|
|||||||
| Notka |
|
| Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Zero słodyczy w zapachu
Postanowiłam stworzyć wątek na wzór założonego niegdyś przez Redhaired Witch, bo szukam czegoś, a nie wiem gdzie uderzyć
![]() Fragranticę przekopuję, ostatecznie wszystkie tropy i ścieżki prowadzą mnie z powrotem na początek drogi... Chętnie zamówię próbki i udam się w odpowiednie miejsca ( ) będąc w stolicy, mam nadzieję, że naprowadzicie mnie na właściwą ścieżkę.Szukam zapachu: niesłodkiego! - żadna ambra, migdały, rodzynki, oudy, żywice, miody, bakalie, nawet orzechy laskowe w składzie nie wchodzą w grę (chyba, że są zupełnie niewyczuwalne )ziemistego, coś w stylu Guerlain Vetiver, który jednak jest dla mnie wciąż za słodki chętnie z nutami skórzanymi, ale bez przesady - wszak nadają słodyczy - patrz Dzing! świeżaków nie toleruję, żadnego ozonu, ogórków, Cool Water ![]() kadzidlany, owszem - z tym, że w pewnej ilości potęguje słodkość ![]() może być na swój sposób otulający, ale na wzór Encre Noire i Paper Passion (w przypadku drugiego - ambra wśród nut, ale dla mnie całkowicie niewyczuwalna); nie w typie "zapachu świeżości, prania itp." Black Tourmaline był za bardzo iglasty Encens Flamboyant za bardzo spalony Kinsky mógłby być drogowskazem, choć to wciąż nie to, może coś uda Wam się wytypować ![]() Pomożecie?
Książką można czytelnikowi głowę, owszem przemeblować o tyle, o ile jakieś meble już w niej przed lekturą stały. ROZLICZENIA: klik Edytowane przez dottoressa Czas edycji: 2013-12-21 o 21:27 |
|
|
|
|
#2 |
|
grozi wypollizowaniem
|
Dot.: Zero słodyczy w zapachu
Thundra profumum
Hinoki cdg Nei nazwalabym ich jendak otulajacymi Ciekawa jestem innyc typow Edit moze jeszcze Dzongkha Bois d ombrie Sienne dhiver Encre noire
Edytowane przez Polly_ Czas edycji: 2013-12-21 o 21:17 |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Może Mississippi Medicine albo Bowmakers? Ani jeden, ani drugi słodyczy nie ma ani grama - MM ziemisto - ziołowy, Bowmakers skórzano-paczulowo-drzewny.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Hinoki
DG MM Bowmakers brzmią świetnie, zamówię próbki czytam na fragra o Bowmakers - zapach ołówka? Proszę o kolejne typy
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
ołówka? hmm...ja tam ołówka nie stwierdzam. Ogólnie zapach wyjątkowy, niestety - ja nie trawię skóry w perfumach, na dłuższą metę mnie męczy niemal do mdłości - i musiałam puścić niemal pełną flaszkę w świat...
|
|
|
|
|
#6 |
|
Panaroja
|
Paczula Etro - pasta do butów , fornir do czyszczenia mebli i stare drewno - dokładne zero słodyczy
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Stawiam na Dzongkhę. Twój opis pasuje idealnie.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Guerlain, Habit Rouge
AA Gentiana L'artisan Parfumeur Velour De Roses Jacomo Silences |
|
|
|
|
#10 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() Thundra to dla mnie grzybnia, Hinoki pasta do butów, Dzongkha zupa warzywna, Bois d ombrie kompot z wędzonych śliwek, Paczula Etro zapach starego teatru a Gentiana zielsko Ale wszystko pasuje.Od siebie dorzucę Sugi CdG chociaż ogólnie szału nie robi, może Fumidus Profumum, Lonestar Memories Tauera? Kinsky'ego nie znam. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki za odzew, postaram się odnieść do wszystkich podpowiedzi
![]() Czytałam, że Bowmakers jest podobne do Carbone Balmain, nie wiem ile w tym prawdy, ale przetestowałam to dziś w Douglasie i nie podoba mi się Niemniej, przetestuję Bowmakers
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
A może Red Vetyver Montale? Speakeasy od Frapina też zapamiętał mi się jako niesłodki.
|
|
#14 | |
|
Rozeznanie
|
A może ? Moje ostatnie odkrycie:
MAISON FRANCIS KURKDJIAN OUD VELVET MOOD ![]() jak dla mnie zero słodyczy , czysta ziemia za trzecim podejsciem dopiero mnie przekonał ---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ---------- Cytat:
jak dla mnie zero podobieństwa
Edytowane przez agat1969 Czas edycji: 2013-12-23 o 11:47 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Rozeznanie
|
Mi się od razu skojarzyła Thundra Profumum również.
Może Kyoto CdG? W składzie są i słodkie nuty, ale ja ich nigdy nie wyczułam w trakcie 50 ml noszenia go.
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
jeśli ziemisty to na pewno Bottega Veneta
choć pewnie znasz ten zapach, ale nic innego mi do głowy nie przyszło, niestety
|
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
patchouli patch l'artisana może? dla mnie pachnie mokrą ziemią, słodyczy zero ale też jest dość specyficzny
![]() z durgi corriander kwaśny na początku a potem mi pachnie trochę kadzidłem, mój zdecydowany faworyt ![]() albo bal d'afrique z byredo, troche inny klimat od poprzednich bo i kwiatów wiecej ale wg mnie też ma w sobie coś ciekawego..
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zadomowienie
|
Marcel Oriflame
![]()
|
|
#19 | ||
|
Zakorzenienie
|
Bardzo dziękuję za podpowiedzi, zapisałam sobie każdą sugestię i jutro zamówię pierwsze próbki
![]() Cytat:
![]() Wypełniłam formularz na stronie Quality, spójrzcie, co zaproponowała pani Anna Liwska: Cytat:
Ulubione składniki: wetiwer, siano Ulubiona rodzina zapachowa drzewna, ziemista, wytrawna Ulubiony typ zapachu: zero słodkości w zapachu Ostatnio używane zapachy: Sel de Vetiver The Different Company Ulubiony perfumiarz: - Dodatkowe uwagi: - Co myślicie o tych sugestiach? Black Tourmaline miałam, był za suchy, za bardzo kadzidlany, a za mało ziemisty. Lubin le Vetiver - kilka dni temu testowałam i jest zbyt łagodny Vetiver L'Artisana - cienizna...
Książką można czytelnikowi głowę, owszem przemeblować o tyle, o ile jakieś meble już w niej przed lekturą stały. ROZLICZENIA: klik Edytowane przez dottoressa Czas edycji: 2014-01-01 o 19:23 |
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:10.

) będąc w stolicy, mam nadzieję, że naprowadzicie mnie na właściwą ścieżkę.
)

Ale wszystko pasuje.