesz napisać coś więcej?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja lubię ten bo ładnie pachnie - link
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja uzywam proszku i polecam, używam o nzwie Robot, ludwik lub proszek z intermarche.
Generalnie te z niższej półki. Nie rozpuszczanie tabletki to może problem z podgrzewaniem wody? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
mOLDerator
|
Dziękuję za podpowiedź, a czy używałaś go może w niskiej temperaturze? Bo chciałabym przejść całkowicie na ten program godzinny na 35 st.C.
---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ---------- Kiedy wstawiam zmywarkę na "3" to wszystko jest idealnie domyte i kostka rozpuszczona całkowicie (ale trwa to dwie godz.), natomiast w 35 stopniach naczynia są niedomyte, jakby nie wypłukane i resztki kostki leża na dnie zmywarki... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Byc może kostka potrzebuje wiecej niz 35 stopni do rozpuszczenia. Ja używam 60 stopni do mycia więc trudno mi powiedzieć czy w 35 bedzie domywała, jednak proszek pewnie zwyczajnie splynie z wodą, a kostka sie nie rozpuszcza i stad wiesz, że cos jest nie tak. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
ja używam płynu/żelu przy niższym programie (35 st =30 min)
najtańsze są tabletki robot, potem chyba ludwik ale one potrzebują wyższej temperatury - 2 godziny to stanowczo za długo - następny program jaki mam to 58 minut na 60st. i tu ju rozpuszcza się każda tabletka ps: na tym programie niższym programie (i przy użyciu żelu) może się zdarzyć że mocno zabrudzone naczynie się nie umyje dokładnie ale zawsze możesz namoczyć ![]()
![]() Edytowane przez mal00nie Czas edycji: 2013-12-15 o 21:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
mOLDerator
|
Dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi. Teraz widzę, że to kwestia temperatury jednak, nie kostki. Kurcze chyba wymienię za jakiś czas zmywarkę na nowszy model, bo tam 65 stopni jest już w programie niespełna 30-minutowym. A dwie godziny to strata prądu...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo ja mam króki program i też 35 stopni i bez problemu rozpuszcza i ten proszek i te tabletki co w załącznikach Ci poprzednio wysłałam
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Spróbuj z proszkiem lub żelem zanim wymienisz zmywarkę, one się zdecydowanie lepiej rozpuszczają
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
a może na tym programie który nie rozpuszcza kostki masz tylko takie odświeżanie naczyń. u mojej mamy jest taki program jeden na opłukanie a drugi na odświeżanie ale nie całe długie mycie. potem już ma normalnych kilka programów.
Panie! Daj mi siłę -do akceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić, -odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować, -i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli. http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
A dbasz o uzupełnianie soli w zmywarce?
Ja jeszcze zrobiłabym jej "długie" mycie z domestosem zamiast żelu, później dwa krótkie mycia. Powinien pousuwać co się poosadzało gdzieś, a przypuszczam że to będzie wina złego działania ![]() ![]()
![]() Edytowane przez blair witch Czas edycji: 2013-12-16 o 09:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W promocji kupuje za ok 30zł 70 albo 72 sztuki. ![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
mOLDerator
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ona od początku tak nie domywa na tym programie i nie rozpuszcza? Bo wiesz może to jednak być kwestia tego że model starszy i wiekowy, te nowsze mogą jednak lepiej myć... Ja kupiłam używaną zmywarkę, ma chyba z 4 albo 5 lat, też tymi środkami do czyszczenia przemyłam, ale jak zobaczyłam efekty przy pralce po Domestosie to sama myślę nad puszczeniem zmywarki z nim też, tak dla przeczyszczenia "rurek". W instrukcji do niej mam info że ten krótki program w mojej jest do naczyń niezbyt zabrudzonych i nie odstanych kilka dni w zmywarce, jak dam coś z zaschniętym jedzeniem czy białym serem to nie domywała tego, nauczyłam się płukać garnki i talerze przed wsadzeniem, i wychodzą czyste. A mam : Szybkie mycie w 47C, i Gorce płukanie w 65C przy tym programie.
![]() |
![]() |
#18 | |
mOLDerator
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Z mojego doświadczenia wynika, że niektóre kostki myją słabiej niż proszki.
Obecnie korzystam z proszku Domol z Rossmanna i jestem zadowolona nawet kiedy zmywarka zmywa na krótkim programie w temperaturze 45 stopni.
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
U mnie to była kwestia kostki. Najlepiej sprawdza się Ludwik. Jak zmywam na 35 stopni to najpierw włączam zraszanie, żeby brud porządnie rozmiękł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
mOLDerator
|
Chyba znalazłam sposób- najpierw zraszam programem 10-minutowym, a później włączam na 35st. na godzinę i wrzucam dobrą kostkę- mam teraz na próbę Fairy i wczoraj super wymyło mi naczynia, nawet zaschnięte
![]() ---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ---------- Dziękuję za podpowiedź z tym zraszaniem, jakoś zawsze pomijałam ten program... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
ja mam podobny problem ze zmywarką - nie domywa mi naczyn a własciwie zostaje na nich taki brudny osad, ciezki do usuniecia,probowałam różnych kostek, soli, nabłyszczaczy. Co jakis czas myje zmywarke w zakamarkach oraz stosuje taki odtłuszczacz i nastawiam pusta zmywarke. W tej chwili najlepiej mi myje na programie do naczyn bardzo zabrudzonych, woda 70 st. i pranie 2 godz. Ostatnio sie skusiała na nastawienie programu automatycznego bo miałam tylko talerzyki i szklanki i niestety musiałam wszystko recznie poprawiac.
Porażka.
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja tak mam jak filtr już zabrudzony, wtedy myje filtr i włączam na najkrótszy program by poprawił- ręcznie nie myje nigdy ![]() Ja zmywarki używam co 2, 3 dni i filtr czyszczę co najmniej raz w tygodniu
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
mOLDerator
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Czytałam ostatnio materiały z dosyć wiarygodnie brzmiącego testu i stwierdzono, że najskuteczniejszym proszkiem do mycia naczyń w zmywarce jest Claro 3-fazowy (chyba firmy Global). 3 kg kosztuje ok. 35 zł.
Natomiast wczoraj oprócz proszku (mam jakiś z Kauflanda) dodałam kwasku cytrynowego i mam wrażenie, że wszystko było lepiej domyte (tzn. takie bardziej lśniące plus dobrze osuszone). Także poeksperymentuję z różnymi proszkami, bo jednak widać jest różnica. Jedyne do czego jeszcze nie doszłam, to jak ustawić wysoki, pękaty kieliszek po czerwonym winie, aby go porządne umyło. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
mOLDerator
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
mOLDerator
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
adbuster z youtube robił test tabletek - wynik = tańsze tabletki okazują się skuteczniejsze ;D
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:52.