![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Choroba psychiczna - przytyki
Czy jest normalne że zamiast wspierać osobę chorą to ciągle się słyszy "W dupie ci się poprzewracało", "Za dobrze masz", "Wymyślasz", "Nie wydziwiaj", "Ty po prostu CHCESZ się źle czuć", "Ludzie mają gorzej od Ciebie", "Wpisz sobie depresję w CV", "Masz po prostu gorszy dzień", "To przestań się tak czuć", "Zacznij coś robić" a do tego "chłopaka Ci brakuje" "pewnie chłopak Cie rzucił"? czy naprawdę mało kto rozumie choroby psychiczne?
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Choroba psychiczna - przytyki
Cytat:
Myślę, że po prostu komuś kto się choćby o depresję nie otarł, trudno zrozumieć, że nie wystarczy "się ogarnąć", że sama chęć, żeby czuć się dobrze, to za mało. I że często nawet tej chęci już brak. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Skoro ja usłyszałam, że moja alergia - potwierdzona papierami - jest moją fanaberią, to co dopiero depresja. Depresję uważa się za chorobę 21. wieku, za wymysł. Ja mam mieszane uczucia, ale szanuję, bo sama przez to przeszłam. Tylko nie wiem, czy nazwałabym to chorobą - bardziej stanem psychicznym. Leki nie pomagały, jedynie wyszłam z tego dzięki mojemu TŻ-towi.
Olać to wszystko. Naprawdę. Będziesz - jak to mówią - zdrowsza. Jeśli Cię nie rozumieją, to ich sprawa, po co się dobijać? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Leczysz się? Trzymaj się ciepło i walcz o siebie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Niestety nasz kraj nadal jest w tyle jeśli chodzi o choroby typu depresja, bulimia, anoreksja itd... i uważane są za wymysł.
Również się z tym spotkałam i do dziś nie rozumiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
W psychiatryku poznałam dziewczyne chorą na anoreksje to opowiadała że każdy jej gadał że pewnie sobie udumała że chce wyglądać jak Anja Rubik
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
anoreksja i bulimia to chyba niezbyt dobre porównanie. To choroby ciała, choć zaczynają się w psychice. Myślę też, że większą akceptację w społeczeństwie ma osoba, która powiem jestem chora na anoreksję, to w końcu widać i to się leczy. Jak powiesz "mam depresję" to usłyszysz "ogarnij się!"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie, to również zaburzenia psychiczne na ciele sie to tylko odbija. W ciężkiej depresji klinicznej również odbija się ona na ciele (przykładowo brak mycia, nie jedzenie itd) Jak powiesz tak o depresji to owszem, usłyszysz tak. Chorowałaś kiedyś na zaburzenia odżywiania, że tak mówisz? Bo w sumie jesteś sama blisko podejścia o jakim napisałam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Ja może z tej drugiej strony. Mój brat ma stwierdzoną depresję. Mimo 23 lat nie ma zdanej matury, w pracy nigdy nie był, od czasu skończenia liceum siedzi w domu, jedyne, co robi, to raz na tydzień odkurzy pierwsze piętro w domu. Schowanie po sobie naczyń do zmywarki przekracza jego możliwości, podobnie jak zauważenie, że pralka skończyła prać i trzeba powiesić pranie. Żeby coś zrobił, to najpierw mama musi ze trzy razy poprosić. W pokoju ma straszny syf, chociaż jak wyjechał na kilka miesięcy do kliniki, to mama wszystko posprzątała i poukładała w szafkach. Nawet tego nie potrafił uszanować. Jego dzień wypełniają głównie przyjemności - spanie, granie na komputerze, oglądanie telewizji, czytanie. To, że w domu nic nie robi, usprawiedliwia swoją chorobą.
Zanim zacznie się najazd - mój brat chodzi regularnie do psychiatry, bierze leki, ale to nic nie daje. Był trzy miesiące w takiej klinice, gdzie była też m.in. terapia grupowa, ale po tym również nie zauważyłam zmian. Nie umiem z nim już normalnie rozmawiać, bo głównie czepia się mnie i mamy, mówi bardzo agresywnym tonem. Ale boję się mu powiedzieć cokolwiek ostrzejszego, bo jeszcze podetnie sobie żyły (była już dwa razy taka sytuacja, że po kłótni ze mną i z mamą na drugi dzień to zrobił). Ja i moja mama nie wiemy, co mamy robić. Samo przebywanie z nim w jednym domu cholernie mnie dobija. Także zanim zaczniecie hejt, zastanówcie się, co czują bliscy osoby chorej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
miałam problemy z odżywianiem, ale to było jakiś czas temu, byłam dużo młodsza. Nie leczyłam, starałam się raczej sama nad tym zapanować. Jakoś minęło, mam nadzieję, że nie wróci. Skłonności miałam bulimiczne i wcale nie wspominam tego okresu dobrze |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Bo jest choroba i choroba. Bo są ci, którzy są chorzy i ci, którzy narzekają i wymyślają. Bo są ci, którzy chcą się leczyć i ci, którym tak dobrze, a wszelkie niepowodzenia zwalą na swój stan i innych.
Ja niestety widzę jeszcze inny problem. Osobie chorej należy pomagać. A co z osobami najbliższymi, którzy zmagają się z własnymi lękami o bliską osobę, zmagają się z jej chorobą, nią samą? One też przechodzą piekło, i od nich wymaga się więcej.
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie sądzę, że w tym kraju anoreksja i bulimia są uważane za wymysły ![]() Edytowane przez Colderia Czas edycji: 2014-02-13 o 12:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Fakt są takie przypadki...ale ja np pracuje i pomagam w domu. Ale cóż muszę brać leki które różnie na mnie działają czasem nie dam rady wstać z łóżka, nie mogę nic jeść przez kilka dni a nawet tydzień, tnę się. I jedyne co słyszę to "sama tego chcesz" "sama to sobie wymyśliłaś"
---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez Fidare Czas edycji: 2014-02-13 o 12:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Ludzie, którzy nie doświadczyli choroby psychicznej po prostu nie są w stanie jej zrozumieć ani postawić się w sytuacji osoby chorej. Często anorektyczkom każe się po prostu jeść
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Wiesz, ja naprawdę rozumiem, że mieć do osoby chorej na depresję pretensje o to, że jest chora to tak samo, jakby mieć pretensje do kogoś chorego na nowotwór o to, że zachorował. Tylko też trzeba zrozumieć ludzi, którzy żyją z takimi osobami, że oni też nie mają łatwo i czasem w bezsilności może im się wymsknąć jakaś niemiła uwaga. Każda wytrzymałośc ma jakieś granice.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Mi to się zdaje, że ludzie często depresję mylą z jakąś zwyczajną chandrą. Poza tym przecież mówi się, że jesień, brak słońca, złamał mi się obcas i mam depresję. Dlatego się wydaje, że to takie hop siup - zjeść czekoladę, iść na zakupy i się z depresji wychodzi.
Nie wydaję pieniędzy na głupoty (tysięczna para butów NIE JEST głupotą ![]() Miłośniczka butów wszelakich ![]() Podskakuję z Mel B. Joga ![]() Jem czekoladę aż uszy mi się trzęsą. ---------------------------- Używasz poprawnie? 'Szlak prowadzi na wschód.' 'Szlag mnie trafia.' |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
A ja odpowiem ci z drugiej strony-duzo zalezy od samej chorej osoby.
Naprawde, mozna miec depresje i DEPRESJE. I tyczy sie to kazdego zaburzenia. Z calym szacunkiem dla ciebie, autorko, ale jesli zameczasz bliskich w takim stopniu jak tworzysz na wizazu watki to po czesci ich rozumiem ![]() Z depresja nalezy starac sie walczyc, ze wszystkich sil. Wiem, ze ich czasem brakuje, poniewaz sama mam problemy podobne do twoich-borderline nie jest mi obcy mialam w zyciu momenty, gdzie tygodniami nie wychodzilam z domu, bo lezalam w lozku i plakalam w fotelu na przemian. Mimo to staralam sie swoja choroba nie zameczac innych, nie opowiadac o tym znajomym, gdy pytali co jest, za bardzo nie wylewalam zali w internecie. Dlatego na nerwy dzialaja mi osoby (i tutaj juz nie nawiazuje wylacznie do ciebie) ktore nadmiernie skupiaja sie na sobie i chorobie, staraja sie nia usprawiedliwic wszystko, jednoczesnie nie dajac sobie pomoc. Gdy ktos mi bedzie podkreslal stale, ze ta depresje ma-to mimo wlasnych przezyc rowniez powiem mu 'ogarnij sie, czlowieku'. Edytowane przez czarna_maciejka Czas edycji: 2014-02-13 o 13:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
sissy that walk
|
Przeciętny człowiek, który nie spotyka się na co dzień z osobą/osobami chorymi, myli depresję ze zwyczajną chandrą. Zresztą nieraz słyszałam o kimś, kto akurat miał gorszy dzień albo kogo ten przykładowy chłopak rzucił dwa dni temu, że "ma depresję". Choroby psychiczne i zaburzenia różnego rodzaju są wplatane w codzienne życie, dużo się o nich słyszy, a nie każdy wie i rozumie na czym one polegają i jaka to jest siła - chudą osobę nazywa się "żartobliwie" anorektyczką, chandrę z konkretnego powodu nazywa się depresją, a nawet jakieś dziwne wydarzenie, chwilowe roztargnienie, czy zwykłe deja vu określa się jako schizofrenię
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez kurczeblade Czas edycji: 2014-03-08 o 08:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
tree hugger
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
sissy that walk
|
Depresja absolutnie nie musi paraliżować, objawia się bardzo różnie, bywają momenty lepsze i gorsze. Tylko lekarz może stwierdzić, czy komuś dolega właśnie depresja, czy to tylko chwilowy bądź spowodowany jakimiś problemami spadek nastroju.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:23.