![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() problem ze studiami
Witam dziewczyny.Mam problem. Otóż powtarzam VI semestr studiow, mam problem z napisaniem pracy licencjackiej. nie wiem jak ta praca ma wyglądać mam dopiero pierwszy rozdzial- temat o dysleksjii.(pedagogika wczesnoszkolna)
Promotorka dosyc ostra. Nie wiem jak zabrac sie za druga czesc pracy.Myslalam o kims kto mi napisze druga czesc.Ale nie mam nikogo znajomego.Mam w teoretycznej 30 stron.Co mi doradzacie znacie kogos???? ![]() ![]() Ucze sie jeszcze na drugim kierunku BHP i trudno mi to wszytko pogodzic, w atmtym roku nie zaliczylam semstru gdyz bylam w szpitalu,grozil mi zabieg rozstalam sie z chlopakiem no i mialam przeprowadzke w dodatku dostalam depresje i caly czas przewlekle choruje... Bardzo bym chciala skonczyc te studia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: problem ze studiami
Idź najprostszą linią oporu.
Zrób pierwsze dwa rozdziały teoretyczne a trzecie oparte na badaniu jakie przeprowadzisz. Pierwszy rozdział historia dysleksji i badan nad nią - wykrywanie kiedyś i teraz. Drugi rozdział - czym jest dysleksja i w jaki sposób nad nią pracować, jak wygląda to w szkole, procesy nauczania wychowywania oraz wszelkie informacje tego typu Trzeci rozdział - wymyśl jakieś badanie, na przykład przebadaj grupkę rodziców bądź nauczycieli którzy mają pod sobą dzieci z dysleksją i przeanalizuj ich metody pracy pod kątem tego co opisałaś w rozdziale drugim. Wiem że może nie jest to wyrafinowana hiper praca ale tak najprawdopodobniej napisałabym to sama gdyby mój promotor mi nie pomagał. Napisałas że masz pierwszą część teoretyczną - co w niej zawarłaś? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Podpisanie się pod nie swoją pracą jest karalne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
to swoją drogą. serio chcesz sie narażać na nieprzyjemności i nie daj boze mieć sprawę w sądzie? przecież napisanie pracy to nie jest jakaś ogromna filozofia...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Chcę mieć coś swojego. Coś co będę kochać. Bo ja tak naprawdę najbardziej w życiu chcę kogoś kochać... <3 czerwca 2013 - Pedagog resocjalizacyjny ![]() luty 2014 - Pedagog wczesnoszkolny i przedszkolny Studentka Pedagogiki rewalidacyjnej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
a co mówi promotorka? Konsultowałaś z nią plan pracy itp.? Ma to być praca teoretyczna czy z częścią badawczą? Jeśli ten drugi schemat to przeważnie wygląda to tak: cz1. teoretyczna, cz.2 teoretyczny opis badania (użyte metody itp) cz3. wnioski, do tego wstęp, podsumowanie i tyle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
vanniaa - ile prac pisalas i ilu niefajnych promotorów spotkałaś?
![]() ja jestem w stanie uwierzyć wszystko po tym jak musialam w trybie pilnym z nozem na gardle szukać i błagac nowego promotora o przyjęcie mnie. niestety czasem jest tak, że promotor zamiast pomagać, dodatkowo utrudnia zadanie. nie ma z nim kontaktu, nie przychodzi, może być opryskliwy, nie przykłada się do swojej pracy o pomaganiu w czymkolwiek nie wspominając. więc wiesz, trudno czasem pisać pracę pod dyktando osoby która sama nie do końca wie co robi, do tego ma to w nosie wisi jej to a dodatkowo nic jej się nie podoba. jestem w stanie uwierzyć że pisanie pracy może być trudniejsze niż egzamin z całych studiów jesli promotor wszystko odrzuca i nic nie akceptuje. ja po dwóch miesiącach u jednego nie miałam nawet tematu, nie przyjęla mi żadnego z 20. po dwóch miesiącach u nowego promotora dawno miałam oddany pierwszy rozdział. także wiesz, aż tak bym nie szafowała takimi "mocnymi" słowami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W piatek rozwalilam reke i mam w gipsie:P Takze bardzo mobilizujace do pracy....ale probuje sie nie poddawac. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To naprawdę nie jest trudne, zwłaszcza, że połowę pracy już masz, a nawet więcej (zależy od wymogów uczelni, u mnie wystarczyło 40 stron, już ze spisem treści, bibliografią itd.). Masz 30 stron, dopiszesz 10 - 15 i gotowe. Co to znaczy, że promotorka jest "dość ostra"? W jakim sensie? Dla mnie ostra promotorka to dobra promotorka - taka, która przypilnuje, przyciśnie, nie pozwoli na olewactwo. Co ona w ogóle mówiła na temat twojej pracy, twojego tematu? Jakie dała ci wskazówki? Chodzić na seminarium już jakieś dwa lata, coś musiała ci powiedzieć przecież. I jaki dokładnie masz temat? Coś o dysleksji to za mało, żeby ci coś poradzić. Skoro jest to dla ciebie trudne, to ja bym na twoim miejscu nie szła w badania, tylko została przy teorii i robiła pracę odtwórcza, na bazie innych materiałów. Natomiast ciężko mi konkretnie pomóc, bo nie wiem, co dokładnie piszesz o tej dysleksji.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
autorko wątku wklej tutaj to co mi wysłałas na PW bo to jest całkiem solidny szkielet pracy :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast już przypadki losowe w postaci zerwania z chłopakiem czy przeprowadzki to nie jest coś, co by cię usprawiedliwiało (zwłaszcza, że na napisanie pracy jest rok, czasem 1,5 roku, a tyle to się raczej z chłopakiem nikt nie rozstaje). Pójdziesz do pracy, bedziesz musiała sie utrzymać - a takie rzeczy, różne problemy, dużo gorsze, i tak będą się zdarzać. Trzeba nauczyć się radzić sobie z nimi. A tak na dobrą sprawę napisanie średniego licencjatu to jest 2 tygodnie - do miesiąca ciągłego pisania (plus może z miesiąc na zebranie materiału+ewentualne badania, zależy od stopnia trudności i czasochłonności pracy). Jak człowiek zepnie dupe, to da radę. Ty też ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Nie wiem co reszta o tym myśli - pi razy drzwi
2. Metody stosowane w pracy z dzieckiem dyslektycznym -wymień metody pracy- Terapie pedagogiczne, pomoc dziecku dyslektycznemu, Omówienie/charakterystyka pracy z dzieckiem dyslektycznym, Ćwiczenia rozwijające/pomagajace/relaksacyjne/ułatwiające - co ci ślina przyniesie, Problematyka pracy z dzieckiem dyslektycznym - problemy które może napotkać dziecko na drodze szkolnej oraz "widok" ze strony pedagoga 3. Opis problemu badawczego, opis metod badawczych, analiza uzyskanych wyników - trudności w szkole, indywidualne nauczanie, przykłady scenariuszy zajęć wyrównawczych - no co bóg da Można rozbić na więcej rozdziałów |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też wierzę w to, że można mieć ogromne problemy z promotorem, bo no na każdej uczelni takie się zdarzają i każdy chyba się z tym zetknął - ja też. Natomiast uważam także, że samo napisanie pracy jakimś strasznym wysiłkiem nie jest i jeśli ktoś tego nie umie, to chyba mu nie po drodze ze studiami. Promotor promotorem, ale nikt nikomu gotowych zdań do głowy nie włoży.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
podaj doprecyzowany temat
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
No właśnie, to jest najważniejsze. Bo tak to można gdybać i gdybać.
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
---
Edytowane przez linka_18 Czas edycji: 2014-03-19 o 23:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Chcę mieć coś swojego. Coś co będę kochać. Bo ja tak naprawdę najbardziej w życiu chcę kogoś kochać... <3 czerwca 2013 - Pedagog resocjalizacyjny ![]() luty 2014 - Pedagog wczesnoszkolny i przedszkolny Studentka Pedagogiki rewalidacyjnej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Teoretyczna czyli? np 2 rozdzialy teoretyczne?jeden badawczy.
Sorki ze wolno odp na posty. ---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ---------- To co najważniejsze. Temat: Dzieci ryzyka dysleksji w grupie uczniów edukacji wczesnoszkolnej |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
linka, tak, jak najbardziej - niektóre prace są w 100% teoretyczne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie masz doprecyzowanego konkretnego brzmienia tematu pracy? Co do problematyki - nie możesz dawać tak szerokich zakresów. Masz badania zaledwie dwóch nauczycielek, one nie dają poglądów na ogół pozomu dysleksji w środowisku miejskim czy wiejskim. Chyba że ujmiesz temat pracy tak: Porównanie poziomu dysleksji u dzieci w wieku x-x w środowisku miejskim oraz wiejskim. Na podstawie badań przeprowadzonych w XXX i XXX. Jeśli upierasz się na część badawczą musisz określić koniecznie wiek dzieci i zasięg badań.
Edytowane przez Narrhien Czas edycji: 2014-03-20 o 13:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
linka_18: Jestes bardzo madra bo zdrowie ci dopisuje i nie masz przypadkow losowych:P
W piatek rozwalilam reke i mam w gipsie:P Takze bardzo mobilizujace do pracy....ale probuje sie nie poddawac. Przypadki losowe typu zerwanie z chlopakiem? A wiesz? zdarzylo sie ![]() Jestem przerazona tymi 'specjalistami', na ktorych coraz czesciej niestety, zdarza mi sie natykac. Praca licencjacka jest zapowiadana z duzym wyprzedzeniem i nawet z 'przypadkami losowymi' cos jednak wydawaloby sie, ze powinno zostac w glowie po 2-3 latach studiow. drabineczka: vanniaa - ile prac pisalas i ilu niefajnych promotorów spotkałaś? calkiem sporo prac, 'niefajnych' promotorow jakby mniej ![]() Edytowane przez vanniaa Czas edycji: 2014-03-18 o 21:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Dodałaś temat ok, już rozumiem.
Edytowane przez Narrhien Czas edycji: 2014-03-20 o 13:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Temat pracy:
Dzieci ryzyka dysleksji w grupie uczniów edukacji wczesnoszkolnej A praca typowo teoretyczna? Dobry pomysł podzielnie rozdziału na dwa rozdziały moj promotor caly czas upieral sie przy badaniach, natomiast mi bardziej pasuje praca teoretyczna bo to jak dla mnie moze wydawać sie prostsze. Edytowane przez linka_18 Czas edycji: 2014-03-18 o 21:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Teoretyczna czyli taka bez badań. 100% teorii
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Ja też chyba nie rozumiem tematu, ale mniejsza o to, bo ogólnie zagadnienie jest banalne, a i dużo pisać nie trzeba. Książek na ten temat napisano od groma, więc nic tylko przejrzeć na spokojnie, wybrać to, co się tyczy tematu, przeredagować i z głowy.
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
U nas jak byly zajęcia o dysleksji, to prowadząca kazała nam sie podzielic na 2-3 osobowe zespoły i chodzic do sklepów/urzędów/instytucji, aptek w okolicach uczelni. Jedna osoba miała poprosic o coś jąkając się, druga sprawdzała reakcje odbiorcy/odbiorców. Mozna bylo wysnuc dość ciekawe wnioski
![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
pol badawcza latwiejsza czy jak? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:25.