|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Infekcja pochwy a swędzenie odbytu
Hej, od kilku miesięcy mam nawracająca infekcje pochwy, lekarz przeważnie przepisuje mi Gynalgin i wszystko po paru dniach jest ok, ale ostatnio infekcja znowu wróciła i w dodatku zaczął mnie swędzieć odbyt
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Infekcja pochwy a swędzenie odbytu
zmień lekarza i zrób wymaz z pochwy i posiew kału - może masz infekcję jelit, przewodu pokarmowego, bakterie się przenoszą w okolicach pochwy i wywołują infekcje pochwy. jeżeli tak jest, to musisz mieć inne leczenie - doustne i dopochwowe i to lekami najlepiej dobranymi na podstawie antybiogramu. partner też powinien być przeleczony z Tobą. dodatkowo pamiętaj o podmywaniu i podcieraniu się w kierunku od przodu do tyłu, ogranicz spożywanie słodyczy, alkoholu, jedz więcej jogurtów, warzyw, porów, cebuli, czosnku, łykaj probiotyki, szczególnie kobiece (na układ moczowo-płciowy - lacibios fem itp.).
Także pierwsze co, to wg mnie powinnaś skierować swoje kroki do dobrego labo i zrobić posiew z pochwy i kału. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Dot.: Infekcja pochwy a swędzenie odbytu
Stary wątek, ale pozwolę sobie go odświeżyć.
Mam podobnie do autorki. Pod koniec listopada co raz częściej dokuczał mi świąt odbytu, ale nie był na tyle dokuczliwy i stały, żeby się nim przejmować. Później jednak zaczęło mnie swędzić bardziej, a na dodatek doszedł jeszcze świąt waginy. Pobiegłam zatem do ginekologa. Przepisał mi Flumycon i maść Primafucor. Było lepiej, ale nie było idealnie. Choć tyłek przestał mnie swędzić, to wagina jeszcze czasami tak, no i miałam w okół sromu (jego zewnętrznej strony) zaczerwienia/odparzenia. Poszłam zatem jeszcze raz do tego ginekologa. Zbadał mnie i powiedział, że grzybicy pochwy już nie mam i że przesadzam, bo on nic tam nie widzi. Przepisał mi dodatkowo jeszcze probiotyk invag. Minęło od tej wizyty 1,5 tygodnia i wczoraj znów zaczął mnie swędzieć odbyt i dodatkowo mam gazy. Jest zaczerwieniony i jakby odparzony. Dziś poleciałam z tym do internisty. Wszystko mu opowiedziałam i powiedział, że może spróbuje mnie odrobaczyć. To eksperyment, więc nie wiadomo co z tego wyniknie. Po paru godzinach znów zaczynam mieć serowe upławy z pochwy i nie podoba mi się jak wygląda. Nie wiem, na prawdę nie wiem. ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:55.