|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
bierzmowanie dorosych- Warszawa
Cześć dziewczyny,
czytam forum od dłuższego czasu i dzisiaj chciała bym was prosić o pomoc. Z powodu spraw zdrowotnych nie mogłam z moim rocznikiem przystąpić do bierzmowania, a teraz jest mi ono potrzebne dość pinie. Mam być świadkową na ślubie siostry, bardzo mi na tym zależy. Czy orientujecie się gdzie mogę w Warszawie w krótkim czasie odbyć nauki? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: bierzmowanie dorosych- Warszawa
Ja wlaśnie skończyłam nauki przedmałżeńskie i tam ksiądz twierdził, że świadkowie na ślubie kościelnym lub konkordatowym nie muszą być nawet wierzący. Wystarczy jeśli sa pełnoletni. Sprawdź to jeszcze u siebie w kościele, może nie musisz wcale tak na szybko załatwiać bierzmowania.
Jeśli się jednak okaże, że musisz, to polecam kontakt z parafią św. Aleksandra na Placu Trzech Krzyży. Tam kiedyś organizowane były sakramenty "przyspieszone". Życzę powodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Dokładnie - wcale nie musisz mieć bierzmowania. Świadkowie mają tylko poświadczyć, że te a te osoby tego a tego dnia zawarły ślub. Płeć, wyznanie, itd nie mają znaczenia.
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Świadkowie nie muszą mieć bierzmowania
![]() ![]() W św. Aleksandrze na Pl. trzech Krzyży już nie ma bierzmowania dla dorosłych. Sama byłam jakiś czas temu zainteresowana tym i niestety nie udało mi się znaleźć niczego "szybkiego" w Warszawie, no i ukończyłam 10 - tygodniowy kurs dla dorosłych. Sam sakrament udzielany jest co tydzień w piątek w Katedrze Św. Floriana na Pradze. Spróbuj tam się dowiedzieć - może organizują też przygotowania.
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Hej, mam być chrzestną dzieci brata, a nie mam bierzmowania. Chrzest już 30 marca. Czy wiecie gdzie/jak mogę uzyskać szybko bierzmowanie? Pl. Trzech Krzyży podobno odpada...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:58.