|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Obliczanie wysokości świadczenia - urlop macierzyński
Witajcie,
zastanawiam się jak jest liczone świadczenie, które dostaje się na urlopie macierzyńskim a później wychowawczym oraz ile się dostaje za L4 w ciąży. Co jeśli np. dziś zarabiam 4 tys. brutto ale 2 miesiące temu zarabiałam 2 tys brutto. Czy podstawą jest jedynie kwota, którą się ma w momencie zajścia w ciążę czy liczy się jakąś średnią z dłuższego okresu (jeśli tak to od kiedy). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Obliczanie wysokości świadczenia - urlop macierzyński
Cytat:
Ale tak dokładnie to Ci nie powiem, bo zgłębiałam ten temat bardzo długo i liczyłam na dziesiątą stronę, a potem na konto i tak przyszła inna kwota ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Hej
Swiadczenie jak pisała kolezanka wczesniej liczone jest z 12 m-cy wstecz np zajedziesz w ciaze czy rozchorujesz sie w grudniu to liczone jest od grudnia 2012- listopada 2013. od podstwy ktora wyjdzie odejmujesz skaldki 13,71% dzielisz przez 12 nastpenie przez 30 i mmozy sie przez 100 % w przypdaku ciąży. I wychodzi podstawa brutto zasilku. L4 masz platne w ciązy 100 %. Macierzyński jesli zdecydujesz sie od razu na roczny - to masz płatne przez caly okres 80%, a gdybyś np na poczatku poszła na normalny to pierwsza czesc 100 % a pozniej decydujesz sie na rodzicielski to wtedy 60%. Wychowaczy by miec płatny zalezy od dochodów na członka rodziny, i to placi MOPS. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Moderator
|
Cytat:
No to co dalej w takim razie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Zapytaj w kadrach. Jeśli chcesz znać kwotę w przybliżeniu to weź średnią z ostatnich 12 miesięcy netto, będziesz wiedzieć ile mniej więcej możesz się spodziewać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
ale jeżli w ciągu ostatniego roku, z którego liczy się średnią zmienil sie wymiar etatu to liczy się ta częsć z momenty kiedy idziesz na l4/macierzyński.
np jak poł roku pracowałas na 1/2 etatu i zarabiałas 2 tys, potem zwiększyli Ci etat do całego i zarabialaś 4 tyś, to liczą średnią wysokosć zarobków tak, jakbyś cały rok pracowała na cały etat.[COLOR="Silver"] Edytowane przez Panna Migotka 86 Czas edycji: 2013-11-29 o 07:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Potem musisz odjąć podatek dochodowy, czyli minimum 18%
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
A w sytuacji gdy w ciągu tych 12 miesięcy zmieniłam pracę to liczy mi sie tylko pensja u aktualnego pracodawcy tak? I co w sytuacji kiedy poprzedni zalegał z wypłatą wynagrodzenia i wypłacił mi się dopiero kiedy pracowałam już u aktualnego pracodawcy, czyli de facto dostałam 2 pensje jednego miesiąca? Skąd w ogóle brane są dane do tych wyliczeń? Bo jeśli dostałam pieniądze w gotówce to ciężko tak na prawdę powiedzieć kiedy pracodawca umieścił tę wypłatę "na papierze". A składki też odprowadzał nieregularnie, nie pamiętam jak dokładnie, ale dajmy na to np. za listopad zapłacił w marcu. Nie wiem czy to się będzie dla mnie w jakiś sposób liczyło w tym momencie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
jeśli chodzi o składki na ubezpieczenie społeczne, to liczą się składki należne, a nie zapłacone ![]() jeśli masz jakieś pytania, to pisz śmiało ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Odrębną kwestią jest fakt, że najprawdopodobniej czeka cię kontrola z ZUSu. Jeżeli nagle w chwili zajścia w ciąże zwiększy ci się o 100% pensja i w krótkim czasie pójdziesz na zwolnienie, ZUS ma prawo podważyć jego zasadność i oskarżyć o próbę wyłudzenia świadczeń, zwłaszcza jeżeli pracodawca nie zatrudni nikogo na twoje miejsce. W takiej sytuacji powinnaś zbierać wszystkie możliwe dowody na to, że faktycznie pracowałaś, ponieważ to od nich będzie zależało czy otrzymasz świadczenie. Opisałam powyższy fakt, ponieważ jest to bardzo częsta sytuacja, z którą się ostatnio nagminnie spotykam w pracy, więc ku przestrodze warto być przygotowanym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
A jak to jest? Czy jak zacznie sie pobierac L4 czy jak zacznie sie urlop macierzynski to przez caly czas dostaje sie kase w przeliczeniu z tego dnia czy w kazdym miesiacu przeliczana od nowa czyli byloby jej coraz wiecej zakladajac ze ktos np 5 miesiecy przed zajsciem w ciaze dostal 2 krotna podwyzke?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:38.