|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Formularz E104
Potrzebował ktoś? Jak długo to trwało aż instytucja, w której chciałyście się ubezpieczyć otrzymała ten formularz z Polski?
Nie chcą mnie bez tego ubezpieczyć a Polacy jak zwykle robią problemy. Mnie wydać nie chcieli, musiała się zwrócić instytucja zagraniczna bezpośrednio. Czekamy już 3 tygodnie na odpowiedź a ja nie jestem ubezpieczona. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Formularz E104
[1=476bc3dbac029ec3a9e93a7 df5eb47c70ae0ad31;7901628 6]Potrzebował ktoś? Jak długo to trwało aż instytucja, w której chciałyście się ubezpieczyć otrzymała ten formularz z Polski?
Nie chcą mnie bez tego ubezpieczyć a Polacy jak zwykle robią problemy. 1. Mnie wydać nie chcieli, musiała się zwrócić instytucja zagraniczna bezpośrednio. 2. Czekamy już 3 tygodnie na odpowiedź a ja nie jestem ubezpieczona.[/QUOTE] 1. Po E104 zawsze musi się zgłosić instytucja zagraniczna. Za granicą też, a nie "Polacy jak zwykle robią problemy". 2. Zadzwoń do swojego oddziału NFZ i sprawdź chociaż, czy dostali to z instytucji zagranicznej. Równie dobrze ta instytucja zagraniczna może być ułomna i nie być w stanie dobrze skierować pisma. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Czy tak sobie gdybasz, bo możesz i internet cierpliwy? Bo ja z zagranicy dostawałam E104 bez żadnych problemów i bezpośrednio - nie musiałam nawet o to prosić. Po prostu kończyłam okres ubezpieczenia i przysyłali. Koledzy w innych krajach też nie mieli problemów. Tylko Polska robi problemy. Teraz odebrałam jeszcze idiotyczne pismo z NFZ, wysłane na mój nieaktualny polski adres (to chyba oczywiste, że jeśli mieszkam za granicą to nie mieszkam w Polsce), że przekazują pismo do moich rąk. Problem? Żadnego pisma nie załączyli. I domyślaj się o co chodziło. No po prostu idiotyczniej się nie da. A jednak da! List przysłali poleconym. Znaczy ja miałam lecieć do Polski i sama odebrać. List o zerowej treści. Czy ci ludzie myślą w ogóle? Edytowane przez 476bc3dbac029ec3a9e93a7df5eb47c70ae0ad31 Czas edycji: 2017-11-21 o 20:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
BAN stały
|
[1=476bc3dbac029ec3a9e93a7 df5eb47c70ae0ad31;7902259 1]W ilu krajach już się starałeś o to?
Czy tak sobie gdybasz, bo możesz i internet cierpliwy? Bo ja z zagranicy dostawałam E104 bez żadnych problemów i bezpośrednio - nie musiałam nawet o to prosić. Po prostu kończyłam okres ubezpieczenia i przysyłali. Koledzy w innych krajach też nie mieli problemów. Tylko Polska robi problemy. Teraz odebrałam jeszcze idiotyczne pismo z NFZ, wysłane na mój nieaktualny polski adres (to chyba oczywiste, że jeśli mieszkam za granicą to nie mieszkam w Polsce), że przekazują pismo do moich rąk. Problem? Żadnego pisma nie załączyli. I domyślaj się o co chodziło. No po prostu idiotyczniej się nie da. A jednak da! List przysłali poleconym. Znaczy ja miałam lecieć do Polski i sama odebrać. List o zerowej treści. Czy ci ludzie myślą w ogóle?[/QUOTE] /.../ od Polski. Niech żyje Polska, nasza Ojczyzna! Cześć i chwała! Chociażby dania wydaje E-104 tylko na wniosek innej instytucji państwowej: http://ias.au.dk/uic/show/artikel/th...care-coverage/ Cytat:
Edytowane przez laisla Czas edycji: 2017-11-23 o 22:55 Powód: słownictwo |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Pomijając poziom argumentacji, na tej stronie nie ma nic o tym, że tylko instytycja ma się do Duńczyków zwrócić. Wprost przeciwnie, proszą o samodzielne wystąpienie o ten formularz w kraju, w którym się mieszkało i poproszenie o przesłanie go do siebie: "How do I get the E104 form? You get the form by contacting the public authorities in your home country, who should send the form E101 to Udbetaling Danmark. Udbetaling Danmark is the authority who administers questions relating to social security and international health insurance in Denmark. They will then send the E104 form to the public authorities in the home country. " Pomijając nawet różnice między tym, "co ustawa przewiduje" a tym co mówi usus. Jak sobie pożyjesz w różnych krajach to odkryjesz, że rzeczy, które w EU regulowane są tymi samymi przepisami realizowane są czasami w bardzo różny sposób w różnych krajach. Dalszą dyskusję z nacjonalistą, argumentującym na poziomie "Polska jest najlepsza, k*" sobie daruję, bo to żenujące. Edytowane przez laisla Czas edycji: 2017-11-23 o 22:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
[1=476bc3dbac029ec3a9e93a7 df5eb47c70ae0ad31;7902409 1]Czy ty się dobrze czujesz?
Pomijając poziom argumentacji, na tej stronie nie ma nic o tym, że tylko instytycja ma się do Duńczyków zwrócić. Wprost przeciwnie, proszą o samodzielne wystąpienie o ten formularz w kraju, w którym się mieszkało i poproszenie o przesłanie go do siebie: "How do I get the E104 form? You get the form by contacting the public authorities in your home country, who should send the form E101 to Udbetaling Danmark. Udbetaling Danmark is the authority who administers questions relating to social security and international health insurance in Denmark. They will then send the E104 form to the public authorities in the home country. " Pomijając nawet różnice między tym, "co ustawa przewiduje" a tym co mówi usus. Jak sobie pożyjesz w różnych krajach to odkryjesz, że rzeczy, które w EU regulowane są tymi samymi przepisami realizowane są czasami w bardzo różny sposób w różnych krajach. Dalszą dyskusję z nacjonalistą, argumentującym na poziomie "Polska jest najlepsza, k*" sobie daruję, bo to żenujące.[/QUOTE] No jest napisane (w pogrubionym przez Ciebie fragmencie (sic!)), że masz się zwrócić do instytucji w swoim kraju, a ona dopiero może zwrócić się do duńczyków o E-104 (zwraca się przez E-101). Czuję się dobrze. Ja daruję sobię rozmowę z osobą zaślepioną nienawiścią do Ojczyzny, a gloryfikującą to, co zagraniczne. Gardzę takim podejściem. Niech żyje Polska! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Work, work, work
|
[1=476bc3dbac029ec3a9e93a7 df5eb47c70ae0ad31;7901628 6]Potrzebował ktoś? Jak długo to trwało aż instytucja, w której chciałyście się ubezpieczyć otrzymała ten formularz z Polski?
Nie chcą mnie bez tego ubezpieczyć a Polacy jak zwykle robią problemy. Mnie wydać nie chcieli, musiała się zwrócić instytucja zagraniczna bezpośrednio. Czekamy już 3 tygodnie na odpowiedź a ja nie jestem ubezpieczona.[/QUOTE] Starałam się o taki formularz dla siebie osobiście. U mnie trwało to miesiąc i wystąpiła o to moja nowa ubezpieczalnia. Poszło sprawnie- nadzwyczaj ![]() Czasem mam do czynienia z tutejszą kasą chorych i niestety powiem, że wygląda to różnie. Nasz pracownik chcąc "wciągnąć" żonę do ubezpieczenia rodzinnego czekał na druk 3 m-ce, bo niby tyle czasu ma kasa chorych na to. Dzwoniąc do ubezpieczalni bez problemu mi wszystko powiedziano, nawet przekazano mi do jakiego oddziału NFZ w Polsce takowy druczek złożono. W Polsce dowiedzieć się czegokolwiek było ciężko... ![]() ![]()
*** Szukasz oryginalnego prezentu na ślub, urodziny, rocznicę, komunię albo chrzciny? *** Projektowanie i realizacja indywidualnych zamówień: prezentów rocznicowych, podziękowań dla gości, figurek na tort, kolczyków, magnesów itp. Ta reklama pokazywana jest pod 3 255 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:46.