Male przezycie i duze emocje - zrozumialy efekt czy przeczulenie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-29, 13:43   #1
Worldisyour
Przyczajenie

Nieprzyjemne wspomienia - moja duza wrazliwosc?

Miałam pecha i chyba przyciągam takich ludzi, bo często zdarzały mi się nieprzyjemne sytuacje jak niechciany dotyk w autobusie itp, a nawet wykorzystanie. Chociaż co ja się rozdrabniam, właściwie to gwałt, a na pewno jego próba.

Miałam jeszcze tak, że wszędzie trafiałam na chłopaka na takim mini motorku który wcześniej chciał dać mi numer a ja go spławiłam. Dziwnym trafem wszędzie go spotykałam co mi dało do myślenia i on rzucał teksty w stylu: sam seks, sexyyyyy. Być może to już moletsowanie, na szczęście nie mieszkam już w tamtym miesteczku. Tylko tu mój wstręt jest chyba bardziej uzasadniony. Co czułam po wykorzystaniu chyba nie muszę mówić...

Ale generalnie chodzi o to:...Miałyście tak, że jakies momenty przypomniały się wam dopiero po czasie, że po jakimś zajściu nie miałyście traumy, ale później nagle odczuwałyście to wszystko żeby z powrotem zapomnieć? Ja tak mialam i psycholog mówi, że to sie zdarza, że puszczają hamulce...Szok, że można aż tak wszystko wyprzeć.

Do moderatorow : ):
Edytowalam watek, poniewaz niepotrzebnie napisalam o dwoch oddzielnych, zupelnie roznych kwestiach i problemach! W efekcie nie dostalam odpowiedzi na to o co prosilam, nikt nie wie o co wlasciwie chodzi, i chyba juz nie uzyskam rad dotyczacych tego jednego z problemu...a na tym bardzo mi zalezy. Bo przeciez pisanie tutaj ma byc pomocne. Jednoczesnie nie niszcze istotnej zawartosci forum. Odpowiedziano mi tylko na jeden z dwoch roznych tematow. ktore poruszylam w jednym watku, pominieto inny i to zrozumiale, bo narobilam zbyt duzego ''tloku'' piszac o wszytskim naraz. Tresc tego drugiego, innego problemu skopiowalam i zamieszam w nowym watku. Nie dubluje, ten dotyczy powszechnego zjawiska jakim jest wyparcie traumy i nawracajace krotkotrwale wspomienia, na inny problem, zakladam inny.

Edytowane przez Worldisyour
Czas edycji: 2013-12-29 o 20:57
Worldisyour jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-29, 13:56   #2
201605300922
Konto usunięte

Dot.: Nieprzyjemne wspomienia - moja duza wrazliwosc?

Cytat:
Napisane przez Worldisyour Pokaż wiadomość
Witam, mam tu już konto, ale nie tak anonimowe i nie chce być z nim kojarzona. Nie wiem jak to napisać żey miało ręce i nogi...
Powiem tak.
Z moim życiem intymnym nie jest wszystko w porządku. Miałam pecha i chyba przyciągam takich ludzi, bo często zdarzały mi się nieprzyjemne sytuacje jak niechciany dotyk w autobusie itp, a nawet wykorzystanie. Chociaż co ja się rozdrabniam, właściwie to gwałt, a na pewno jego próba. Chyba jestem bardzo wrażliwa, bo nie to najbardziej zapamiętałam.
Byłam dużo młodsza i naiwna, nie miałam jeszcze dużego doświadczenia i spotykałam się z chłopakiem o kilka lat starszym. On próbował mnie namówić na seks, no chłopaczynie niesamowicie na tym zależało, ale ja się z nim spotykałam z nadzieją, że się po prostu zakochał, co tam, że znamy się trzy dni. Oczywiście zakochana, wielkie wizje miłości. No i on zachowywał się w ten sposób, że wmawiał mi, że muszę odpocząć, że chce się przytulić. I tak się wylegiwaliśmy a on po czasie zaczynał mówić, odpocznij moja droga, odpocznij, a po chwili szeptać mi prosto do ucha:
potrzebuję seksu......chcę seksu z Tobą......mam durex.....chcę pieprzyć......seks....upr awiać seeeks......uprawiać miłość.....
Wielokropki celowo aby zachować to zalosne brzmienie.
Na szczęście pożegnałam kolegę...Czy uważacie, że to, że takie zachowanie w pewnym sensie odbiło się na mnie jest nieco zadziwiające i wynika ze zbytniej wrażliwości, czy przeciwnie, w ogóle was nie dziwi?

Miałam jeszcze tak, że wszędzie trafiałam na chłopaka na takim mini motorku który wcześniej chciał dać mi numer a ja go spławiłam. Dziwnym trafem wszędzie go spotykałam co mi dało do myślenia i on rzucał teksty w stylu: sam seks, sexyyyyy. Być może to już moletsowanie, na szczęście nie mieszkam już w tamtym miesteczku. Tylko tu mój wstręt jest chyba bardziej uzasadniony. Co czułam po wykorzystaniu chyba nie muszę mówić...ale jakoś mocno zapamiętałam momenty z tamtym kolesiem co tak namawiał...a one mialy miejsce jako pierwsze.

I jeszcze druga kwestia, to kieruję do osób z traumą...Miałyście tak, że jakies momenty przypomniały się wam dopiero po czasie, że po jakimś zajściu nie miałyście traumy, ale później nagle odczuwałyście to wszystko żeby z powrotem zapomnieć? Ja tak mialam i psycholog mówi, że to sie zdarza, że puszczają hamulce...Szok, że można aż tak wszystko wyprzeć.
Takie wspomnienia wracają, często w podobnych sytuacjach. Ja np. przez wiele lat w ogóle nie rozpamiętywałam tego, że jak miałam 11 lat, to taki podstarzały alkoholik z mojej rodziny zaczął mnie obłapiać (nie było to jakieś drastyczne, ale miałam takie poczucie osaczenia, byłam w obcym domu, w dodatku była to osoba z mojej rodziny). Nie myślałam o tym, dopóki wiele lat później w kawiarni mój ówczesny kandydat na chłopaka nie zaczął mnie dla żartu przytrzymywać i całować mimo moich wyraźnych protestów. Wtedy wszystkie te emocje z dzieciństwa mi wróciły, wydarłam się na pół kawiarni, żeby spie... z łapami. Ty miałaś doświadczenia znacznie bardziej traumatyczne ode mnie (w moim przypadku nawet o traumie mówić trudno) więc nic dziwnego, że tak to na Ciebie wpływa. I jasne, wiele osób może mieć bardziej obciążające wspomnienia i im to nie wraca. Wiele zależy od naszej konstrukcji psychicznej, ale to nie jest tak, że jesteś jakaś przewrażliwiona czy nienormalna.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-29, 18:29   #3
8c5e47fe6e48fd89bc9c227f1239fe5b9f79e095_5edd71729ccf0
Konto usunięte

Cytat:
Witam, mam tu już konto, ale nie tak anonimowe i nie chce być z nim kojarzona. Nie wiem jak to napisać żey miało ręce i nogi...
Powiem tak.
Z moim życiem intymnym nie jest wszystko w porządku. Miałam pecha i chyba przyciągam takich ludzi, bo często zdarzały mi się nieprzyjemne sytuacje jak niechciany dotyk w autobusie itp, a nawet wykorzystanie. Chociaż co ja się rozdrabniam, właściwie to gwałt, a na pewno jego próba. Chyba jestem bardzo wrażliwa, bo nie to najbardziej zapamiętałam.
Byłam dużo młodsza i naiwna, nie miałam jeszcze dużego doświadczenia i spotykałam się z chłopakiem o kilka lat starszym. On próbował mnie namówić na seks, no chłopaczynie niesamowicie na tym zależało, ale ja się z nim spotykałam z nadzieją, że się po prostu zakochał, co tam, że znamy się trzy dni. Oczywiście zakochana, wielkie wizje miłości. No i on zachowywał się w ten sposób, że wmawiał mi, że muszę odpocząć, że chce się przytulić. I tak się wylegiwaliśmy a on po czasie zaczynał mówić, odpocznij moja droga, odpocznij, a po chwili szeptać mi prosto do ucha:
potrzebuję seksu......chcę seksu z Tobą......mam durex.....chcę pieprzyć......seks....upr awiać seeeks......uprawiać miłość.....
Wielokropki celowo aby zachować to zalosne brzmienie.
Na szczęście pożegnałam kolegę...Czy uważacie, że to, że takie zachowanie w pewnym sensie odbiło się na mnie jest nieco zadziwiające i wynika ze zbytniej wrażliwości, czy przeciwnie, w ogóle was nie dziwi?

Miałam jeszcze tak, że wszędzie trafiałam na chłopaka na takim mini motorku który wcześniej chciał dać mi numer a ja go spławiłam. Dziwnym trafem wszędzie go spotykałam co mi dało do myślenia i on rzucał teksty w stylu: sam seks, sexyyyyy. Być może to już moletsowanie, na szczęście nie mieszkam już w tamtym miesteczku. Tylko tu mój wstręt jest chyba bardziej uzasadniony. Co czułam po wykorzystaniu chyba nie muszę mówić...ale jakoś mocno zapamiętałam momenty z tamtym kolesiem co tak namawiał...a one mialy miejsce jako pierwsze.

I jeszcze druga kwestia, to kieruję do osób z traumą...Miałyście tak, że jakies momenty przypomniały się wam dopiero po czasie, że po jakimś zajściu nie miałyście traumy, ale później nagle odczuwałyście to wszystko żeby z powrotem zapomnieć? Ja tak mialam i psycholog mówi, że to sie zdarza, że puszczają hamulce...Szok, że można aż tak wszystko wyprzeć.
Kobieta jest taką istotą która wszystko rozpamiętuje dlatego lepiej na początku przeanalizować cały problem niż później cierpieć przez wiele lat. Jak byłam młodsza to miałam taki problem że chłopak nagle rozchorował się jak nie chciałam z nim iść do łóżka, bolało mnie jak cholera, ale teraz wiem że to była dobra decyzja, bo żałowałabym tego jeszcze mocniej. Ale męczyłam się dopóki nie porozmawiałam z przyjaciółką o problemie
8c5e47fe6e48fd89bc9c227f1239fe5b9f79e095_5edd71729ccf0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-29, 20:30   #4
Worldisyour
Przyczajenie

Dziekuje za nakierowanie mojego myslenia

Do moderatorow : ):
Edytowalam watek, poniewaz niepotrzebnie napisalam o dwoch oddzielnych, zupelnie roznych kwestiach i problemach! W efekcie nie dostalam odpowiedzi na to o co prosilam, nikt nie wie o co wlasciwie chodzi, i chyba juz nie uzyskam rad dotyczacych tego jednego z problemu...a na tym bardzo mi zalezy. Bo przeciez pisanie tutaj ma byc pomocne. Jednoczesnie nie niszcze istotnej zawartosci forum. Odpowiedziano mi tylko na jeden z dwoch roznych tematow. ktore poruszylam w jednym watku, pominieto inny i to zrozumiale, bo narobilam zbyt duzego ''tloku'' piszac o wszytskim naraz. Tresc tego drugiego, innego problemu skopiowalam i zamieszam w nowym watku. Nie dubluje, ten dotyczy powszechnego zjawiska jakim jest wyparcie traumy i nawracajace krotkotrwale wspomienia, na inny problem, zakladam inny.

Czas edycji: 2013-12-29 o 20:42
Stary 2013-12-29, 20:36   #5
Worldisyour
Przyczajenie

Male przezycie i duze emocje - zrozumialy efekt czy przeczulenie?

Miałam pecha i chyba przyciągam dziwnych ludzi, bo często zdarzały mi się nieprzyjemne sytuacje jak niechciany dotyk w autobusie itp, a nawet wykorzystanie. Chociaż co ja się rozdrabniam, właściwie to gwałt, a na pewno jego próba. Chyba jestem bardzo wrażliwa, bo nie to najbardziej zapamiętałam.

Wielokropki celowo aby zachować to zalosny ton.
Stary 2013-12-29, 20:50   #6
gidran
Zadomowienie

Dot.: Male przezycie i duze emocje - zrozumialy efekt czy przeczulenie?

Radzę bardziej się przejmować lukami w pamięci, dziś już zamieściłaś identyczny post. Czyżby początki demencji?
gidran jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-29, 20:54   #7
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Miałam pecha i chyba przyciągam dziwnych ludzi, bo często zdarzały mi się nieprzyjemne sytuacje jak niechciany dotyk w autobusie itp, a nawet wykorzystanie. Chociaż co ja się rozdrabniam, właściwie to gwałt, a na pewno jego próba. Chyba jestem bardzo wrażliwa, bo nie to najbardziej zapamiętałam.

Sprecyzuj swój problem.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-29, 20:56   #8
Worldisyour
Przyczajenie

gidran, widzialam, ze znajdzie sie strazniczka prawa i morlanosci, wytlumacyzlam moderatorom w tamtym watku dlaczego edytowalam i zamiescilam tutaj swoj problem: tam opisalam dwa rozne tematy w efekcie zrobilo sie male bagno i nikt nie pisal na to o co prosilam, i juz by nie napisal, nie zniszczylam zawartosci, jedynie uporzadkowalam.

---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ----------

CzasKomety, chodiz o to, ze do dzis mam niesmak i zastanawiam sie czy ''kazda by miala, czy jestem jakas nadwrazliwa''

Czas edycji: 2013-12-29 o 21:26
Stary 2013-12-29, 21:24   #9
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
gidran, widzialam, ze znajdzie sie strazniczka prawa i morlanosci, wytlumacyzlam moderatorom w tamtym watku dlaczego edytowalam i zamiescilam tutaj swoj problem: tam opisalam dwa rozne tematy w efekcie zrobilo sie male bagno i nikt nie pisal na to o co prosilam, i juz by nie napisal, nie zniszczylam zawartosci, jedynie uporzadkowalam.

---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ----------

CzasKomety, chodiz o to, ze do dzis mam niesmak i zastanawiam sie czy ''lazdy by mila czy jestem jakas nadwrazliwa''
Jak tak, to tak.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-29, 22:17   #10
klempaa
Zakorzenienie

Wątki połączone

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-29, 22:52   #11
Worldisyour
Przyczajenie

Watki polaczone bezmyslnie, bez sensu i byleby polaczyc, gdybym w tamtym przez przypadek napisala jeszcze o tym ktore wybrac patyczki do uszu, edytowala i napisala to w innym, tez by watki zostaly polaczone, byle by, ot taka mentalnosc Polaka jak z filmu Dzien Swira ^^

Moze znajdzie sie wreszcie choc jedna osoba, ktora zaglada tutaj aby wspomoc rada, zacytuje jeszcze raz moj watek:

Czas edycji: 2013-12-29 o 22:57
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości