problem ze studiami - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-03-18, 20:24   #1
linka_18
Raczkowanie

Question

problem ze studiami

Witam dziewczyny.Mam problem. Otóż powtarzam VI semestr studiow, mam problem z napisaniem pracy licencjackiej. nie wiem jak ta praca ma wyglądać mam dopiero pierwszy rozdzial- temat o dysleksjii.(pedagogika wczesnoszkolna)
Promotorka dosyc ostra.
Nie wiem jak zabrac sie za druga czesc pracy.Myslalam o kims kto mi napisze druga czesc.Ale nie mam nikogo znajomego.Mam w teoretycznej 30 stron.Co mi doradzacie znacie kogos????
Ucze sie jeszcze na drugim kierunku BHP i trudno mi to wszytko pogodzic, w atmtym roku nie zaliczylam semstru gdyz bylam w szpitalu,grozil mi zabieg rozstalam sie z chlopakiem no i mialam przeprowadzke w dodatku dostalam depresje i caly czas przewlekle choruje...
Bardzo bym chciala skonczyc te studia.
linka_18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-18, 20:31   #2
201604181004
Konto usunięte

Dot.: problem ze studiami

Idź najprostszą linią oporu.
Zrób pierwsze dwa rozdziały teoretyczne a trzecie oparte na badaniu jakie przeprowadzisz.
Pierwszy rozdział historia dysleksji i badan nad nią - wykrywanie kiedyś i teraz.
Drugi rozdział - czym jest dysleksja i w jaki sposób nad nią pracować, jak wygląda to w szkole, procesy nauczania wychowywania oraz wszelkie informacje tego typu
Trzeci rozdział - wymyśl jakieś badanie, na przykład przebadaj grupkę rodziców bądź nauczycieli którzy mają pod sobą dzieci z dysleksją i przeanalizuj ich metody pracy pod kątem tego co opisałaś w rozdziale drugim.
Wiem że może nie jest to wyrafinowana hiper praca ale tak najprawdopodobniej napisałabym to sama gdyby mój promotor mi nie pomagał. Napisałas że masz pierwszą część teoretyczną - co w niej zawarłaś?
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-18, 20:32   #3
michal321
Raczkowanie

Podpisanie się pod nie swoją pracą jest karalne.
michal321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-18, 20:34   #4
201604181004
Konto usunięte

to swoją drogą. serio chcesz sie narażać na nieprzyjemności i nie daj boze mieć sprawę w sądzie? przecież napisanie pracy to nie jest jakaś ogromna filozofia...
Stary 2014-03-18, 20:36   #5
Basiulka19
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez linka_18 Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny.Mam problem. Otóż powtarzam VI semestr studiow, mam problem z napisaniem pracy licencjackiej. nie wiem jak ta praca ma wyglądać mam dopiero pierwszy rozdzial- temat o dysleksjii.(pedagogika wczesnoszkolna)
Promotorka dosyc ostra.
Nie wiem jak zabrac sie za druga czesc pracy.Myslalam o kims kto mi napisze druga czesc.Ale nie mam nikogo znajomego.Mam w teoretycznej 30 stron.Co mi doradzacie znacie kogos????
Ucze sie jeszcze na drugim kierunku BHP i trudno mi to wszytko pogodzic, w atmtym roku nie zaliczylam semstru gdyz bylam w szpitalu,grozil mi zabieg rozstalam sie z chlopakiem no i mialam przeprowadzke w dodatku dostalam depresje i caly czas przewlekle choruje...
A nie możesz zrobic całej pracy typowo teoretycznej ? Ja robiłam dwa licencjaty z pedagogiki i na jednym robiłam badania, a drugi zrobiłam typowo teoretyczną pracę. Pogadaj z promotorką przecież jej też powinno zależeć na tym abyś skąńczyła te studia.

czerwca 2013 - Pedagog resocjalizacyjny

luty 2014 - Pedagog wczesnoszkolny i przedszkolny

Studentka Pedagogiki rewalidacyjnej

Basiulka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-18, 20:40   #6
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5
Konto usunięte

a co mówi promotorka? Konsultowałaś z nią plan pracy itp.? Ma to być praca teoretyczna czy z częścią badawczą? Jeśli ten drugi schemat to przeważnie wygląda to tak: cz1. teoretyczna, cz.2 teoretyczny opis badania (użyte metody itp) cz3. wnioski, do tego wstęp, podsumowanie i tyle.
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-18, 20:50   #7
vanniaa
Zadomowienie

Cytat:
Promotorka dosyc ostra.
Kolejny przyklad tego, ze nie wszyscy musza isc na studia. Mam nadzieje, ze moje dziecko nigdy nie bedzie mialo do czynienia z takim pedagogiem. Koszmar jakis.
vanniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-03-18, 20:55   #8
201604181004
Konto usunięte

vanniaa - ile prac pisalas i ilu niefajnych promotorów spotkałaś?
ja jestem w stanie uwierzyć wszystko po tym jak musialam w trybie pilnym z nozem na gardle szukać i błagac nowego promotora o przyjęcie mnie.
niestety czasem jest tak, że promotor zamiast pomagać, dodatkowo utrudnia zadanie. nie ma z nim kontaktu, nie przychodzi, może być opryskliwy, nie przykłada się do swojej pracy o pomaganiu w czymkolwiek nie wspominając. więc wiesz, trudno czasem pisać pracę pod dyktando osoby która sama nie do końca wie co robi, do tego ma to w nosie wisi jej to a dodatkowo nic jej się nie podoba. jestem w stanie uwierzyć że pisanie pracy może być trudniejsze niż egzamin z całych studiów jesli promotor wszystko odrzuca i nic nie akceptuje.
ja po dwóch miesiącach u jednego nie miałam nawet tematu, nie przyjęla mi żadnego z 20. po dwóch miesiącach u nowego promotora dawno miałam oddany pierwszy rozdział. także wiesz, aż tak bym nie szafowała takimi "mocnymi" słowami
Stary 2014-03-18, 20:55   #9
linka_18
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez vanniaa Pokaż wiadomość
Kolejny przyklad tego, ze nie wszyscy musza isc na studia. Mam nadzieje, ze moje dziecko nigdy nie bedzie mialo do czynienia z takim pedagogiem. Koszmar jakis.
Jestes bardzo madra bo zdrowie ci dopisuje i nie masz przypadkow losowych:P

W piatek rozwalilam reke i mam w gipsie:P

Takze bardzo mobilizujace do pracy....ale probuje sie nie poddawac.
Stary 2014-03-18, 20:57   #10
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Promotorka dosyc ostra.
Napisanie licencjatu to nie jest wielki wysiłek, kurde, studiujesz ten kierunek ponad trzy lata, musisz coś wiedzieć na ten temat. Jeśli ciężko ci pogodzić 2 kierunki, to mogłaś wziąć dziekankę na poł roku i napisać w spokoju pracę. Nie kupuj pracy tylko dlatego, że nie chce ci się spiąć tyłka, przysiąć i napisać - chcesz popełnić przestępstwo? Jaki będzie z ciebie pedagog, jeśli tak postąpisz??

To naprawdę nie jest trudne, zwłaszcza, że połowę pracy już masz, a nawet więcej (zależy od wymogów uczelni, u mnie wystarczyło 40 stron, już ze spisem treści, bibliografią itd.). Masz 30 stron, dopiszesz 10 - 15 i gotowe.

Co to znaczy, że promotorka jest "dość ostra"? W jakim sensie? Dla mnie ostra promotorka to dobra promotorka - taka, która przypilnuje, przyciśnie, nie pozwoli na olewactwo.
Co ona w ogóle mówiła na temat twojej pracy, twojego tematu? Jakie dała ci wskazówki? Chodzić na seminarium już jakieś dwa lata, coś musiała ci powiedzieć przecież.

I jaki dokładnie masz temat? Coś o dysleksji to za mało, żeby ci coś poradzić. Skoro jest to dla ciebie trudne, to ja bym na twoim miejscu nie szła w badania, tylko została przy teorii i robiła pracę odtwórcza, na bazie innych materiałów. Natomiast ciężko mi konkretnie pomóc, bo nie wiem, co dokładnie piszesz o tej dysleksji.

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-18, 20:58   #11
201604181004
Konto usunięte

autorko wątku wklej tutaj to co mi wysłałas na PW bo to jest całkiem solidny szkielet pracy :P

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-18, 21:00   #12
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Jestes bardzo madra bo zdrowie ci dopisuje i nie masz przypadkow losowych:P

Rozwalenie ręki ok, zwłaszcza jeśli to prawa ręka. Tak samo szpital. To są powody, które mogą faktycznie usprawiedliwiać twoje opóźnienie w pisaniu pracy.

Natomiast już przypadki losowe w postaci zerwania z chłopakiem czy przeprowadzki to nie jest coś, co by cię usprawiedliwiało (zwłaszcza, że na napisanie pracy jest rok, czasem 1,5 roku, a tyle to się raczej z chłopakiem nikt nie rozstaje). Pójdziesz do pracy, bedziesz musiała sie utrzymać - a takie rzeczy, różne problemy, dużo gorsze, i tak będą się zdarzać. Trzeba nauczyć się radzić sobie z nimi.

A tak na dobrą sprawę napisanie średniego licencjatu to jest 2 tygodnie - do miesiąca ciągłego pisania (plus może z miesiąc na zebranie materiału+ewentualne badania, zależy od stopnia trudności i czasochłonności pracy). Jak człowiek zepnie dupe, to da radę. Ty też

Stary 2014-03-18, 21:03   #13
201604181004
Konto usunięte

Nie wiem co reszta o tym myśli - pi razy drzwi

2.
Metody stosowane w pracy z dzieckiem dyslektycznym -wymień metody pracy-
Terapie pedagogiczne, pomoc dziecku dyslektycznemu, Omówienie/charakterystyka pracy z dzieckiem dyslektycznym, Ćwiczenia rozwijające/pomagajace/relaksacyjne/ułatwiające - co ci ślina przyniesie, Problematyka pracy z dzieckiem dyslektycznym - problemy które może napotkać dziecko na drodze szkolnej oraz "widok" ze strony pedagoga

3. Opis problemu badawczego, opis metod badawczych, analiza uzyskanych wyników - trudności w szkole, indywidualne nauczanie, przykłady scenariuszy zajęć wyrównawczych - no co bóg da

Można rozbić na więcej rozdziałów
Stary 2014-03-18, 21:03   #14
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
vanniaa - ile prac pisalas i ilu niefajnych promotorów spotkałaś?
ja jestem w stanie uwierzyć wszystko po tym jak musialam w trybie pilnym z nozem na gardle szukać i błagac nowego promotora o przyjęcie mnie.
niestety czasem jest tak, że promotor zamiast pomagać, dodatkowo utrudnia zadanie. nie ma z nim kontaktu, nie przychodzi, może być opryskliwy, nie przykłada się do swojej pracy o pomaganiu w czymkolwiek nie wspominając. więc wiesz, trudno czasem pisać pracę pod dyktando osoby która sama nie do końca wie co robi, do tego ma to w nosie wisi jej to a dodatkowo nic jej się nie podoba. jestem w stanie uwierzyć że pisanie pracy może być trudniejsze niż egzamin z całych studiów jesli promotor wszystko odrzuca i nic nie akceptuje.
ja po dwóch miesiącach u jednego nie miałam nawet tematu, nie przyjęla mi żadnego z 20. po dwóch miesiącach u nowego promotora dawno miałam oddany pierwszy rozdział. także wiesz, aż tak bym nie szafowała takimi "mocnymi" słowami
No tylko że Autorka napisała, że jej promotorka jest "ostra". Nie ze ją olewa czy lekceważy. Dla mnie definicja "ostrego" promotora jest inna niż to, co opisałaś u siebie.

Też wierzę w to, że można mieć ogromne problemy z promotorem, bo no na każdej uczelni takie się zdarzają i każdy chyba się z tym zetknął - ja też. Natomiast uważam także, że samo napisanie pracy jakimś strasznym wysiłkiem nie jest i jeśli ktoś tego nie umie, to chyba mu nie po drodze ze studiami.
Promotor promotorem, ale nikt nikomu gotowych zdań do głowy nie włoży.

Stary 2014-03-18, 21:03   #15
201604181004
Konto usunięte

podaj doprecyzowany temat

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-03-18, 21:05   #16
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
podaj doprecyzowany temat
No właśnie, to jest najważniejsze. Bo tak to można gdybać i gdybać.

Stary 2014-03-18, 21:11   #17
linka_18
Raczkowanie

---

Edytowane przez linka_18
Czas edycji: 2014-03-19 o 23:09
Stary 2014-03-18, 21:15   #18
Basiulka19
Zadomowienie

Cytat:
Plan I rozdziału:
1.Dysleksja rozwojowa
1.1 Specyficzne trudności w czytaniu i pisaniu-dysleksja rozwojowa
1.2.Historia dysleksji
1.3.Etiologia dysleksji
1.4 Typy dysleksji rozwojowej
1.5.Objawy specyficznych trudności w czytaniu i pisaniu
1.6.Diagnoza ryzyka dysleksji

Nie mam problematyki trudno mi sie dogadać z promotorka
I rozdział spoko. Ja bym na twoi miejscu pogadała teraz z promotorką na temat tego czy praca musi być badawcza czy może być teoretyczna, bo wiem z doświadczenia, że często promotorzy narzucają swój typ pracy a my sie musimy dostosować. Głowa do góry i sie nie poddawaj.

Stary 2014-03-18, 21:26   #19
linka_18
Raczkowanie

Teoretyczna czyli? np 2 rozdzialy teoretyczne?jeden badawczy.
Sorki ze wolno odp na posty.

---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ----------

To co najważniejsze.
Temat: Dzieci ryzyka dysleksji w grupie uczniów edukacji wczesnoszkolnej

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-18, 21:29   #20
201604181004
Konto usunięte

linka, tak, jak najbardziej - niektóre prace są w 100% teoretyczne czyli omawiany jest problem zawarty w temacie, a badań brak. jeśli sa badania to najczęściej pierwszy temat to wprowadzenie do problemu, w drugim problem jest poruszany oraz wprowadza się metodologię badań, w trzecim samo badanie. dwa rozdziały teoretyczne jeden badawczy, dokładnie tak, ale spytaj się swojego promotora...
Stary 2014-03-18, 21:30   #21
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Nie mam problematyki trudno mi sie dogadać z promotorka

Problematyka wg skali ryzyka dysleksji M.Bogdanowicz tak myslalam. Mam przeprowadzone badania w skali ryzyka dyleksjii ktore opracowaly mi nauczycielki w dwoch klasach.

1.Jak wyglada poziom dysleksjii w srodowisku miejskiem?
1.Jak wyglada w wiejskim?
Nie masz planu całej pracy? Jakiegoś choćby wstępnego konspektu?

Nie masz doprecyzowanego konkretnego brzmienia tematu pracy?

Co do problematyki - nie możesz dawać tak szerokich zakresów. Masz badania zaledwie dwóch nauczycielek, one nie dają poglądów na ogół pozomu dysleksji w środowisku miejskim czy wiejskim.

Chyba że ujmiesz temat pracy tak:

Porównanie poziomu dysleksji u dzieci w wieku x-x w środowisku miejskim oraz wiejskim. Na podstawie badań przeprowadzonych w XXX i XXX.

Jeśli upierasz się na część badawczą musisz określić koniecznie wiek dzieci i zasięg badań.

Edytowane przez Narrhien
Czas edycji: 2014-03-20 o 13:37
Stary 2014-03-18, 21:35   #22
vanniaa
Zadomowienie

linka_18: Jestes bardzo madra bo zdrowie ci dopisuje i nie masz przypadkow losowych:P

Przypadki losowe typu zerwanie z chlopakiem? A wiesz? zdarzylo sie Rozwalilas reke, no ale przeciez recznie nie piszesz?
Jestem przerazona tymi 'specjalistami', na ktorych coraz czesciej niestety, zdarza mi sie natykac. Praca licencjacka jest zapowiadana z duzym wyprzedzeniem i nawet z 'przypadkami losowymi' cos jednak wydawaloby sie, ze powinno zostac w glowie po 2-3 latach studiow.

drabineczka: vanniaa - ile prac pisalas i ilu niefajnych promotorów spotkałaś?
calkiem sporo prac, 'niefajnych' promotorow jakby mniej

Edytowane przez vanniaa
Czas edycji: 2014-03-18 o 21:37
vanniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-18, 21:37   #23
Narrhien
Zakorzenienie

Dodałaś temat ok, już rozumiem.

Edytowane przez Narrhien
Czas edycji: 2014-03-20 o 13:37

REKLAMA
Stary 2014-03-18, 21:38   #24
linka_18
Raczkowanie

Temat pracy:
Dzieci ryzyka dysleksji w grupie uczniów edukacji wczesnoszkolnej
A praca typowo teoretyczna?
Dobry pomysł podzielnie rozdziału na dwa rozdziały
moj promotor caly czas upieral sie przy badaniach, natomiast mi bardziej pasuje praca teoretyczna bo to jak dla mnie moze wydawać sie prostsze.

Edytowane przez linka_18
Czas edycji: 2014-03-18 o 21:45
Stary 2014-03-18, 21:40   #25
Basiulka19
Zadomowienie

Cytat:
Teoretyczna czyli? np 2 rozdzialy teoretyczne?jeden badawczy.
Sorki ze wolno odp na posty.

---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ----------

To co najważniejsze.
Temat: Dzieci ryzyka dysleksji w grupie uczniów edukacji wczesnoszkolnej
Teoretyczna czyli taka bez badań. 100% teorii

Stary 2014-03-19, 08:33   #26
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Temat pracy:
Dzieci ryzyka dysleksji w grupie uczniów edukacji wczesnoszkolnej
A praca typowo teoretyczna?
Dobry pomysł podzielnie rozdziału na dwa rozdziały
moj promotor caly czas upieral sie przy badaniach, natomiast mi bardziej pasuje praca teoretyczna bo to jak dla mnie moze wydawać sie prostsze.
Szczerze mówiąc nie do końca rozumiem temat twojej pracy. Mozesz rozjaśnić?
Stary 2014-03-19, 14:34   #27
mpt
Zakorzenienie

Ja też chyba nie rozumiem tematu, ale mniejsza o to, bo ogólnie zagadnienie jest banalne, a i dużo pisać nie trzeba. Książek na ten temat napisano od groma, więc nic tylko przejrzeć na spokojnie, wybrać to, co się tyczy tematu, przeredagować i z głowy.

REKLAMA
Stary 2014-03-19, 19:15   #28
linka_18
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Szczerze mówiąc nie do końca rozumiem temat twojej pracy. Mozesz rozjaśnić?
dzieci ryzyka dysleksji czyli takie dzieci o ktorych podejrzewa sie dysleksje i u ktorych moze wstapic
Stary 2014-03-19, 19:25   #29
pannajoanna71
Zakorzenienie

U nas jak byly zajęcia o dysleksji, to prowadząca kazała nam sie podzielic na 2-3 osobowe zespoły i chodzic do sklepów/urzędów/instytucji, aptek w okolicach uczelni. Jedna osoba miała poprosic o coś jąkając się, druga sprawdzała reakcje odbiorcy/odbiorców. Mozna bylo wysnuc dość ciekawe wnioski Ale Ty msz dzieci to chyba nie przejdzie... Ale ja bym sie upierala na badaniach + analiza wyników niz na pracy w 100% teoretycznej.

If I make a cake and it fails, it becomes a pudding.
pannajoanna71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-19, 20:12   #30
linka_18
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pannajoanna71 Pokaż wiadomość
U nas jak byly zajęcia o dysleksji, to prowadząca kazała nam sie podzielic na 2-3 osobowe zespoły i chodzic do sklepów/urzędów/instytucji, aptek w okolicach uczelni. Jedna osoba miała poprosic o coś jąkając się, druga sprawdzała reakcje odbiorcy/odbiorców. Mozna bylo wysnuc dość ciekawe wnioski Ale Ty msz dzieci to chyba nie przejdzie... Ale ja bym sie upierala na badaniach + analiza wyników niz na pracy w 100% teoretycznej.
Czemu tak?
pol badawcza latwiejsza czy jak?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości