|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
wykruszające się włosy
wykruszające się włosy
Co poradzicie robic z wykruszajacymi sie wlosami? Ale zaczne od poczatku. Farbuje i rozjasniam wlosy juz od kilku lat. Zawsze mialam grube i geste wlosy. Moje problemy zaczely sie blisko rok temu. Zazwyczaj farbowalam tylko odrosty a calosc wlosow raz, dwa razy do roku dla podtrzymania koloru. W tamtym roku dwa razy pod rzad przy farbowaniu pofarbowalam calosc i choc one nie sa tak typowo biale tylko zolte to wtedy sie zaczely wszystkie problemy. Mialam wtedy wlosy takie na okolo 10 cm za ramiona. Zaczelo od tego ze w przeciagu jakichs 3 miesiecy wykruszyly mi sie nawet nie wiem kiedy wlosy z tylu do tego stopnia ze mialam z tylu wlosy tak do polowy karku. Te z kolei teraz juz odrastaja a wypadaja te z przodu. Naprawde jestem zdesperowana bo nie wiem co robic. Wiem ze najlepiej bylo by je sciac na krotko i pozostawic moje naturalne i nie farbowac, ale mam bardzo okragla twarz i zawsze robilam wszystko zeby ja zakryc a do tego moj naturalny kolor taki bardzo ciemny mysi blond mi strasznie nie pasuja i to by byl dla mnie koniec swiata gdybym musiala miec krotkie wlosy w moim naturalnym kolorze. Teraz moze powiem jakie kroki juz podjelam kiedy zauwazylam ze cos z nimi nie tak. Po pierwsze od 9 miesiecy nie farbowalam juz calosci wlosow jednak poniewaz bardzo szybko mam odrosty farbuje je mniej wiecej co 2 miesiace. Bylam u dermatologa ktory przepisal mi drogie tabletki ktore tez nie dzialaja. 2 miesiace temu podcinalam wlosy o kilka cm, wlosy wygladaly lepiej ale przez okolo 3,4 tygodnie. Oprocz tego stosuje szampony, odzywki, jedwab, maseczke i serum na zniszczone koncowki. Nic nie pomaga albo niewiele pomaga. Do tego bardzo szybko mi sie te wlosy przetluszczaja. Bylam nawet na badaniach bo myslalam ze moze to skutek jakiejs choroby. Poniewaz mi sie tak wykruszaja mam wlosy praktycznie z kazdej strony roznej dlugosci. Gdyby nie to ze mialam grube wlosy juz teraz niewiele by z nich juz teraz pewnie pozostalo. Nie sa jeszcze calkiem krotkie i rzadkie ale widze juz znaczna roznice co do tego co bylo np rok temu. Czy mial ktos podobny problem? Teraz kosztuje mnie to wiele nerwow,myslalam juz nawet o przedluzeniu sobie wlosow. Bede wdzieczna za kazda rade. Uzywam roznych kosmetykow ale niebardzo wiem ktore mogly by byc naprawde skuteczne przy tego typu problemie?i byla bym wdzieczna za polecenie kosmetykow ktore pomagaja na wykruszajace sie wlosy oraz tych ktore dobrze dzialaja na porost wlosow i produktow ktore nadaja im objetosci. Pomozcie bo nie wiem co mam robic zeby bylo ok |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: wykruszające się włosy
Zapewne Twoje włosy są bardzo zniszczone a na to nic nie poradzisz. Proponuję obciąć tyle ile się da, przestać rozjaśniać bo wiem z doświadczenia, że to najgorsze dla włosów co może być. Proponowałabym też przefarbowanie się na inny odcień blondu np. miodowy, beżowy. Przeglądnij też wizaż bo na temat zniszczonych włosów wątków jest mnóstwo i podejrzewam, że któraś z moderatorek niebawem zamknie i ten. Wyszukiwarka nie gryzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Miałam ten sam problem, spowodowałam go tym, że chciałam parę razy w ciągu kilku lat rozjaśnić swoje farbowane włosy. Po jednym z rozjaśniaczy w miejscach, w których go nałożyłam, włosy skruszyły się i odpadły.
Co gorsza, od tej pory mija ponad pół roku, a moje włosy nadal kruszą się tu czy tam. Ja się na szczęście zreflektowałam i mimo że też wolałam siebie w innym kolorze włosów, niż mój naturalny mysi blond, po prostu przestałam farbować i rozjaśniać włosy dosłownie z dnia na dzień. Jasne, że mam niesamowity problem z odrostami itp. Ale wolę to niż ryzykowanie utratą choćby jednego włosa więcej ![]() Radzę Ci też przerzucić się na naprawdę delikatne kosmetyki do włosów. Mi pomogły szampony dla niemowląt. Używam tylko takich, które mają maksymalnie 10 składników i nie plączą włosów. A przede wszystkim musisz o włosy dbać. Ja przez ok. 2-3 meisiace nakładałam olejki (Alterra, Khadi), maski domowej roboty (z miodem, cytryną, drożdżami - nie radzę, bo troszkę przesusza, ale za to z oliwą i jajkiem polecam). Na początku długo kupowałam tanie odżywki do włosów i kładłam je na włosy tonami. Ale teraz zmądrzałam i wolę mieć jedną, ale dobrą odżywkę. Nauczyłam się też trzymać odżywki do włosów ok. 10-15 min. Skoro masz włosy przetłuszczające się, nakładaj takie odżywki, maski i inne preparaty ok. 5-10 cm od skóry głowy. Ja tak robię i dzieki temu włosy nie są obciążone. Oprócz odżywek ja używam też masek do włosów, które potrafię trzymać na głowie 30-45 min. Do tego koniecznie pij skrzyp + pokrzywę (mój chłopak woli tabletki zamiast naparu z ziół i na niego też to działa). Możesz też pić drożdże. Skoro fryzjer podziałał, nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś wracała do niego co 1-2 miesiące. Ja tego nie robię, bo zapuszczam wlosy, ale mój chłopak regularnie się podcina i u niego problem z włosami zniknął. Podsumowując: - zacznij dbać o włosy (łagodnie myj, intensywnie i czesto pielęgnuj) - obetnij to, co trzeba, a reszty nigdy więcej nie farbuj ani nie rozjaśniaj (przynajmniej dopóki nie przestaną się kruszyć) - czytaj blogi i fora o włosomaniactwie - bądź cierpliwa!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Rozjasniam od 4 lat . Zaraz po rozjasniaczu fryzjer naklada farbe na calosc. Jesli chcesz aby wlosy przestaly sie kruszyc po prostu dostosuj ciemniejsza farbe aby nie nakladac rozjasniacza. Inaczej nawet najdrozsze maski ci nie pomoga. Wiem po sobie .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ciężko. Pielęgnacja i cierpliwość. Ja od roku dbam po trochu podcinam a dalej się krusza.
Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Myśle, że zanim rozpoczniesz intensywną pięlegnację, powinnas naprawde obciąć tyle ile sie da. Co ci po dłuższych włosach jak sa skruszone, suche i wyglądają przez to nieestetyczne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
2.Możliwe że kosmetyki których używasz po prostu nie są dla Ciebie dobre. 3.Źle się odzywiasz. Mi też wykruszały się końcówki i to dobre parę miesięcy, pomogło mi ładowanie w nie tony mieszanki olejów (ryżowy, amla i z pestek winogron) oraz serum na końce z olejkiem arganowym od Joanny. Teraz zdarza się czasem że wykruszy się jeden albo dwa ale to naprawdę nie jest zbyt częsty widok. To że u mnie sie to sprawdziło to nie znaczy, że u Ciebie też. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:48.