|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Czy mogę się bezpiecznie kochać?
Witam
Po miesiącach używania prezerwatyw zdecydowałam się na rozpoczęcie przyjmowania pigułek. Wykorzystując czas, w którym mój partner wyjechał na 4 miesiące do pracy, zdecydowałam się pójść do ginekologa i poprosić o receptę. Nie kochamy się w trakcie nawet najmniejszego krwawienia, więc po lekturze X wątków na ten temat zadecydowałam o rozpoczęciu brania pigułek jak najszybciej, tak, aby po jego przyjeździe nic nie stało nam na przeszkodzie. To była moja pierwsza wizyta u ginekologa, bardzo szybka, miałam wrażenie, że aż dziwna. W każdym razie dostałam receptę na 3 opakowania tabletek, plus plik ulotek o braniu itp. Tabletki nazywają się ATYWIA (cały zestaw, który dostałam od tej Pani wyglądał na świetny zabieg marketingowy). W 2 aptekach uzyskałam informację, że jest to polski (gorszy) odpowiednik tabletek JEANINE i lepiej żebym to je kupiła. Po przeczytaniu składu itp.- tak zrobiłam. Wczoraj skończyłam branie drugiego opakowania, w przyszłym miesiącu partner wraca i chcę mieć pewność, że możemy kochać się beż żadnego innego zabezpieczenia. Chodzi mi o pełen stosunek, kiedy on kończy we mnie. Może mój niepokój jest dziwny, ale kompletnie nie jest to czas na ciążę i wolałabym być praktycznie pewna, że nie będzie niespodzianki. Drugie pytanie dotyczy siedmiodniowej przerwy pomiędzy tabletkami. Czy w tym czasie również mogę kochać się i mieć pewność bezpieczeństwa? Z góry dziękuję za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy mogę się bezpiecznie kochać?
Jeżeli zaczęłaś poprawnie brać tabletki, to jesteś zabezpieczona już przy pierwszym opakowaniu.
W trakcie 2 opakowania jesteś chroniona jeśli brałaś tabletki i nie wystąpiły żadne czynniki obniżające skuteczności tabletek. Jeżeli brałaś poprawnie tabletki jesteś zabezpieczona również podczas 7- dniowej przerwy.
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Co dokładnie oznacza poprawne branie? Przyjmowanie o stałej porze każdego dnia?
Czy zamiana tabletek przez farmaceutę nie ma żadnego znaczenia? Na jakiej podstawie dostałam akurat te tabletki, a nie inne? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Poprawne branie to stosowanie się do ulotki. Czyli ta sama pora, brak wymiotów i biegunek, nie branie dziurawca... Tabletki się zazwyczaj dobiera na chybił trafil. Wyjątkiem są nieprawidłowości w funkcjonowaniu organizmu, które można wykryć w badaniach przed przepisaniem anty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poza tym musisz zwrócić uwagę na czynniki obniżające skuteczność: poza pominięciem tabletki, to m.in. dziurawiec, zbyt duże dawki witaminy c, jak również czego sama się ostatnimi czasy dowiedziałam w niektórych przypadkach cytrusy, zwłaszcza grejpfrut. Tabletki dostałaś tak po prostu. Ginekolog Ci przepisał bo chciałaś, nie powinien tak robić, ale niestety takie przypadki są częste.
,,Jestem Panią swojego życia i sumienia.... Twojego też będę..." Edytowane przez Aaniol_apokalipsy Czas edycji: 2014-01-23 o 18:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
ma zielone pojęcie
|
Bo tak wybrał ginekolog. Nie ma sposobu dobierania tabletek hormonalnych, jeśli mają one mieć jedynie zadanie antykoncepcyjne, a nie lecznicze.
Bardziej niepokojące jest to, że lekarz przepisał Ci środki hormonalne, a nie zlecił Ci żadnych badań ![]() Jak dla mnie to taki lekarz to zwykły konował ![]()
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
|
Dziękuję bardzo za pomoc
![]() Ulotkę czytałam, ale nie byłam pewna czy chodzi właśnie o to. Cytat:
Wszelkie badania wątroby miałam robione miesiąc przed rozpoczęciem przyjmowania tabletek i wszystko było ok. Następnym razem poproszę wprost o skierowanie na te badania. Jeszcze raz bardzo dziękuję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:40.