![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Jak się skutecznie obudzić?
hej dziewczyny. jestem tzw. nocnym markiem. do późnej nocy jestem aktywna, a w dzień nieprzytomna. próbowałam już nie jednokrotnie kłaść się spać wcześniej i choć faktycznie zasypiałam nie mogłam obudzić się wcześnie.
codziennie wstaję po 11.00 jestem okropnie zmęczona i najchętniej po śniadaniu i kawie położyłabym się spowrotem spać. ok godziny 16.00 zaczynam odżywać mam dużo energii i mogę robić wszystko. próbowałam już wielu rzeczy żeby skutecznie się obudzić: poranne ćwiczenia, prysznic, śpiewnanie, skakanie... brzmi śmiesznie, ale to mnie okropnie męczy. nie jestem w stanie zabrać się za żadną robotę rano. przy książce zasypiam średnio po dwóch stronach!! w weekendy chodzę do szkoły na 8.00 wstaję przed 7.00 piję wielką kawę. przez pierwszą lekcję jestem w miarę przytomna (1,5 godz.), ale przez następne trzy lekcje walczę ze snem. co mam z tym zrobić??!! jak wy radzicie sobię z takimi stanami??!! dziś nastawiłam budzik na 9.00. z łóżka wywlekłam się przed 10.00. oczy mi się zamykają i chcę położyć się spać!!! próbuję z tym walczyć, ale w żaden sposób nie mogę rozbudzić się na tyle żeby normalnie funkcjonować!
![]() |
#2 |
Mrs Mrau
|
Dot.: >> jak się skutecznie obudzić <<
Miałam podobny problem.
Wybrałam się do lekarza.Polecił mi zmienić dietę (dużo warzyw,soków naturalnych) i przede wszystkim dużo ruchu. A no i lodowata woda na kark ,ale to nie z przepisu lekarza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
ja tak mialam przez pierwsze 2 tyg wrzesnia -> nie moglam przestawic sie z trybu wakacyjnego (pobudka ok 11) na tryb szkolny (wstaje o 6)
pomaga mi poranne mycie glowy, potem obowiazkowo kawa i maksymalny pospiech zeby zdazyc na autobus potem jakos sobie daje rade a jak nie to moge liczyc na dobudzanie przez znajomych ![]() ogolnie lepiej mi sie mysli i uczy wieczorem i noca i nic na to nie poradze
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Miałam identyczne problemy!!Zaczynałam funkcjonować dopiero ok godziny 15
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Killing me softly
|
Ja też jestem z tych, co to nie mogą się dobudzić
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O dziwo, kiedy pracowałam i byłam zmuszona wstać bladym świtem, a w ciągu dnia byłam zabiegana, czułam się lepiej. Przy wstawaniu klęłam ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja też jestem śpiochem, wstaję o 11 chociaż wstanie później to dla mnie żaden problem
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Dołącza się kolejna.
Całe rano jestem NIEPRZYTOMNA, a wieczorami nie ma szans, żeby udało mi się zasnąć szybciej niż w godzinę. W rezultacie sypiam po 5-6 godzin w wstaję o 5:30. I nie wiem jak sobie z tym poradzić. Jakieś pomysły? Ciśnienie mam najczęściej w granicach 110/60. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
No to ja się wyłamię, nie mam takiego problemu
![]() Nawet jak nie muszę, najchętniej wstaję o 7, czasami wcześniej. Bardzo lubię poranki, lubię wtedy wszystko porobić, żeby później mieć z głowy. A i nauka najlepie idzie mi rano. Za to najchętniej chodzę spać o 22 :p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
u mnie natychmiastowe, bardzo skuteczne obudzenie nastepuje w momencie gdy patrzę zaspana na zegarek i uświadamiam sobie, że zaspałam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raróg
|
Może masz za niskie cisnienie?
Ja wybrałam się kiedys do irydologa, tak z ciekawości, zapisał mi różne zioła + żeń szeń właśnie na takie zmęczenie w ciągu dnia. Tylko mnie na ogół dopadało po południu; teraz rzeczywiście już nie męczy mnie tak ospałość. Sową również jestem, uwielbiam siedzieć po nocach, to też na pewno robi swoje ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
faktycznie, może to sprawa ciśnienia. jutro jak wstanę zmierzę, bo teraz jestem po 4-tej kawie.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja z kolei może nie aż tak często bywam półprzytomna za dnia, za to mam problemy z zaśnięciem. Nigdy nie trwa to krócej niż godzinę, czasem straszliwie się męczę, a o wczesnym wstawaniu nie ma mowy. Przeszkadza mi to, chciałabym wstawać chociaż o tej 8.00, nawet często budzę się o 7.00-8.00, ale pomimo, że otworzę oczy, to nie mogę się poruszyć, jakbym była sparaliżowana dosłownie, i tak spię dalej, do 10.00-11.00, chybaże wiem, że muszę wstać...
![]() Laura2112 - superowy avatar!
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Dołącza kolejna - idę spać o drugiej - trzeciej w nocy, w tygodniu wstaję najczęściej o siódmej, klnąc na czym świat stoi. Najchętniej spałabym do południa, śniadanko koło drugiej, obiad o dwudziestej, kolacja koło północy. Kawy nie znoszę i nie piję, zresztą i tak na mnie nie działa. I tym sposobem chodzę wiecznie nieprzytomna, oczyska podkrążone, cera ziemista, jedynie w weekendy jako tako mogę nadrobić zaległości. Ale choćbym chciała, nie zasnę wcześniej niż ta nieszczęsna druga
![]()
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
dziewczyny jestesmy sowy i nie ma na to rady
![]() ja tez najlepiej funkcjonuje po poludniu ,a rano zanim sie dobudze to 3 godziny spokojnie mijaja ![]() cisnienie tez ma tu duza role ,sowy zazwyczaj maj niskie i poranki bywaja ciezkie a czy dzieje sie wam cos takiego ze w nocy budzicie sie z uczuciem zimna? bo ja mam tak co noc ze po kilku godzinach snu budze sie szczekajac zebami i musze ubrac ciepla pizamke ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
Mam ten sam problem. Dla mnie wstanie o 8 czy 9 to koszmar, srodek nocy
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Ja jestem tzw skowronkiem.Codziennie wstaję o 6.00 a czasami nawet przed.Wstawałam tak zawsze.Jak byłam mała aby oglądać bajki na niemieckich kanałach,później do szkoły a teraz do pracy.W weekend śpię max do 7.00-8.00.Nauka zawsze mi najlepiej idzie rano i mam wtedy też najwięcej energii.Za to muszę iść spać najlepiej o 22.00 lub ewentualnie o 23.00.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Choć generalnie zima jest gorzej ale daję radę. Natomiast ciśnienie też mam takie niskie - 90/50 Aa, i kawa już na mnie nie działa ![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Raróg
|
Cheer
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Zgłaszam się do klubu Śpioszków
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
BAN stały
|
Tak teraz patrzę, które z Was drogie sowy, siedzą jeszcze na wizażu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
Raróg
|
Widzimy
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Kto ma fiolkiz żeńszeniem, co to i jak to sie je?
![]()
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Dołączam do klubu
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
u mnie najgorsza fla ptzychodzi po południu - gy to sen ścina z nóg!
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Ja też jestem "nocnym markiem", zawsze lepiej mi sie uczyło, sprzątało(dostawało mi się od rodziny, za odkurzacz o 00.00 i póżniej, dodam tylko, że sąsiadów mam daleko) czytało książkę. A teraz wizażuję nocą, bo spokój i cisza.
![]()
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Dziś wstałam o 9.40 a buzik był na 8.30
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To ja mam ciśnienie 80/50 i zazwyczaj funkcjonuję i budzę się w miarę normalnie ![]() ![]() A co do budzenia się to kiedy nie mogłam się zwlec z łóżka robiłam tak: nastawiałam radio na najwyższą głośność, żeby obudziło mnie o określonej godzinie i stawiałam je daleko od łóżka, tak żebym musiała szybko wstać żeby je wyłączyć, żeby nie pobudziło domowników. A co do samego przestawienia się rano na zwykły tryb, to chyba tylko pozostaje kawa. Pewnego dnia w szkole po prostu leciałam koleżankom przez ręce taka byłam niewyspana i kawa mi bardzo pomogła, na co dzień jej nie piję. A bywały takie tygodnie, kiedy chodziłam spać o 3:00 w nocy, a o 5:00 musiałam już wstawać do szkoły! ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:53.