|
Notka |
|
Papierowy zawrót głowy Forum dla ludzi, którzy lubią tworzyć z papieru. Tutaj dowiesz się jak zrobić ciekawą kartkę lub scrap. Zaprezentujesz swoje dzieło. Zapraszamy. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
mój blog
Witam, jeżeli ktos byłby zainteresowany moim blogiem artystycznym ( hmmm moze bardziej rysunkowym) zapraszam: http://m-y-p-i-c-t-u-r-e.blogspot.com
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dot.: mój blog
Fajna kolorystyka! Bardzo fajna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Dziękuje bardzo za opinie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Sew200i wrzucaj proszę prace tutaj na forum. Taka forma lepsza niż link do bloga. Zakładanie nowego wątku tylko po to, żeby pochwalić się blogiem to zaśmiecanie forum.
![]() |
#6 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() lalala_Ni_big.jpg trala_L1_big.jpg |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Przejrzałam twojego bloga i jestem pełna podziwu. Piękne prace! Więcej praktyki, a będziesz tworzyła cuda! Życzę Ci czegoś, czego mi brakuje najbardziej - wytrwałości w ćwiczeniach nad ręką. Powodzenia!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
mOLDerator
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Twoje prace są dobre pod względem światłocienia - wiesz, gdzie kto lub co ma jaśniejsze, a gdzie ciemniejsze plamy, to wyśmienity początek. Niestety muszę Cię troszeczkę zganić ![]() Płacząca pani - cieniowanie dobre, ale proporcje twarzy już niestety nie - kobietka ma za długi nos, a oczy są w zbyt odrębnych kształtach - wiadomo, że człowiek nie jest symetryczny z natury, ale przyjrzyj się: lewe oko jest bardziej smukłe, "kocie", natomiast to po prawej jest w stosunku do niego zbyt mocno otwarte. W odbiorze całościowym praca absolutnie nie straszy, ale da się odczuć pewne niedociągnięcia w warsztacie. Jednak wszystko przed Tobą i w Twoich rękach (a w zasadzie w jednej ręce ![]() Dziecko - ponownie, cieniowanie jest ok. Tym razem otworzyłaś bardziej oczko po lewej stronie, ale nie razi to zbyt mocno. Mnie osobiście niestety bardziej ruszyło to, że twarz tego dziecka po jednej stronie jest owalna, a po drugiej trójkątna. Tworzy to niestety taki nieprzyjemny dla oka efekt. Jeśli widzimy twarz od frontu, to nie ma rady - jeśli model nie ma deformacji, to kształt twarzy będzie po obu stronach bardzo, bardzo zbliżony i trzeba tego przypilnować. Jednak całokształt, jak wyżej, wcale a wcale nie taki zły ![]() Chciałam jeszcze ocenić konia i tą przerażoną dziewczynkę z Twojego bloga. Koń ma po prostu za krótki pysk, chrapy powinien mieć przynajmniej jeszcze o połowę dalej (albo - jeśli przypadkiem okaże się, że nie mieści się cały na kartce - zmniejszoną głowę i przesuniętą wyżej uzdę ![]() ![]() ![]() Co do ćwiczeń - oczywiście powiem Ci z własnego doświadczenia - ćwiczenia są cholernie potrzebne. Niewiele jest osób, które potrafią wszystko narysować "od ręki". Ty masz talent, ale jak to napisała mi kiedyś jedna z wizażanek - to tylko początek. Bez ćwiczeń, bez "rozrysowywania" ręki, bez pilnej obserwacji otaczającego świata i wyciągania wniosków, realnego wykorzystywania tego w praktyce - staniemy w miejscu. Co do Twojego pytania o to, czy jeśli poćwiczysz, to uda Ci się stworzyć interesujące prace - oczywiście, że się uda, ale samo rysowanie/przerysowywanie to niewiele. Musisz widzieć, jak to wygląda w naturze, obserwować grę światła, słońca, cienia, możesz też spróbować niczym Leonardo da Vinci (i miliony innych utalentowanych rysowników) ![]() ![]() Na koniec dodam, że jeśli masz ochotę wypowiedzieć się na temat moich dawnych rysunków i nowszych prac, to zapraszam do wątku Moje graficzne prace ![]() Trzymaj się i nie poddawaj, a krytykę traktuj jak bodziec do nieustannego doskonalenia! ![]()
"Prawdziwy artysta nie posiada dumy. Widzi on, że sztuka nie ma granic, czuje, jak bardzo daleki jest od swego celu, i podczas gdy inni podziwiają go, on sam boleje nad tym, że nie dotarł jeszcze do tego punktu, który ukazuje mu się w oddali, jak światło słońca. "
Ludwig van Beethoven |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Dziękuję bardzo za pozytywną krytykę. Ciesze się, że mogłam usłyszeć Twoją ( i nie tylko) opinię. Postaram się zwracać więcej uwagi na kształty, a nie tylko skupiać się na odpowiednim cieniowaniu. Wiem, że przede mną jeszcze daleka droga, ale rady, które otrzymałam mam nadzieję pomogą mi w rozwijaniu umiejętności. Jeszcze raz dziękuję wszytskim ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:18.