po co stroić choinkę,to taki kicz... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-24, 00:41   #1
Amandaaxx
Raczkowanie

Red face

po co stroić choinkę,to taki kicz...

Co roku się zastanawiam po co ludzie stroją choinkę,przecież to takie kiczowate,nie lepiej mieć jakieś ładne ozdoby świąteczne zamiast takiego kiczu? to takie dziwne,wieszanie pierdółek na drzewku. Ja nie stroję choinki bo to jest kiczowate,dziwne,śmieszne itp.wolę bardziej eleganckie ozdoby świąteczne.Nie przekonują mnie argumenty typu że to jest taka tradycja,nie potrafię tego przełamać żeby stroić choinkę,bo to takie głupie. Ciekawa jestem czy są takie osoby co myślą podobnie tak jak ja.
czy ktoś z was podziela moje zdanie?

Amandaaxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-24, 00:51   #2
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a
Konto usunięte

Dot.: po co stroić choinkę,to taki kicz...

Ja nie mam choinki, bo mieszkam sama i po prostu nie chce mi się już bawić w odkurzanie, zawieszanie tych wszystkich ozdób itp. Gdybym miała rodzinę i dzieci to co innego.
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-24, 00:56   #3
Bananalama
jestę wieszczę

lubię kicz to i choinę mam, wiszą na niej pierniki, bombki i szydełkowe ozdoby zrobione przez mamę.

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-24, 01:06   #4
Amandaaxx
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
lubię kicz to i choinę mam, wiszą na niej pierniki, bombki i szydełkowe ozdoby zrobione przez mamę.
szydełkowe ozdoby są ładne,ale ja bym je wykorzystała w inny sposób,tylko nie na choince,z wiadomych powodów
Stary 2013-12-24, 01:14   #5
laisla
Zakorzenienie

Nie podzielam Kicz nie kicz, a z dzieciństwa najpiękniejsze wspomnienia, te właśnie magiczne (dziecko raczej nie zna pojęcia kiczu i lubi błyskotki, światełka itp) związane są ze świętami podczas których panowała choinka. Z tym, że to były szare czasy i na tle tej szarości choinka wyglądała dużo bardziej kolorowo niż dla obecnych dzieci. Wiele jest tradycji i związanych z nimi symboli, które są może nie do końca racjonalne ale jednak budują jakoś daną kulturę, składają się na to, że społeczeństwo jest czymś zintegrowane. Obśmiana choinka jest chyba czymś takim, zauważę, że w naszym kraju ubierają ją nie tylko religijni ludzie. Tak więc jak najbardziej należę do odłamu choinkowego
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-24, 01:25   #6
maacieek
Zakorzenienie

U nas od bodaj 6 lat mamy żywą choinkę, mimo że wszyscy wyrośli z "uciechy" ubierania jej to eobimy to choćby i dla samej idei tradycji czy też dlatego że warto później posiedzieć w pokoju gdzie czuć zapach świeżej żywej choinki.
No i pomimo tego że mam te już 20 lat to dalej jaka małe dziecko lubię podkradać cukierki z choinki
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-24, 01:28   #7
Karinio
Zakorzenienie

Ja lubie tą tradycje,ubieram choinke. Mam od wczoraj
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-12-24, 01:33   #8
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Dla mnie choinka to żaden kicz Tzn można ją udekorować kiczowato, a można elegancko.
A nawet jeśli moja jest kiczowata (trudno mi to ocenić ), to nie szkodzi, mnie się podoba i lubię na nią patrzeć
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-24, 01:40   #9
tyene
Zakorzenienie

Moja jest rustykalna. Żywe drzewko w doniczce, ozdoby w stylu cynamon, wstążki, światełka, suszone pomarańcze, ozdoby z siana oraz dekorowane pierniki oraz materiałowe ozdoby w kształcie jamników. Jest przepiękna. Dla mnie to jedna z najpiękniejszych Świątecznych tradycji.
Stary 2013-12-24, 01:43   #10
Amandaaxx
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tyene Pokaż wiadomość
Moja jest rustykalna. Żywe drzewko w doniczce, ozdoby w stylu cynamon, wstążki, światełka, suszone pomarańcze, ozdoby z siana oraz dekorowane pierniki oraz materiałowe ozdoby w kształcie jamników. Jest przepiękna. Dla mnie to jedna z najpiękniejszych Świątecznych tradycji.
fajnie,to musi ciekawie wyglądać...
Stary 2013-12-24, 01:44   #11
Mirrranda
BAN stały

Nie trzeba choinki ubierac kiczowato. Ja mam w tym roku same czerwone bombki (roznej wielkosci) + malutkie lampki
I wyglada elegancko
A jak slicznie pachnie

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Mirrranda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-24, 01:49   #12
bambarylla
Rozeznanie

Jeśli wiesza się byle jakie ozdoby, bombki z PRLu miesza się z plastikowymi reniferami od chińczyka i jakimiś aniołkami z marketu to może wyjść kicz. Ludzie mają różne gusta, co zrobisz Ale z choinki można też zrobić coś fajnego, i nie musi to być tradycyjne drzewo iglaste po sufit z gwiazdą na czubku. Można kupić różne cuda, co roku jest moda na inne ozdoby czy kolory. Mnie, jako sentymentalnej babie, bardzo podoba się taka tradycja, bo kojarzy się z dzieciństwem. Ale gdybym mieszkała sama to wykombinowałabym choinkę w jakieś bardziej nowoczesnej formie.
Stary 2013-12-24, 01:53   #13
laisla
Zakorzenienie

Moja mama dzisiaj przyszła obejrzeć moją choinkę i aż się skrzywiła na jej widok..starała się być jednak miła i wymyśliła, że ubrałyśmy ją po ..góralsku To znaczy pełno na niej wszystkiego, słomkowych gwiazdek, bombek, świecidełek, cukierków, aniołków z drewna, plasterków pomarańczy, a nawet ozdób własnoręcznie robionych lata temu przez dziecko. Wszystko sprawia wrażenie złoto-czerwono-słomiane generalnie i jest oświetlone żółtymi lampkami Są też piórka, eksperyment tegoroczny, zakazany owoc, który kusi niemiłosiernie nasze koty
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-24, 02:27   #14
czarna_maciejka
Wtajemniczenie

GG do czarna_maciejka

Cytat:
Napisane przez Amandaaxx Pokaż wiadomość
Co roku się zastanawiam po co ludzie stroją choinkę,przecież to takie kiczowate,nie lepiej mieć jakieś ładne ozdoby świąteczne zamiast takiego kiczu? to takie dziwne,wieszanie pierdółek na drzewku. Ja nie stroję choinki bo to jest kiczowate,dziwne,śmieszne itp.wolę bardziej eleganckie ozdoby świąteczne.Nie przekonują mnie argumenty typu że to jest taka tradycja,nie potrafię tego przełamać żeby stroić choinkę,bo to takie głupie. Ciekawa jestem czy są takie osoby co myślą podobnie tak jak ja.
czy ktoś z was podziela moje zdanie?

A naduzywanie kolorowych, migajacych emotikonek kiczem nie jest?

Mozna zrobic choinke w wersji eleganckiej, jednokolorowej albo tematycznej, jesli komus nie odpowiada wielobarwna i 'kiczowata'. Ja osobiscie stanowczo wole ta druga opcje, na mojej choince wiecej juz byc nie moze-i bombek, i cukierkow, i lancuchow, i roznych innych ozdob, ale taka mi sie wlasnie podoba, jest w moim pokoju i juz.
Poza tym mozna przeciez wymyslic cos kreatywnego, a nie ustawiac typowe drzewko, jest mnostwo opcji:

Twoj problem jakos do mnie zatem nie przemawia
czarna_maciejka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-24, 05:14   #15
dacn
Zakorzenienie

1. Nikt Tobie nie każe ubierać choinki.
2. Jak się to robi porządnie to nie kicz.
3 pokaż mi ozdoby świąteczne, które kiczem nie są ( skoro kiczem jest choinka to na prawdę nie wiem które świąteczne ozdoby nie sa dla ciebie kiczowate)
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-24, 05:49   #16
Imperialista
BAN stały

Niedługo ekolodzy będą protestować w obronie choinek ...
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-24, 07:10   #17
201607040940
Konto usunięte

O 2 lat nie ubieram bo nie mam miejsca ale tęsknię za żywą, pachnącą, bogato ubraną choinką. Te wspomnienia z dzieciństwa kiedy w Wigilię ubieraliśmy z Tatą choinę .................. Absolutnie to nie jest dla mnie kicz.
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-24, 07:32   #18
201803290936
Konto usunięte

Ja mam drzwewko-choinkę z dużymi, okrągłymi ledami. Multicolor. Będzie na niej zawieszony jeden aniołek.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-24, 08:07   #19
myszka197
BAN stały

ja nie mam choinki, odkąd nie mieszkam z rodzicami, nie ubieram choinki, może nie uważam, że kicz, ale nigdy nie rozumiałam po co ludzie to robią, dla mnie ubieranie choinki to strata czasu i kasy, a atmosfera..... , wspomnienia z dzieciństwa......... jakoś to do mnie nie przemawia, no ale ja świat nie obchodzę, traktuję jak kolejny długi weekend i wyjeżdżam w góry
myszka197 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-24, 09:24   #20
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

odkąd mieszkam z mężem nie ubieramy choinki, jednak w tym roku zdecydowaliśmy się. Stoi mała (180cm :-D) jodełka, przystrojona białymi lampkami, słomkowymi ozdobami, cynamonem, suszoną pomarańczą. nie wygląda to kiczowato.

kisielova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-24, 09:24   #21
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kisielova Pokaż wiadomość
odkąd mieszkam z mężem nie ubieramy choinki, jednak w tym roku zdecydowaliśmy się. Stoi mała (180cm :-D) jodełka, przystrojona białymi lampkami, słomkowymi ozdobami, cynamonem, suszoną pomarańczą. nie wygląda to kiczowato.

Dostrzegacie ją w ogóle bez lupy? Z opisu piękna choinka, ale taka mikra.
Stary 2013-12-24, 09:28   #22
ladymezmerize
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez myszka197 Pokaż wiadomość
ja nie mam choinki, odkąd nie mieszkam z rodzicami, nie ubieram choinki, może nie uważam, że kicz, ale nigdy nie rozumiałam po co ludzie to robią, dla mnie ubieranie choinki to strata czasu i kasy, a atmosfera..... , wspomnienia z dzieciństwa......... jakoś to do mnie nie przemawia, no ale ja świat nie obchodzę, traktuję jak kolejny długi weekend i wyjeżdżam w góry

dla mnie też, to w końcu narodziny Jezusa, a ludzie ubierają drzewko, dają pod to drzewo paczki (co wygląda komicznie) no i jedzą dużo przy stole Wiem, pewnie mnie zlinczujecie, bo ogólnie wigilie lubię, ale bardziej pod względem religijnym.
Lubię być blisko z rodziną tego dnia i ogólnie przez święta, ale uważam że ta komercja która jest związana z dekoracją choinki, prezentami i mikołajem wchodzącym przez komin jest denna. U mnie nie zawsze "są" prezenty, ale kiedy ich nie ma, to nawet lepiej.
Stary 2013-12-24, 09:29   #23
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Dostrzegacie ją w ogóle bez lupy? Z opisu piękna choinka, ale taka mikra.
stwierdzam, że mała, bo w domu rodzinnym stała taaaaaka, do samego sufitu i zawsze się nią zachwycałam a tu co? takie maleństwo w doniczce, kilka centymetrów większe, niż ja
Stary 2013-12-24, 09:32   #24
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e
Konto usunięte

Jedna z piękniejszych świątecznych tradycji według mnie, w domu choinki niestety nie ma, bo mamy trzy koty, które ją dewastowały, a poza tym zajadały się sztucznymi igiełkami i wiadomo, jak to się kończyło Ale w moim przyszłym domu duża, elegancka choinka na pewno będzie, na razie zamiast choinki mama co rok robi jakiś uroczy mały stroik z jemiołą, aniołkiem, jakąś słomianą ozdobą i suszonymi pomarańczami i podwiesza jeden nad drzwiami, jeden pod lampą w pokoju, wygląda to uroczo. Natomiast u TŻ jest choinka, taka z lekka PRLowska, o zmianę czego mój TŻ bezskutecznie walczy ale jest, wczoraj ją razem ubieraliśmy, a z tą swoją chęcią spadłam jak z nieba, bo nikomu nie chciało się tego robić

Edytowane przez daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e
Czas edycji: 2013-12-24 o 09:34
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-24, 09:36   #25
Stokrotek90
Wtajemniczenie

U mnie święta zaczynają się wtedy, kiedy jest choinka. Oprócz zapachu świątecznych potraw, czystego domu i mrozu za oknem, to właśnie choinka "robi" klimat. Zmienia pomieszczenie z codziennego w odświętne i oczywiście jest wspaniałym źródłem kolorowego światła i cukierków. I tak właściwie... co jest złego w kiczu?
Stary 2013-12-24, 09:37   #26
201803290936
Konto usunięte

[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;44279331]Jedna z piękniejszych świątecznych tradycji według mnie, w domu choinki niestety nie ma, bo mamy trzy koty, które ją dewastowały, a poza tym zajadały się sztucznymi igiełkami i wiadomo, jak to się kończyło
(...)[/QUOTE]

W tamtym roku miałam ledową, imitującą prawdziwą i nie przetrwała tłuczenia się moich dwóch kotów ze sobą (tzn. działać może jeszcze działa, ale już nie wygląda). W tym roku drzewko stabilniejsze, lżejsze, bezigłowe, bez ozdób, więc nie mogą się na nie wspinać, no i już mnie się biją, niż kiedyś.
Stary 2013-12-24, 09:40   #27
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;44279331]Jedna z piękniejszych świątecznych tradycji według mnie, w domu choinki niestety nie ma, bo mamy trzy koty, które ją dewastowały(...)[/QUOTE]

no tak... wiedziałam, że ubierając choinkę o czymś nie pomyślałam. mam trzy koty, rozrabiaki.
Stary 2013-12-24, 09:44   #28
Alexandra92x
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Stokrotek90 Pokaż wiadomość
U mnie święta zaczynają się wtedy, kiedy jest choinka. Oprócz zapachu świątecznych potraw, czystego domu i mrozu za oknem, to właśnie choinka "robi" klimat. Zmienia pomieszczenie z codziennego w odświętne i oczywiście jest wspaniałym źródłem kolorowego światła i cukierków. I tak właściwie... co jest złego w kiczu?
Gdybym przyjechała do domu i nie zobaczyła na środku salonu choinki to pomyślałabym, że to kolejny zwykły weekend, na który przyjechałam. Tym bardziej teraz, gdy nie ma śniegu. Jak jest choinka to są święta

Wesołych Świąt!

luty 2014 - początkująca włosomaniaczka
Alexandra92x jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-24, 09:45   #29
zabiegana_
Raczkowanie

O ile uważam że przygotowanie świąt jest pracochłonne to jakoś nie wyobrażam sobie ceremonii niewyciągnięcia prezentów spod choinki!
zabiegana_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-24, 09:46   #30
201605161006
Konto usunięte

Też uważam, że ozdabianie choinki jest tandetne, ale taka jest tradycja i to ona determinuje tutaj wszystko, a nie wrażenia estetyczne. Lubię ozdabiać choinkę, tak tandetnie.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości