|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Architektura czy ekonomia?
Hej, jako uczennica klasy mat-fiz-inf piszę maturę rozszerzoną jedynie z matematyki i być może z angielskiego (w zależności czy będzie mi potrzebne przy rekrutacji)
![]() Uważacie, że lepszym kierunkiem jest architektura i urbanistyka, architektura krajobrazu, ekonomia i rachunkowość czy może coś z bankowością?
Edytowane przez marta141 Czas edycji: 2013-11-24 o 15:56 |
|
|
|
|
#2 |
|
Władca Wizażu
|
Dot.: Architektura czy ekonomia?
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Z architektur to moim zdaniem architektura i urbanistyka, bo krajobrazu to taka wąska dziedzina trochę, na urbanistyce też to na pewno będziesz miała, a z reszty to z dwojga złego bardziej przyszłościowe są kierunki bankowe
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Bez matury z fizyki możesz się nie dostać na architekturę.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Konto usunięte
|
matura z fizyki jest wymagana tylko na PWr. Kraków, Warszawa, Poznań, Gdańsk, Gliwice - nie jest w ogóle brana pod uwagę.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
Z ekonomicznych to raczej:
- FiR - AG - IiE czysta ekonomia to słaba opcja. Przy architekturze oprócz mat/fiz, czeka Cię jeszcze egzamin z rysunku itd. Z tym rynkiem to też różnie, chyba najważniejsze to mieć jak najgłupsze pomysły - wtedy masz większe szanse na prace w branży. Ot teraz jest taki XXI wieczny styl, im głupsze i bardziej obraźliwe - tym lepiej.
|
|
#7 | |
|
Wtajemniczenie
|
A jaki typ pracy lubisz? Wolisz sama w papierach siedzieć, czy chciałbyś coś bardziej żywego/ kreatywnego? Po wszystkich kierunkach masz dużo opcji zawodowych. Nie tylko księgowa albo architekt.
Bankowość to straszny syf. Sorry, ze tak piszę, ale polityka banków wcale nie służy społeczeństwu, a zbijaniu kasy i pytanie czy chcesz w tym uczestniczyć. To zresztą dość dziwne środowisko. obserwuje to po prawnikach, którzy w kierunku bankowości idą. Bardzo duża konkurencja, przerośnięta ambicjonalność i w ogóle jakieś to dziwne mi się wydaje. Ale to moja opinia. Nie pracuję w banku, więc nie mam jakiejś szerokiej wiedzy. Ja bym szła w kierunku architektury i urbanistyki. Prawdą jest, że zdobycie uprawnień to czas i kasa, ale zawód jednak moim zdaniem dużo ciekawszy i są opcje wyjazdu za granicę. ---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- Cytat:
Co masz na myśli? Budynek może być twoim zdaniem obraźliwy? I wiesz, to co dla niektórych jest "głupie" dla innych jest oryginalne po prostu
|
|
|
#8 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Identycznie jest z budynkami, podałbym dokładne przykłady, ale nie chcę mi się teraz sprawdzać archiwum. Dlatego zasada jest prosta - im coś bardziej kontrowersyjne / obraźliwe / czy wręcz po prostu głupie lub brzydkie - tym lepiej. Teraz jest taka moda, w sumie to we wszystkim.
|
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
Architektura to najciekawsza opcja, na pewno wymaga więcej kreatywności niż reszta, ale z tego co wiem to jest egzamin z rysunku. Wielu moich znajomych na tym właśnie odpadło.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#11 |
|
Przyczajenie
|
jeśli chodzi o rysunek to nigdy nie miałam problemów z plastyką i w wolnym czasie dla relaksu rysowałam, co prawda przestałam w liceum, ale planuje od maja (po maturach) pojsc na kurs rysunku przygotowującego
![]() nauczycielka radziła nam ostatnio, że jeśli się wybieramy gdzieś to po takim profilu najlepiej politechnika
|
|
|
|
|
#12 |
|
Marszałkini II RP
|
Ale to kiedy w takim razie jest ten egzamin z rysunku? W sensie czy jest na egzaminie wstępnym czy dopiero na studiach? Zdążysz się przygotować?
Ja z tych kierunków wybrałabym architekturę. Edytowane przez Niebieskooka arystokratka Czas edycji: 2014-01-11 o 01:39 |
|
|
|
|
#13 |
|
Konto usunięte
|
egzaminy są zwykle w czerwcu, więc kursy przygotowujące w maju są raczej dla osób, które już coś umieją... niemniej autorko, życzę powodzenia. a gdzie będziesz chciała się dostać?
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zadomowienie
|
egzaminy z rysunku sa na egzaminie wstepnym... takze rozpoczecie kursu w maju wydaje sie troche spoznione. znam osoby z architektury co przez rok lub 2 chodzily na rysunek.
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
IMO te wszystkie urbanistyki i architektury to trochę wąskie dziedziny w których prace w zawodzie mają najlepsi tak jak np.prawo, musisz mieć to na uwadze. Nie zgadzam się z Japanication, myślę że licencjat z Ekonomii jest dobrym startem dla osób jeszcze nie do końca zorientowanych jak się ukierunkować - jest tyle ciekawych specjalizacji w finansach, bankowości, ubezpieczeniach, audycie, a nawet w handlu że dana osoba którą interesują takie rzeczy na pewno znajdzie coś dla siebie
|
|
|
#16 |
|
Przyczajenie
|
najbardziej jestem nastawiona na Poznań, jeśli chodzi o politechnikę
![]() z angielskiego rozszerzonego próbnego miałam 65%, myślicie, że to dobry wynik, aby pisać właściwą? |
|
|
|
|
#17 |
|
Zadomowienie
|
Ja ze swoich obserwacji polecałabym IiE na ekonomii, ale nie wiem, gdzie się wybierasz. Najlepsza ekonometria to Łódź (UŁ) i Warszawa (WNE UW i MIESI SGH). Jeśli lubisz matematykę i masz analityczne zacięcie, to są to niełatwe, ale całkiem przyjemne i bardzo przyszłościowe studia (na rynku jest duży popyt na ekonometryków z choćby min. doświadczeniem a takie możesz łatwo zdobyć).
|
|
#18 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
to wynik raczej sredni, ale pisac mozesz czemu nie, z tego co kojarze to obecnie i tak trzeba napisac podstawe a pozniej rozszerzenie, tak? tylko pytanie czy z takimi wynikami dostaniesz sie na architekture..
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#20 |
|
Konto usunięte
|
wyniki jak wyniki, na architekturze najważniejszy jest wynik egzaminu z rysunku, a jak autorka ma zamiar zabrać się za rysowanie w maju, no to naprawdę życzę szczęścia.
|
|
|
|
|
#21 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#22 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:32.

Co masz na myśli? Budynek może być twoim zdaniem obraźliwy? I wiesz, to co dla niektórych jest "głupie" dla innych jest oryginalne po prostu