![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Czy założenia wiary można zmieniać, kiedy tylko to Kościołowi pasuje?
http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/n...ba,899471,2943
Tak sobie pomyślałam - czy nie wynika z tego artykułu, ze Kościół zmienia sobie swe założenia wtedy, kiedy tak tej instytucji wygodnie? Przecież nawet pojęcie "piekła" pojawiło się w Biblii mniej wiecej w 15 wieku... Czy to nie jest tak, że to tylko człowiek tworzy wiarę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy założenia wiary można zmieniać, kiedy tylko to Kościołowi pasuje?
Biblii jest wiele katolicka jest stworzona przez księży,ale prawdziwa jest inaczej pisana apostołowie ją pisali...ale i tak mało ludzi wie,ze w wiekszkości ksieza cos pododawali,albo i odjeli np.jedno przykazanie wyrzucili,a z nastepnego jednego zrobli dwa
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
o jakie przykazania ci chodzi? Przykazania Kościelne, jak sama nazwa wskazuje są ułożone przez kościół, a więc kościół ma prawo je zmieniać. Przykazania Boże pozostają bez zmian, to znaczy sens ich pozostaje bez zmian, słowa mogą ulec niewielkiej zmianie, gdyż język nasz się zmienia i muszą one być dla nas zrozumiałe. A co do Biblii... Istnieje coś takiego jak przekłady Biblii. Są pisane pewne poprawki,użyte inne słowa dla lepszego zrozumienia, ale sen pozostaje ten sam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jakie przykazanie zostało rozbite? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;4180706]http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/n...ba,899471,2943
Tak sobie pomyślałam - czy nie wynika z tego artykułu, ze Kościół zmienia sobie swe założenia wtedy, kiedy tak tej instytucji wygodnie? Przecież nawet pojęcie "piekła" pojawiło się w Biblii mniej wiecej w 15 wieku... Czy to nie jest tak, że to tylko człowiek tworzy wiarę?[/QUOTE] a któż inny? ![]() Cytat: ''Członkowie Komisji Teologicznej, kierowanej obecnie przez prefekta Kongregacji Nauki Wiary kardynała Williama Levadę, stwierdzili z naciskiem, że "ludziom coraz trudniej zaakceptować to, że Bóg jest sprawiedliwy i miłosierny, a jednocześnie pozbawia dzieci, które nie popełniły grzechów, wiecznego szczęścia".'' to śmieszne; czyli teraz katolicy mają odetchnąć bo jednak dzieci nieochrzczone nie idą do piekła? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ten artykuł jest irytujący...Nie tyle artykuł, co działanie w nim opisane |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A "nie będziesz miał bogów cudzych przede mną" i zakaz tworzenia wizerunków Boga czy osób świetych to dwie różne rzeczy... To drugie burzy cały kult obrazów, figur i rzeźb, tak bardzo popularny i rozwinięty w kościele katolickim.A to pierwsze jest bardzo ogólnym pojęciem... Mówiącym niby wiele, ale w zasadzie niewiele. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się a Aniielicą. Sens jest zupełnie inny, a zmieniono to, żeby można było handlowac świetymi obrazkami, relikwiami, co przynosiło kościołowi majątek - podobnie jak handlowanie odpustami.
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
A coż jest złego w tym,że Kościół idzie z duchem czasu?
Gdyby nie weryfikował swoich poglądów ,po dzis czasy płonęłyby stosy a nasi TŻeci jeździli na wyprawy krzyżowe ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Freso efekt tych przemian jest taki, że przez wieki nauka kościoła katolickiego tak się zmieniła, że ma niewiele wspólnego z tym co głosi Biblia
![]() W taki właśnie sposób wchłonięty został pogański kult kobiety matki, bogini, który stał sie kultem Maryjnym. W Biblii nie ma na ten temat ani słowa, a KrK czci Maryję. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;4185839]A nic
![]() ![]() I tu, i tu. Ale bardziej w Bogu, bo ludziom nie zawsze można ufać. Twoje pytanie było pewnie retoryczne, ale musiałam odpowiedzieć ![]()
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, jak mówi Ludowa, jest o tym mowa w Biblii.Zresztą temat jest inny. Wg mnie ludzie sobie po prostu wiary nie wymyślają. Tak jak jest Biblia, na podstawie której wysnuwa się wnioski i mogą być odmienne, tak i tutaj Kościół doszedł do wniosku, że trzeba coś zmienić i tak też zrobił, co też nikogo nie krzywdzi. Ten wątek mi się niezbyt podoba, tak na marginesie. Ja nie wygłaszam pochopnych opinii na temat innych wyznań i byłabym szczęśliwa, gdyby nie nabijano na szpilkę mojego.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Wenedko - przecież jak na razie nikt nie wyraził sie obraźliwie na temat Twojego wyznania
![]() Z drugiej strony popatrz na sytuację - dlaczego mam nie zakładać wątku i olać swoje uczucia? Nie musisz go czytać, to tak na marginesie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;4186060]Wenedko - przecież jak na razie nikt nie wyraził sie obraźliwie na temat Twojego wyznania
![]() Z drugiej strony popatrz na sytuację - dlaczego mam nie zakładać wątku i olać swoje uczucia? Nie musisz go czytać, to tak na marginesie.[/quote] Faktycznie, chyba będzie lepiej jak go czytać nie będę ![]() Nie chce mi się czytać po raz n-ty, że Kościół Katolicki zmienia sens tego, co jest napisane w Biblii ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
A ja powiem tak:
dusze dzieci bez chrztu do nieba? Super! Może za parenaście lat przeczytam gdzieś, że nie istenieje piekło i wszyscy idą do raju ![]() Kościoł z duchem czasu? I owszem. Coraz nowszymi samochodami ksieża jeżdzą (oczywiście nie zabraniam- technika idzie do przodu, a to przecież taki sam człowiek jak my). Niech jeszcze uznają, że gdy para uprawia seks to musi dojść do zapłodnienia- w końcu nasienie nie może się marnować, albo niech zgodzą się na sztuczne zapładnianie bo przyrost naturalny coś ujemny. Może pójdą właśnie z tym duchem czasu? Reasumując moją sarkastyczno-sceptyczną wypowiedź: twierdzę, że kościół zrobi wszystko by zatrzymać przy sobie owieczki. W końcu każdy grosz się liczy ![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Ach, a Wy znowu z finansową teorią spisku...
![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Jakie WY?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jaki był sens ,żeby dusza dziecka,które zmarło od razu po urodzeniu szła do piekła-skoro taka niewinna istota jeszczen ikomu nie zdążyła nic zawini-więc dlaczego miała iśc na wieczne potępienie,jak mordercy,przestępcy i inni pospolici grzesznicy? To niewątliwie jedna z mądrzejszych decyzji Kościoła . A co do wytłuszczonego. Niejedna grzeszna dusza ucieszyłaby się ,gdyby to weszło w życie ![]() ![]() W końcu słowa -hulaj dusza,piekła nie ma -stałyby się ciałem .
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Tak to jest jak wypowiadaja sie ludzie, ktorzy oceniaja innych ksiezy na podstawie kilku tych "bardziej zamoznych". Skoro jeden duszpasterz jezdzi drogim autem to pewnie i wszyscy posiadaja wypasione bryki. Jak ja kocham te slogany... ![]()
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny: czy ja zakładałam wątek na temat obiegowych opinii dot. księży? NIE.
Zwróciłam uwagę na pewien fakt. Zawsze wydawało mi się, ze wiara jest czymś stałym, i - przez samo to, ze jest wiarą, czymś niezmienialnym. A juz na pewno niezmienialnym przez człowieka. Nic nie napisałam przecież o ksieżowskiej kasie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;4187610]Dziewczyny: czy ja zakładałam wątek na temat obiegowych opinii dot. księży? NIE.
Zwróciłam uwagę na pewien fakt. Zawsze wydawało mi się, ze wiara jest czymś stałym, i - przez samo to, ze jest wiarą, czymś niezmienialnym. A juz na pewno niezmienialnym przez człowieka. Nic nie napisałam przecież o ksieżowskiej kasie ![]() Wiem, nie odnosilam sie do Twoich wypowiedzi, ale do poprzedniczki, ktora napisala w swoim poscie o bogatych ksiedzach co to super furami smigaja ![]()
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
też się często nad tym zastanawiałam.
to jak to jest? dusza dziecka które zmarło 100lat temu nie poszła do nieba, a dziecko które umrze teraz trafi do nieba? chyba nie. chyba wszystkie duszyczki trafią do nieba. a co z ludźmi którzy żyli w przekonaniu, że ich dzieci nigdy nie trafią do nieba? a co jeśli i my teraz żyjemy w błędnym przekonaniu na jakiś inny temat? a co jeśli Kościół za 100 lat dojdzie do wniosku, że właściwie to seks przed ślubem to nic złego (idźmy z duchem czasu). ludzie którzy teraz wstrzymują się z seksem i czekają do nocy poślubnej... robią to na darmo? bo w końcu może to tak naprawdę nie jest grzechem tylko nam się tak teraz wydaje? jak dla mnie do kitu ![]() odniosę się do tego że "Gdyby [Kościół] nie weryfikował swoich poglądów ,po dzis czasy płonęłyby stosy a nasi TŻeci jeździli na wyprawy krzyżowe." jak dla mnie to błędne myślenie. bo palenia na stosie i wypraw krzyżowych w ogóle by nie było gdyby Kościół "nie weryfikował swoich poglądów". bo gdzie w Biblii jest choćby słowo o mordowaniu niewiernych i grabieniu ich majątków? Kościół po prostu "poszedł z duchem czasu", nie mógł ludzi nawrócić "po dobroci" więc ich wymordowano a i parę groszy z tego procederu poszło do skarbca. że się tak wyrażę... wilk był syty a owca spalona na stosie. podobnie Kościół zarobił na sprzedaży odpustów (tego w Biblii nie było) i świętych obrazków i figurek (a to z kolei było w Biblii zabronione więc pójdźmy z duchem czasu i to zmieńmy). WNIOSEK: dla mnie instytucja Kościoła to jedno wielkie nieporozumienie.
Czasami starczy tylko splunąć na szczęście. Edytowane przez Moonlight Czas edycji: 2007-04-22 o 00:59 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() niech to będzie mój cały komentarz
![]() |
![]() |
#28 | ||
Zakorzenienie
|
Dziękuję i pozdrawiam
![]() ![]() Cytat:
![]() Odsetek. Będę się upierać, że osobą duchowną zostaje się z powołania. Sporą kasę można zbić w innym, że tak powiem, 'biznesie', a bycie księdzem wymaga sporych wyrzeczeń. Zwyczajnie by się nie opłacało. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A my tutaj,czym się kierujemy ![]() Każdy swoją ![]()
![]() |
![]() |
#30 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale teraz przyszły mi inne myśli: skoro takie dziecko nie ma chrztu, a zatem ma nadal grzech pierworodny to każdy inny, to proponowałabym w ogóle znieść chrzest- w końcu jest on niepotrzebny. Może ta wypowiedź wyda się dziwna ale jestem za równouprawnieniem nawet w kościele. Cytat:
![]() Cytat:
Skoro twierdzisz, ze to tylko slogan to zobacz jego potęgę. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:45.