|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
[Pomocy] Modelowanie sylwetki - z lizaka do klepsydry
Hejka,
Pierwszego posta dałam w złym działe (za co przepraszam ![]() Ostatnio czytałam artykuł o tym iż jest możliwość wymodelownia sylwetki na siłowni tak aby była zbliżona do klepsydry: http://www.fitnow.pl/pl/3/295/545/Ja...etke-klepsydry Aktualnie mam figurę typu lizak, chciałabym delikatnie zaokrąglić biodra, wyszczuplić talię, delikatnie ujędrnić biust. Nie odchudzam się, jem racjonalnie i zdrowo (nie dużo bo aktualnie mam tryb siedzący). Jestem raczej szczupła (170cm/około 60kg), jednak mam tłuszczyk na brzuchu etc (chyba każda tak ma). Szczupłe ramiona i duży biust (70D), mimo zbierania tłuszczu w sferze typowej dla gruszki, moje biodra są waskie i chciałabym je zakrąglić (pewnie trzeba rozbudować mięśnie). Dodam że wcześniej chodziłam na aerobik i pilates, oraz biegałam w okresie wakacynym (miałam jednak jakieś 4 mc przerwy). Jedanak nie dawało to dla mnie optymalnych efektów. Teraz chcę zacząć chodzić na siłownię. Do dyspozycji mam tylko czas od pn-czw, a chciałabym chodzić 2-3 razy na siłownie + pilates. Przeglądałam sporo treningów dla kobiet, ale większość bazuje na ćwiczeniach na górne partie, a na nich mi najmniej zależy (co więcej nie chce ich rozbudowywać). Chciałabym zapytać czy mogłaby któraś polecić mi jakieś ćwiczenia, które przybliżą mnie do mojego celu? (i czy w ogóle jest to możliwe...) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: [Pomocy] Modelowanie sylwetki - z lizaka do klepsydry
Ja mam podobny problem.
Jestem szczupła,mam mały biust ale po 2 ciążach została mi oponka i boczki. Nie katuję się na siłę ćwiczeniami i nie szukam specyfików. Na necie mozna kupić pas neoprenowy,który zakłada się podczas ćwiczeń. Po zajęciach zazwyczaj jest mokry ![]() Na brzuch chyba najlepsze są brzuszki,ale prawidłowo robione. Jak ktoś jest systematyczny to 6 Weidera
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Szczerze... no nie uważam tego za możliwe.
I tak jesteś szczupła więc schudniecie nic nie da. Ja jestem klepsydrą. Gdybym hipotetycznie postanowiła zrobić się lizakiem, to szans nie ma. Organizm rozklada tkankę tluszczową i mięśniową zgodnie ze swoim stalym programem. Co bym miala zrobić żeby mi nagle poszlo w plecy, brzuch i ramiona? Nie ma takich mięśni na biodrach żeby ich rozrost sprawił, że będa okrągle jak u klepsydry. Ani nic co sprawi, że nagle spalisz wybiórczo w brzuchu i bedziesz mieć piekna talię. Ćwiczyć warto zeby czuć sie dobrze, ale zmiana zaprogramowanej figury nie jest moim zdaniem możliwa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Idealnej figury klepsydry mieć nigdy nie będę, jednak chcę nieco ją przybliżyć (zaokrąglone biodra, lekkie wcięcie w tali, nie zmienię natomiast proporcji pomiędzy biodrami, a ramionami, bo rozstawienie kości jest zaprogramowane genetycznie). Co do samego spalania tłuszczu, to zgadzam się iż nie da się go spalać miejscowo (jednak gdy ma się najwięcej tłuszczu na brzuchu, to przy odpowiednim treningu spali się go z całości, czyli z brzucha-tu będzie największy skok w cm, oraz z reszty ciała i tu pewnie będą małe różnice typu 0,5-1cm...). Póki co jedyne wyjście dla mnie to chyba tylko iść na trening personalny i niech trener powie mi czy to jest możliwe (ew ustali trening). Co do samych ćwiczeń, to póki co znalazłam taki zestaw ćwiczeń (dodałabym jeszcze przysiady z hantelkami): MIĘŚNIE BRZUCHA -spinanie mięśni prostych brzucha leżąc -unoszenie nóg ugiętych w kolanach wisząc na drążku MIĘŚNIE POŚLADKOWE -odwodzenie nogi do tylu stojąc (maszyna) MIĘŚNIE UD super- seria -wyprosty nóg na maszynie siedząc -unoszenie podudzi leżąc na maszynie MIĘŚNIE PROSTOWNIKA GRZBIETU -unoszenie tułowia w pozycji leząc na brzuchu, ręce trzymane za głowa, może to być na maszynie- tzw rzymskie krzesło MIĘŚNIE GóRNEJ CZĘŚCI GRZBIETU -ściąganie z góry do klatki piersiowej długiego drążka wyciągu siedząc (nachwyt) Co myślicie o takim zestawie? Mam zamiar chodzić na siłownie 2x tyg + 1 dzień pialtes, a na wiosnę dodać bieganie 2,3x w tyg(bo lubię). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
trener osobisty zawsze jakoś doradzi nie tylko w sprawach ćwiczeń,ale także diety.
Aerobiczna 6 weidera http://www.6weidera.com/
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:42.