![]() |
#1 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 460
|
uwiezieni w poci±gu..
tak sobie przegl±dam informacje i jestem w szoku ¿e nikt jeszcze nie pomóg³ tym ludziom
![]() ![]() http://www.tvn24.pl/w-podrozy-od-pra...,389572,s.html jak dla mnie w XXI wieku co¶ takiego jest niedopuszczalne, dziwie siê ¿e oni jeszcze tam koczuj±, bez jedzenia, picia, ogrzewania, na dworze, na mrozie.. wyobra¿acie sobie znale¼æ siê w takiej sytuacji ![]() ja bym chyba umar³a, bo nie do¶æ ¿e mam co¶ w rodzaju klaustrofobii (boje siê np windy ale te¿ miejsc z ktorych nie da sie wyj¶æ/wróciæ, wiec uwiezienie w jakie¶ g³uszy by mnie chyba o zawa³ przyprawi³o..) to jeszcze chora trzustke, wiec dla mnie skonczy³oby sie to b.¼le chyba ![]() wyobra¿acie sobie znale¼æ siê w takiej sytuacji? -> w±tek za³o¿ony z ciekawosci + musia³am wyraziæ swój bulwers na ca³a ta sytuacje, bo jestem w szoku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Buc
Wiadomo¶ci: 9 914
|
Dot.: uwiezieni w poci±gu..
po fakcie, o ile bym nie zamarz³a, to bym ich roznios³a za co¶ takiego.
![]() |
#3 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 50 575
|
wytrzyma³abym ale ci±gle bym siê zastanawia³a na co wydam pieni±dze z odszkodowania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2 561
|
Dla mnie to dziwne ¿e ten news taki rozdmuchany, wiele razy zdarzy³o mi siê utkn±æ zim± na parê godzin w takich warunkach (sporo je¼dzi³am zdezelowan± tras± z trzema przesiadkami, zepsute ogrzewanie nawet podczas jazdy, norma). To jest bulwersuj±ce, ale raczej nic nowego, polskie PKP jakie jest ka¿dy widzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Szalony Kapelusznik
Wiadomo¶ci: 1 739
|
A to jaka¶ nowo¶æ? Zdarzy³o mi siê tkwiæ nawet nie na "ma³ej stacji", a w ¶rodku pola, bo poci±g siê wykolei³ - te¿ bez ogrzewania, ¶wiat³a, pr±du przy - 15
![]() Witamy w PKP ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN sta³y
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2 792
|
Za³o¿ycielka tematu chyba rzadko je¼dzi poci±gami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 8 665
|
Nie mogli wszystkiego przewidzieæ (oblodzone trakcje, rozwalony bezpiecznik), ale poziom traktowania tych ludzi daleki jest od ludzkiego. Có¿, teraz mniej zawodn± drog± dotarcia bêdzie raczej droga l±dowa, bo w dzieñ nie pada.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Szalony Kapelusznik
Wiadomo¶ci: 1 739
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 919
|
Ja utkwi³am w szczerych polach w poci±gu na 4h kiedy¶... ¯eby by³o ¶mieszniej by³ ¶rodek lata - jecha³am akurat na szybkie wakacje nad morze (przez opó¼nienie poci±gu mój pobyt w Gdyni skróci³ siê z ca³ego dnia do zaledwie paru godzin). ¯adna trakcja nie by³a oblodzona, ¿adnych problemów komunikacyjnych nie powinno byæ - by³o wrêcz przyjemnie ciep³o. Ale z poci±gu nam wysi±¶æ nie pozwolono bo "zaraz ruszymy".
Na ca³e szczê¶cie nam siê uda³o - ca³kiem przypadkiem siedzieli¶my w wagonie Orange (je¼dzi³o takie klimatyzowane cudo, gdzie puszczali filmy non stop), wiêc przynajmniej jako¶ nie mêczyli¶my siê przez ten przestój. Ale wspó³czujê ludziom, którzy siedzieli w normalnej 2 klasie (przedzia³y by³y tak zapchane, ¿e my¶leli¶my, ¿e bêdziemy w przej¶ciu pod wc siedzieæ... na szczê¶cie na koñcu poci±gu zamiast wc by³o Orange ![]() Ale i tak zaraz po dojechaniu na stacjê z³o¿yli¶my skargê. Rozpatrzona pozytywnie. Odszkodowanie? Zwrot po³owy ceny biletu. Bo przez pó³ podró¿y jecha³o siê normalnie... Edytowane przez paula54 Czas edycji: 2014-01-20 o 20:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 175
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Konto usuniête
|
Taaak, te¿ to prze¿y³am ¿e poci±g dalej nie jedzie i koniec. Autobus zastêpczy, nawet po paru godzinach, to by³ luksus. Jeszcze brak zasiêgu w ¶rodku lasu.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 47 595
|
4 godziny to ¿adne utkniêcie xd
mi siê te¿ zdarzy³o ponad 10 godzin tkwiæ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
kobieta za lad±
Wiadomo¶ci: 11 697
|
nie wiem co bym zrobi³a ale zadowolona bym nie by³a na pewno
![]() kurde doros³y jako¶ sobie poradzi ale tym poci±giem jecha³y dzieci o ile doros³y jako¶ wytrzyma brak kanapki z kie³bas± to jak wyt³umaczyæ dziecku ze nie ma papu bo zamiast o 6 rano byæ u celu jest 18 nastêpnego dnia i mama nie ma nawet okruszka chleba
![]() |
#15 | |
BAN sta³y
|
Cytat:
kurcze az sie bede ba³a teraz zima je¼dziæ pkp, a troche bede musia³a ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
kobieta za lad±
Wiadomo¶ci: 11 697
|
no ale sorry mamy taki kilmat
czyli je¶li w¶iadasz do pkp zim± (albo kiedykolwiek) przygotuj sie tak jakby¶ jecha³ kolej± transsyberyjsk± wiecie jakie¶ suszone miêso ,s³oninka chlebek ![]()
![]() |
#17 |
Konto usuniête
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usuniête
|
http://infopasazer.intercity.pl/index3.php?nr_sta=60103
Opó¼nienie 1100 minut, szok. Kto¶ sobie za¿artowa³, ¿e poci±g Karkonosze oficjalnie zosta³ uznany za zaginiony. Jaka¶ masakra ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 166
|
nic nowego w koñcu to nasze kochane PKP.
lecz zwa¿ywszy na fakt ¿e kupiono to Pendolino takie drobne jakby siê wydawa³o utrudnienia mog± pokazaæ ¿e ten idiotyczny pomys³ z Pendolino w Polsce bêdzie czym¶ za co naprawdê powinno pewnych ludzi postawiæ siê przed s±dem za dzia³alno¶æ na szkodê pañstwa i spó³ki PKP. nawet do -10 nie dochodzi a tu takie utrudnienia i to jest absurd ¿e przy takiej pogodzie co¶ takiego mo¿e siê dziaæ, no i traktowanie pasa¿erów, widzia³em relacje i tam ludzie koczuj± na dworcach i nie dostaj± ani jedzenia, ani picia, za wc musz± p³aciæ, po prostu absurd a podobno mieli i¶æ na rêkê pasa¿erom (jak zagranic± to siê dzieje). pamiêtam jak dwa lata temu, w Zakopanem utkn±³em na dworcu i czeka³em na Express ca³e 10 godzin, a gdy ruszy³em to poci±g wiadomo, zimny, a do tego jecha³ strasznie wolno, mimo ¿e to Express. ba, pamiêtam jak raz zim± poci±g stan±³ kilka kilometrów od Kutna (awaria), czeka³em ze znajomymi pó³ godziny, komunikacji zastêpczej niema, wiêc ruszyli¶my pieszo wzd³u¿ torów na dworzec (lepszy ruch ni¿ siedzieæ w zimnym poci±gu, gdzie na dodatek w kilku wagonach pr±d siad³), my¶licie ¿e komunikacja zastêpcza by³a pierwsza na dworcu z lud¼mi? nie, przyjecha³a mo¿e z godzinê po naszym dotarciu na dworzec ![]() no ale to nasze piêkne PKP gdzie nigdy nie wiadomo czy kupuj±c miejscówkê w ogóle bêdzie wagon z naszym miejscem, czy te¿ kilka osób bêdzie mia³o t± sam± miejscówkê. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomys³y na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 24 367
|
Cytat:
mój t¿ z 10x tak utyka³ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 346
|
No dobra, ale oni ruszyli o 22, a o 18 jeszcze nie dojechali, nie wmówisz mi, ¿e Twój t¿ utyka³ 10x na 20 godzin.
Dziêkujê Opatrzno¶ci za inne ¶rodki komunikacji.
![]() |
#22 |
Konto usuniête
|
Ogarnij to
Taka w Polsce zima Mróz, ¶nieg Taki mamy klimat Jo³ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2 690
|
bardzo rzadko je¿d¿ê poci±gami wiêc nie mia³am ¶wiadomo¶ci co siê dzieje, a tu istny hardcore-wspó³czujê tym co utkwili w zimie w szczerym polu naprawdê
![]() jeden z moich wyk³adowców (wspania³y cz³owiek, ja go wrêcz nazywam "kochanym" ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 560
|
Czytam te posty i sobie w³a¶nie u¶wiadomi³am jakiego mam ¿yciowego fuksa odno¶nie PKP.
5 lat je¿d¿enia pociagami, raz-dwa razy w tygodniu, trasa Kraków-Warszawa, i nic takiego siê nie zdarzy³o. Chyba najd³u¿ej stali¶my jakie¶ 30 minut. Najd³u¿sze opó¼nienie pewnie tez max. 30 minut O_o Tak wiêc, tfu tfu, jutro rano jadê, oby mi los nie odbi³ tych 5 lat spokojnego podró¿owania ![]() ---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 134
|
Bez przesady, ¿e to norma. Poci±gi siê wbrew pozorom rzadko spó¼niaj±. Ale racja, ¿e jak s± problemy z pogod± to wszystko pada. Sama kiedy¶ spêdzi³am cztery godziny na mrozie, ale trudno cokolwiek na to poradziæ, nikt nie jest cudotwórc±. W takich przypadkach jedynym wyj¶ciem jest komunikacja zastêpcza.
Mój tata pracuje w PKP, przez jaki¶ czas pracowa³ w sekcji awaryjnej. W takich sytuacjach jak ta ¶ci±gani s± praktycznie wszyscy pracowni i bywa, ¿e pracuj± dwie zmiany z rzêdu (24 godziny), aby jako¶ zaradziæ sytuacji. Najwiêkszy ba³agan jest obecnie z tym, ¿e kolej to teraz tysi±c spó³ek, nie wiadomo kto za co odpowiada, kto co administruje itd. I jak nie lubiê tego rz±du to nie rozumiem o co pretensje do Bieñkowskiej. Owszem jej odpowied¼ by³a bezczelna, ale co ona mia³a zrobiæ? Pchaæ te poci±gi? Mog³a organizowac komunikacjê zastêpcz± albo lokomotywy spalinowe, ale nie wiem czy ona ma jaki¶ wp³yw na w³adze PKP, no i pewnie nie do wszytskich miejsc da³o siê dotrzeæ. Edytowane przez Kalini Czas edycji: 2014-01-21 o 16:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2 792
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Owszem olano maksymalnie pasa¿erów. Powinno byæ zapewnione jedzenie, picie itd. Ale pamiêtam, ¿e kiedy¶ podczas mrozów na centralnym rozdawali na podstawie biletu: herbatê, kawê i bu³ki. Te¿ wtedy by³y ogromne mrozy. ---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ---------- [1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;44725503]Przez 5 lat je¼dzi³am na jednej trasie ¶rednio 2 razy w miesi±cu (czyli 4 przejazdy) i rzadko by³o, aby poci±gi siê nie spó¼ni³y ![]() Serio? Ja czêsto podró¿ujê i podró¿owa³am poci±gami- do nie dawna mia³am 80% zni¿ki. Na jednej trasie je¼dzi³am podobnie jak Ty, praktycznie nigdy siê nie spó¼nia³. Raz na miesi±c/dwa wybiera³am siê na wycieczki i te¿ nie do¶wiadcza³am spó¼nieñ. Mo¿e mia³am szczê¶cie ![]() ---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ---------- http://www.dzienniklodzki.pl/artykul...inut,id,t.html Nie jest tak ¼le, 92% poci±gów albo przyje¿d¿a punktualnie albo spó¼nienia nie przekraczaj± 5 minut. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#28 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 188
|
A ja nie bardzo rozumiem - ludzie utkwili na stacyjce w ma³ej miejscowo¶ci, nie w ¶rodku pola, to przepraszam - PKS-y tamtêdy nie je¿d¿±? Nie da siê w ogóle wydostaæ inn± drog± ni¿ kolej±? Trochê sobie nie wyobra¿am siedzieæ przez ca³y dzieñ w nieogrzewanym poci±gu i biadoliæ, ¿e PKP mi nie zapewnia transportu zastêpczego (choæ oczywi¶cie powinno niezaprzeczalnie) zamiast próbowaæ siê stamt±d wydostaæ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I PKP powinno mieæ obowi±zek zapewnienia transportu zastêpczego. Choæby dlatego, ¿e kto¶ kupi³ bilet. Edytowane przez Kalini Czas edycji: 2014-01-21 o 17:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 188
|
Cytat:
Z ciekawo¶ci sprawdzi³am opisany w artykule Paw³ów. Znajduje siê nieca³e 5 km od Miêdzyborza, sk±d PKS-ów je¼dzi sporo. Jasne, ¿e PKP ma obowi±zek zapewniæ transport. Ale skoro tego obowi±zku nie realizuje (obojêtnie z jakich przyczyn), to naprawdê nie widzê powodu, dla którego jako pasa¿er mia³abym siedzieæ CA£Y DZIEÑ w zimnie w¶ród wrzeszcz±cych ludzi, je¶li tylko nie znajdujê siê na bezludnej wyspie otoczonej przez rekiny (ani nie jestem zupe³nie sp³ukana oczywi¶cie). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:14.