Zadania świadków - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-20, 12:11   #1
kinguska789
Raczkowanie

Zadania świadków

Hej. Orientuje się ktoś jakie są obowiązki świadków na ślubie i weselu, z czym to się wiąże?
kinguska789 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-20, 12:36   #2
GrumpyCat
Wredny kotecek

Dot.: Zadania świadków

GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-20, 12:43   #3
kinguska789
Raczkowanie

Pan Google nie powie Ci tyle co wypowiedzi osób, które same były świadkami
kinguska789 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-20, 12:46   #4
GrumpyCat
Wredny kotecek

No tak, rzeczywiście mało informacji na ten temat https://www.google.pl/search?client=...hannel=suggest
Stary 2014-02-20, 12:50   #5
existence
Zakorzenienie

każda młoda para ma inne prośby/wymagania co do świadków. Ja ogólnie póki co wymagam podpisania się na akcie ślubu i zbierania kopert/prezentów do przygotowanego pudełeczka nie wiem czy będę ich prosić o coś więcej, chce żeby się dobrze bawili tak jak reszta gości
Stary 2014-02-20, 12:54   #6
Lidka22
Przyczajenie

ja byłam świadkową więc tak do mojego zadania należało przeczytać hymn do miłości w kościele, kupienie kokardek dla gości, rodziców i chrzestnych każdy miał inną, dekoracja domu Panny Młodej, samochodu młodych ze starszym oraz balonami samochodów gości, dekoracja sali i kościoła, pomoc w braniu się PM w tym nałożenie welonu, przywitanie się ze starszym i założeniu mu butonierki no i ogólnie masz po prostu pomagać parze młodej podczas wesela czyli zachęcanie gości do tańców, pomoc podczas podziękowania dla rodziców i udział w oczepinach i tym podobnie. U mnie jeszcze było, że starsi pili alkohol z orkiestrą. A najlepiej jak byś zapytała się panny młodej czego od ciebie oczekuje itp. a i najważniejsze na weselu nie możesz się upić bo po pierwsze to nie wypada bo jak będziesz pomagać młodym a po drugie po jesteś kobietą.
Lidka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-20, 13:01   #7
existence
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lidka22 Pokaż wiadomość
ja byłam świadkową więc tak do mojego zadania należało przeczytać hymn do miłości w kościele, kupienie kokardek dla gości, rodziców i chrzestnych każdy miał inną, dekoracja domu Panny Młodej, samochodu młodych ze starszym oraz balonami samochodów gości, dekoracja sali i kościoła, pomoc w braniu się PM w tym nałożenie welonu, przywitanie się ze starszym i założeniu mu butonierki no i ogólnie masz po prostu pomagać parze młodej podczas wesela czyli zachęcanie gości do tańców, pomoc podczas podziękowania dla rodziców i udział w oczepinach i tym podobnie. U mnie jeszcze było, że starsi pili alkohol z orkiestrą. A najlepiej jak byś zapytała się panny młodej czego od ciebie oczekuje itp. a i najważniejsze na weselu nie możesz się upić bo po pierwsze to nie wypada bo jak będziesz pomagać młodym a po drugie po jesteś kobietą.
to orkiestra piła sobie alkohol na weselu? fajnie...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-20, 14:11   #8
45326ef568a8cdb5ffa32c642ee06bebadb9e802_60456925b2241
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez existence Pokaż wiadomość
Hmmm... u mnie też piją. Nie jakoś szałowo i na równo z gośćmi. Ale piją - mają swój stolik razem z fotografem. Chyba dla odstresu I są normalnie obsługiwani - ciepłe dania, ciasta itd.
45326ef568a8cdb5ffa32c642ee06bebadb9e802_60456925b2241 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-20, 14:31   #9
existence
Zakorzenienie

[1=45326ef568a8cdb5ffa32c6 42ee06bebadb9e802_6045692 5b2241;45245532]Hmmm... u mnie też piją. Nie jakoś szałowo i na równo z gośćmi. Ale piją - mają swój stolik razem z fotografem. Chyba dla odstresu I są normalnie obsługiwani - ciepłe dania, ciasta itd.[/QUOTE]
no jedzenie rozumiem, u Nas oczywiście też tak będzie ale alkoholu dla ludzi, którzy są w pracy już nie jestem w stanie zrozumieć...ale każdy robi jak uważa
Stary 2014-02-20, 15:40   #10
GrumpyCat
Wredny kotecek

Nasz zespół miał alkohol postawiony na stoliku ale do końca wesela pozostał nietknięty. Dostali do domu.Tak powinno być, profesjonaliści nie będą pili w pracy choćby mieli w zasięgu ręki Co do świadków... ja teraz inaczej na to patrzę, moja świadkowa dała du*y po całości :/
Stary 2014-02-20, 16:23   #11
Stokrotek90
Wtajemniczenie

W moim przypadku (świadkowałam), było tak:
Świadkowa: organizacja panieńskiego, obecność przy przymiarkach sukni, konsultacje wszelkiej maści, gdy PM zapomniała ozdób do włosów - ja je doniosłam, ubieranie PM, podpisanie aktu zaślubin, wszelkie konsultacje z zespołem co do oczepin, aktywne uczestnictwo w zabawach, pomoc przy oczepinach, zostanie do końca i pomoc w żegnaniu gości (dodam, że PM nie była mi jakąś bliską osobą... w sumie poznałyśmy dopiero po tym, jak dowiedziałam się będę świadkować - trochę dziwnie, ale cóż)
Świadek: współorganizator wszystkiego, odbiór bukietów, uczestnictwo w zabawach, ubranie Pana Młodego, konsultacje z zespołem, wodzirejowanie, dbanie o dobry nastrój Państwa Młodych.
Stary 2014-02-20, 16:26   #12
smerfetk_a
Żona Gargamel

Cytat:
też jestem w szoku!

smerfetk_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-20, 16:28   #13
puchaczmalinowy
Rozeznanie

Cytat:
no jedzenie rozumiem, u Nas oczywiście też tak będzie ale alkoholu dla ludzi, którzy są w pracy już nie jestem w stanie zrozumieć...ale każdy robi jak uważa
No ja też raczej nie wyobrażam sobie bym się zgodziła na postawienie wódki, komuś kto jest w pracy i ustaliliśmy, że damy na odchodne zespołowi i fotografowi ale w czasie wesela no niestety.

Co do świadków to ustaliliśmy, że świadkowa poza oczywistym dbaniem o mnie w czasie wesela (poprawianiem włosów, pilnowaniem makijażu itp itd) będzie pilnować również kuchni - czy tort o dobrej godzinie, czy to czy tamto się zgadza. Świadek natomiast będzie zajmował się orkiestrą - w sensie pilnuje, czasu na zabawy, czasu na toasty i takie tam i chyba będzie roznosił wódkę - mamy małe przyjęcie i nie chcemy by rodzice/rodzeństwo chodzili i wódkę roznosili na weselu.

Poza tym z moją świadkową wspólnie wybrałyśmy sukienkę, fryzurę, wybieramy dodatki i inne takie pierdoły przed ślubem

You made me feel like a million bucks
You do… I was made for you

"Na zawsze" składa się z wielu "teraz".
puchaczmalinowy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-20, 22:31   #14
Caroll2302
Raczkowanie

Do moich obowiązków należało być z panną przy wybieraniu sukni, przed ślubem ubierałam ją w suknię, później troszczyłam się o jej wygląd w czasie wesela (odpięcie welonu, poprawienie makijażu itp), pomoc przy strojeniu kościoła, obecność na sesji, odbieranie kwiatów i kartek podczas życzeń i to w sumie wszystko, nic szczególnego. Czasami dochodzi jeszcze roznoszenie wódki przez świadka w czasie wesela albo pomoc przy kierowaniu gości do stolika. Wszystko zależy też od zwyczajów w Twoim regionie.
Stary 2014-02-21, 14:30   #15
Figa634
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Stokrotek90 Pokaż wiadomość
W moim przypadku (świadkowałam), było tak:
Świadkowa: organizacja panieńskiego, obecność przy przymiarkach sukni, konsultacje wszelkiej maści, gdy PM zapomniała ozdób do włosów - ja je doniosłam, ubieranie PM, podpisanie aktu zaślubin, wszelkie konsultacje z zespołem co do oczepin, aktywne uczestnictwo w zabawach, pomoc przy oczepinach, zostanie do końca i pomoc w żegnaniu gości (dodam, że PM nie była mi jakąś bliską osobą... w sumie poznałyśmy dopiero po tym, jak dowiedziałam się będę świadkować - trochę dziwnie, ale cóż)
Świadek: współorganizator wszystkiego, odbiór bukietów, uczestnictwo w zabawach, ubranie Pana Młodego, konsultacje z zespołem, wodzirejowanie, dbanie o dobry nastrój Państwa Młodych.
A świadek to był Twój TŻ ?

03.09.2012
Figa634 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-21, 16:44   #16
Lidka22
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez smerfetk_a Pokaż wiadomość
też jestem w szoku!

ja nie mówię że pili bardzo dużo czy coś w tym rodzaju, tylko to my świadkowie poszliśmy do nich i z nami dwa kieliszki wypili i tyle było. a nasza zespół był super potrafił każdego gościa zabawić bez różnicy na wiek.
Lidka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-23, 14:22   #17
farbstiftka
Zadomowienie

ja od moich świadków będę wymagać tylko podpisu i żeby się dobrze bawili jeśli sami zechcą pomóc w czymś to po prostu przyjmę ich pomoc.
farbstiftka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 19:17   #18
foxyvixen
Raczkowanie

I jeszcze wsparcie psychiczne i powtórzenie kilka razy przed ślubem, że wszystko się uda
foxyvixen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 12:38   #19
201701300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Lidka22 Pokaż wiadomość
Jak ja "uwielbiam" takie stwierdzenia. Nie wypada ci bo jesteś kobietą. A mężczyźnie to wypada?

A tak odnośnie tematu: głównie to Państwo Młodzi mają jakieś prośby czy wymagania do świadków. Nie ma z góry narzuconych jakichś wytycznych, co powinni robić.
Jedni PM stwierdzą, że chcą tylko podpisów w dokumentach, inni będą wymagać pomocy przy weselu, dekorowaniu itp.

Gdy ja świadkowałam, to pomagałam PMce w ubieraniu się i ogólnie później na weselu, zbierałam prezenty od gości, uzgadniałam z zespołem jakieś drobne kwestie, pomagałam przy oczepinach, zabawiałam gości itp.
201701300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 13:56   #20
lipstick89
Jedyna oryginalna Lips :)

moja świadkowa to moja przyjaciółka. od początku pomaga mi w przygotowaniach. poszukuje zdjęć bukietów, dodatków ślubnych. będzie przy przymiarkach sukni. zorganizuje wieczór panieński. w dniu ślubu zawiezie mnie i siebie do kosmetyczki na make-up, pomoże mi się ubrać, dopilnuje dekoracji sali, będzie dolewać mi melisy . a w kościele ma nie płakać za głośno i na weselu bawić się do upadłego, poprawiać makijaż, suknię, welon. będzie uczestniczyć w oczepinach i podziękowaniu dla rodziców.

2018
20/52
lipstick89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-27, 15:05   #21
MajsterkaANB
Zakorzenienie

moją świadkową będzie moja przyjaciółka, więc właściwie wszystkie ślubne pierdołki będzie robić ze mną i mi pomagać we wszystkim

oprócz tego zadba również o moją urodę i piękny wygląd w dniu ślubu ponieważ jest kosmetyczką

jeśli chodzi o świadka - będziemy chcieli, żeby miał obrączki, do niego będzie należał pierwszy toast i będzie nosił wódkę kiedy mój tż będzie nalewał pierwszego kieliszka każdemu gościowi

MajsterkaANB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-27, 18:17   #22
inna5194
Raczkowanie

Moja świadkowa mnie olała. Nie interesuje ją nic nie wiem co mam robić...
inna5194 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-27, 18:48   #23
MajsterkaANB
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez inna5194 Pokaż wiadomość
może warto zmienić

MajsterkaANB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-27, 20:58   #24
farbstiftka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez inna5194 Pokaż wiadomość
to zależy jakie masz podejście. Moja świadkowa nie podziela mojego entuzjazmu, choć spodziewałam się czego innego, bo póki nie było ustalonej daty jakoś bardziej się przejmowała, jednak uznałam, że nie wymagam żadnej pomocy. Jedynie przed samą uroczystością mam zamiar przedstawić co i jak według mojej myśli ma wyglądać, mówię o zbieraniu kopert, prezentów, pomocy w podpięciu trenu etc.
Stary 2014-02-27, 21:12   #25
Figa634
Rozeznanie

Moja świadkowa to moja najlepsza przyjaciółka jeszcze z LO. Obecnie bardziej przejmuje się niż ja xD
Chce pomagać mi we wszystkim bardzo jestem jej za to wdzięczna, ale moje wymagania są standardowe, podpinaniem welonu, trenu.
Razem jeździmy i szukamy sukni obecnie

03.09.2012
Figa634 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-01, 19:07   #26
Nelia89
Raczkowanie

Jak ja byłam świadkową to zapytałam kuzynkę czego oczekuje,żeby też nie przesadzić
Nelia89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-26, 22:58   #27
lidia_26
Przyczajenie

Ja byłam raz świadkową i w zasadzie moje obowiązki zależały bardziej ode mnie. Chciałam jak najbardziej odciążyć i odstresować Pannę Młodą, więc zawiozłam ją rano do fryzjera, później pomagałam się ubierać, załatwiałam drobnostki, które wyskoczyły na ostatnią chwilę. Na weselu, wraz ze świadkiem pilnowaliśmy, czy na żadnym stole nie brakuje alkoholu. Był też mały problem z rozsadzeniem gości (nie było winietek) i też musiałam go rozwiązać tak, aby Panna Młoda o nim nie wiedziała i mogła skupić się na sobie. Także przydadzą się zdolności organizatorskie
lidia_26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-26, 23:19   #28
Czarnaaa
Raczkowanie

GG do Czarnaaa

Witam moją świadkową jak narazie nic nie obchodzi... Wie kiedy będzi mi potrzebna do przymiarki makijażu itp...

Edytowane przez Czarnaaa
Czas edycji: 2014-03-26 o 23:21
Czarnaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-27, 08:16   #29
aguusia88
BAN stały

Ja nie bede wymagac od swiadkow aby spelniali typowe zadania. Nie bedzie wieczorow przed slubnych. Tylko podpisza dokumenty
aguusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-28, 20:30   #30
farbstiftka
Zadomowienie

też tak myślałam, ale teraz mam wątpliwości dylemat jest taki, że moja przyjaciółka mi bardzo pomaga, odciąża psychicznie, sama interesuje się ślubem, mimo że wie, że moja siostra jest świadkową, wręcz mam wrażenie, iż próbuje mi zrekompensować to jak małe jest zainteresowanie moich świadków. Do mojego ślubu jeszcze ponad rok, ale jak w żartach powiedziałam mojej świadkowej, że chyba nie będzie siedzieć cały czas przy stoliku jak na studniówce, którą miała niedawno i będzie ze mną wywijać na parkiecie to się skrzywiła (a zawsze należała do osób rozrywkowych, lubi tańczyć). Nie omieszkała też nadmienić, że ona to może coś tam potańczy, ale jej chłopak nie lubi i jak to... Dziecinne dla mnie. Zaczynam się bać, że zamiast pomóc mi w typowo technicznych sprawach (zmiana welonu, toaleta i inne podstawowe, nieskomplikowane rzecz) to jeszcze o to będę musiała prosić przyjaciółkę zamiast świadkowej Chyba czeka mnie szczera rozmowa. Naprawdę nie wymagam wiele, jednak głupio mi wobec przyjaciółki, że tak się stara a siostra nie. Od początku brałam je dwie pod uwagę a jakoś sam wyszedł temat świadkowania przez moją siostrę, bez oficjalnego proszenia o to.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości