Obliczanie wysokości świadczenia - urlop macierzyński - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-11-27, 21:19   #1
alicjag3
Raczkowanie

Obliczanie wysokości świadczenia - urlop macierzyński

Witajcie,

zastanawiam się jak jest liczone świadczenie, które dostaje się na urlopie macierzyńskim a później wychowawczym oraz ile się dostaje za L4 w ciąży.

Co jeśli np. dziś zarabiam 4 tys. brutto ale 2 miesiące temu zarabiałam 2 tys brutto. Czy podstawą jest jedynie kwota, którą się ma w momencie zajścia w ciążę czy liczy się jakąś średnią z dłuższego okresu (jeśli tak to od kiedy).
alicjag3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-27, 21:56   #2
Pallas Ril
Rozeznanie

Dot.: Obliczanie wysokości świadczenia - urlop macierzyński

Cytat:
Napisane przez alicjag3 Pokaż wiadomość
Witajcie,

zastanawiam się jak jest liczone świadczenie, które dostaje się na urlopie macierzyńskim a później wychowawczym oraz ile się dostaje za L4 w ciąży.

Co jeśli np. dziś zarabiam 4 tys. brutto ale 2 miesiące temu zarabiałam 2 tys brutto. Czy podstawą jest jedynie kwota, którą się ma w momencie zajścia w ciążę czy liczy się jakąś średnią z dłuższego okresu (jeśli tak to od kiedy).
Mniej więcej mogę Ci powiedzieć, że liczy się to tak, że bierze się średnią z ostatnich 12 miesięcy Twojej pracy u tego pracodawcy. Jeśli pracujesz u niego mniej niż 12 miesięcy to bierze się tyle miesięcy ile pracujesz.

Ale tak dokładnie to Ci nie powiem, bo zgłębiałam ten temat bardzo długo i liczyłam na dziesiątą stronę, a potem na konto i tak przyszła inna kwota No po prostu tego nie ogarniam. Które premie oni wliczają w to a które nie. Jakoś inaczej się podatek liczy też podobno. I w zależności od tego ile dni trwa miesiąc taką kwotę dostajesz.
Stary 2013-11-28, 06:56   #3
Ada198419
Raczkowanie

Hej
Swiadczenie jak pisała kolezanka wczesniej liczone jest z 12 m-cy wstecz np zajedziesz w ciaze czy rozchorujesz sie w grudniu to liczone jest od grudnia 2012- listopada 2013. od podstwy ktora wyjdzie odejmujesz skaldki 13,71% dzielisz przez 12 nastpenie przez 30 i mmozy sie przez 100 % w przypdaku ciąży. I wychodzi podstawa brutto zasilku.

L4 masz platne w ciązy 100 %.
Macierzyński jesli zdecydujesz sie od razu na roczny - to masz płatne przez caly okres 80%, a gdybyś np na poczatku poszła na normalny to pierwsza czesc 100 % a pozniej decydujesz sie na rodzicielski to wtedy 60%.

Wychowaczy by miec płatny zalezy od dochodów na członka rodziny, i to placi MOPS.
Ada198419 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-28, 15:08   #4
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez Ada198419 Pokaż wiadomość
Hej
Swiadczenie jak pisała kolezanka wczesniej liczone jest z 12 m-cy wstecz np zajedziesz w ciaze czy rozchorujesz sie w grudniu to liczone jest od grudnia 2012- listopada 2013. od podstwy ktora wyjdzie odejmujesz skaldki 13,71% dzielisz przez 12 nastpenie przez 30 i mmozy sie przez 100 % w przypdaku ciąży. I wychodzi podstawa brutto zasilku.
Podstawa brutto?
No to co dalej w takim razie?
Stary 2013-11-28, 19:38   #5
Glodomorek
Zakorzenienie

Zapytaj w kadrach. Jeśli chcesz znać kwotę w przybliżeniu to weź średnią z ostatnich 12 miesięcy netto, będziesz wiedzieć ile mniej więcej możesz się spodziewać.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-28, 20:30   #6
Panna Migotka 86
Zadomowienie

ale jeżli w ciągu ostatniego roku, z którego liczy się średnią zmienil sie wymiar etatu to liczy się ta częsć z momenty kiedy idziesz na l4/macierzyński.
np jak poł roku pracowałas na 1/2 etatu i zarabiałas 2 tys, potem zwiększyli Ci etat do całego i zarabialaś 4 tyś, to liczą średnią wysokosć zarobków tak, jakbyś cały rok pracowała na cały etat.[COLOR="Silver"]

Edytowane przez Panna Migotka 86
Czas edycji: 2013-11-29 o 07:19
Panna Migotka 86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-28, 20:36   #7
Pallas Ril
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
Podstawa brutto?
No to co dalej w takim razie?
Potem musisz odjąć podatek dochodowy, czyli minimum 18%

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-11-28, 21:42   #8
farminka
Wtajemniczenie

A w sytuacji gdy w ciągu tych 12 miesięcy zmieniłam pracę to liczy mi sie tylko pensja u aktualnego pracodawcy tak? I co w sytuacji kiedy poprzedni zalegał z wypłatą wynagrodzenia i wypłacił mi się dopiero kiedy pracowałam już u aktualnego pracodawcy, czyli de facto dostałam 2 pensje jednego miesiąca? Skąd w ogóle brane są dane do tych wyliczeń? Bo jeśli dostałam pieniądze w gotówce to ciężko tak na prawdę powiedzieć kiedy pracodawca umieścił tę wypłatę "na papierze". A składki też odprowadzał nieregularnie, nie pamiętam jak dokładnie, ale dajmy na to np. za listopad zapłacił w marcu. Nie wiem czy to się będzie dla mnie w jakiś sposób liczyło w tym momencie?
farminka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 14:25   #9
puchatek83
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez farminka Pokaż wiadomość
A w sytuacji gdy w ciągu tych 12 miesięcy zmieniłam pracę to liczy mi sie tylko pensja u aktualnego pracodawcy tak? I co w sytuacji kiedy poprzedni zalegał z wypłatą wynagrodzenia i wypłacił mi się dopiero kiedy pracowałam już u aktualnego pracodawcy, czyli de facto dostałam 2 pensje jednego miesiąca? Skąd w ogóle brane są dane do tych wyliczeń? Bo jeśli dostałam pieniądze w gotówce to ciężko tak na prawdę powiedzieć kiedy pracodawca umieścił tę wypłatę "na papierze". A składki też odprowadzał nieregularnie, nie pamiętam jak dokładnie, ale dajmy na to np. za listopad zapłacił w marcu. Nie wiem czy to się będzie dla mnie w jakiś sposób liczyło w tym momencie?
liczy się tylko wynagrodzenie uzyskane u aktualnego pracodawcy, wynagrodzenie wypłacone przez poprzedniego pracodawcę nie ma znaczenia.
jeśli chodzi o składki na ubezpieczenie społeczne, to liczą się składki należne, a nie zapłacone
jeśli masz jakieś pytania, to pisz śmiało
puchatek83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-22, 15:02   #10
kobietkaaaaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez alicjag3 Pokaż wiadomość
Witajcie,

W trakcie L4 przysługuje ci 100% świadczenia i nie jest brany pod uwagę okres jaki przepracowałaś. Urlop macierzyński to 100% w okresie półrocznym lub 80% w okresie rocznym. W tym przypadku bierze się pod uwagę pensje z ostatnich 12 miesięcy lub w przypadku zmiany pracodawcy tylko z tych przepracowanych u nowego. Urlop wychowawczy jest bezpłatny.
Odrębną kwestią jest fakt, że najprawdopodobniej czeka cię kontrola z ZUSu. Jeżeli nagle w chwili zajścia w ciąże zwiększy ci się o 100% pensja i w krótkim czasie pójdziesz na zwolnienie, ZUS ma prawo podważyć jego zasadność i oskarżyć o próbę wyłudzenia świadczeń, zwłaszcza jeżeli pracodawca nie zatrudni nikogo na twoje miejsce. W takiej sytuacji powinnaś zbierać wszystkie możliwe dowody na to, że faktycznie pracowałaś, ponieważ to od nich będzie zależało czy otrzymasz świadczenie. Opisałam powyższy fakt, ponieważ jest to bardzo częsta sytuacja, z którą się ostatnio nagminnie spotykam w pracy, więc ku przestrodze warto być przygotowanym.

kobietkaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-22, 13:40   #11
alicjag3
Raczkowanie

A jak to jest? Czy jak zacznie sie pobierac L4 czy jak zacznie sie urlop macierzynski to przez caly czas dostaje sie kase w przeliczeniu z tego dnia czy w kazdym miesiacu przeliczana od nowa czyli byloby jej coraz wiecej zakladajac ze ktos np 5 miesiecy przed zajsciem w ciaze dostal 2 krotna podwyzke?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
alicjag3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości