ślub cywilny - prezent? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-27, 20:51   #1
nikolla87
Zadomowienie

ślub cywilny - prezent?

Witam,
Kuzynka zaprosiła mnie na ślub cywilny. Nie mam pojęcia co kupic Pieniędzy nie daje, bo za rok jest kościelny. Mają zamiar wprowadzić się na nowe mieszkanko po ślubie i myślałam, że coś z kuchennych rzeczy/sprzętów im się przyda. No właśnie - ale co? koleżanka mi podpowiedziała ze komplet talerzy byłby ok bo to zawsze się przydaje... no ale czy pasuje? może jakies inne propozycje?
nikolla87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-27, 21:02   #2
TysiaBB1989
Rozeznanie

Dot.: ślub cywilny - prezent?

komplet talerzy to oni dostaną chyba ze 3

ja bym bardziej obstawiała na jakiś fajny zestaw do drinków różnych wymiarów i kształtów.
Stary 2014-01-27, 21:12   #3
nikolla87
Zadomowienie

a żelazko?
Stary 2014-01-27, 21:14   #4
MajsterkaANB
Zakorzenienie

może spróbuj wypytać jej mamę/siostrę/przyjaciółkę, albo zapytaj ją bezpośrednio czego potrzebują
a z rzeczy uniwersalnych, to ręczniki, pościel, jakiś robot kuchenny, blender, forma do pieczenia ciasta z foremkami czy innymi pierdołami do pieczenia, mała fontanna czekoladowa

---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ----------

to do drinków też fajny pomysł. żelazko też dość popularne.

MajsterkaANB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-27, 21:37   #5
nikolla87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MajsterkaANB Pokaż wiadomość
może spróbuj wypytać jej mamę/siostrę/przyjaciółkę, albo zapytaj ją bezpośrednio czego potrzebują
a z rzeczy uniwersalnych, to ręczniki, pościel, jakiś robot kuchenny, blender, forma do pieczenia ciasta z foremkami czy innymi pierdołami do pieczenia, mała fontanna czekoladowa

---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ----------

to do drinków też fajny pomysł. żelazko też dość popularne.
pytałam ją ale mi powiedziała, że nic nie chce ode mnie no a co miała powiedzieć ale wiem, że ręczników już nie potrzebuje. Z pościelą też nie wiadomo bo można czasem nie trafic z rozmiarem bo albo ma każde swoje albo jedną wspólną
co do żelazka masz racje, może już ma albo jej ktoś da wiec nie będę ryzykować. Chyba zdecyduje się na krajalnice.
Moja się ostatnio zepsuła i sama życ bez tego sprzętu już nie potrafię
Stary 2014-01-28, 09:32   #6
ysia
Zadomowienie

Żelazko to tylko jak jesteś pewna że koleżanka potrzebuje, bo to ma chyba większość ludzi. Zastanów się co ona lubi i jaki masz budżet. Np. Do 100zł kupisz taką podstawową wyciskarkę do soków, za 200 blender albo sokowirówkę , za 300 wypiekacz do chleba To są rzeczy które chyba każdy chętnie by miał w mieszkaniu

Profil FB
https://www.facebook.com/whitepointeshoes
ysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-28, 10:38   #7
nikolla87
Zadomowienie

raczej wszystko jej się przyda na nowym mieszkaniu, bo wyprowadza się od rodziców a nie przeprowadza. Będzie musiała sobie sama wszystko kupic.
Więc żelazko odpada, bo na pewno ktoś inny wpadł na to.

Edytowane przez nikolla87
Czas edycji: 2014-01-28 o 10:39
Stary 2014-01-28, 11:16   #8
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez TysiaBB1989 Pokaż wiadomość
komplet talerzy to oni dostaną chyba ze 3
Skąd wiesz że 3? Ja dostałam jeden komplet w dodatku od mojej mamy :P

---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ----------

Cytat:
Napisane przez nikolla87 Pokaż wiadomość
Więc żelazko odpada, bo na pewno ktoś inny wpadł na to.
Każdy z gości tak pomyśli i żadnego nie dostanie Możesz jej dać np kartę podarunkową do ikea albo tego typu sklepu wtedy sama wybierze co jej się podoba, bo z kompletem talerzy też można nie trafić... Mnie się np podobają kwadratowe ale komuś innemu może co innego :P
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-28, 13:19   #9
Meitsa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Każdy z gości tak pomyśli i żadnego nie dostanie Możesz jej dać np kartę podarunkową do ikea albo tego typu sklepu wtedy sama wybierze co jej się podoba, bo z kompletem talerzy też można nie trafić... Mnie się np podobają kwadratowe ale komuś innemu może co innego :P
O, to jest bardzo dobry pomysł!
Bo szczerze my w czasie ślubu też będziemy się urządzać, ale naprawdę nie wyobrażam sobie dostać coś do domu pod gust gości, bo my mamy bardzo specyficzny gust i jesteśmy gadżeciarzami, więc wszystko bardzo ostrożnie dobieramy. W dodatku mieszkamy za granicą, więc jeszcze trzeba by jakoś to wszystko przetransportować i mieć nadzieję, że nic się nie uszkodzi. Już inne wtyczki do sprzętu pomijam.

meitsa-no-sekai.blogspot.com
Blog o lakierach, zielonej herbacie, koreańsko-japońskich i eko kosmetykach
25.06 Kanebo wycofuje niebezpieczne dla zdrowia kosmetyki wybielające
Meitsa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-28, 18:23   #10
paula54
Zakorzenienie

Ja też bym postawiła na kartę podarunkową (a jako PM ucieszyła się z takiego prezentu). Bo dzięki temu wybierze to, co jej się będzie faktycznie podobało

Ew. jeśli znasz jej gust dość dobrze, to może komplet filiżanek do kawy/herbaty z imbryczkiem albo mlecznikiem? To mi przychodzi do głowy z takich "przydatniejszych" rzeczy.
paula54 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-28, 20:01   #11
201801191006
Konto usunięte

karta jest super pomysłem

ewentualnie blender, ekspres do kawy, zestaw do wina.
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-28, 20:12   #12
anuleczkaa06
Raczkowanie

a może SteaMaster ? urządzenie wyglądające jak odkurzacz którym podobno znakomicie się prasuje . coś innego ;D

albo właśnie bon do sklepu
anuleczkaa06 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-28, 21:12   #13
nikolla87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paula54 Pokaż wiadomość
Ja też bym postawiła na kartę podarunkową (a jako PM ucieszyła się z takiego prezentu). Bo dzięki temu wybierze to, co jej się będzie faktycznie podobało

Ew. jeśli znasz jej gust dość dobrze, to może komplet filiżanek do kawy/herbaty z imbryczkiem albo mlecznikiem? To mi przychodzi do głowy z takich "przydatniejszych" rzeczy.
co do filiżanek, to sama stwierdziła , że każdy ma inny gust i sama wolałaby sobie kupic
filiżanki to dość pospolity prezent

Cytat:
Napisane przez anuleczkaa06 Pokaż wiadomość
a może SteaMaster ? urządzenie wyglądające jak odkurzacz którym podobno znakomicie się prasuje . coś innego ;D

albo właśnie bon do sklepu
prezent w granicach zdrowego rozsądku jak już wspominałam, kościelny biorą za rok wiec wiaze się to z drugim prezentem w postaci koperty
nie wydam teraz 500 zł na taki prezent. co innego gdyby brali sam cywilny. Gdyby tak było pewnie dałabym teraz kopertę
Z tym bonem to fajny pomysł
Stary 2014-01-28, 21:30   #14
Meitsa
Zakorzenienie

Jeszcze co do tego bonu to niekoniecznie musi byc sklep meblowy/AGD/z dodatkami a np. voucher do restauracji, bilety wstepu na jakąś atrakcje itp.

Stary 2014-01-28, 21:37   #15
nikolla87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Meitsa Pokaż wiadomość
Jeszcze co do tego bonu to niekoniecznie musi byc sklep meblowy/AGD/z dodatkami a np. voucher do restauracji, bilety wstepu na jakąś atrakcje itp.
z tym byłby delikatny problem, bo trzeba by się wybrać do najbliższego większego miasta no a mieszkamy w niedużej mieścince
Stary 2014-01-28, 21:47   #16
Meitsa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nikolla87 Pokaż wiadomość
z tym byłby delikatny problem, bo trzeba by się wybrać do najbliższego większego miasta no a mieszkamy w niedużej mieścince
Myśle, ze jeżeli państwo młodzi lubią takie wypady, a voucher będzie do realizacji np. w wakacje albo przez cały jakiś miesiąc to sprawdzi sie

Stary 2014-01-28, 23:06   #17
kokoiloko
Przyczajenie

Też bym poleciła voucher - samemu rzadko się korzysta z różnych przyjemności bo zawsze wolną gotówkę przeznacza się na coś innego. Podróż poślubną też się odwleka bo jest tyle innych ważnych spraw...
kokoiloko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-29, 20:04   #18
bezaczek7
Zakorzenienie

wtrącę się ze swojego doswiadczenia, aczkolwiek połowa gości była w okolicach naszego wieku (21-23), więc kasy też średnio mieli.
dostaliśmy np 5 czy 6 kompletów pościeli. przydatne? ależ oczywiście! tylko wszystkie były na wymiar 160x200 a my mamy kołdrę 180x200, prześcieradło już w ogóle 200x220, o czym mało kto wiedział, nie dopytali i zostaliśmy z tyloma kompletami bezużytecznymi. można dać komuś, ale skąd wiadomo czy nie temu, kto dał nam
żelazka itp nie dostaliśmy, ale wiedzieli, że idę mieszkać do teściów, to w domu są podstawowe sprzęty. nie powiem, nawet bardzo podstawowe, bardzo bym się ucieszyła z blendera, miksera, robota kuchennego, ekspresu do kawy itp. no ale powoli "się dorabiamy"
jeden komplet obiadowy dostaliśmy, leży schowany i w sumie nie wiem na co czeka. pewnie na wyremontowaną kuchnię, planujemy w tym roku. wtedy będzie jak znalazł, wywalimy wszystkie pojedyncze talerze z różnych kompletów, które tżta takk wkurzają
bardzo miłym zaskoczeniem było (dla mnie osobiście, bo wtedy nie wiedziałam, że są takie maszyny ):dwa ręczniki duże, wyhaftowane nasze imiona, do tego sól do kąpieli w pięknej butelce.
no a teraz "modne" i uważam najpraktyczniejsze są właśnie karty przedpłacone. albo do meblowo-wnętrzarskiego jeśli idą na swoje, albo np kosmetyczny/książkowy(z tego byśmy się ucieszyli, ale nie każdy) albo właśnie na spa/basen czy coś, na co "szkoda pieniędzy" normalnie.
aha, mieliśmy kościelny tylko, więc też inaczej, ale opisałam swoje wrażenia z prezentów. głównie były pieniądze, rzeczy takich mało dostaliśmy.
wishlista
18WRZESIEŃ2010
08wrzesień2014 ostatecznie 17.09. 14:35

Edytowane przez bezaczek7
Czas edycji: 2014-01-29 o 20:11
bezaczek7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-29, 20:46   #19
kaledonia
zielony stworek

Z Duki dostaliśmy zestaw do wina w kształcie butelki.
Kieliszki też się przydadzą zawsze.
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-29, 22:12   #20
nikolla87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bezaczek7 Pokaż wiadomość
wtrącę się ze swojego doswiadczenia, aczkolwiek połowa gości była w okolicach naszego wieku (21-23), więc kasy też średnio mieli.
dostaliśmy np 5 czy 6 kompletów pościeli. przydatne? ależ oczywiście! tylko wszystkie były na wymiar 160x200 a my mamy kołdrę 180x200, prześcieradło już w ogóle 200x220, o czym mało kto wiedział, nie dopytali i zostaliśmy z tyloma kompletami bezużytecznymi. można dać komuś, ale skąd wiadomo czy nie temu, kto dał nam
.
i właśnie dlatego zrezygnowałam z takiego prezentu, a widziałam przepiękny komplet no ale też każdy ma swój gust
Stary 2014-01-29, 22:44   #21
Meitsa
Zakorzenienie

Akurat z pościeli bym się ucieszyła, ale założę się, że mało kto wie, że brytyjskie poduszki mają inny kształt i o ile kołdrę jakoś się wciśnie w różnicę 10cm to poszewki na poduszki już trzeba by na maszynie przerabiać

Stary 2014-01-30, 07:44   #22
paula54
Zakorzenienie

u nas z pościelą podobnie, też dostaliśmy parę kompletów. I co z tego, że bardzo ładne, jak np. w komplecie poszwa na kołdrę za mała (plus my śpimy każde pod swoją, więc lepiej kupić mi dwa pojedyncze komplety niż doszukiwać samej kołdry). Ale schowałam, do szafy, jak się dorobimy dziecka będzie akurat jak znalazł
Ręczników też pare dostaliśmy ale tu akurat jestem zachwycona. Najbardziej takimi dwoma ogromnymi, puchatymi takie coś się przyda na pewno
paula54 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-03, 17:08   #23
PannaCzesia
Zadomowienie

a ja bym poszła w inny deseń.. masz ich wspólne zdjęcie? Może karykatura? Tylko musisz sprawdzić prace artysty, żeby nie zepsuł...
My dostaliśmy z mezem od moich koleżanek taki prezent... format a3 w antyramie no cudo po prostu, jestesmy identyczni jak w realu i to wspaniała pamiątka- wisi na ścianie w naszym mieszkaniu
zadrutowana:
27.01.2012- góra
22.08.2012- dół
----------------------
62 --> 59 --> 57
PannaCzesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości