|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
uzależnienie od soli
Dziewczyny chyba mam juz problem... ogólnie rzecz biorąc zauwazyłam że od kilku miesięcy mam problem z używaniem zbyt dużej ilości soli. Staram się coś z tym zrobić (zioła itp) ale nie bardzo to wychodzi. Problem polega na tym ze jak jem zdrowo (oprócz tej soli właśnie) to ograniczam sie w tłuszczach itd które dość mocno wpływają na smak i coś trzeba zrobić żeby to jedzenie miało jakiś wyraz bo przecież nie będę się katować jedzeniem bezpłciowych papek (bo np jak tu zjesc jajko na miękko bez soli, pomidora czy inne warzywo...).
Macie może jakieś pomysły na zwiększenie walorów smakowych (słoność też jest mile widziana) jedzenia bez zwiększania ilości soli? Bo o tym jak źle wpływa sól na organizm wiemy chyba wszystkie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: uzależnienie od soli
ja jajko na miękko jem z keczupem albo z majonezem [tak, mega zdrowo
![]() jeśli chodzi o solenie jakichś warzyw na kanapkach, solenie twarogu czy coś - tego w ogóle nie robię. a czemu? z czystego lenistwa. jak się przeprowadziłam na studia to nie mam tam normalnej małej solniczki, tylko taki duży, zamykany słoik, że nigdy mi się nie chciało go wyciągać, otwierać i pierdzielić się z tym soleniem. sypałam tylko ziołami prowansalskimi. no i z tego niesolenia z lenistwa, przyzwyczaiłam się nie solić w ogóle. więc: na poczatek usuń sól z zasięgu ręki, może jak będziesz musiała się trochę pogimnastykować, żeby po nią sięgnąć, stwierdzisz, że nie potrzebujesz soli ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Ja tez kiedyś wszystko soliłam. Z czasem się dowiedziałam, że sól jest nie zdrowa i soliłam co raz mniej, co raz mniej... A teraz w ogóle nie solę
![]() A co do tych jajek, to trzeba zawsze odrobinę je posolić i popieprzyć, bo pieprz i sól zabija komórki nowotworowe które są w jajkach. Serio
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
ja jem czarną sól która jest zdecydowanie zdrowsza od tradycyjnej, ale niestety pachnie jak zgniłe jajka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
czarna sól? pierwszy raz o tym słysze.... ja przestawiłam się z zwykłe soli na himalajską rózówą (dostępna w produktach firmy Sante) i morską. są zdrowsze niż zwykłe sole a przyznam szczerze ze tez chyba jestem uzależniona od solenia wszystkiego co mozliwe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:33.