|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Biopsja piersi
Witajcie, mam pytanko do dziewczyn, które miały biopsje piersi. Z racji iz informacje, które dostałam są zerowe a sama przypadkiem wpadłam na to, ze mam dylemat..wyczytałam iż na biopsję nie powinno się iść w czasie menstruacji, czy to prawda? i czy jakieś jeszcze inne przygotowania należy poczynić?
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Biopsja piersi
Miałam biopsję.
Żadnych przygotowań nie potrzeba. Nie miałam zaleceń aby nie miec okresu ale w czasie biospi mocno krwawilam i lekarz zapytł czy aby nie mam okresu- nie miałam a krwawilam bo tak mam ![]() wiec jak widac w czasie okresu moze wystapić zwiekszone krwawienie po nakłuciu. Biopsja trwała od wejścia do wyjścia z gabinetu jakies 10 minuty, samo nakłucie 2 minuty. Nie boli, po nakłuciu miałam przez tydzień siniaka na piersi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dziękuje, troszkę mnie nawet uspokoiłaś bo myślałam o bólu, ponoć to kwestia indywidualna no ale jednak
![]()
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Miałam robioną biopsję ale tarczycy i nie byłam na czczo, a nawet po obfitym obiedzie. Badanie miałam robione przed wieczorem. Najgorsza była świadomość, że mi wbijają igłę w szyję ale ogólnie badanie da się przeżyć
![]() ![]() Edytowane przez Malwka8 Czas edycji: 2013-07-16 o 09:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Nie ma żadnego bólu, nie trzeba się w ogóle przygotowywać, idziesz z buta.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Dzięki!! wizytę mam 30 lipca i się nieźle cykam, nie bólu ale oczywiście wyników. Już wszystko wiem ale oczywiście nie obeszło się bez komplikacji-znów trafiłam na palanta a nie lekarza(piszę o onkologu). Zatem trzymajta kciuki!!!
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie biopsja to była formalność, bo zmiana została dokładnie określona na USG 4D.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Dla mnie to niestety nie formalność, bo na usg wyszło birads 3 więc w skali 0-6 to jednak połowa. Dodatkowo miałam okropnego onkologa i wyszłam od niego bardziej przerażona niż..cokolwiek. Z rogalem na twarzy rzekł mi, że będzie kujonko i wio następny. Sto razy pytał czy nie mam w rodzinie przypadków rakowych(nie mam), więc ajj boję się dość konkretnie...
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
...nawet nie wiem o czym piszesz.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Widzisz, mi nie powiedział bo nie wie co to jest dlatego mam zrobic biopsję. A birads to skala określająca zagrożenie rakowe-od 0-6. Ja jestem w połowie skali więc tym bardziej mam zrobić. Więc stres jest:/
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
No to może ja też bym miała 3.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
mimo młodego wieku (27 lat) mam przeprowadzić mamotomię. po zrobieniu usg dostałam w katowickim intermedzie skierowanie na dalsze badania. idę w przyszłym tygodniu. Boję się, że to rak. Moja mama miała złośliwy nowotwór piersi...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
zgadza się
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:59.