|
|||||||
| Notka |
|
| Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
Książki z motywem podróży.
Od dłuzszego czasu poszukuję ksiazki, ktora bylaby zabawna i przyjemna w czytaniu. Zaczynalam czytac wiele ksiazek, ktore w opisach na forum mialy byc zabawne i interesujace, jednak nie moglam przebrnac dalej (moze mam dzwiny gust
?) Czy możecie polecic mi ksiażki w których ktorych głowna bohaterka wyjezdza do obcego kraju i uczy sie tam zycia? Przeczytalam ROK NA MAJORCE, ktory mnie zachwycił i chcialabym przeczytac cos w podobym klimacie. Inne podobne ksiażki to POD SŁOŃCEM TOSKANI i JEDZ, MÓDL SIĘ KOCHAJ. znacie jeszcze jakies o podobnej tematyce? (nie chodzi mi o ksiazki napisane przez podróznikow np Wojciechowska czy Pawlikowską, tylko ksiażki z fabułą, lekkie, ciekawe i przyjemne). |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Książki z motywem podróży.
A czytałaś kontynuację "Jedz, Módl się i Kochaj"?
|
|
|
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
Na innym wątku polecałam już „Plan” Patrycji Gryciuk. To książka o miłości, ale jest tam też sporo podróżowania młodej dziewczyny (Anglia, USA, Francja, Australia...), która właśnie wyjeżdża z Polski i jej życie całkowicie się zmienia. Na stronie książki (www.ksiazkaplan.pl) możesz przeczytać jej fragmenty i zadecydować czy tego typu literatura to coś dla Ciebie. Polecam.
|
|
|
|
|
#4 |
|
BAN stały
|
Neil Peart:
Far and Away: A Prize Every Time Ghost Rider: Travels on the Healing Road Roadshow: Landscape With Drums: A Concert Tour by Motorcycle The Masked Rider: Cycling in West Africa Traveling Music: Playing Back the Soundtrack to My Life and Times |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Takie różne wariacje na temat, może coś ci się spodoba
![]() http://lubimyczytac.pl/ksiazka/14447...e-francuskiego http://lubimyczytac.pl/ksiazka/115287/francuska-oberza http://lubimyczytac.pl/ksiazka/34329...-z-kapeluszami
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
A fantastyka może być? cykl Pilipiuka "Oko jelenia" oraz "Norweski dziennik", odpowiednio 6 i 3 tomy.
|
|
|
|
|
#7 |
|
BAN stały
|
Henryk Sienkiewicz- "Za chlebem".
|
|
|
|
|
#8 |
|
BAN stały
|
.
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44301614]A fantastyka może być? cykl Pilipiuka "Oko jelenia" oraz "Norweski dziennik", odpowiednio 6 i 3 tomy.[/QUOTE] nigdy nie lubilam fantastyki, ale moja kolezanka uwielbia tego autora, wiec moze sie skusze ![]() Juz samo nazwisko Sienkiewicz mnie przeraza, czytalam tylko kiedy trzeba bylo do szkoły, raczej dla przyjemnosci po niego nie siegne, aczkolwiek dziekuje za porade
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
A szkoda, że masz taki uraz do Sienkiewicza i pewnie do wielu innych słynnych pisarzy, których dzieła były na liście lektur szkolnych. ''Za chlebem " to jest naprawdę ciekawa historia. Nie zawsze pisarze z portretów w pracowni polonistycznej pisali patetycznie i nudno. Młoda dziewczyna zmuszona przez ojca musi z nim jechać do Ameryki. W kraju zostawia ukochanego Jaśka. Uważam, że warto to przeczytać. |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:06.

?) Czy możecie polecic mi ksiażki w których ktorych głowna bohaterka wyjezdza do obcego kraju i uczy sie tam zycia? 

おはよう!