![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Zadania świadków
Hej. Orientuje się ktoś jakie są obowiązki świadków na ślubie i weselu, z czym to się wiąże?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wredny kotecek
|
Dot.: Zadania świadków
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Pan Google nie powie Ci tyle co wypowiedzi osób, które same były świadkami
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wredny kotecek
|
No tak, rzeczywiście mało informacji na ten temat https://www.google.pl/search?client=...hannel=suggest
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
każda młoda para ma inne prośby/wymagania co do świadków. Ja ogólnie póki co wymagam podpisania się na akcie ślubu i zbierania kopert/prezentów do przygotowanego pudełeczka nie wiem czy będę ich prosić o coś więcej, chce żeby się dobrze bawili tak jak reszta gości
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
ja byłam świadkową więc tak do mojego zadania należało przeczytać hymn do miłości w kościele, kupienie kokardek dla gości, rodziców i chrzestnych każdy miał inną, dekoracja domu Panny Młodej, samochodu młodych ze starszym oraz balonami samochodów gości, dekoracja sali i kościoła, pomoc w braniu się PM w tym nałożenie welonu, przywitanie się ze starszym i założeniu mu butonierki no i ogólnie masz po prostu pomagać parze młodej podczas wesela czyli zachęcanie gości do tańców, pomoc podczas podziękowania dla rodziców i udział w oczepinach i tym podobnie. U mnie jeszcze było, że starsi pili alkohol z orkiestrą. A najlepiej jak byś zapytała się panny młodej czego od ciebie oczekuje itp. a i najważniejsze na weselu nie możesz się upić bo po pierwsze to nie wypada bo jak będziesz pomagać młodym a po drugie po jesteś kobietą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
[1=45326ef568a8cdb5ffa32c6 42ee06bebadb9e802_6045692 5b2241;45245532]Hmmm... u mnie też piją. Nie jakoś szałowo i na równo z gośćmi. Ale piją - mają swój stolik razem z fotografem. Chyba dla odstresu
![]() no jedzenie rozumiem, u Nas oczywiście też tak będzie ale alkoholu dla ludzi, którzy są w pracy już nie jestem w stanie zrozumieć...ale każdy robi jak uważa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wredny kotecek
|
Nasz zespół miał alkohol postawiony na stoliku ale do końca wesela pozostał nietknięty. Dostali do domu.Tak powinno być, profesjonaliści nie będą pili w pracy choćby mieli w zasięgu ręki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
W moim przypadku (świadkowałam), było tak:
Świadkowa: organizacja panieńskiego, obecność przy przymiarkach sukni, konsultacje wszelkiej maści, gdy PM zapomniała ozdób do włosów - ja je doniosłam, ubieranie PM, podpisanie aktu zaślubin, wszelkie konsultacje z zespołem co do oczepin, aktywne uczestnictwo w zabawach, pomoc przy oczepinach, zostanie do końca i pomoc w żegnaniu gości (dodam, że PM nie była mi jakąś bliską osobą... w sumie poznałyśmy dopiero po tym, jak dowiedziałam się będę świadkować - trochę dziwnie, ale cóż) Świadek: współorganizator wszystkiego, odbiór bukietów, uczestnictwo w zabawach, ubranie Pana Młodego, konsultacje z zespołem, wodzirejowanie, dbanie o dobry nastrój Państwa Młodych.
![]() |
#12 |
Żona Gargamel
|
też jestem w szoku!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do świadków to ustaliliśmy, że świadkowa poza oczywistym dbaniem o mnie w czasie wesela (poprawianiem włosów, pilnowaniem makijażu itp itd) będzie pilnować również kuchni - czy tort o dobrej godzinie, czy to czy tamto się zgadza. Świadek natomiast będzie zajmował się orkiestrą - w sensie pilnuje, czasu na zabawy, czasu na toasty i takie tam i chyba będzie roznosił wódkę - mamy małe przyjęcie i nie chcemy by rodzice/rodzeństwo chodzili i wódkę roznosili na weselu. Poza tym z moją świadkową wspólnie wybrałyśmy sukienkę, fryzurę, wybieramy dodatki i inne takie pierdoły przed ślubem ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Do moich obowiązków należało być z panną przy wybieraniu sukni, przed ślubem ubierałam ją w suknię, później troszczyłam się o jej wygląd w czasie wesela (odpięcie welonu, poprawienie makijażu itp), pomoc przy strojeniu kościoła, obecność na sesji, odbieranie kwiatów i kartek podczas życzeń i to w sumie wszystko, nic szczególnego. Czasami dochodzi jeszcze roznoszenie wódki przez świadka w czasie wesela albo pomoc przy kierowaniu gości do stolika. Wszystko zależy też od zwyczajów w Twoim regionie.
![]()
![]() |
#15 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
ja od moich świadków będę wymagać tylko podpisu i żeby się dobrze bawili
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
I jeszcze wsparcie psychiczne i powtórzenie kilka razy przed ślubem, że wszystko się uda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A tak odnośnie tematu: głównie to Państwo Młodzi mają jakieś prośby czy wymagania do świadków. Nie ma z góry narzuconych jakichś wytycznych, co powinni robić. ![]() Jedni PM stwierdzą, że chcą tylko podpisów w dokumentach, inni będą wymagać pomocy przy weselu, dekorowaniu itp. Gdy ja świadkowałam, to pomagałam PMce w ubieraniu się i ogólnie później na weselu, zbierałam prezenty od gości, uzgadniałam z zespołem jakieś drobne kwestie, pomagałam przy oczepinach, zabawiałam gości itp. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Jedyna oryginalna Lips :)
|
moja świadkowa to moja przyjaciółka. od początku pomaga mi w przygotowaniach. poszukuje zdjęć bukietów, dodatków ślubnych. będzie przy przymiarkach sukni. zorganizuje wieczór panieński. w dniu ślubu zawiezie mnie i siebie do kosmetyczki na make-up, pomoże mi się ubrać, dopilnuje dekoracji sali, będzie dolewać mi melisy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
moją świadkową będzie moja przyjaciółka, więc właściwie wszystkie ślubne pierdołki będzie robić ze mną i mi pomagać we wszystkim
![]() oprócz tego zadba również o moją urodę i piękny wygląd w dniu ślubu ponieważ jest kosmetyczką ![]() jeśli chodzi o świadka - będziemy chcieli, żeby miał obrączki, do niego będzie należał pierwszy toast i będzie nosił wódkę kiedy mój tż będzie nalewał pierwszego kieliszka każdemu gościowi ![]()
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Moja świadkowa mnie olała. Nie interesuje ją nic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
może warto zmienić
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
to zależy jakie masz podejście. Moja świadkowa nie podziela mojego entuzjazmu, choć spodziewałam się czego innego, bo póki nie było ustalonej daty jakoś bardziej się przejmowała, jednak uznałam, że nie wymagam żadnej pomocy. Jedynie przed samą uroczystością mam zamiar przedstawić co i jak według mojej myśli ma wyglądać, mówię o zbieraniu kopert, prezentów, pomocy w podpięciu trenu etc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Moja świadkowa to moja najlepsza przyjaciółka jeszcze z LO. Obecnie bardziej przejmuje się niż ja xD
Chce pomagać mi we wszystkim ![]() Razem jeździmy i szukamy sukni obecnie ![]()
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Jak ja byłam świadkową to zapytałam kuzynkę czego oczekuje,żeby też nie przesadzić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Ja byłam raz świadkową i w zasadzie moje obowiązki zależały bardziej ode mnie. Chciałam jak najbardziej odciążyć i odstresować Pannę Młodą, więc zawiozłam ją rano do fryzjera, później pomagałam się ubierać, załatwiałam drobnostki, które wyskoczyły na ostatnią chwilę. Na weselu, wraz ze świadkiem pilnowaliśmy, czy na żadnym stole nie brakuje alkoholu. Był też mały problem z rozsadzeniem gości (nie było winietek) i też musiałam go rozwiązać tak, aby Panna Młoda o nim nie wiedziała i mogła skupić się na sobie. Także przydadzą się zdolności organizatorskie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Witam moją świadkową jak narazie nic nie obchodzi... Wie kiedy będzi mi potrzebna do przymiarki makijażu itp...
Poznaliśmy się 28.07.2012 ![]() Zaręczyliśmy się 25.12.2013 ![]() Ślub wzieliśmy 19 Lipca 2014 ![]() ![]() Edytowane przez Czarnaaa Czas edycji: 2014-03-26 o 23:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
Ja nie bede wymagac od swiadkow aby spelniali typowe zadania. Nie bedzie wieczorow przed slubnych. Tylko podpisza dokumenty
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
też tak myślałam, ale teraz mam wątpliwości
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:41.