Klawiatura (USB) podłączona do laptopa - problem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Komputery, telefony, tablety

Notka

Komputery, telefony, tablety Masz problem z komputerem, telefonem lub tabletem? Potrzebujesz fachowej porady na temat oprogramowania? Masz wiedzę i chcesz pomóc innym? Dołącz.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-04-17, 17:41   #1
slonecznikow_a
Zadomowienie

Klawiatura (USB) podłączona do laptopa - problem

Proszę o pomoc.
Podłączyłam do laptopa klawiaturę (przez USB). Jest to nowa klawiatura, Logitech, nie wymaga instalowania sterowników. Po prostu podłączona ma działać, przynajmniej tak zrozumiałam
Komputer wykrywa klawiaturę. W folderze urządzenia i drukarki mam 3 "kategorie": Drukarki i faksy, urządzenia i nieokreślone. Pod "nieokreślone" pojawia się właśnie "USB KEYBORD". Niby wszystko jest ok, w tym pliku jest napisane: "To urządzenie działa poprawnie.". Tylko, że nie działa... Nie pisze...

Próbowałam szukać rozwiąania w internecie i niestety, nic nie umiem zrobić.
1) Poprzez manadżer urządzeń próbowałam wyłączyć klawiaturę z laptopa i włączyć tę nową. Nie da się.
2) Próbowałam nawet wejść do biosa (?), ale nie widzę tam nic związanego z klawiaturą ani USB.

Z góry dziękuję za pomoc. Podłączenie klawiatury do laptopa jest dla mnie ważne, bo bez niej nie potrafię komfortowo pracować - bóle kręgosłupa, itd. Muszę mieć monitor wyżej, a klawiaturę i mysz niżej.
slonecznikow_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-17, 21:33   #2
michal100
Zadomowienie

Dot.: Klawiatura (USB) podłączona do laptopa - problem

Może spróbuj zresetować system. Czasem już samo to pomaga - choć nie zawsze.
Stary 2014-04-17, 21:54   #3
slonecznikow_a
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez michal100 Pokaż wiadomość
Może spróbuj zresetować system. Czasem już samo to pomaga - choć nie zawsze.
Zresetować system tzn... co zrobić?
Bo jeśli chodzi o wyłączenie i włączenie na nowo komputera to robiłam to dziesiątki razy
Stary 2014-04-17, 22:12   #4
Dzikun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez slonecznikow_a Pokaż wiadomość
Proszę o pomoc.
Podłączyłam do laptopa klawiaturę (przez USB). Jest to nowa klawiatura, Logitech, nie wymaga instalowania sterowników. Po prostu podłączona ma działać, przynajmniej tak zrozumiałam
Komputer wykrywa klawiaturę. W folderze urządzenia i drukarki mam 3 "kategorie": Drukarki i faksy, urządzenia i nieokreślone. Pod "nieokreślone" pojawia się właśnie "USB KEYBORD". Niby wszystko jest ok, w tym pliku jest napisane: "To urządzenie działa poprawnie.". Tylko, że nie działa... Nie pisze...

Próbowałam szukać rozwiąania w internecie i niestety, nic nie umiem zrobić.
1) Poprzez manadżer urządzeń próbowałam wyłączyć klawiaturę z laptopa i włączyć tę nową. Nie da się.
2) Próbowałam nawet wejść do biosa (?), ale nie widzę tam nic związanego z klawiaturą ani USB.

Z góry dziękuję za pomoc. Podłączenie klawiatury do laptopa jest dla mnie ważne, bo bez niej nie potrafię komfortowo pracować - bóle kręgosłupa, itd. Muszę mieć monitor wyżej, a klawiaturę i mysz niżej.
Spróbuj jeszcze raz wejść do BIOSu i poszukaj mniej więcej czegoś takiego:

USB Legacy Support
USB Keyboard Support
USB Controller
itp i ustaw na ON.

Edytowane przez Dzikun
Czas edycji: 2014-04-17 o 22:14
Dzikun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-17, 22:16   #5
michal100
Zadomowienie

Chodziło mi dokładnie o to co napisałaś.
Masz zainstalowane sterowniki do niej ?
Stary 2014-04-17, 22:42   #6
slonecznikow_a
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Dzikun Pokaż wiadomość
Spróbuj jeszcze raz wejść do BIOSu i poszukaj mniej więcej czegoś takiego:

USB Legacy Support
USB Keyboard Support
USB Controller
itp i ustaw na ON.
Jest: USB Legacy Support. Mam ustawione na "enabled".

Ta klawiatura nie wymaga sterowników, jest to tzw. plug and play.

Kurczę, nie mam już pomysłów co robić
Stary 2014-04-17, 22:59   #7
michal100
Zadomowienie

Odłącz klawiaturę, usuń z panelu sterowania, przepuść przez ccleaner. Potem reset kompa, jeszcze raz podłącz klawiaturę i powinno pójść.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-04-18, 09:35   #8
pffe
BAN stały

Cytat:
Jest: USB Legacy Support. Mam ustawione na "enabled".

Ta klawiatura nie wymaga sterowników, jest to tzw. plug and play.

Kurczę, nie mam już pomysłów co robić
to, ze jest plug and play nie znaczy, że nie wymaga sterowników jak Ci wyskakuje a panelu sterowania, że działa poprawnie a w rzeczywistości nie działa to właśnie oznacza, że brakuje jej sterowników. A ściągnąć z neta sterowniki pod konkretny model to na prawdę nie jest wielki kłopot.

Po za tym masz win 7, 8 czy jakiś poprzedni, np. xp?
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-18, 11:33   #9
slonecznikow_a
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
to, ze jest plug and play nie znaczy, że nie wymaga sterowników jak Ci wyskakuje a panelu sterowania, że działa poprawnie a w rzeczywistości nie działa to właśnie oznacza, że brakuje jej sterowników. A ściągnąć z neta sterowniki pod konkretny model to na prawdę nie jest wielki kłopot.

Po za tym masz win 7, 8 czy jakiś poprzedni, np. xp?
Mam Windows 7. Próbowałam pobrać sterowniki, to chyba pierwsza rzecz jaką zrobiłam...
Wchodzę na stronę Logitech (google -> "sterowniki Logitech K120"), klikam "pobierz oprogramowanie". Zaznaczam, że mam windows 7.
Wyskakuje informacja: Nie trzeba instalować oprogramowania. Do tego produktu nie jest dołączane żadne oprogramowanie. Korzysta on z macierzystych sterowników USB dostępnych w systemie operacyjnym.

Na innych stronach też nie znalazłam żadnych sterowników.

Klawiaturę odłączałam i włączałam na nowo setki razy,
robiłam skan programem antywirusowym i dalej nie działa. Samo wejście USB nie jest uszkodzone, bo np. drukarka, aparar cyfrowy, dyski przenośne itd. działają prawidłowo.

W akcie desperacji podłączyłam klawiaturę tam gdzie mam podłączoną mysz (mam 2 wejścia usb z lewej strony i jedno na mysz, z prawej). Też nie działa.
Stary 2014-04-18, 12:14   #10
Dzikun
Zakorzenienie

Cytat:
Mam Windows 7. Próbowałam pobrać sterowniki, to chyba pierwsza rzecz jaką zrobiłam...
Wchodzę na stronę Logitech (google -> "sterowniki Logitech K120"), klikam "pobierz oprogramowanie". Zaznaczam, że mam windows 7.
Wyskakuje informacja: Nie trzeba instalować oprogramowania. Do tego produktu nie jest dołączane żadne oprogramowanie. Korzysta on z macierzystych sterowników USB dostępnych w systemie operacyjnym.

Na innych stronach też nie znalazłam żadnych sterowników.

Klawiaturę odłączałam i włączałam na nowo setki razy,
robiłam skan programem antywirusowym i dalej nie działa. Samo wejście USB nie jest uszkodzone, bo np. drukarka, aparar cyfrowy, dyski przenośne itd. działają prawidłowo.

W akcie desperacji podłączyłam klawiaturę tam gdzie mam podłączoną mysz (mam 2 wejścia usb z lewej strony i jedno na mysz, z prawej). Też nie działa.
Sprawdź na innym komputerze. Jeśli też nie działa, to idź wymienić klawiaturę na inną, nie powinno być problemu.
Dzikun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-18, 12:58   #11
slonecznikow_a
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Dzikun Pokaż wiadomość
Sprawdź na innym komputerze. Jeśli też nie działa, to idź wymienić klawiaturę na inną, nie powinno być problemu.
OK, może jeszcze dzisiaj będę miała okazję sprawdzić na innym komputerze... Dzięki
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Komputery, telefony, tablety

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości