|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
żelazo z kwasem foliowym
Dostałam od lekarza zalecenie, aby brać tabletki Biofer Folic z powodu niedoboru żelaza
![]() ![]() Mam obawy przed preparatami z żelazem, bo ponoć źle wpływają na zęby ![]() ![]() ![]() Nie bić , jeśli podobny wątek był ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: żelazo z kwasem foliowym
CZesc Ally, ja biore podobne tabletki. Zaczelam je brac zanim zaszlam w ciaze. Moje maja w skladzie 27 mg zelaza. Nie zauwazylam skutkow ubocznych , chociaz na ulotce bylo napisane ,ze moga wystapic mdlosci, zle samopoczucie,natomiast nic nie bylo o problemach z zebami. Obecnie jestem juz w 30 tygodniu ciazy i caly czas je lykam, z zebami nie mam problemow.
A ile zelaza jest w twoich tabletkach, moze wieksza dawka? http://www.s☠☠☠☠☠☠☠☠☠/pharbioProduct....pharbio&id=244
Edytowane przez sylwiamaria Czas edycji: 2006-07-26 o 19:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem właśnie, ile tego żelaza jest, bo jeszcze go nie kupiłam z powodu wątpliwości
![]() Ale pocieszyłaś mnie trochę, że nie ma problemów z zębami ![]() Edit. Znalazłam w necie skład: "Sproszkowana hemoglobina 350 mg , Fumaran żelazawy 25 mg, Kwas foliowy 133 mcg", w tym żelazo w jednej tabletce 'tylko' 9 mg |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ja bralam zelazo i niestety skutki uboczne byly mdlosci,nudnosci okropnosc , negatywnych skutków na zebach nie zauważylam ,nadmiar zelaza owszem jest niedobry dla zebów.
jelsi polecil ci je lekarza to chyba warto zaryzykowac dla dobra dziecka . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dzieciaczka się nie spodziewam i nie planuję w najbliższym czasie ![]() ![]() Dzięki za wpisy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Tylko 9mg, to ja mam niezla konska dawke, ale to chyba dlatego ,ze mi to przepisal ginek na recepte.
Czyli niepowinnas sie martwic zebami. powodzenia.
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to co ja mam powiedziec jak lykam zelazo ktore ma 100mg i to dwie tabletki dziennie ![]() no ale u mnie w gre wchodzi anemia wiec to moze inna sprawa... obecnie jestem w 16tc i rowniez nie zauwazylam abym miala jakies problemy z zebami.nie mam takze zadnych mdlosci ani innych skutkow ubocznych.to chyba kwestia doboru preparatu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli tabletki są połykane, a nie rozgryzane, nie ma jakiejkolwiek szkodliwości dla szkliwa zębowego / przecież jest otoczka
![]() Oprócz opisanych wyżej interakcji bardzo często występują zaparcia po wyższej dawce żelaza. Proszę wówczas ratować się ogromną ilością spożywanych płynów, suszonymi śliwkami i morelami ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
ja wlasniemam takie do ssania i tez nic sie nie dzieje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Czesc Marti, chyle czola przed toba. 100 i to dwa razy dziennie, ale sie osmieszylam.
pozdr
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie osmieszylas sie ![]() ![]() widocznie ja mam naprawde konska zdrowo dawke a Ty masz nieco wieksza od normalnej i maszprawo czuc sie w tym "wyjatkowa" ![]() buziaki |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny mi ginekolog przepisala FemiFeral (narazie lykam od okolo tyg) ktos je lykal? (tez sie boje o zabki) ;/
Z badan wyszlo ze mam anemie (HGB-10,5) natomiast zelazo wyszlo 65,1 (powinno byc od 37-145) czyli mieszcze sie w normie , wiec skad ta anemia :| (pani dr tez nie wiedziala o co chodzi) kazala mi zrobic badanie na krew utajona ktoras z was robila takie badanie???? moze ktos mial podobna sytuacje??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
anemia jest kiedy poziom hgb spada ponizej 9 a w Twoim przypadku to niedobor
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja włąsnie od dzisiaj biore te tabletki. Mam wynik HGB - 11. Zobaczymy jak to u mnie zadziała. Mam brać 2 tabletki dziennie.
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
mój lekarz poinformował mnie, że wynik <11 oznacza anemię.
Ja mam 10,6. Jestem w 30tc. Biorę biofer, 27mg Fe żelaza dziennie czyli 3 tabletkil. Jeśli chodzi o skutki uboczne. to owszem.. mega senność :| |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja też mam anemię, u mnie hemoglobina sobie skacze... miałam 10,3 ostatnio było 10,6. Mam nadzieję, że przed porodem trochę podejdzie w górę, biorę żelazo już od dawna 2 tabletki sorbifer durules + kwas foliowy 5 mg
![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
dlaczego właściwie kaza brac kwas foliowy z zelażem czyzby zeby lepiej sie whcłaniało ? czytalam ze kwas foliowy nie wchłania sie tak łatwo jak inne witaminy
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Lepiej się nie wchłania, ale kwas foliowy ma również działanie krwiotwórcze co ma znaczenie przy anemii więc często się go bierze z żelazem
![]()
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
A czy mozna brac kwas foliowy razem z prenatalem dla kobiet w ciazy ? bo na prenatalu pisze ze nie powinno sie zazywac ich razem z innymi witaminami mineralnymi a kwas foliowy to tez witamina z grupy B i nie wiem czy moge je razem brac czy nie a lekarza mam dopiero 5 sierpnia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Buziaczku jeśli lekarz zapisał Ci wcześniej dodatkowo kwas foliowy (leczniczo) + witaminy to bierz je razem, a jeśli nie to bierz tylko witaminy, bo tam już jest odpowiednia dawka kwasu foliowego i to wystarczy.
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
buziaczekk mnie sie wydaje ze nie musisz brac kwasu foliowego ze wzgledu na to ze ten prenatal jelsi dla kobiet w ciązy to na pewno zawiera kwas foliowy
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
witam!
ja zazywam ferrum- zelazo w tabletkach do ssania i zastanawiam sie czy nie bedzie zle dzialac na zeby?(w ulotce jest napisane ze nie przebarwia zebow) mam brac 2x dziennie jedna tabletke po 100mg |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
A ja może trochę z innej beczki...Wyczytałam gdzieś, że zażywanie kwasu foliowego bywa przyczyną opóźniania się okresu. Czy któraś z Was ma jakieś doświadczenia w tej kwestii?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
![]()
Mam pytanie, w składzie jest sproszkowana hemoglobina. Czy to dosłownie jest coś z krwi ? Czy wytwarzana jakoś sztucznie ? No nie mam pojęcia a jest to dla mnie bardzo ważne..
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny czy miała któraś z Was skutki uboczne po bioferze folic?
![]()
![]() |
#27 |
BAN stały
|
Też sie nad tym zastawiałam . Z niedoborem żelaza walczyłam z Floradix żelazo i witaminy . Jest on w płynnej formule glutaminianu(+ wit C i inne) przez co dobrze sie wchłania, nie barwi zębów, jest smaczny i zdrowy bo nie zawiera żadnych barwników, ani alkoholu . Same zioła i wyciągi z owoców. Nie zauważyłam żadnych skutków negatywnych po stoswaniu .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:14.