![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
system obronny teściowej- szpital
witam wszystkich. temat rzeka- teściowa.
moj problem polega na tym, ze po kazdej kłotni z tesciowa i nie tylko (zdaza sie ze nawet po sprzeczce z mezem) moja tesciowa od razu dostaje atakow...roznego rodzaju. najczesciej konczy sie to szpitalem, lub wizyta na pogotowiu. dzis baaardzo nakrzyczlam na syna i oczywiscie tesciowa ingerowala, ale moja odpowiedz na jej ingerencje byla taka zeby sie nie mieszala do tego.ze nie moge przeciez pozwolic dziecku wejsc sobie na glowe. no i cisza..... nie kłóciłam sie przecież z teściową, tylko jej uwage zwróciłam. a teraz jak sie zapewne domyślacie, teściowa moja wraz z mężem pojaechała na pogotowie, oczywiście wszystkie oznaki zdenerwowania i złego samopoczucia pokazała w domu, a że ja tym razem nie zareagowałam wogóle to od razu kierunek szpital, lub pogotowie. w sumie to nie wiem konkretnie gdzie sie zapuscili. kurc ze czy ja jestem złą synową? do tej pory starałam sie to jakoś znosić, ale dzić połozyłam lache na tą całą sytuacje...no bo ile można znieść. tym bardziej ze to nie z nią miałam konflikt a z własnych synem. dodam, ze syn ma 7 lat i z racji ze mieszkamy "jeszcze" z teściami, jest baaardzo rozpieszczony. przepraszam, za nieład w tekscie, ale musiałam to z siebie wywalić i teraz potrzebuje jakiejś opini z waszej strony. czy te wcieczki do szpitalla tesciowej to jakiś system obronny z jej strony? a już nie wspomne o płaczu, lamencie itp.
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: system obronny teściowej- szpital
Oczywiście że to system obronny. Skoro przy każdej kłótni zdarzają się takie "ataki" znaczy to, że teściowa chce przeforsować swoje zdanie, bo jak nie będzie po jej myśli, to zacznie "umierać". Kończą jej się argumenty to zaczyna szantażyk. Trzeba ją wozić do tego szpitala jeśli tego chce ale nadal robić swoje, żeby nawet w tym szpitalu miała być 50 razy na dzień- trudno. Żeby tak każdy dostawał spazmow kiedy cos idzie nie po jego mysli
![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
a już myślałam ze to we mnie jest dziś jakiś problem, ponieważ do dziś mąż zawsze był po mojej stronie, a tu niespodzianka, dziś sie wyłamał. ale może dlatego ze poszło o syna. ale na miłość boską ile można pozwolić siedmiolatkowi. teraz tyle sie mówi, że dzieci maja za dużo luzu a ja chcę go wychować troche starymi metodami i za to mi sie dziś oberwało. to chyba ja powinnam w tym szpitalu sie znaleźć
![]() |
#4 | |
and cigarettes
|
Cytat:
Chcesz wychować dziecko starymi metodami (czyli oprócz krzyku zamykanie w wysokiej wieży, bicie, te sprawy?) to może lepiej rób to w ukryciu, a nie płacz, że inni ludzie reagują na agresję (darcie się do dziecka to też agresja)... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Niektórzy ludzie tak robią- szantażują chorobą, biorą innych na litość- bo to najczęściej działa, bo przecież nikt nie chce się "przyczynić" do śmierci matki/ojca/tescia/tesciowej itp. Najlepiej gdybyście mogli zamieszkać bez teściowej bo inaczej poki co jestescie skazani żeby wytrzymywać te jej fochy. Ale robić swoje trzeba, życie takie jest a jak tesciowej sie chce tak czesto tracic czas na szpital zamiast normalnie sie dogadac to zazdroszcze ilosci wolnego czasu
![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
już niebawem przeprowadzimy sie do własnego domu, ale odnosze wrazenie, ze im bliżej przeprowadzki tym gorzej sie dzieje w domu teściowej.
co do starych metod wychowawczych: nigdy nie uderzyłam własnego dziecka, zdaża sie ze krzykne ja czy mąż, bo przecież czasem krzyknąć trzeba., miałam tu na myśli jakieś zakazy, ograniczenie bajek, sporadyczne włączanie dziecku gier. metoda nagród i kar. dodam jeszcze, ze metody wychowawcze mojego meza i teściów sa takie: wnuczek chce tablet, to babcia kupi, synek chce posiedziec przed laptopem to tatuś usiądzie razem z nim, synek krzyknie- jest ok, w końcu dziecko musi się wyzyc, wnuczek coś zepsuje, dziadziuś kupi nowe, przykładów mniejszych lub wiekszych jest duzo.
Nie wiem, czy w ogóle jest to możliwe, aby uchwycić moment, w którym rozpoczyna się miłość. Nie jakieś tam zakochanie, ale miłość BLOG Edytowane przez kocurek04 Czas edycji: 2014-11-21 o 22:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
nyan nyan ^^
|
Popełniliście zasadniczy błąd jaki popełnia wiele par- zamieszkaliście z teściami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
jak juz pisałam wczesniej, niebawem przeprowadzimy sie do własnego domu. wynajmowanie mieszkania na czas budowy domu bardzo by nadszarpneło nasz budzet. dlatego wlasnie mieszkamy z tesciami.
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wprowadzisz się do tego domu z kompletnie rozwalonymi relacjami w rodzinie i z rozpuszczonym synem. Warto było? Mogłaś przez te lata próbować zachować zdrowe relacje, nie dawać się szantażować i bardziej pilnować zasad wedle których chciałaś wychowywać syna. Dałaś sobie wejść na głowę bo wiadomo, że nie u siebie nie pofikasz. A teraz będzie bardzo trudno to wszystko odkręcić. Można Ci teraz tylko życzyć wszystkiego dobrego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Coffe ale Ty przesadzasz. Chocbys swieta byla to kazdemu sie zdarzy glos podniesc. Nie mowie, ze to jest dobre ale Ty przeginasz z tym osadzaniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;49034811]Coffe ale Ty przesadzasz. Chocbys swieta byla to kazdemu sie zdarzy glos podniesc. Nie mowie, ze to jest dobre ale Ty przeginasz z tym osadzaniem.[/QUOTE]
Bo na tym forum zawsze jest przeginanie w jedną, albo w drugą stronę - nigdy nie ma nic po środku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
To ja może zapytam z innej strony. A czym kończą się te wizyty w szpitalu czy na pogotowiu? Faktycznie teściowej zdrowie siada w sytuacjach jakiegoś stresu czy konfliktu? Czy to tylko demonstracja (bardzo dosadna, że tak powiem) odmiennych poglądów czy jednak kiepskie nerwy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
and cigarettes
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;49034811]Coffe ale Ty przesadzasz. Chocbys swieta byla to kazdemu sie zdarzy glos podniesc. Nie mowie, ze to jest dobre ale Ty przeginasz z tym osadzaniem.[/QUOTE]
Zapewne. Biedna autorka, robiła dziecku awanturę, ups, nie awanturę, baaaaaaro krzyczała, bo gra w gry, teściowa usłyszała i jej ciśnienie miało czelność podskoczyć. Bezczelna teściowa, jak ona mogła przeszkodzić w krzyczeniu na dziecko. ![]() Czym innym jest krzyknięcie do dziecka, gdy biegnie na ulicę czy stoi na barierce balkonu, a czym innym krzyczenie (baaaaaaardzo), bo chce tablet. ![]() No, ale przesadzam, może, bo ja na nikogo baaaaardzo nie krzyczę, taaak baaardzo, że wszyscy wokół to słyszą i są zaniepokojeni. ![]() Edytowane przez coffee Czas edycji: 2014-11-22 o 00:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4903449 7]No to masz tą swoją oszczędność.
Wprowadzisz się do tego domu z kompletnie rozwalonymi relacjami w rodzinie i z rozpuszczonym synem. Warto było? Mogłaś przez te lata próbować zachować zdrowe relacje, nie dawać się szantażować i bardziej pilnować zasad wedle których chciałaś wychowywać syna. Dałaś sobie wejść na głowę bo wiadomo, że nie u siebie nie pofikasz. A teraz będzie bardzo trudno to wszystko odkręcić. Można Ci teraz tylko życzyć wszystkiego dobrego.[/QUOTE] 100% racji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
A daj spokój, bardzo dobrze zrobiłaś. Syn musi wiedzieć, że to Ty rządzisz w jego życiu i innej władzy nie ma. Jak teściowa za kazdym razem dostanie ataku serca to zaraz syna coś zaboli a poza tym będzie wiedział, że Twoje słowo jest nic nie warte bo babcia wszystko odwoła. I potem właśnie już żadna łagodna metoda wychowawcza Ci nie pomoże, zostaną tylko te ostre, jak baaardzo nie nakrzyczysz to nic nie osiągniesz. Wiele zniosę ale nie lamenciarzy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Koniecznie dogadaj się w tej kwestii z mężem (choć to naprawdę późno na takie rozmowy). Teściom jeszcze możesz powiedzieć, żeby się nie mieszali, ale ojcu dziecka już nie. Szczerze polecam rozmowę na temat metod wychowawczych, bo jeśli ich nie ujednolicicie, to nawet w nowym, osobnym domu problem wychowania dziecka się pojawi. Niestety, coś za coś. Zaoszczędziliście finanse, nie zaoszczędziliście nerwów. No i widoczny jest wpływ teściów na wychowanie dziecka.
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
wiesz co to jest baaardzo nakrzyczeć według autorki? Po drugie, robiąc z siebie świętą zapomniałaś, że problemem jest też szantaż emocjonalny. Który już według Ciebie jest w porządku, takie masz świetne zasady. Ty tez jak się "niepokoisz" to wzywasz pogotowie albo demonstracyjnie omdlewasz? To by wiele wyjaśniało z Twojej logiki. A wracając do meritum, niestety tak może się skończyć mieszkanie z rodzicami lub teściami. W 75% przypadków to zły pomysł... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
wańka wstańka
|
Wg mnie jest dokąłdnie tak jak piszesz: teściowa poprzez ataki kontrolje sytuację w domu.
Co do rozpieszczonego syna- przyczyniłaś się tego w nie mniejszym stopniu niż dziadkowie i twój mąż. Szkoda,ze to dziecko będzie ponosić niezbyt przyjemne konsekwencje.
![]() |
#19 |
Biała Dama
|
No właśnie, co na pogotowiu robią z tą teściową, to jest coś poważnego, czy dają szklankę wody i odsyłają z powrotem?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Nie no coffee swietsza od papieza
![]() cierpliwosc. Nie mowie, zeby wrzeszczec i wyklinac ale najzwyczajniej jestesmy ludzmi i czasem kogos moze poniesc. Ciekawe czy masz dzieci tyle powiem i zakoncze dyskusje ![]() Do autorki - wspolczuje takiej tesciowej manipulantki. Bardzo toksyczna osoba. Nie ma innej rady jak wyprowadzka i ukrocenie kontaktow przynajmniej z Twojej strony. Musisz tez porozmawiac z mezem, ze dziecko wychowujcie razem - Ty i on, a nie tesciowa. Wy stanowicie druzyne i musicie miec wspolna wizje wychowania syna, babcia musi te wizje respektowac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
a więc teściowej ataki wyglądają tak: po każdej kłótni bądź sprzeczce twierdzi ze jej słabo, ze zaraz zemdleje, ze serce ja boli, ze ciśnienie skacze, ze niepotrzebne byly te nerwy itd. po wizycie na pogotowiu okazuje sie ze nic jej nie jest, ekg zawsze wporzadku i tylko ciśnienie ma podwyższone.
ja nie jestem jakąs wyrodna matka. a ta wczorajsza kłótnia byla nie tylko o gre ale i o stosunek i sposób w jaki sie odzywa syn do innych domowników. tym bardziej ze to jest jgo pierwsza klasa i staram sie jak najwiecej czasu poswiecac dziecku przy nauce, codziennie ćwicze z nim pisanie zdań, czytanie. takze moja uwaga na dzieciach jest skupiona w stu procentach. a wczoraj, nie dosc ze syn odmówił jakichkolwiek posiłków, to nie chcial ani pisac ani czytac, bo byl grą pochłoniety. dlatego nerwy mi póściły. tym bardziej ze w domu jest jedna zasada, w dni powszednie nauka a w soboty i niedziele gry. i tak bylo. dzis tesciowa przyszla zupelnie zdrowa i pyta dlaczego nie zeszłam do niej na dół zapytac jak sie czuje. nie odpowiedziałam nic. wiec zaczela udeżać w kłótnie, dlatego odpowiedzialam jej juz spokojnie ze jeżeli ma ochote sie dziś kłócić to niech sobie daruje bo ja nie bede w tym uczestniczyła.
![]() |
#22 |
ma zielone pojęcie
|
Czy wszyscy domownicy, a zwłaszcza Twój mąż, przestrzegają tej zasady? Czy syn raz może grać, bo tata pozwoli, a raz nie może, bo Ty zabronisz?
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
akurat tej zasady przestrzegają wszyscy. przestrzegali przynajmniej do wczoraj.
![]() |
#24 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Jeszcze Ty i mąż musicie dogadać się w kwestii metod wychowawczych ![]()
![]() |
![]() |
#25 | ||
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ---------- Klasyczny schemat. Swoją drogą bardzo głupi. Po tych kilku latach (a chyba sporo mieszkacie skoro dziecko już duże) może się okazać, że nie ma komu w tym nowym domu zamieszkać. Bo teściowie potrafią skutecznie związek rozwalić. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Mieszkanie z teściami zawsze (prawie zawsze) prowadzi do takich sytuacji. Druga rzecz to uważam, że Ty masz rację, bo rozpieszczanie dziecka zwykle kończy się tym, że wyrośnie na egoistyczną, roszczeniową i niedojrzałą emocjonalnie osobę. Trzecia rzecz to że w wychowaniu dziecka powinniście z mężem mieć wspólny front, a nie że Ty mówisz że gier nie wolno, a mąż mówi, że wolno - takie coś poprowadzić może nie tylko do rozpuszczenia dziecka czy przekazania mu złych wzorców, ale też do kłótni między wami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
BAN stały
|
O Jezu.
Zamieszkała z teściami czasu nie cofnie. Kocham takie wątki z cyklu a widzisz, co powinnaś była zrobić 8 lat temu. Masz szczęście natomiast w tym wszystkim, że mąż się wyłamał przeciwko Tobie dopiero teraz po latach i na krótko przed Wasz wyprowadzką. Ja bym się z teściową nie patyczkowała i miała w dupie jej jazdy (czego bym przed mężem nie ukrywała, w końcu żoną jest się jego a nie jego teściów), gdybym chciała być dyplomatką to zaczęłabym pogrywać jej kartami, mdlała i urządzała zdrowotne histerie jak ona, żeby mężuś musiał opiekować się na zmianę nie tylko mamcią ale żoną także , a nie tylko mamusię może boleć serduszko czy głowka od się sprzeciwiania jej rozkazom. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
BAN stały
|
Cytat:
Coś na tym zyskuje, np. ma synusia i wnusia pod ręką. ![]() I tak np. ktoś wynajmujący komuś mieszkanie może nie wynająć komuś, bo jest blondynem, ale jeśli już mu wynajmie to musi zaakceptować, że blondyn nie zrobi się na rudo. ![]() Chyba, że dla Ciebie goszczenie kogoś = się mam cię w dupie i np. masz mnie słuchac, zjeść kalafiora bo ja tak ci mówię a ty jesteś w moim domu. ![]() Ale długo byś w ten sposób kolegów nie zachowała. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2014-11-22 o 12:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wredny kotecek
|
Przyjęła, bo może nie myślała że to się przeciągnie o kilka lat i synowa zacznie jej na nerwy działać
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:51.