Ubezpieczenie na życie z funduszem kapitałowym - NORDEA - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-24, 22:16   #1
wskazówka
Zakorzenienie

Ubezpieczenie na życie z funduszem kapitałowym - NORDEA

Czy ma ktoś takie ubezpieczenie założone?
Ja mam i mam z tym problem. Polisa nazywa się Nordea Multi Premium - ubezpieczenie ze składką regularną.
Namówiła mnie znajoma na to ubezpieczenie. Mówiła, że co m-c dzięki temu że będą te pieniądze inwestowane to będzie wzrastać kapitał który wpłacam. Wpłacam co m-c 200zł, które miało być inwestowane - i jest, z tym że wartość mojej polisy ciągle spada. Miałam mieć wgląd do wszystkiego - po pół roku doprosiłam się o ten wgląd i właśnie moja polisa ciągle się kurczy. Nie dostałam żadnych szczegółów polisy ani ogólnych warunków umowy. Jednak wygląda na to że "koleżanka" mnie wyhuśtała. Wyczytałam na stronie www w Ogólnych Warunkach, że jak chce zrezygnować to zabiorą mi 100% wpłaconej kwoty. Czy ktoś miał do czynienia z tymi funduszami? Nie wiem co robić, dodatkowo wyczytałam że przez 8 lat trzeba to wpłacać, a koleżanka mówiła że rok i wtedy bez konsekwencji rezygnuje. Okazuje się, że co innego ona mówi a co innego jest w Ogólnych Warunkach. Może ktoś pomoże.
wskazówka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 22:48   #2
blysk_w_oku
Rozeznanie

Dot.: Ubezpieczenie na życie z funduszem kapitałowym - NORDEA

Nie znam się niestety dokładnie na ubezpieczeniach, ale mój ubezpieczyciel, u którego mam polisę na firmę ma takie pytanie na początek każdej rozmowy: "Kto może dostać odszkodowanie?' "Ten, kto zapoznał się z warunkami ogólnymi". Smutne, ale prawdziwe Nie zrobisz teraz już nic, bo umowa została podpisana. Twój błąd, czasami tak bywa jak ufamy ludziom i nie sprawdzimy ich informacji.
Stary 2011-02-26, 19:04   #3
My Life
Rozeznanie

Fajna koleżanka

Współczuję.
My Life jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 13:16   #4
wskazówka
Zakorzenienie

Niestety
Stary 2011-02-27, 14:05   #5
Aramintha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wskazówka Pokaż wiadomość
Czy ma ktoś takie ubezpieczenie założone?
Ja mam i mam z tym problem. Polisa nazywa się Nordea Multi Premium - ubezpieczenie ze składką regularną.
Namówiła mnie znajoma na to ubezpieczenie. Mówiła, że co m-c dzięki temu że będą te pieniądze inwestowane to będzie wzrastać kapitał który wpłacam. Wpłacam co m-c 200zł, które miało być inwestowane - i jest, z tym że wartość mojej polisy ciągle spada. Miałam mieć wgląd do wszystkiego - po pół roku doprosiłam się o ten wgląd i właśnie moja polisa ciągle się kurczy. Nie dostałam żadnych szczegółów polisy ani ogólnych warunków umowy. Jednak wygląda na to że "koleżanka" mnie wyhuśtała. Wyczytałam na stronie www w Ogólnych Warunkach, że jak chce zrezygnować to zabiorą mi 100% wpłaconej kwoty. Czy ktoś miał do czynienia z tymi funduszami? Nie wiem co robić, dodatkowo wyczytałam że przez 8 lat trzeba to wpłacać, a koleżanka mówiła że rok i wtedy bez konsekwencji rezygnuje. Okazuje się, że co innego ona mówi a co innego jest w Ogólnych Warunkach. Może ktoś pomoże.
Podobnymi sprawami zajmuje się Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, mają bezpłatną infolinię gdzie można uzyskać pomoc prawną. Jednak nawet pomoc prawna może się na niewiele przydać jeżeli nie wiesz co konkretnie podpisałaś. Przeczytaj jeszcze raz tą umowę (masz chyba oryginał tego co podpisywałaś przy zakładaniu tej polisy?) bo to co powiedziała koleżanka nie ma żadnego znaczenia.

Infolinia Konsumencka

Infolinia prowadzona przez Federację Konsumentów
telefon: 800 007 707
e-mail: porady_prawne@federacja-konsumentow.org.pl

Miejski Rzecznik Konsumentów

ul. Filaretów 44

20-609 Lublin

tel: 81 466 16 00
fax: 81 466 16 01
pokój 104A (parter)

Edytowane przez Aramintha
Czas edycji: 2011-02-27 o 14:09
Aramintha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 17:23   #6
wskazówka
Zakorzenienie

Na tej polisie nie ma prawie nic oprócz tego że są wskazani uposażeni, termin w jakim trzeba wpłacać składkę, na jaki nr konta i że jest zawarta na czas nieokreślony. Jest alokowana w 100% na te fundusze i jest OWU jest integralną częścią umowy.
Natomiast podpisywałam umowę na której było napisane że będą składki miesięczne, nr konta, uposażeni, nawet nie było napisane tam nazwy polisy. Gotową polisę dostałam na ładnym papierze po ok m-cu po wpłaceniu pierwszej składki. Kwotę składki dawałam koleżance, ona wystawiła mi potwierdzenie, że wpłatę przyjęła i od dnia następnego ubezpieczenie obowiązywało.
Ta znajoma robiła polisę OC samochodu - dostałam OWU, umowę itd.
Nie sądziłam że do tej polisy na życie nie dostałam czegoś co powinnam.
Dziękuję za kontakt do UOKiK.
Stary 2013-01-22, 22:06   #7
ramona223
Przyczajenie

Dziwne dla mnie jest to, że ludzie dają się namówić na ubezpieczenie za namową znajomego nie czytając nawet Ogólnych Warunków Umowy, a później dziwią się, że są problemy.
Taką polisę inwestycyjną opłaca się założyć pod warunkiem, że chcemy odkładać długoterminowo, inaczej jest to strata pieniędzy, bo żadna firma nie wypłaci po roku tego co włożyliśmy.
ramona223 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-22, 16:34   #8
dspilnyk
Przyczajenie

Witam, jeśli macie Państwo w dalszym ciągu problem z trwająca bądź upadłą polisą, zapraszam do kontaktu z naszą kancelarią. Zajmujemy się skutecznym odzyskiwaniem środków ze wszelkich produktów tego typu. www.kancelaria-lex.org 531 151 536 d.spilnyk@kancelaria-lex.org
dspilnyk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 15:26   #9
V like Victoria
Raczkowanie

Faktycznie nie wygląda to dobrze.
Liczy się to co jest zapisane w ogólnych warunkach ubezpieczenia, nie to co powiedziała koleżanka. Twoje ubezpieczenie jest ubezpieczeniem dobrowolnym więc ogólne warunki powinnaś dostać automatycznie razem z umową ( akurat przy OC auta są one nieistotne bo tam wszelkie zagadnienia reguluje ustawa).
Na początek radziłabym spokojną lekturę owu, tam będzie rozdział o tym na jaki okres zawierana jest umowa (np na rok z opcją automatycznego przedłużenia) i jak wygląda sprawa gdy chce się od niej odstąpić. Możesz też zadzwonić na infolinię, podać numer polisy i poprosić o szczegóły, lub znaleźć przedstawicielstwo firmy.

V like Victoria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości