![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() Program Plagiat
witam
![]() mam takie pytanie: czy któraś z Was miała już możliwość przekonania się o możliwościach tego programu? pisze teraz prace mgr i bardzo sie obawiam wyniku sprawdzania pracy tym programem ![]() podobno w necie można na własną reke sprawdzić swoją pracę za niewielką opłatą? ktoś próbował ?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Dot.: Program Plagiat
A co, praca nie będzie twoja? Ściągnęłaś ją od kogoś?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
jesli piszesz prace sama to czego sie obawioasz? no chyba,z e korzystasz z roznego rodzaju pomocy przepisujac slowo w slowo...
![]() |
#5 | |
KWC
|
cheer, tak gadasz jakbyś zapomniała co to był za stres z pisaniem pracy magisterskiej i jak się wszystkiego bałyśmy
![]() Ale ale nie ma co się stresować, ten program jest jeszcze mocno w powijakach, w dodatku przeszukuje tylko strony internetowe, a chybanie zrzynałaś tekstu bezpośrednio ctrl+copy+v i do pracy ![]() Poza tym pracę magisterską uznaje sie za plagiat jeśli "pożyczki" tekstowe przekraczają jakiś procent. O ile pamiętam- 20% Więc jeśli program wykryje jakieś zdania, które gdzieś już się wcześniej pojawiły to nie ma co się przejmowac tak bardzo, oczywiście jeśli jest ich tylko kilka. a tu cytat cheer z zeszłorocznego wątku magisterskiego, oczywiście na temat programu Plagiat ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Jezeli pisalas sama to chyba nie masz czego sie obawiac.
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Trochę nie na temat, ale...
Przypomniały mi się takie oto słowa, Wilsona Miznera " jeśli kradnie się z jednego autora, to jest to plagiat, jeśli kradnie się z wielu - to są badania naukowe" ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() prace jak najbardziej pisze sama, z tym że wertując te wszystkie materiały mnóstwo razy natknęłam się na sytuację, gdzie w jednej publikacji dosłownie powtórzone jest wszystko z innego opracowania, i tak w kółko a że pisze z prawa to są niekiedy takie sformuowania, że choćbym się skręciła to nic sama nie wykombinuje i musze go użyć w niezmienionej formie było też tak, że coś napisałam a później przeglądając jakąś książke natknełam sie na tekst prawie identyczny jak ten wmojej pracy ![]() poza tym zawsze byłam zdania, że największą satysfakcję przynosi człowiekowi własna praca Edytowane przez fifiorek Czas edycji: 2007-04-22 o 14:22 Powód: literówka :) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
fifiorek jesli masz jakies watpliwosci powinnas promotora o wszystko wypytac
![]() ja juz powoli koncze pisanie mojej magisterki i rowniez pisze z materii prawniczej wiec znam twoj bol pewnych sformulowan ![]() wiec nie stresujmy sie, piszmy, bronmy sie i badzmy magazynierami ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Z tego co wiem, to jak najbardziej mozna przytaczac slowa innych (a bo co sami zyjemy na swiecie?
![]() ![]() Przeciez mozesz kogos cytowac tylko po to, aby powiedziec, ze z tym panem/pania sie nie zgadzasz wlasnie. Zeby nie byc goloslownym w tejze dyskusji warto tez udawadniac calemu swiatu (nie tylko promotorowi) gdzie i w jakiej sytuacji danego "speca w branzy", polityka, autora, naukowca, dziennikarza tudziez literata (w zaleznosci od dziedziny naukowych poszukiwan) na danych pogladach sie zlapalo. Bo przeciez brak takich info to abstrahujac od innych kwestii, to niezla wtopa. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja sprawdzalam niedawno. Dopuszczalna ilosc plagiatu to 25%, ja mialam 0,7%, mimo, ze byly cytowania, czasem wiadomo, ze nie da sie uniknac typowych sformuowan. Placilam za sprawdzenie 11 zlotych smsem. Sprawdzenie trwalo okolo 40 godzin.
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
estre, mogłabyć dać znać jak to można sprawdzić za te 11 zetów??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
słyszałam, że jest jakaś stona plagiat.pl (?!) i tam sms za sprawdzenie pracy kosztuje 11 zł. ale podobno ta strona nie działa...
![]() dużo domniemywań, ale sama nie sprawdzałam, słyszałam o tym tylko |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
www.plagiat.pl - wysylajac smsa dostajesz kody i mozesz sprawdzac, teoretrycznie mozna miec 20% - moj promotor powiedzial, ze podpisze mi parce z 5% max, na wlasna odpowiedzilnosc "zmusilam" go do podpisania 8%.
program moim zdaniem mowiac delikatnie nie jest doskonaly - kopiujac z internetu (dodajac oczywiscie przypis) - masz 100% plagiatu, tymczasem spizujac zywcem z ksiazki - tego nie ma. Prace napislam w 100% sama, a 8% bylo. Ten program jako plagiat traktuje nazwy wlasne.
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
nie bardzo rozumiem sensu sprawdzania pracy antyplagiatem, skoro jej autor wie, że pracował samodzielnie. to trochę tak, jak gdyby całkowity abstynent nalegał z drżeniem serca na badanie alkomatem.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() PS. W porzyszłym roku będe pisać magisterkę z prawa i myśle, że też będe się stresować. Przeciez w tej dziedzinie wiedzy nie da się napisać magisterki własnymi słowami, do tego potrzebny jest język prawniczy. daje on co prawda wiele możliwości, jednak nie sposób w tym przypadku uniknąc uzywania nie zmniennych pewnych sformułowań
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
oczywiście, że przyjęty dla pracy naukowych styl narzuca stosowanie określonego sposobu formułowania definicji, wniosków, określonej nomenklatury. program może wychwycić te sformułowania, ale to nie jest plagiat- po prostu niejako siłą rzeczy pewnych słow, zwrotów nie da się uniknąć, kiedy pisze się na konkretny temat. dlatego też szczerze wątpię, że recenzent odrzuci pracę, ponieważ powtarzają się w niej słowa- klucze.
co innego, jeśli program wykaże całe fragmenty "pożyczone" z konkretnego źródła. uczciwe osoby w każdym razie nie mają się czego obawiać
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
ja chce sprawdzić swoją pracę tylko dla świętego spokoju
![]() pisze sama, nawet z neta nie korzystam, bo to czego potrzebuje moge znaleźć w posiadanych książkach chce mieć świadomość co mnie czeka jak oddam prace do sprawdzenia plagiatem na uczelni, jeżeli będę wiedziała wcześniej jaki wyszedł procent, to pozmieniam to i nie będę się tak stresować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
zastanawiam się, na jakiej właściwie zasadzie działają te kody
jak technicznie wygląda potem sprawdzenie pracy? i czy nie zachodzi niebezpieczeństwo, że podczas korzystania z programu, część mojej pracy zostanie "pożyczona", a potem właśnie zjawi się w internecie jako gotowy "produkt do sprzedaży"? ....... ....no nic, kontynuuję pisanie magisterki ![]()
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
wysłałam wycinek swojej pracy do sprawdzenia i po niespełna kilku godzinach otrzymałam gotowy raport....
wynik mnie początkowo przeraził ![]() ![]() ale przejrzałam prace i okazało się, że w większości słowa zaznaczone jako plagiat, to całkowicie przypadkowe sformuowania, których każdy używa chociażby w mowie potocznej pondto zaznaczono mi cytowane artykuły z kodeksu, nawet same oznaczenie artykułu, np. art. 154 itd w większości były to właśnie tego typu rzeczy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
te program jest do D
i nawet osoby piszące samodzielnie mogą się bać wystarczy że np 4 słowa podrząd będą takie same i mamy plagiat!!! a o tak "zbieg okoliczności" nie trudno mój temat pracy to sytem wartości młodziezy ponadgimnazjalnej aż sie boje ile raz w necie takie zdanie sie powtarza wiem że niektóre uczelnie nie uzywaja tego programu Np. mój kolega pisał prace magisterska na UG i zapytał się promotora kiedy się dowie o wynikach właśnie z programu plagiat i wiecie co mu odpowiedział?? Ze mają na to kilka lat!!! To jak to będzie dadzą dypl. A potem Np. za trzy lata okaże się że jednak plagiat i dyplom do zwrotu?? Nie rozumiem
![]() |
![]() |
#26 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
no wlasnie mi wyszlo za sam pierwszy rozdz niecale 20 % !!! ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Mam pytanie drogie Panie
![]() Kto wie jak to wygląda ap-ropo plagiatu przy przepisywaniu czyjejś pracy a nie cytowaniu z netu? Załóżmy że przepisze czyjeś np. koleżanki dwa rozdziały. Czy program to wykryje? Co wiecie na ten temat? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź. Dodam że chodzi o prace podyplomową a nie mgr. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Co do wykrycia przez system, to zależy. Mi się wydaje, że jeśli Twoja koleżanka też pisała pracę, która potem była poddana anty plagiatowi, to jej praca jest w tej całej bazie i wyskoczy wszystko, co jest napisane tak samo. A jeśli nie obejmowała jej procedura tego anty plagiatu, to też Ci mogą wyskakiwać w systemie różne rzeczy, bo kto wie z czego korzystała Twoja koleżanka, być może kopiowała nawet z neta. Ja na Twoim miejscu wolałabym napisać coś sama, niż narażać się na późniejsze nieprzyjemności, ale co kto lubi ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
korzystała tylko z książek to pewne, ale zastanawia mnie też jak to jest z porównywaniem prac między uczelniami bo ostatnio słyszałam że sprawdza się tylko w obrębie tej samej uczelni? Wiecie coś na ten temat? Mogłabym napisać sama- no jasne ale sprawa wygląda dosyć fatalnie i dlatego znajoma udostępniła mi swoją pracę. Wolałabym nie opisywać
![]() Zdaję sobie sprawę co inni mogą sądzić na ten temat ale nie za bardzo umiem i lubię się tłumaczyć. Nie wiem tylko co ryzykuję??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ps. zamiast kombinować to lepiej sama napisz, wtedy będziesz miała pewność ![]()
Pielegnacja naturalnych loków, loczków, fal-cz. VI 10 przykazań żywieniowych "Gdy zamykają się jedne drzwi do szczęścia,otwierają się inne,ale my patrzymy na pierwsze drzwi tak długo,że nie widzimy tych drugich"' -H.A.Keller silikony w odżywkach, SLS, parabeny out
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:31.