|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Rozpoczęcie tabletek anty, a antybiotyk
Dziewczyny, czy mogę rozpocząć pierwsze opakowanie Madinett biorąc już Duomox (antybiotyk) od paru dni ? Muszę go brać jeszcze 3-4 dni. Wystarczy, że będę tylko stosować dodatkowe zabezpieczenie czy lepiej rozpocząc tabletki od przyszłego cyklu ?
Dziękuję za radę! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Rozpoczęcie tabletek anty, a antybiotyk
Możesz, to ze sobą nie koliduje.
![]() Antybiotyki tylko stopniowo osłabiają działanie antykoncepcji, w razie stosunku przez pierwszy tydzień po prostu dodatkowo się zabezpieczaj. Nie można tak nagle przerywać brania tabletek antykoncepcyjnych, później musiałabyś czekać na tą miesiączkę "właściwą" żeby rozpocząć branie. ---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ---------- Według informacji producenta leków antykoncepcyjnych, które przyjmujesz, równoległe stosowanie antybiotyków z grupy penicylin (a takie przyjmujesz), obniża skuteczność działania antykoncepcyjnego tabletek. Jeśli takie leki lub inne (zwiększające aktywność enzymów wątrobowych) stosuje się równolegle z doustnymi środkami antykoncepcyjnymi nie dłużej niż tydzień, należy zarówno w czasie ich przyjmowania, jak i przez 7 dni po odstawieniu stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne - najczęściej po prostu prezerwatywę. Wiąże się to z tym, że antybiotyk może spowalniać metabolizm leków antykoncepcyjnych. Oczywiście prawdopodobieństwo zajścia w ciążę podczas zażywania antybiotyku jest małe, ale zawsze należy się z nim liczyć. ![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
W takim razie to inna sprawa, na Twoim miejscu poczekałabym i zaczęła brać tabletki od nowego cyklu, lepiej nie ryzykować, co innego jest w przypadku brania tabletek.
W następnym cyklu będziesz pewniejsza, ale lepiej z tym pytaniem udać się bezpośrednio do ginekologa, wiadomo, że każdy ma inny organizm, a słuchanie "ja miałam tak..." niekoniecznie sprawi, że Ty też będziesz mieć tak Następny cykl albo pytanie do ginekologa ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
No właśnie trochę gapa ze mnie i dopiero sobie o tym pomyślałam, a właśnie dziś dostałam miesiączkę...
No chyba jednak sobie daruje już w tym cyklu bo jednak szkoda się potem stresować ![]() Dzięki za radę! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Ja gdy ostatnio dostalam antybiotyk musialam dodatkowo zabezpieczac sie podczas brania i tydzien po. Antybiotyki mocno nie oslabiaja tabletek ale jednak zawsze lekarz mnie informuje o dodatkowym zabezpieczeniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Tak, o tym samym napisałam wyżej, jednakże obie źle zrozumiałyśmy koleżankę.
I tak jest już po ptokach, skoro okres był wczoraj ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:39.