|
|||||||
| Notka |
|
| Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
POMPKI robić, czy NIE?!
Pytanie jak w temacie.
Jestem od dłuższego czasu (czyli od kwietnia) na redukcji- schodzę z 86kg, obecna waga- 67,5 docelowa- ok.55kg. A więc jeszcze sporo przede mną. Dietę ogarnęłam całkiem nienajgorzej, teraz czas na ćwiczenia. Ćwiczę 3-4 razy w tygodniu. Ćwiczę na orbitreku, trochę na piłce, trochę dywanówek typu Mel B, Tiffany, ostatnio Zuzkę, zawsze robię pełny zestaw rehabilitacyjny na kręgosłup, rozciąganie, no i pompki. Zaczynałam od 2 'męskich', resztę robiłam z ramionami opartymi na ławeczce...obecnie- czyli po ok.1,5 miesiąca regularnego ćwiczenia robię 50 męskich pompek w seriach po 10. 10 pompek potem w ramach odpoczynku ćwiczenie z rehabilitacji które nazywa się "wznosy ręki i przeciwległej nogi w klęku podpartym" 10 na jedną i drugą stronę -wygląda to tak: http://portal.abczdrowie.pl/wznos-re...leku-podpartym i znów 10 pompek męskich, a po nich te wznosy i tak 5 serii. Wydolność wzrosła na tyle, że mogłabym spokojnie zwiększyć ilość serii do 8...albo liczbę powtórzeń w serii do 12...jest jedno "ale". na początku odchudzania miałam 36 cm w obwodzie ramienia, były to obleśne ramiona, obwisłe pelinaniska...zwisy tłuszczu, galareta. Brzydactwo. Obecnie moja ramiona mają po 30 cm i wyglądają tak jak na załączonym zdjęciu. takie pudzianki...trochę. Oczywiście lepsze "pudzianki" niż obwisłe pelikany, ale mam wrażenie, że ramiona robią mi się takie niekobiece, takie "buły" wyskoczyły, mimo tego, że jestem na redukcji, to wyglądają jakby przybrały, a nie schudły i tu pojawia sie moje pytanie, szczególnie do bardziej doświadczonych osób- robić te pompki nadal? Czy odpuścić? Jesli odpuścić pompki, to czym je zastąpić? A może wystarczy więcej się rozciągać i wizualnie się poprawi? ewentualnie jeśli nadal kilogramy będą leciały to po prostu ramiona zeszczupleją jeszcze i samoistnie się wysmuklą?! Może jakiś zestawik ćwiczeń z hantelkami (mam 2 kg)? Dodam, że samo robienie pompek jest dla mnie dość przyjemne, lubię to ćwiczenie, nie sprawiają mi większej trudnośći...i chętnie bym je robiła nadal ( z nadzieją, że pomogą też na klatę ...tylko efekty wizualne mnie niepokoją.
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: POMPKI robić, czy NIE?!
Moim zdaniem nie ma potrzeby robić tyle pompek, skoro Twoje ramiona mają już tak widoczny zarys mięśni. Możesz robić pompki, żeby utrzymać wyrzeźbione ramiona, ale np 2 razy w tygodniu po 20
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Aha - i nie panikuj, ze Ci sie rozrosly miesnie. Odpusc troche, zrob nawet pare dni przerwy. Pozwol, zeby krazenie i nawodnienie wrocilo do normy (zeby zeszla pompa). Jak dlugo cwiczysz na raz? Edytowane przez Erena Czas edycji: 2013-12-16 o 14:41 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
Po pierwsze gratuluję ogromnego sukcesu i zjechania wagi w dół!!!
Wydaje mi się,że na zdjęciu jesteś pochylona do przodu, przez co ręce sprawiają wrażenie większych. Zgadza się? Ramiona wysmukleją, odkryją się piękne mięśnie, będziesz zadowolona. Ćwicz dalej i może wybieraj więcej ZWOW-ów na pupę/nogi? Daj trochę odpocząć ramionom. Aaa i dbaj o to, by pic sporo wody i nawilżać ciało balsamami- przy chudnięciu o ponad 20kg trzeba pomóc skórze w pozostaniu jędrną
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
piękne spadki
![]() z pompek nie rezygnuj, jedynie faktycznie zmniejsz ilość powtórzeń i poszukaj innych ćwiczeń tutaj jest pokazane bardzo fajnie, przy jakich ćwiczeniach jakie mięśnie pracują http://trenuje24.pl/forum/viewtopic.php?t=1158
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
Nie rób za dużo! Chyba, że chcesz mieć mięśnie jak kulturysta, ale to nie ładnie wygląda
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() żeby rozrosnąć się jak kulturysta to po pierwsze trzeba ostro trenować i długo... dodatkowo wcinać różnego rodzaju specjalne (niekoniecznie zdrowe) odżywki i inne chemikalia
|
|
|
#8 |
|
Przyczajenie
|
jeśli chodzi o pompki to.. warto przynajmniej nauczyć się jak je robić poprawnie - tutaj artykuł na hellozdrowie : http://www.hellozdrowie.pl/ruch/jak-dobrze-robic-pompki
swoją drogą.. proszę pamiętać że to pompki męskie
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Żeby mieć mięśnie jak kulturysta to same pompki nie wystarczą
Więc nie ma się co bać. Poza tym można by pomyśleć o lekkiej zmianie diety bo widzę, że trochę nalane są te ręce (bez obrazy ) Może tu pomoc zmniejszenie spożycia węglowodanów. Odnośnie treningu to zgodzę się z dziewczynami, że trzeba zmniejszyć ilość serii. Gratuluję spadków wagi
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sent from my HTC Desire S using Tapatalk
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
To może spróbuj zastąpić pompki jakimś innym ćwiczeniem ? Może jakimś z crossfitu ? Ja ostatnio robię często tzw. "bear complex", wpisz sobie na YT są tam filmiki instruktażowe. Wtedy mogłabyś zmienić obciążenie i rodzaj ćwiczenia.
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
|
o kurcze..ja próbowałam robić pompki, ale się zniechęciłam i jak patrze na twoje zdjęcie to żałuje, że tak szybko sie poddałam...naprawdę gratuluję
![]() teraz to mam motywację, żeby znowu się zabrać za "pompowanie"
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:21.

...tylko efekty wizualne mnie niepokoją.
jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...

Więc nie ma się co bać. Poza tym można by pomyśleć o lekkiej zmianie diety bo widzę, że trochę nalane są te ręce (bez obrazy