![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() po co stroić choinkę,to taki kicz...
Co roku się zastanawiam po co ludzie stroją choinkę,przecież to takie kiczowate,nie lepiej mieć jakieś ładne ozdoby świąteczne zamiast takiego kiczu? to takie dziwne,wieszanie pierdółek na drzewku. Ja nie stroję choinki bo to jest kiczowate,dziwne,śmieszne itp.wolę bardziej eleganckie ozdoby świąteczne.Nie przekonują mnie argumenty typu że to jest taka tradycja,nie potrafię tego przełamać żeby stroić choinkę,bo to takie głupie. Ciekawa jestem czy są takie osoby co myślą podobnie tak jak ja.
![]() czy ktoś z was podziela moje zdanie? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: po co stroić choinkę,to taki kicz...
Ja nie mam choinki, bo mieszkam sama i po prostu nie chce mi się już bawić w odkurzanie, zawieszanie tych wszystkich ozdób itp. Gdybym miała rodzinę i dzieci to co innego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
jestę wieszczę
|
lubię kicz to i choinę mam, wiszą na niej pierniki, bombki i szydełkowe ozdoby zrobione przez mamę.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Nie podzielam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
U nas od bodaj 6 lat mamy żywą choinkę, mimo że wszyscy wyrośli z "uciechy" ubierania jej to eobimy to choćby i dla samej idei tradycji czy też dlatego że warto później posiedzieć w pokoju gdzie czuć zapach świeżej żywej choinki.
No i pomimo tego że mam te już 20 lat to dalej jaka małe dziecko lubię podkradać cukierki z choinki ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja lubie tą tradycje,ubieram choinke.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dla mnie choinka to żaden kicz
![]() A nawet jeśli moja jest kiczowata (trudno mi to ocenić ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Moja jest rustykalna. Żywe drzewko w doniczce, ozdoby w stylu cynamon, wstążki, światełka, suszone pomarańcze, ozdoby z siana oraz dekorowane pierniki oraz materiałowe ozdoby w kształcie jamników. Jest przepiękna. Dla mnie to jedna z najpiękniejszych Świątecznych tradycji.
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
Nie trzeba choinki ubierac kiczowato. Ja mam w tym roku same czerwone bombki (roznej wielkosci) + malutkie lampki
I wyglada elegancko ![]() A jak slicznie pachnie ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Jeśli wiesza się byle jakie ozdoby, bombki z PRLu miesza się z plastikowymi reniferami od chińczyka i jakimiś aniołkami z marketu to może wyjść kicz. Ludzie mają różne gusta, co zrobisz
![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Moja mama dzisiaj przyszła obejrzeć moją choinkę i aż się skrzywiła na jej widok..starała się być jednak miła i wymyśliła, że ubrałyśmy ją po ..góralsku
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A naduzywanie kolorowych, migajacych emotikonek kiczem nie jest? ![]() Mozna zrobic choinke w wersji eleganckiej, jednokolorowej albo tematycznej, jesli komus nie odpowiada wielobarwna i 'kiczowata'. Ja osobiscie stanowczo wole ta druga opcje, na mojej choince wiecej juz byc nie moze-i bombek, i cukierkow, i lancuchow, i roznych innych ozdob, ale taka mi sie wlasnie podoba, jest w moim pokoju i juz. Poza tym mozna przeciez wymyslic cos kreatywnego, a nie ustawiac typowe drzewko, jest mnostwo opcji: ![]() ![]() ![]() ![]() Twoj problem jakos do mnie zatem nie przemawia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
1. Nikt Tobie nie każe ubierać choinki.
2. Jak się to robi porządnie to nie kicz. 3 pokaż mi ozdoby świąteczne, które kiczem nie są ( skoro kiczem jest choinka to na prawdę nie wiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
BAN stały
|
Niedługo ekolodzy będą protestować w obronie choinek ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
O 2 lat nie ubieram bo nie mam miejsca ale tęsknię za żywą, pachnącą, bogato ubraną choinką. Te wspomnienia z dzieciństwa kiedy w Wigilię ubieraliśmy z Tatą choinę .................. Absolutnie to nie jest dla mnie kicz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Ja mam drzwewko-choinkę z dużymi, okrągłymi ledami. Multicolor. Będzie na niej zawieszony jeden aniołek.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
ja nie mam choinki, odkąd nie mieszkam z rodzicami, nie ubieram choinki, może nie uważam, że kicz, ale nigdy nie rozumiałam po co ludzie to robią, dla mnie ubieranie choinki to strata czasu i kasy, a atmosfera..... , wspomnienia z dzieciństwa......... jakoś to do mnie nie przemawia, no ale ja świat nie obchodzę, traktuję jak kolejny długi weekend i wyjeżdżam w góry
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
ReklaMO(D)żerca.
|
odkąd mieszkam z mężem nie ubieramy choinki, jednak w tym roku zdecydowaliśmy się. Stoi mała (180cm :-D) jodełka, przystrojona białymi lampkami, słomkowymi ozdobami, cynamonem, suszoną pomarańczą. nie wygląda to kiczowato.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
dla mnie też, to w końcu narodziny Jezusa, a ludzie ubierają drzewko, dają pod to drzewo paczki (co wygląda komicznie) no i jedzą dużo przy stole ![]() ![]() Lubię być blisko z rodziną tego dnia i ogólnie przez święta, ale uważam że ta komercja która jest związana z dekoracją choinki, prezentami i mikołajem wchodzącym przez komin jest denna. U mnie nie zawsze "są" prezenty, ale kiedy ich nie ma, to nawet lepiej. ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
ReklaMO(D)żerca.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Jedna z piękniejszych świątecznych tradycji według mnie, w domu choinki niestety nie ma, bo mamy trzy koty, które ją dewastowały, a poza tym zajadały się sztucznymi igiełkami i wiadomo, jak to się kończyło
![]() ![]() ![]() Edytowane przez daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e Czas edycji: 2013-12-24 o 09:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
U mnie święta zaczynają się wtedy, kiedy jest choinka. Oprócz zapachu świątecznych potraw, czystego domu i mrozu za oknem, to właśnie choinka "robi" klimat. Zmienia pomieszczenie z codziennego w odświętne i oczywiście jest wspaniałym źródłem kolorowego światła i cukierków. I tak właściwie... co jest złego w kiczu?
![]()
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;44279331]Jedna z piękniejszych świątecznych tradycji według mnie, w domu choinki niestety nie ma, bo mamy trzy koty, które ją dewastowały, a poza tym zajadały się sztucznymi igiełkami i wiadomo, jak to się kończyło
![]() (...)[/QUOTE] W tamtym roku miałam ledową, imitującą prawdziwą i nie przetrwała tłuczenia się moich dwóch kotów ze sobą (tzn. działać może jeszcze działa, ale już nie wygląda). W tym roku drzewko stabilniejsze, lżejsze, bezigłowe, bez ozdób, więc nie mogą się na nie wspinać, no i już mnie się biją, niż kiedyś. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
ReklaMO(D)żerca.
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;44279331]Jedna z piękniejszych świątecznych tradycji według mnie, w domu choinki niestety nie ma, bo mamy trzy koty, które ją dewastowały(...)[/QUOTE]
no tak... wiedziałam, że ubierając choinkę o czymś nie pomyślałam. mam trzy koty, rozrabiaki. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wesołych Świąt! ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
O ile uważam że przygotowanie świąt jest pracochłonne to jakoś nie wyobrażam sobie ceremonii niewyciągnięcia prezentów spod choinki!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Też uważam, że ozdabianie choinki jest tandetne, ale taka jest tradycja i to ona determinuje tutaj wszystko, a nie wrażenia estetyczne. Lubię ozdabiać choinkę, tak tandetnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:40.