Jak nawilżyć śluzówkę nosa i gardła? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-24, 20:03   #1
201605161006
Konto usunięte

Jak nawilżyć śluzówkę nosa i gardła?

Jestem po przebyciu przeziębienia, jeszcze nie do końca doleczonego. Mam strasznie sucho od 2 dni w gardle i w nosie, nie mogę normalnie oddychać. Ostatniej nocy udało mi się dopiero około 4 rano zasnąć. Znacie jakieś skuteczne, sprawdzone (nie ludowe mity) sposoby na to? Byłabym bardzo wdzięczna. Niby nic, a tak cholernie dokuczliwe...
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-24, 20:09   #2
chwast
Zakorzenienie

Dot.: Jak nawilżyć śluzówkę nosa i gardła?

są różne spreje albo cukierki na to. W aptece wystarczy spytać.
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-24, 20:12   #3
201605161006
Konto usunięte

Nie mam dostępu do apteki, a chciałabym tej nocy się wyspać... dlatego pytam o ''domowe'' metody.
Stary 2013-12-24, 20:15   #4
chwast
Zakorzenienie

tran+oliwa z oliwek+wit e wymieszać i przepłukiwać gardło

picie lnu

---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ----------

Kilka razy w ciągu dnia wypijaj po łyżce oliwy z kilkoma kroplami soku z cytryny. W takim leczniczym „syropie” warto również maczać pieczywo, a potem powoli je przełykać. Działa to na gardło jak natłuszczająca, ochronna maseczka.
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-24, 20:15   #5
201605161006
Konto usunięte

Spróbuje . Juz kiedys takie cuda robilam, tylko w innym celu :P. Dziekuje .
A jakies inne metody?

Edytowane przez 201605161006
Czas edycji: 2013-12-24 o 20:22
Stary 2013-12-24, 20:37   #6
Cindy28
Lux Mundi

U mnie w domu na problem z oddychaniem i suchym nosem remedium był zawsze smalec. Taki zwykły - najczystsza postać bez przypraw etc.
Babcia smarowała bezpośrednio pod nosem - dzięki takim zabiegom razem z Kuzynkami mogłyśmy w ogóle spać podczas przeziębień .
Stary 2013-12-24, 20:48   #7
kosiolek
Raczkowanie

A czy Ty nie jestes przypadkiem odwodniona? Podczas przeziebienia lub grypy, organizm bardzo latwo moze sie odwodnic, dlatego lekarze zalecaja, zeby duzo pic. Wypij moze kilka szklanek wody zanim pojdziesz spac (i nie pij juz dzisiaj czarnej ani zielonej herbaty, bo one tez odwadniaja).

Dodatkowo, na suchy nos, proponuje nalozyc odrobinke wazaliny na wacik do uszu, albo na palec i sobie w srodku posmarowac. Ana suche gardlo - lyzka oliwy z oliwek i/lub lyzka miodu.

Woda z sola podobno tez pomaga, chociaz nigdy nie probowalam.
kosiolek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-12-24, 21:22   #8
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kosiolek Pokaż wiadomość
A czy Ty nie jestes przypadkiem odwodniona? Podczas przeziebienia lub grypy, organizm bardzo latwo moze sie odwodnic, dlatego lekarze zalecaja, zeby duzo pic. Wypij moze kilka szklanek wody zanim pojdziesz spac (i nie pij juz dzisiaj czarnej ani zielonej herbaty, bo one tez odwadniaja).

Dodatkowo, na suchy nos, proponuje nalozyc odrobinke wazaliny na wacik do uszu, albo na palec i sobie w srodku posmarowac. Ana suche gardlo - lyzka oliwy z oliwek i/lub lyzka miodu.

Woda z sola podobno tez pomaga, chociaz nigdy nie probowalam.
Mozliwe, ze jestem odwodniona, choc bardzo dużo piję i od 2 miesiecy łykam olej z wiesiołka, tran, witaminy, minerały. To przesuszenie mam mniej wiecej w miejscu gdzie kanał nosowy łączy się z gardłem - ale u góry, gdzie ślina przy połykaniu nie nawilża tego miejsca. Własnie przygotowuję sobie inhalację - ciepła woda i olejki lotne. Co do wazeliny - czytalam ze nie nalezy tak robic bo skleja włoski w nosie co uniemozliwia wychwytywanie mikroorganizmów. Ale gdyby to miało pomóc... może być ta taka aromatyczna wazelina vapo rub co rodzice czasem dzieciom na rozgrzanie plecy smarują?
Stary 2013-12-24, 22:07   #9
kosiolek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Mozliwe, ze jestem odwodniona, choc bardzo dużo piję i od 2 miesiecy łykam olej z wiesiołka, tran, witaminy, minerały. To przesuszenie mam mniej wiecej w miejscu gdzie kanał nosowy łączy się z gardłem - ale u góry, gdzie ślina przy połykaniu nie nawilża tego miejsca. Własnie przygotowuję sobie inhalację - ciepła woda i olejki lotne. Co do wazeliny - czytalam ze nie nalezy tak robic bo skleja włoski w nosie co uniemozliwia wychwytywanie mikroorganizmów. Ale gdyby to miało pomóc... może być ta taka aromatyczna wazelina vapo rub co rodzice czasem dzieciom na rozgrzanie plecy smarują?
Oh, wspolczuje Ci Niecierpie takiej suchosci sluzowek. Z mojego, osobistego doswiadczenia, zauwazylam, ze kiedykolwiek mam przesuszone sluzowki, picie duzej ilosci wody zawsze zalatwia sprawe.

Przyznam, ze o przeciwwskazaniach co do wazeliny, ktore podalas, nie slyszalam. Sama ktoregos dnia wpadlam na pomysl, zeby sobie posmarowac jak prawie po scianach z bolu chodzilam, i nawet tego nigdy z nikim nie konsultowalam... Z drugiej strony, wazelina jest dla mnie zawsze bardzo skuteczna - zazwyczaj smaruje 2 - 3 razy i suchosc przechodzi, wiec nie obawiam sie powaznych skutkow ubocznych. No i tez nie trzeba niewiadomo ile tego tam pakowac Na prawde odrobinka wystarczy.

Ja uzywam zwyklej, bezzapachowej wazeliny. Vapor rub odradzam, mysle, ze podrazniloby Cie to jeszcze bardziej. Jesli nie masz zwyklej wazeliny, a bardzo Cie boli, to moze sprobuj odrobinke oleju jadalnego, na pewno nie zaszkodzi, a moze przyniesie ulge.

Trzymam kciuki, zeby inhalacja z olejkami pomogla!
Stary 2013-12-24, 22:07   #10
emeczka
Wtajemniczenie

Mi pomogło solidne wietrzenie sypialni i pozostawienie rozszczelnionego okna na noc. dodatkowo kładę na grzejnik mokry ręcznik. Problemy z suchą śluzówką praktycznie zniknęły.

Siemię lniane (zaparzone) pomaga również, choć wydaje mi się że potrzeba trochę czasu by odczuć efekty.

(...)

staraj się kobito bo samo nic z nieba nie spadnie. wierność męża też.
emeczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-24, 22:09   #11
201605161006
Konto usunięte

Dziekuję za wszelkie rady . Inhalacja wyraźnie pomogła, ale pewnie tylko na chwilę, Mam wazelinę z witaminą A, chyba nie będzie zła...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-24, 22:13   #12
kosiolek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez emeczka Pokaż wiadomość
Mi pomogło solidne wietrzenie sypialni i pozostawienie rozszczelnionego okna na noc. dodatkowo kładę na grzejnik mokry ręcznik. Problemy z suchą śluzówką praktycznie zniknęły.

Siemię lniane (zaparzone) pomaga również, choć wydaje mi się że potrzeba trochę czasu by odczuć efekty.
Ah, mokry recznik na grzejnik - swietna rada!

Wazelina z witamina A bedzie super. Trzymam kciuki za spokojna, bezbolesna noc!
Stary 2013-12-24, 22:44   #13
Bellitudoo
Zakorzenienie

Na gardło- siemie lniane, tylko niemielone.
Stary 2013-12-24, 23:54   #14
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Grzeją u Ciebie kaloryfery? Ja mam zawsze taki problem w sezonie grzewczym.
Rozwiązanie to nawilżacz powietrza - elektryczny, lub taki tradycyjny, wieszany na kaloryfer. Chociaż ten tradycyjny jest mało wydajny i faktycznie, lepiej się sprawdzi mokry ręcznik.
jesienny_lisc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-25, 00:04   #15
emeczka
Wtajemniczenie

mały off takasobie - avatar

(...)

staraj się kobito bo samo nic z nieba nie spadnie. wierność męża też.
emeczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-25, 10:43   #16
201605161006
Konto usunięte

Dzięki za rady . Położyłam mokre szmatki na kaloryferze, otworzyłam okno na noc, od środka nos posmarowalam maścią z witaminą A, od zewnątrz tą zapachową vapo rub, a wcześniej zrobiłam inhalację za pomocą gorącej wody i specjalnego olejku. Udało mi sie dzis przespać z 8 godzin .
Stary 2013-12-25, 11:05   #17
kosiolek
Raczkowanie

Cytat:
Dzięki za rady . Położyłam mokre szmatki na kaloryferze, otworzyłam okno na noc, od środka nos posmarowalam maścią z witaminą A, od zewnątrz tą zapachową vapo rub, a wcześniej zrobiłam inhalację za pomocą gorącej wody i specjalnego olejku. Udało mi sie dzis przespać z 8 godzin .
Super!
Stary 2013-12-25, 20:53   #18
201605161006
Konto usunięte

I od paru godzin znów ten sam problem... ciekawa jestem kiedy to przejdzie i wróci do naturalnego stanu rzeczy . ał
Stary 2013-12-26, 11:54   #19
nosferatku
Zadomowienie

Cytat:
I od paru godzin znów ten sam problem... ciekawa jestem kiedy to przejdzie i wróci do naturalnego stanu rzeczy . ał
Mokry ręcznik zostaw na stałe zimą. U nas jest zawsze, tylko kot się oburza, bo on akurat kocha na kaloryferze spać, a jak na kaloryferze jest mokry ręcznik, to wiadomo...

Duże pranie zrób i powieś w łazience albo na suszarce w pokoju, w którym śpisz. Wody pij sporo. Jak jeszcze paliłam normalne papierosy, to miałam non stop ten problem i solidna łyżka miodu pomagała. Ewentualnie cukierki ślazowe.

Te wszystkie rzeczy do ssania z apteki chemiczne może i łagodzą ból, ale okropnie suszą gardło. Znajoma z teatru muzycznego mówiła, że wszyscy śpiewacy u nich jak jeden mąż memłają w ustach albo cukierki ślazowe właśnie, albo islę. Isla to takie tabletki jakby, ale bardziej twarde żelki, są w aptece. Porzeczkowe najfajniejsze.

A mi bardzo pomaga też łyżka syropu ślazowego. Nawet lepiej, niż cukierki. I do tego kosztuje grosze.
nosferatku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-01, 20:42   #20
201605161006
Konto usunięte

Jak minęło przeziębienie, to problem ten także minął. Ja nigdy wcześniej nie miałam problemu z suchą śluzuwką nosa, nawet w trakcie przeziębień, zawsze tylko z gardłem miałam taki problem.
Stary 2014-01-01, 22:06   #21
magdish
Raczkowanie

U mnie też zawsze był ten problem. Mój pokój był najcieplejszy,ale też najmniej przyjemny do spania. Oprócz kaloryfera mam jeszcze za ściana komin który dodatkowo grzeje. Takze u mnie nawet po wietrzeniu i nawilżaczu na kaloryfer nie było lepiej. Wiecznie mialam sucho w buzi, tępy kaszel i ból gardła przeciągający się tygodniami,taki który co chwilę wybudzał mnie ze snu. W koncu mój lekarz zapisał mi preparat bodajże Gastro,ktory w opisie działa na błony śluzowe żołądka,ale Dr powiedział ze swietnie działa tez na błony śluzowe całego orgnizmu. Dodatkowo miałam brać wit a+e i dużo pić. No i po 3 tyg brania tego gastro(dosc dluga kuracja) wszystko odeszlo jak reka odjął. Do dziś mi to paskudztwo nie wrociło mam czasami sucho w ustach,ale wtedy po prostu ide sie napic, otwieram okno i spie dalej.

Too much of nothing so why don't we give it try
Too much of something we're gonna be living a lie...
magdish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości