|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Jak nawilżyć śluzówkę nosa i gardła?
Jestem po przebyciu przeziębienia, jeszcze nie do końca doleczonego. Mam strasznie sucho od 2 dni w gardle i w nosie, nie mogę normalnie oddychać. Ostatniej nocy udało mi się dopiero około 4 rano zasnąć. Znacie jakieś skuteczne, sprawdzone (nie ludowe mity) sposoby na to? Byłabym bardzo wdzięczna. Niby nic, a tak cholernie dokuczliwe...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak nawilżyć śluzówkę nosa i gardła?
są różne spreje albo cukierki na to. W aptece wystarczy spytać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Nie mam dostępu do apteki, a chciałabym tej nocy się wyspać... dlatego pytam o ''domowe'' metody.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
tran+oliwa z oliwek+wit e wymieszać i przepłukiwać gardło
picie lnu ---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ---------- Kilka razy w ciągu dnia wypijaj po łyżce oliwy z kilkoma kroplami soku z cytryny. W takim leczniczym „syropie” warto również maczać pieczywo, a potem powoli je przełykać. Działa to na gardło jak natłuszczająca, ochronna maseczka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Spróbuje
![]() ![]() A jakies inne metody? Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2013-12-24 o 20:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Lux Mundi
|
U mnie w domu na problem z oddychaniem i suchym nosem remedium był zawsze smalec
![]() Babcia smarowała bezpośrednio pod nosem - dzięki takim zabiegom razem z Kuzynkami mogłyśmy w ogóle spać podczas przeziębień ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
A czy Ty nie jestes przypadkiem odwodniona? Podczas przeziebienia lub grypy, organizm bardzo latwo moze sie odwodnic, dlatego lekarze zalecaja, zeby duzo pic. Wypij moze kilka szklanek wody zanim pojdziesz spac (i nie pij juz dzisiaj czarnej ani zielonej herbaty, bo one tez odwadniaja).
Dodatkowo, na suchy nos, proponuje nalozyc odrobinke wazaliny na wacik do uszu, albo na palec i sobie w srodku posmarowac. Ana suche gardlo - lyzka oliwy z oliwek i/lub lyzka miodu. Woda z sola podobno tez pomaga, chociaz nigdy nie probowalam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Przyznam, ze o przeciwwskazaniach co do wazeliny, ktore podalas, nie slyszalam. Sama ktoregos dnia wpadlam na pomysl, zeby sobie posmarowac jak prawie po scianach z bolu chodzilam, i nawet tego nigdy z nikim nie konsultowalam... Z drugiej strony, wazelina jest dla mnie zawsze bardzo skuteczna - zazwyczaj smaruje 2 - 3 razy i suchosc przechodzi, wiec nie obawiam sie powaznych skutkow ubocznych. No i tez nie trzeba niewiadomo ile tego tam pakowac ![]() Ja uzywam zwyklej, bezzapachowej wazeliny. Vapor rub odradzam, mysle, ze podrazniloby Cie to jeszcze bardziej. Jesli nie masz zwyklej wazeliny, a bardzo Cie boli, to moze sprobuj odrobinke oleju jadalnego, na pewno nie zaszkodzi, a moze przyniesie ulge. Trzymam kciuki, zeby inhalacja z olejkami pomogla! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Mi pomogło solidne wietrzenie sypialni i pozostawienie rozszczelnionego okna na noc. dodatkowo kładę na grzejnik mokry ręcznik. Problemy z suchą śluzówką praktycznie zniknęły.
Siemię lniane (zaparzone) pomaga również, choć wydaje mi się że potrzeba trochę czasu by odczuć efekty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Dziekuję za wszelkie rady
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wazelina z witamina A bedzie super. Trzymam kciuki za spokojna, bezbolesna noc! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Na gardło- siemie lniane, tylko niemielone.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Grzeją u Ciebie kaloryfery? Ja mam zawsze taki problem w sezonie grzewczym.
Rozwiązanie to nawilżacz powietrza - elektryczny, lub taki tradycyjny, wieszany na kaloryfer. Chociaż ten tradycyjny jest mało wydajny i faktycznie, lepiej się sprawdzi mokry ręcznik. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
mały off
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Dzięki za rady
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
I od paru godzin znów ten sam problem... ciekawa jestem kiedy to przejdzie i wróci do naturalnego stanu rzeczy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Duże pranie zrób i powieś w łazience albo na suszarce w pokoju, w którym śpisz. Wody pij sporo. Jak jeszcze paliłam normalne papierosy, to miałam non stop ten problem i solidna łyżka miodu pomagała. Ewentualnie cukierki ślazowe. Te wszystkie rzeczy do ssania z apteki chemiczne może i łagodzą ból, ale okropnie suszą gardło. Znajoma z teatru muzycznego mówiła, że wszyscy śpiewacy u nich jak jeden mąż memłają w ustach albo cukierki ślazowe właśnie, albo islę. Isla to takie tabletki jakby, ale bardziej twarde żelki, są w aptece. Porzeczkowe najfajniejsze. A mi bardzo pomaga też łyżka syropu ślazowego. Nawet lepiej, niż cukierki. I do tego kosztuje grosze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Jak minęło przeziębienie, to problem ten także minął. Ja nigdy wcześniej nie miałam problemu z suchą śluzuwką nosa, nawet w trakcie przeziębień, zawsze tylko z gardłem miałam taki problem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
U mnie też zawsze był ten problem. Mój pokój był najcieplejszy,ale też najmniej przyjemny do spania. Oprócz kaloryfera mam jeszcze za ściana komin który dodatkowo grzeje. Takze u mnie nawet po wietrzeniu i nawilżaczu na kaloryfer nie było lepiej. Wiecznie mialam sucho w buzi, tępy kaszel i ból gardła przeciągający się tygodniami,taki który co chwilę wybudzał mnie ze snu. W koncu mój lekarz zapisał mi preparat bodajże Gastro,ktory w opisie działa na błony śluzowe żołądka,ale Dr powiedział ze swietnie działa tez na błony śluzowe całego orgnizmu. Dodatkowo miałam brać wit a+e i dużo pić. No i po 3 tyg brania tego gastro(dosc dluga kuracja) wszystko odeszlo jak reka odjął. Do dziś mi to paskudztwo nie wrociło
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:36.