Studia w Anglii - matura rozszerzona z... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-01, 18:07   #1
ayakoxd
Raczkowanie

Question

Studia w Anglii - matura rozszerzona z...

Jestem w 1 LO i niedługo będę musiała wybrać trzeci przedmiot rozszerzony... Aktualnie mam na rozszerzeniu matematykę i geografie, a trzeci przedmiot wybieramy sami pod koniec roku. Mam dylemat - język angielski czy fizyka?! W przyszłości chce iść na business menagment lub cos podobnego w Angli. Aby sie dostać na uniwerek trzeba pisać z 2/3 przedmiotow na rozszerzeniu. Myślałam nad 1.angielskim 2.fizyka lub matematyka. Z matmy średnio mi idzie, nie wiem czy dałabym rade dobrze napisać matury z rozszerzenia dlatego zamiast matmy wchodzi w grę fizyka.
Co o tym sadzicie?
1.Powinnam wybrać angielski, a fizyki uczyć sie samodzielnie?
2.A moze wybrać fizykę a angielskiego samodzielnie sie uczyć.
3.Albo wybrać angielski a zamiast fizyki wziąć sie za matme?
ayakoxd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-01, 18:27   #2
xKlaudja
Zakorzenienie

Dot.: Studia w Angli - matura rozszerzona z...

Cytat:
Napisane przez ayakoxd Pokaż wiadomość
Jestem w 1 LO i niedługo będę musiała wybrać trzeci przedmiot rozszerzony... Aktualnie mam na rozszerzeniu matematykę i geografie, a trzeci przedmiot wybieramy sami pod koniec roku. Mam dylemat - język angielski czy fizyka?! W przyszłości chce iść na business menagment lub cos podobnego w Angli. Aby sie dostać na uniwerek trzeba pisać z 2/3 przedmiotow na rozszerzeniu. Myślałam nad 1.angielskim 2.fizyka lub matematyka. Z matmy średnio mi idzie, nie wiem czy dałabym rade dobrze napisać matury z rozszerzenia dlatego zamiast matmy wchodzi w grę fizyka.
Co o tym sadzicie?
I tak w większości uczelni musisz mieć rozszerzenie z angielskiego, albo IELTS na poziomie 6.5
Stary 2014-02-01, 18:47   #3
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Co o tym sadzicie?
Kombo mat+geo+ang na bdb poziomie umożliwi Ci dostanie się na niemal wszystkie kierunki na wszystkich państwowych uczelniach w kraju... Bardzo dobre kombo.

Fizyka umożliwiłaby Ci studiowanie czegoś technicznego, "inżynierskiego"... ale business management to zarządzanie biznesowe i nie ma to nic wspólnego z fizyką... tak więc bez sensu.

Lepiej doucz się matmy. Przydaje się na kierunkach ekonomicznych (matura z geografii również). Angielski też szlifuj, jeśli chcesz studiować w Anglii, to powinno być oczywiste, że musisz ten język mieć perfekt opanowany.
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-01, 20:58   #4
ayakoxd
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Pantegram Pokaż wiadomość
Kombo mat+geo+ang na bdb poziomie umożliwi Ci dostanie się na niemal wszystkie kierunki na wszystkich państwowych uczelniach w kraju... Bardzo dobre kombo.

Fizyka umożliwiłaby Ci studiowanie czegoś technicznego, "inżynierskiego"... ale business management to zarządzanie biznesowe i nie ma to nic wspólnego z fizyką... tak więc bez sensu.

Lepiej doucz się matmy. Przydaje się na kierunkach ekonomicznych (matura z geografii również). Angielski też szlifuj, jeśli chcesz studiować w Anglii, to powinno być oczywiste, że musisz ten język mieć perfekt opanowany.
Wielkie dzięki za pomoc, zrobię jak napisałaś

Mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie chce sie kształcić w profesji maklera(stockbroker) czy kierunek business management and finance jest do tego odpowiedni? Może wychodzę daleko w przyszłość, ale wole mieć wszystko wcześniej zaplanowane...
Stary 2014-02-02, 00:04   #5
8c5e47fe6e48fd89bc9c227f1239fe5b9f79e095_5edd71729ccf0
Konto usunięte

Cytat:
Wielkie dzięki za pomoc, zrobię jak napisałaś

Mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie chce sie kształcić w profesji maklera(stockbroker) czy kierunek business management and finance jest do tego odpowiedni? Może wychodzę daleko w przyszłość, ale wole mieć wszystko wcześniej zaplanowane...
Nie da się zaplanować wszystkiego. Matma na poziomie liceum jest łatwa i wystarczy trochę przysiąść. Bo niemałym wyczynem jest ogarnąć w moim przypadku po klasie humanistycznej kierunek matematyczny ;d
8c5e47fe6e48fd89bc9c227f1239fe5b9f79e095_5edd71729ccf0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-02, 01:37   #6
madebyvirginia
Raczkowanie

Poza tym, jesli przysiadziesz teraz do matmy, to bedzie ci latwiej na pierwszym roku studiow, jako ze pewne elementy z matematyki miec na pewno bedziesz, a tutaj matematyka na poziomie A-leveli jest slabsza, wiec z reguly to, czego beda cie uczyc na pierwszym roku, po rozszerzonej matmie powinnas miec opanowane
madebyvirginia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-02, 03:40   #7
ayakoxd
Raczkowanie

[1=8c5e47fe6e48fd89bc9c227 f1239fe5b9f79e095_5edd717 29ccf0;44933002]Nie da się zaplanować wszystkiego. Matma na poziomie liceum jest łatwa i wystarczy trochę przysiąść. Bo niemałym wyczynem jest ogarnąć w moim przypadku po klasie humanistycznej kierunek matematyczny ;d[/QUOTE]
Cytat:
Napisane przez madebyvirginia Pokaż wiadomość
Poza tym, jesli przysiadziesz teraz do matmy, to bedzie ci latwiej na pierwszym roku studiow, jako ze pewne elementy z matematyki miec na pewno bedziesz, a tutaj matematyka na poziomie A-leveli jest slabsza, wiec z reguly to, czego beda cie uczyc na pierwszym roku, po rozszerzonej matmie powinnas miec opanowane
Dzięki zachęciłyście mnie do robienia zadań z matematyki
Mam zbiór Andrzeja Kiełbasy tylko że z 2010...
Oprócz tego pójdę za radą Pantegram i wezme sie za geografie oraz oczywiście za angielski

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-02, 06:49   #8
madebyvirginia
Raczkowanie

Zbior Kielbasy jest swietny, sama korzystalam z niego do matury rozszerzonej. Nie wiem, czy jest jakas drastyczna roznica w maturze pomiedzy 2010, a 2013, ale nie zaszkodzi, jakbys zrobila oba, tak dla wprawy
madebyvirginia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-03, 15:59   #9
Pantegram
Zakorzenienie

Miło mi że pomogłam
Z matematyki ze zbiorków mogę jeszcze polecić z ambitniejszych Gdowskiego i H. Pawłowskiego, z prostszych (do opanowania podstaw) Kłaczkowa (pozostali autorzy Kurczab, Świda).
Kiełbasa jest dokładnie pośrodku, ponieważ zawiera zadania i łatwe, podstawowe, jak też trudniejsze i ambitniejsze do rozszerzenia - najlepiej więc zacznij od niego. Jeśli będzie dla Ciebie trudny lub poczujesz, że niby wszystkie zadania zrobiłaś, ale nie masz jeszcze wystarczającej wprawy np. w liczeniu logarytmów, sięgnij po Kłaczkowa.
Gdowski i Pawłowski są już dużo ambitniejsze, zawierają też zagadnienia spoza zakresu matury (więc dobieraj zagadnienia mądrze), więc przydadzą Ci się jako solidne przygotowanie do przyszłych studiów.
Mogą zabrać Ci dużo czasu (Gdowski to opasłe tomisko, a Pawłowski jest trudny w ch***, zwłaszcza niektóre zadania ), najlepiej więc zacznij je przerabiać dopiero, jak skończysz całego Kiełbasę, jako uzupełnienie i rozszerzenie wiadomości.

Ogółem:
Kłaczkow + Kiełbasa = 100% z matematyki podstawowej
Kiełbasa+Gdowski/Pawłowski =100% z matematyki rozszerzonej + przygotowanie do olimpiady z matematyki*

*chociaż raczej wstępne, bo do olimpiady to wypadałoby jeszcze inne ambitniejsze zbiorki przerobić
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-05, 21:48   #10
ayakoxd
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Pantegram Pokaż wiadomość
Miło mi że pomogłam
Z matematyki ze zbiorków mogę jeszcze polecić z ambitniejszych Gdowskiego i H. Pawłowskiego, z prostszych (do opanowania podstaw) Kłaczkowa (pozostali autorzy Kurczab, Świda).
Kiełbasa jest dokładnie pośrodku, ponieważ zawiera zadania i łatwe, podstawowe, jak też trudniejsze i ambitniejsze do rozszerzenia - najlepiej więc zacznij od niego. Jeśli będzie dla Ciebie trudny lub poczujesz, że niby wszystkie zadania zrobiłaś, ale nie masz jeszcze wystarczającej wprawy np. w liczeniu logarytmów, sięgnij po Kłaczkowa.
Gdowski i Pawłowski są już dużo ambitniejsze, zawierają też zagadnienia spoza zakresu matury (więc dobieraj zagadnienia mądrze), więc przydadzą Ci się jako solidne przygotowanie do przyszłych studiów.
Mogą zabrać Ci dużo czasu (Gdowski to opasłe tomisko, a Pawłowski jest trudny w ch***, zwłaszcza niektóre zadania ), najlepiej więc zacznij je przerabiać dopiero, jak skończysz całego Kiełbasę, jako uzupełnienie i rozszerzenie wiadomości.

Ogółem:
Kłaczkow + Kiełbasa = 100% z matematyki podstawowej
Kiełbasa+Gdowski/Pawłowski =100% z matematyki rozszerzonej + przygotowanie do olimpiady z matematyki*

*chociaż raczej wstępne, bo do olimpiady to wypadałoby jeszcze inne ambitniejsze zbiorki przerobić
Ooo... wielkie dzięki za cenne informacje, naprawdę pomogłaś mi
Na pewno sobie zakupie zbiorki
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości