Poprawa wyniku na drążku w 2 tygodnie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-25, 11:28   #1
pomocy123
Przyczajenie

Poprawa wyniku na drążku w 2 tygodnie

Witam

Potrzebuję porady, aby poprawić swój rekord powtórzeń na drążku nachwytem z 1 powtórzenia do conajmniej 6 w ciągu dwóch tygodni. Czy jest to możliwe? Jeśli tak to prosiłbym o jakiekolwiek rady. Mam 186 cm , 84 kg. Drążek mam w domu. Staram się od ok 2 tygodni robić negatywy, zwisać na drążku przez ok 30 sek, robić pompki, brzuszki, biegam, pływam jednak nie widać żadnej poprawy.
Co powinienem robić?

Dziękuję za wszelkie porady !
pomocy123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-27, 17:36   #2
la'Mbria
Zakorzenienie

Dot.: Poprawa wyniku na drążku w 2 tygodnie

nie wiem czy ci się uda w tak krotkim czasie, ale...ile tych pompek robisz? i jakie? mam nadzieję, że normalne tzn. 'męskie'?
rób może pompki z obciązeniem jeśli dasz radę np. plecak wypakuj książkami, odwaznikami, czy co tam masz...butelki z wodą/piaskiem? i jazdaaaa!

Ja do poprawy z 2 do 50 pompek dochodzilam jakieś półtora miesiąca, ale ćwiczyłam codziennie, no i powiedzmy, że mam warunki fizyczne.
Nie wiem jak to wygląda u ciebie.

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
la'Mbria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-27, 18:57   #3
Kuningatar
Raczkowanie

la'Mbria, chłopak się pyta o podciąganie, nie o pompki

Jeśli chodzi o poprawę wyniku, to niektórzy zalecają robić na zmianę nachwyt/podchwyt. Robiąc podchwytem pomagasz sobie bickiem, więc jest niby łatwiej ogarnąć technikę. Nie wiem, jak to się przekłada na ogólny postęp... Poza tym nie mam innych pomysłów niż Ty: wiszenie, negatywy, może pomóż sobie taśmą albo czymś innym co może Ci dać lekki rozpęd. No i jeszcze jedno: przy dłuższym zastoju warto zrobić krok w tył i progresować stamtąd, czyli w tym wypadku jakieś podciąganie w poziomie czy coś.
A tak na marginesie (nie obraź się tylko), wydaje mi się, że niewłaściwie podchodzisz do całej sprawy. Nie skupiaj się na cyferkach, tylko na poprawie siły. Na to niestety trzeba czasu.

(A tak w ogóle to chyba wątek do przeniesienia? )
Stary 2013-12-27, 22:35   #4
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Podciągaj się wielokrotnie w ciągu dnia ale tylko 1 raz za każdym razem, potem przerwa przynajmniej kilkanaście minut
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-28, 12:53   #5
la'Mbria
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kuningatar Pokaż wiadomość
la'Mbria, chłopak się pyta o podciąganie, nie o pompki

Jeśli chodzi o poprawę wyniku, to niektórzy zalecają robić na zmianę nachwyt/podchwyt. Robiąc podchwytem pomagasz sobie bickiem, więc jest niby łatwiej ogarnąć technikę. Nie wiem, jak to się przekłada na ogólny postęp... Poza tym nie mam innych pomysłów niż Ty: wiszenie, negatywy, może pomóż sobie taśmą albo czymś innym co może Ci dać lekki rozpęd. No i jeszcze jedno: przy dłuższym zastoju warto zrobić krok w tył i progresować stamtąd, czyli w tym wypadku jakieś podciąganie w poziomie czy coś.
A tak na marginesie (nie obraź się tylko), wydaje mi się, że niewłaściwie podchodzisz do całej sprawy. Nie skupiaj się na cyferkach, tylko na poprawie siły. Na to niestety trzeba czasu.

(A tak w ogóle to chyba wątek do przeniesienia? )
Wiem o co pytał, po prostu odpowiadam mu,że 2tyg. To krótki czas a jeśli ma mało siły, a pisze, że ma malo, to niech robi i te pompki zawsze mu pomogą

Sent from my HTC Desire S using Tapatalk

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
la'Mbria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 20:26   #6
Psotka87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rzabba Pokaż wiadomość
Podciągaj się wielokrotnie w ciągu dnia ale tylko 1 raz za każdym razem, potem przerwa przynajmniej kilkanaście minut
A czy do takich drobnych pojedynczych ćwiczeń (mi akurat chodzi o pompki) też się stosuje zasadę przerw na regenerację, czy można tak codziennie po kilka-kilkanaście razy zrobić kilka powtórzeń?

Zrobione: 30d Shred, Ripped in 30, 6w6p, Insanity!, Killer Abs
Psotka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 20:36   #7
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Cytat:
Napisane przez Psotka87 Pokaż wiadomość
A czy do takich drobnych pojedynczych ćwiczeń (mi akurat chodzi o pompki) też się stosuje zasadę przerw na regenerację, czy można tak codziennie po kilka-kilkanaście razy zrobić kilka powtórzeń?
Z pompkami mozesz tak samo ale nigdy nie rob na max. teraz nie podam Ci dokladnych wytycznych ale powiedzmy, ze jak jestes w stanie zrobic 10 ciagiem, to robisz max 5 a nastepne najwczesniej za godzine.

To nie jest sposob na stale treningi ale jesli masz jakies testy sprawnosciowe I musisz szybko poprawic wyniki, to sie sprawdza
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-02, 20:45   #8
Psotka87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rzabba Pokaż wiadomość
Z pompkami mozesz tak samo ale nigdy nie rob na max. teraz nie podam Ci dokladnych wytycznych ale powiedzmy, ze jak jestes w stanie zrobic 10 ciagiem, to robisz max 5 a nastepne najwczesniej za godzine.

To nie jest sposob na stale treningi ale jesli masz jakies testy sprawnosciowe I musisz szybko poprawic wyniki, to sie sprawdza
A, nie mam, tak tylko dla siebie chciałam dzięki za odpowiedź.

Zrobione: 30d Shred, Ripped in 30, 6w6p, Insanity!, Killer Abs
Psotka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości