|
Notka |
|
¦lubny wizerunek ¦lubny wizerunek jest dla ciebie wa¿ny? Zadaj pytanie na temat sukni ¶lubnej, makija¿u, fryzury oraz dodatków ¶lubnych. Czuj siê wyj±tkowo w tym dniu. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 717
|
powa¿ny problem z sukni±
Witajcie dziewczyny.
Mam problem. Szyjê sukniê u krawcowej. Zap³aci³am dla niej zaliczkê, wszystko okre¶li³am jak co ma byæ, ale nie spisa³am ¿adnej umowy. Dosta³am tylko kartkê po¶wiadczaj±c± wp³atê zaliczki wraz z paragonem. Wszystko piêknie ³adnie ale krawcowa nie wywi±zuje siê z umowy. Mia³a sprowadziæ dla mnie wybran± przeze mnie koronkê na sukienkê, sprowadzi³a inn±. Mi siê nie podoba, a krawcowa twierdzi ¿e sprowadzi inn± tym razem tak± jak chcê. (poprzednie sprowadzanie trwa³o miesi±c) nie chce d³u¿ej ci±gn±æ tej farsy, bo potem mogê nie zd±¿yæ z uszyciem sukni! czy bez umowy mam jak±¶ szansê na odzyskanie zaliczki? nie jest to ma³a kwota bo to 700z³. prosze o pomoc co z tym mam zrobiæ
Edytowane przez wewelinka Czas edycji: 2014-01-13 o 22:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 831
|
Dot.: powa¿ny problem z sukni±
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 144
|
Cytat:
![]() to racja! Na podstawie paragonu i umowy ustnej masz prawo dochodziæ swoich praw! Przybierz powa¿ny ton, albo zabierz kogos kto "zagra" twojego prawnika i babka z pewno¶ci± siê przestraszy ![]() nie ma sensu,zebys musia³a sie denerwowaæ przed czyje¶ niepowa¿ne podej¶cie do sprawy!
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 529
|
Sk±d w ogóle wiecie, ¿e ta krawcowa prowadzi jak±kolwiek dzia³alno¶æ? Mo¿e siê ca³kowicie wypi±æ, bo na umowe ustn± trzeba mieæ ¶wiadka...
Oj, gdybym ja rozlicza³a wszystkie klientki z ustnych umów... Oj dzia³oby siê. Je¶li masz trochê czasu, daj babie szansê. Mo¿e np. pomyli³a numer koronki, albo ¼le Ciê zrozumia³a. To siê zdarza przy braku spisanej umowy. W innym razie wiele zale¿y od dobrej woli krawcowej, bo jak teraz udowodnisz, ¿e koronka x nie jest ta przez Ciebie wybran±? Takie s± skutki g³upoty. Nie robi siê nic bez umowy. Nigdy. Gorzej je¶li siê oka¿e, ¿e krawcowa za bardzo szyæ nie umie i ma lu¼ne podej¶cie do terminów. To wtedy naprawdê bêdzie problem.
Im dalej w las, tym wiêcej drzew. ![]() Edytowane przez mylady21 Czas edycji: 2014-01-17 o 01:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 831
|
Cytat:
Umowa ustna jest wi±¿±ca, w wielu kwestiach, ¶wiadek nie zawsze jest potrzebny, zale¿y od sytuacji. Ja bez umowy, tylko z pokwitowaniem zaliczki wygra³am sprawê w s±dzie i mój prawnik takich spraw prowadzi wiele ( niestety ludzie maj± takie podej¶cie i nie wywi±zuj± siê z umów). Doczytaj o umowach ustnych. ![]() Tylko tutaj jest ma³a suma, wiêc nie op³acalne jest za bardzo pozwaæ babsko do s±du.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:50.