|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Filmoznawstwo
cześć!!! założyłam konto w celu zapytania się was czy kto studiuje filmoznawstwo w katowicach? ponieważ na uś nie umiałam znaleźć "czystego" filoznawstwa ale jest kulturoznawstwo w którym są elementy wiedzy o filmie a muszę przyznać że np. historia sztuki kompletnie mnie nie intersuje i nie mam do tego głowy. nawet na uczelniach prywatnych nie umiem znaleźć "filmoznawstwa"
czy KTOKOLWIEK wie coś na temat ponieważ na stronie uś jest wszystko tak rozpieprzone że jedna informacja jest rozpisana na 4 różnych stronkach piszcie cokolwiek wiecie na ten temat bo wszystko może się okazać pomocne. mogą to być uczelnie państwowe jak i publiczne z góry dzięki za wszystkie odp : D mega mi na tym zależy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Filmoznawstwo
Nie studiuję filmoznawstwa, ale wiem, że istnieje taki kierunek na UJ. Jeżeli nie interesuje cię historia kina to zastanów się jeszcze raz na tym. Mam na studiach przedmiot o kinie i powiem ci, że na początku myślałam, że to będzie najprostszy przedmiot, bo co można wyciągnąć z kina, a tu się okazuje, że trzeba wykuwać dużo teorii w stylu, co to jest narracja, jakie jest ujęcie A, a jakie B itd.
![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Na każdym kulturoznawstwie w podstawie programowej jest poetyka filmu, estetyka tatru czy filozofia.
Jeżeli na pewno cię filmoznawstwo interesuje to nie polecam kulturoznawstwa . Sama skończyłam koulturoznawstwo - stosunki etnicze, migracje międzynarodowe na UJ i mimo, że poetykę filmu polubiłam bardzo było jej nie wiele i egzamin zadziwiająco trudny. https://www.irk.us.edu.pl/kierunki.p...iow=1&aktywne= Szukaj na UŚ opisu kierunków w IRK - zaznaczasz jakie studia cię interesują i już ![]() Po kulturoznawstwie dopiero na studiach II stopnia mozesz wybrać specjalność Filmoznawstwa i wiedzy o mediach. Ale na studia I stopnia, dzienne mają takei kierunki jak: Kultury mediów (1) Organizacja produkcji filmowej i telewizyjnej Reżyseria (1) Wszystko zależy od tego co cię w tym filmoznawstwie interesuje ![]()
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Ja polecam filmoznawstwo w Łodzi na UŁ
![]() To jest kulturoznawstwo, ale od początku masz specjalizacje - filmoznawstwo, mnóstwo ciekawych zajęć: analiza filmu, historia filmu, elementy warsztatu filmowego itd. dużo ciekawych zajęć fakultatywnych do wyboru, świetni wykładowcy, także polecam ![]() http://www.kulturoznawstwo.uni.lodz.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:59.