Czy założenia wiary można zmieniać, kiedy tylko to Kościołowi pasuje? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-04-20, 19:53   #1
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Czy założenia wiary można zmieniać, kiedy tylko to Kościołowi pasuje?

http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/n...ba,899471,2943

Tak sobie pomyślałam - czy nie wynika z tego artykułu, ze Kościół zmienia sobie swe założenia wtedy, kiedy tak tej instytucji wygodnie? Przecież nawet pojęcie "piekła" pojawiło się w Biblii mniej wiecej w 15 wieku... Czy to nie jest tak, że to tylko człowiek tworzy wiarę?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-20, 20:05   #2
dra
Zakorzenienie

Dot.: Czy założenia wiary można zmieniać, kiedy tylko to Kościołowi pasuje?

Biblii jest wiele katolicka jest stworzona przez księży,ale prawdziwa jest inaczej pisana apostołowie ją pisali...ale i tak mało ludzi wie,ze w wiekszkości ksieza cos pododawali,albo i odjeli np.jedno przykazanie wyrzucili,a z nastepnego jednego zrobli dwa
Stary 2007-04-20, 20:22   #3
basienka:)
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
Biblii jest wiele katolicka jest stworzona przez księży,ale prawdziwa jest inaczej pisana apostołowie ją pisali...ale i tak mało ludzi wie,ze w wiekszkości ksieza cos pododawali,albo i odjeli np.jedno przykazanie wyrzucili,a z nastepnego jednego zrobli dwa

o jakie przykazania ci chodzi?
Przykazania Kościelne, jak sama nazwa wskazuje są ułożone przez kościół, a więc kościół ma prawo je zmieniać.
Przykazania Boże pozostają bez zmian, to znaczy sens ich pozostaje bez zmian, słowa mogą ulec niewielkiej zmianie, gdyż język nasz się zmienia i muszą one być dla nas zrozumiałe.
A co do Biblii...
Istnieje coś takiego jak przekłady Biblii. Są pisane pewne poprawki,użyte inne słowa dla lepszego zrozumienia, ale sen pozostaje ten sam
basienka:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-20, 21:04   #4
Jula
Zakorzenienie

Cytat:
o jakie przykazania ci chodzi?
Dekalog. Został skrócony o 1 (nie będziesz tworzyć wizerunków boga ani mu oddawał cześci itd itp), za to jedno robito na dwa. Tak samo biblia w obecnym wydaniu jest pokrojona - na pewno nie po to, żeby prosty lud zrozumiał... raczej po to, żeby zrozumiał konkretne rzeczy.

/T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/

Jula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-20, 21:27   #5
basienka:)
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Jula Pokaż wiadomość
Dekalog. Został skrócony o 1 (nie będziesz tworzyć wizerunków boga ani mu oddawał cześci itd itp), za to jedno robito na dwa. Tak samo biblia w obecnym wydaniu jest pokrojona - na pewno nie po to, żeby prosty lud zrozumiał... raczej po to, żeby zrozumiał konkretne rzeczy.
To przykazanie zostało zmienione na : Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną. Sens ten sam, dostosowany do współczesności

Jakie przykazanie zostało rozbite?
basienka:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-20, 21:31   #6
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;4180706]http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/n...ba,899471,2943

Tak sobie pomyślałam - czy nie wynika z tego artykułu, ze Kościół zmienia sobie swe założenia wtedy, kiedy tak tej instytucji wygodnie? Przecież nawet pojęcie "piekła" pojawiło się w Biblii mniej wiecej w 15 wieku... Czy to nie jest tak, że to tylko człowiek tworzy wiarę?[/QUOTE]

a któż inny?

Cytat:
''Członkowie Komisji Teologicznej, kierowanej obecnie przez prefekta Kongregacji Nauki Wiary kardynała Williama Levadę, stwierdzili z naciskiem, że "ludziom coraz trudniej zaakceptować to, że Bóg jest sprawiedliwy i miłosierny, a jednocześnie pozbawia dzieci, które nie popełniły grzechów, wiecznego szczęścia".''

to śmieszne; czyli teraz katolicy mają odetchnąć bo jednak dzieci nieochrzczone nie idą do piekła?
gothika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-20, 21:37   #7
9c8d9cec639f523640ce6df817fef7acb209e2c9_626728175cda8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez gothika Pokaż wiadomość
a któż inny?

Cytat:
''Członkowie Komisji Teologicznej, kierowanej obecnie przez prefekta Kongregacji Nauki Wiary kardynała Williama Levadę, stwierdzili z naciskiem, że "ludziom coraz trudniej zaakceptować to, że Bóg jest sprawiedliwy i miłosierny, a jednocześnie pozbawia dzieci, które nie popełniły grzechów, wiecznego szczęścia".''

to śmieszne; czyli teraz katolicy mają odetchnąć bo jednak dzieci nieochrzczone nie idą do piekła?
No właśnie
Ten artykuł jest irytujący...Nie tyle artykuł, co działanie w nim opisane
9c8d9cec639f523640ce6df817fef7acb209e2c9_626728175cda8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-04-20, 21:40   #8
aniielica
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez basienka:) Pokaż wiadomość
To przykazanie zostało zmienione na : Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną. Sens ten sam, dostosowany do współczesności

Jakie przykazanie zostało rozbite?
Rozbite zostalo "nie będziesz pożądał żony bliźniego swojego ani żadnej rzeczy która jego jest" na dwa osobne przykazania.

A "nie będziesz miał bogów cudzych przede mną" i zakaz tworzenia wizerunków Boga czy osób świetych to dwie różne rzeczy... To drugie burzy cały kult obrazów, figur i rzeźb, tak bardzo popularny i rozwinięty w kościele katolickim.A to pierwsze jest bardzo ogólnym pojęciem... Mówiącym niby wiele, ale w zasadzie niewiele.
aniielica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-21, 08:18   #9
Jula
Zakorzenienie

Zgadzam się a Aniielicą. Sens jest zupełnie inny, a zmieniono to, żeby można było handlowac świetymi obrazkami, relikwiami, co przynosiło kościołowi majątek - podobnie jak handlowanie odpustami.

/T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/

Jula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-21, 10:09   #10
Fresa
Zakorzenienie

A coż jest złego w tym,że Kościół idzie z duchem czasu?

Gdyby nie weryfikował swoich poglądów ,po dzis czasy płonęłyby stosy a nasi TŻeci jeździli na wyprawy krzyżowe .

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-21, 11:01   #11
aniielica
Zakorzenienie

Freso efekt tych przemian jest taki, że przez wieki nauka kościoła katolickiego tak się zmieniła, że ma niewiele wspólnego z tym co głosi Biblia

W taki właśnie sposób wchłonięty został pogański kult kobiety matki, bogini, który stał sie kultem Maryjnym. W Biblii nie ma na ten temat ani słowa, a KrK czci Maryję.
aniielica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-21, 14:37   #12
Ludowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość

Gdyby nie weryfikował swoich poglądów ,po dzis czasy płonęłyby stosy a nasi TŻeci jeździli na wyprawy krzyżowe .
Dokładnie. Przecież to proste i logiczne - zmienia się styl myślenia i warunki życia, więc i Kościół idzie do przodu. Powiem więcej: sens chrześcijaństwa jest od wieków ten sam, podobnie jak sens islamu, judaizmu itp. Zmieniają się pewne przepisy, ustanawiane przez hierarchów (nie przez Biblię) nakazy i zakazy, sposób obchodzenia świąt i właśnie pojmowanie niektórych rzeczy - ale przecież to raczej szczegóły. Wiara zostaje ta sama.

Cytat:
Napisane przez Jula Pokaż wiadomość
Zgadzam się a Aniielicą. Sens jest zupełnie inny, a zmieniono to, żeby można było handlowac świetymi obrazkami, relikwiami, co przynosiło kościołowi majątek - podobnie jak handlowanie odpustami.
Czytałam kiedyś wyjaśnienie jakiegoś księdza na ten temat; pisał, że w Kościele nie oddajemy czci obrazom czy figurom (vide złoty cielec i inne biblijne historie), tylko Bogu i świętym postaciom, które te przedmioty przedstawiają. Wyjaśnienie jak na mój gust dość mętne, ale przedstawiłam oficjalne stanowisko Kościoła.

Cytat:
Napisane przez aniielica Pokaż wiadomość
Freso efekt tych przemian jest taki, że przez wieki nauka kościoła katolickiego tak się zmieniła, że ma niewiele wspólnego z tym co głosi Biblia

W taki właśnie sposób wchłonięty został pogański kult kobiety matki, bogini, który stał sie kultem Maryjnym. W Biblii nie ma na ten temat ani słowa, a KrK czci Maryję
W Biblii nie ma słowa na temat Maryi? Jest. A nie ma słowa o jej kulcie, bo gdy powstawała, było jeszcze za wcześnie na takie wnioski, prawda?

Ludowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-21, 16:23   #13
Konto usunięte

Cytat:

A nic Stety czy nie, jest mi to nieco... obojętne. Trzymam się z obku od tej instytucji., A wątek założyłam, bo samo postępowanie wydaje mi się dosć ciekawe. No bo w kńcu ludzie wierzący pokłądają wiarę w Bogu czy w kościele, który tworzony jest przez ludzi?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-21, 16:26   #14
Ludowa
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;4185839]A nic Stety czy nie, jest mi to nieco... obojętne. Trzymam się z obku od tej instytucji., A wątek założyłam, bo samo postępowanie wydaje mi się dosć ciekawe. No bo w kńcu ludzie wierzący pokłądają wiarę w Bogu czy w kościele, który tworzony jest przez ludzi?[/quote]

I tu, i tu. Ale bardziej w Bogu, bo ludziom nie zawsze można ufać.

Twoje pytanie było pewnie retoryczne, ale musiałam odpowiedzieć

Stary 2007-04-21, 16:53   #15
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniielica Pokaż wiadomość

W taki właśnie sposób wchłonięty został pogański kult kobiety matki, bogini, który stał sie kultem Maryjnym. W Biblii nie ma na ten temat ani słowa, a KrK czci Maryję.

Tak, jak mówi Ludowa, jest o tym mowa w Biblii.Zresztą temat jest inny.

Wg mnie ludzie sobie po prostu wiary nie wymyślają.
Tak jak jest Biblia, na podstawie której wysnuwa się wnioski i mogą być odmienne, tak i tutaj Kościół doszedł do wniosku, że trzeba coś zmienić i tak też zrobił, co też nikogo nie krzywdzi.

Ten wątek mi się niezbyt podoba, tak na marginesie.
Ja nie wygłaszam pochopnych opinii na temat innych wyznań i byłabym szczęśliwa, gdyby nie nabijano na szpilkę mojego.
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-21, 16:58   #16
Konto usunięte

Wenedko - przecież jak na razie nikt nie wyraził sie obraźliwie na temat Twojego wyznania No i - mamy wolność słowa. Dopóki dyskusja jest an poziomie, to chyba moze się toczyć? Jeśli zejdzie na bruk, to ktoś go zamknie.

Z drugiej strony popatrz na sytuację - dlaczego mam nie zakładać wątku i olać swoje uczucia? Nie musisz go czytać, to tak na marginesie.
Stary 2007-04-21, 17:05   #17
wenedka
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;4186060]Wenedko - przecież jak na razie nikt nie wyraził sie obraźliwie na temat Twojego wyznania No i - mamy wolność słowa. Dopóki dyskusja jest an poziomie, to chyba moze się toczyć? Jeśli zejdzie na bruk, to ktoś go zamknie.

Z drugiej strony popatrz na sytuację - dlaczego mam nie zakładać wątku i olać swoje uczucia? Nie musisz go czytać, to tak na marginesie.[/quote]

Faktycznie, chyba będzie lepiej jak go czytać nie będę
Nie chce mi się czytać po raz n-ty, że Kościół Katolicki zmienia sens tego, co jest napisane w Biblii
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-21, 17:52   #18
Nati02
Zakorzenienie

A ja powiem tak:

dusze dzieci bez chrztu do nieba? Super! Może za parenaście lat przeczytam gdzieś, że nie istenieje piekło i wszyscy idą do raju

Kościoł z duchem czasu? I owszem. Coraz nowszymi samochodami ksieża jeżdzą (oczywiście nie zabraniam- technika idzie do przodu, a to przecież taki sam człowiek jak my).
Niech jeszcze uznają, że gdy para uprawia seks to musi dojść do zapłodnienia- w końcu nasienie nie może się marnować, albo niech zgodzą się na sztuczne zapładnianie bo przyrost naturalny coś ujemny. Może pójdą właśnie z tym duchem czasu?

Reasumując moją sarkastyczno-sceptyczną wypowiedź: twierdzę, że kościół zrobi wszystko by zatrzymać przy sobie owieczki. W końcu każdy grosz się liczy
Stary 2007-04-21, 17:59   #19
Ludowa
Zakorzenienie

Ach, a Wy znowu z finansową teorią spisku...

Stary 2007-04-21, 20:49   #20
Konto usunięte

Jakie WY?
Stary 2007-04-21, 21:01   #21
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ludowa Pokaż wiadomość
Dokładnie. Przecież to proste i logiczne - zmienia się styl myślenia i warunki życia, więc i Kościół idzie do przodu. Powiem więcej: sens chrześcijaństwa jest od wieków ten sam, podobnie jak sens islamu, judaizmu itp. Zmieniają się pewne przepisy, ustanawiane przez hierarchów (nie przez Biblię) nakazy i zakazy, sposób obchodzenia świąt i właśnie pojmowanie niektórych rzeczy - ale przecież to raczej szczegóły. Wiara zostaje ta sama.

Czytałam kiedyś wyjaśnienie jakiegoś księdza na ten temat; pisał, że w Kościele nie oddajemy czci obrazom czy figurom (vide złoty cielec i inne biblijne historie), tylko Bogu i świętym postaciom, które te przedmioty przedstawiają. Wyjaśnienie jak na mój gust dość mętne, ale przedstawiłam oficjalne stanowisko Kościoła.

W Biblii nie ma słowa na temat Maryi? Jest. A nie ma słowa o jej kulcie, bo gdy powstawała, było jeszcze za wcześnie na takie wnioski, prawda?
Ludowa-bardzo mądra i dojrzała wypowiedź-podziwiam .
Cytat:
Napisane przez Nati02 Pokaż wiadomość
A ja powiem tak:

dusze dzieci bez chrztu do nieba? Super! Może za parenaście lat przeczytam gdzieś, że nie istenieje piekło i wszyscy idą do raju
Co Ci przeszkada,że dusza niewinnego dziecka pójdzie do nieba ?
Jaki był sens ,żeby dusza dziecka,które zmarło od razu po urodzeniu szła do piekła-skoro taka niewinna istota jeszczen ikomu nie zdążyła nic zawini-więc dlaczego miała iśc na wieczne potępienie,jak mordercy,przestępcy i inni pospolici grzesznicy?

To niewątliwie jedna z mądrzejszych decyzji Kościoła .

A co do wytłuszczonego.
Niejedna grzeszna dusza ucieszyłaby się ,gdyby to weszło w życie .
W końcu słowa -hulaj dusza,piekła nie ma -stałyby się ciałem .

Stary 2007-04-21, 21:05   #22
elly2
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ludowa Pokaż wiadomość
Ach, a Wy znowu z finansową teorią spisku...

Tak to jest jak wypowiadaja sie ludzie, ktorzy oceniaja innych ksiezy na podstawie kilku tych "bardziej zamoznych". Skoro jeden duszpasterz jezdzi drogim autem to pewnie i wszyscy posiadaja wypasione bryki.

Jak ja kocham te slogany...

elly2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-21, 21:23   #23
Konto usunięte

Dziewczyny: czy ja zakładałam wątek na temat obiegowych opinii dot. księży? NIE.

Zwróciłam uwagę na pewien fakt. Zawsze wydawało mi się, ze wiara jest czymś stałym, i - przez samo to, ze jest wiarą, czymś niezmienialnym. A juz na pewno niezmienialnym przez człowieka.

Nic nie napisałam przecież o ksieżowskiej kasie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-04-21, 21:29   #24
elly2
Wtajemniczenie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;4187610]Dziewczyny: czy ja zakładałam wątek na temat obiegowych opinii dot. księży? NIE.

Zwróciłam uwagę na pewien fakt. Zawsze wydawało mi się, ze wiara jest czymś stałym, i - przez samo to, ze jest wiarą, czymś niezmienialnym. A juz na pewno niezmienialnym przez człowieka.

Nic nie napisałam przecież o ksieżowskiej kasie [/quote]

Wiem, nie odnosilam sie do Twoich wypowiedzi, ale do poprzedniczki, ktora napisala w swoim poscie o bogatych ksiedzach co to super furami smigaja

elly2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-21, 22:37   #25
Moonlight
Wtajemniczenie

też się często nad tym zastanawiałam.

to jak to jest? dusza dziecka które zmarło 100lat temu nie poszła do nieba, a dziecko które umrze teraz trafi do nieba? chyba nie. chyba wszystkie duszyczki trafią do nieba. a co z ludźmi którzy żyli w przekonaniu, że ich dzieci nigdy nie trafią do nieba?
a co jeśli i my teraz żyjemy w błędnym przekonaniu na jakiś inny temat? a co jeśli Kościół za 100 lat dojdzie do wniosku, że właściwie to seks przed ślubem to nic złego (idźmy z duchem czasu). ludzie którzy teraz wstrzymują się z seksem i czekają do nocy poślubnej... robią to na darmo? bo w końcu może to tak naprawdę nie jest grzechem tylko nam się tak teraz wydaje?

jak dla mnie do kitu

odniosę się do tego że "Gdyby [Kościół] nie weryfikował swoich poglądów ,po dzis czasy płonęłyby stosy a nasi TŻeci jeździli na wyprawy krzyżowe."
jak dla mnie to błędne myślenie. bo palenia na stosie i wypraw krzyżowych w ogóle by nie było gdyby Kościół "nie weryfikował swoich poglądów". bo gdzie w Biblii jest choćby słowo o mordowaniu niewiernych i grabieniu ich majątków? Kościół po prostu "poszedł z duchem czasu", nie mógł ludzi nawrócić "po dobroci" więc ich wymordowano a i parę groszy z tego procederu poszło do skarbca. że się tak wyrażę... wilk był syty a owca spalona na stosie. podobnie Kościół zarobił na sprzedaży odpustów (tego w Biblii nie było) i świętych obrazków i figurek (a to z kolei było w Biblii zabronione więc pójdźmy z duchem czasu i to zmieńmy).

WNIOSEK: dla mnie instytucja Kościoła to jedno wielkie nieporozumienie.

Edytowane przez Moonlight
Czas edycji: 2007-04-22 o 00:59 Powód: literówka
Moonlight jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-22, 00:02   #26
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

Cytat:

Jaki był sens ,żeby dusza dziecka,które zmarło od razu po urodzeniu szła do piekła-skoro taka niewinna istota jeszczen ikomu nie zdążyła nic zawini-więc dlaczego miała iśc na wieczne potępienie,jak mordercy,przestępcy i inni pospolici grzesznicy?
a może w poprzednim wcieleniu bła mordercą...

Cytat:
Napisane przez elly2 Pokaż wiadomość
Tak to jest jak wypowiadaja sie ludzie, ktorzy oceniaja innych ksiezy na podstawie kilku tych "bardziej zamoznych". Skoro jeden duszpasterz jezdzi drogim autem to pewnie i wszyscy posiadaja wypasione bryki.

kilku? ja bym powiedziała że więcej niż kilku....

Cytat:
Napisane przez Moonlight Pokaż wiadomość

to jak to jest? dusza dziecka które zmarło 100lat temu nie poszła do nieba, a dziecko które umrze teraz trafi do nieba? chyba nie. chyba wszystkie duszyczki trafią do nieba. a co z ludźmi którzy żyli w przekonaniu, że ich dzieci nigdy nie trafią do nieba?
a co jeśli i my teraz żyjemy w błędnym przekonaniu na jakiś inny temat? a co jeśli Kościół za 100 lat dojdzie do wniosku, że właściwie to seks przed ślubem to nic złego (idźmy z duchem czasu). ludzie którzy teraz wstrzymują się z seksem i czekają do nocy poślubnej... robią to na darmo? bo w końcu może to tak naprawdę nie jest grzechem tylko nam się tak teraz wydaje?

jak dla mnie do kitu

odniosę się do tego że "Gdyby [Kościół] nie weryfikował swoich poglądów ,po dzis czasy płonęłyby stosy a nasi TŻeci jeździli na wyprawy krzyżowe."
jak dla mnie to błędne myślenie. bo palenia na stosie i wypraw krzyżowych w ogóle by nie było gdyby Kościół "nie weryfikował swoich poglądów". bo gdzie w Biblii jest choćby słowo o mordowaniu niewiernych i grabieniu ich majątków? Kościół po prostu "poszedł z duchem czasu", nie mógł ludzi nawrócić "po dobroci" więc ich wymordowano a i parę groszy z tego precederu poszło do skarbca. że się tak wyrażę... wilk był syty a owca spalona na stosie. podobnie Kościół zarobił na sprzedaży odpustów (tego w Biblii nie było) i świętych obrazków i figurek (a to z kolei było w Biblii zabronione więc pójdźmy z duchem czasu i to zmieńmy).

wniosek następny: każdy powinien siekierować właśną moralnością a nie kościoła...
gothika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-22, 07:25   #27
ciekawa_świata
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gothika
wniosek następny: każdy powinien sie kierować właśną moralnością a nie kościoła...
moje zdanie jest takie samo...
niech to będzie mój cały komentarz

ciekawa_świata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-04-22, 08:43   #28
Ludowa
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję i pozdrawiam

Cytat:

Ja też

Cytat:
kilku? ja bym powiedziała że więcej niż kilku....
Odsetek. Będę się upierać, że osobą duchowną zostaje się z powołania. Sporą kasę można zbić w innym, że tak powiem, 'biznesie', a bycie księdzem wymaga sporych wyrzeczeń. Zwyczajnie by się nie opłacało.

Cytat:
wniosek następny: każdy powinien siekierować właśną moralnością a nie kościoła...
Ameryki nie odkryłaś Z tym, że Kościół pomaga niektórym tę moralność 'wyciągnąć' i zachować.

Stary 2007-04-22, 09:26   #29
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
a może w poprzednim wcieleniu bła mordercą...

Ja w kilka wcieleń nie wierzę-żyjemy tylko raz.

A my tutaj,czym się kierujemy ?
Każdy swoją

Stary 2007-04-22, 09:45   #30
Nati02
Zakorzenienie

Cytat:

To niewątliwie jedna z mądrzejszych decyzji Kościoła .
Nic mi nie przeszkadza- nigdzie tego nie napisalam, ani nie przyszło mi takie cos na myśl Bardziej chodzi mi o to, że tyle dzieci poszło na potępienie bo nie wprowadzili takiego rozporządzenia.
Ale teraz przyszły mi inne myśli: skoro takie dziecko nie ma chrztu, a zatem ma nadal grzech pierworodny to każdy inny, to proponowałabym w ogóle znieść chrzest- w końcu jest on niepotrzebny. Może ta wypowiedź wyda się dziwna ale jestem za równouprawnieniem nawet w kościele.

Cytat:
A co do wytłuszczonego.
Niejedna grzeszna dusza ucieszyłaby się ,gdyby to weszło w życie .
W końcu słowa -hulaj dusza,piekła nie ma -stałyby się ciałem .
Np. ja

Cytat:

Kilku bardziej zamożnych? W porządku, ale dziwi mnie to, że nie widziałam jeszcze księdza który jeszcze by mi odpowiedział, że nie ma samochodu. U mnie w parafii proboszcz jeździ sobie na wczasy za granicę z katechetka więc coś mi tu nie gra- i to jeszcze tuż pod nosem. I wątpie by był to odosobniony przypadek.

Skoro twierdzisz, ze to tylko slogan to zobacz jego potęgę.

Cytat:
Wiem, nie odnosilam sie do Twoich wypowiedzi, ale do poprzedniczki, ktora napisala w swoim poscie o bogatych ksiedzach co to super furami smigaja
Bo śmigają Jednak mottem przewodnim mojej pierwszej wypowiedzi nie było bogactwo księży, a ich postępowanie by zatrzymać przy sobie ludzi. Proszę, doczytaj na końcu, ze była to wypowiedź nasączona sceptycznym sarkazmem.

Cytat:

Otóż to. Może dusze sprzed tego rozporządzenia zostaną przeniesione od razu do nieba- w końcu może i tam są urzędnicy dbający o wszystko

Cytat:
jak dla mnie to błędne myślenie. bo palenia na stosie i wypraw krzyżowych w ogóle by nie było gdyby Kościół "nie weryfikował swoich poglądów". bo gdzie w Biblii jest choćby słowo o mordowaniu niewiernych i grabieniu ich majątków? Kościół po prostu "poszedł z duchem czasu", nie mógł ludzi nawrócić "po dobroci" więc ich wymordowano a i parę groszy z tego procederu poszło do skarbca. że się tak wyrażę... wilk był syty a owca spalona na stosie. podobnie Kościół zarobił na sprzedaży odpustów (tego w Biblii nie było) i świętych obrazków i figurek (a to z kolei było w Biblii zabronione więc pójdźmy z duchem czasu i to zmieńmy).

Otóż to

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości