|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
praktyki pedagogiczne
witam wszystkie studentki
![]() ![]() żeby od czegoś rozpocząć temat może niech każda opowie coś co jej najbardziej zapadło w pamięć oraz... co według niej wypada ubrać ![]() najsympatyczniejsze dla mnie jest jak małe dzieci się żegnają i pytają czy pani wróci ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzeniona
|
Dot.: praktyki pedagogiczne
Ja wyglądam niestety bardzo młodo i najbardziej zapadło mi w pamięć, że nauczycielka z gimnazjum wzięła mnie za uczennicę 1 klasy
![]() ![]() Ja siebie widzę tylko w pracy z dorosłymi -licem, ale najlepiej to szkoła językowa. Na pewno nie gimnazjum i nie podstawówka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Ja widzę siebie od gimnazjum w górę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzeniona
|
Dla mnie liceum jest jednak najlepsze, a już klasa z profilem, w którym się specjalizujemy, to w ogóle marzenie, bo jednak klasa jest nastawiona pozytywnie do naszego przedmiotu. Nie musisz przygotowywać gier czy zabaw jak w podstawówce, potrafią się skoncentrować, matura coraz bliżej, więc im zależy, to jednak dorośli ludzie, więc poważniejsi niż gimnazjaliści, a to znaczy, że można z nimi pogadać i się jakoś dogadać. Gimnazjum to koszmar
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
no, też by mi się to marzyło
![]() nie wiem, ja się średniej boje bo są licea... i licea. albo męskie technikum ![]() gimnazjum nie takie złe, trzeba ich lekko zastraszyć i podporządkować, ale podstawówka to dla mnie koszmar ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzeniona
|
Wrzodem na tyłku w przypadku dzieci z podstawówek są też rodzice... Czasami nawet nie z dziećmi jest problem, ale z rodzicami traktującymi swoje pociechy jak święte krowy, które dostały złą ocenę na pewno nie dlatego, że się nie nauczyły, ale przez to, że pani się uwzięła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Nyśnyśnyś
![]() Ja o swoich przeżycia z praktyk pisałam już TU ![]() Ja się widzę w pracy w szkole na każdym etapie, jednak najbardziej chciałabym pracować w liceum ![]() A co do ubioru - buty na obcasie obowiązkowo, do tego jakieś bardziej poważne ubrania typu: spódnica, sweterek, koszula, ale też bez popadania w skrajność, żeby mundurki nosić, czy ubierać się na "galowo" ![]() ![]() ![]() I aby wyróżnić się chociaż trochę z tłumu licealistów zakładam buty na obcasie, bo tak na prawdę to postawić mnie w rzędzie z licealistkami to oprócz kilku zmarszczek więcej chyba nie ma między nami różnicy ![]() Praktyki to jest taki okres, gdzie tak na prawdę nie możemy sami robić nic od siebie. W zasadzie to dobry sposób na spróbowanie się w tej pracy bez żadnych konsekwencji. Bo czy dzieciaki przyswoją sobie tę wiedzę, czy nie - nam to powinno być wszystko jedno, bo jesteśmy tylko miesiąc i see ya. I ja się nie przejmuję ![]() ![]() Podstawówka mi nie leżała, bo miałam klasy kompletnie do kitu. 0 wiedzy, adhd, robaki w tyłkach, dzikie wrzaski i bieganie po klasie. Pół lekcji uspokajania i całe moje przygotowanie do lekcji szlag trafiał. Myślałam, że do klas 5-6 trafię z kolorowankami, wykreślankami, piosenkami i innymi cudami na kiju, ale było z tym dużo problemu, bo wieczne pytania: a proszę pani, a ja nie mam kredek; a proszę pani, a ja nie mam nożyczek/kleju itd. ![]() Gimnazjum jakoś tak mi nie pasowało, mimo iż nie było tam tam dziko jak w podstawówce. Ludzie byli w porządku, może trochę za dużo gadali, ale ok. Chłopacy bardziej zwracali na mnie uwagę, bo byłam kobietą, wiec próbowali się podlizać i można było z nimi całkiem fajnie pogadać ![]() ![]() A liceum. W liceum ludzie są na tyle poważni, bo wybrali te swoje profile sami świadomie. Podobnie wybrali język obcy, więc prawie nikt tam z przypadku nie jest. I ogółem traktują te lekcje poważnie. Fakt, że póki co jest początek roku, ludzie chodzą do szkoły, frekwencja jest pełna i nie są jeszcze nauką zmęczeni ![]() ![]() ![]() A co do rodziców dzieci z podstawówki to się zgadzam. Ile to ja się nasłuchałam od nauczycielek z jakimi wyrzutami przychodzą to się w głowie nie mieści. Bo taki rodzic ma w nosie co dzieciak robi w swoim pokoju, oczywiście nie ma też czasu aby sprawdzić mu czy w ogóle wykonał pracę domową. A później wielkie zdziwienie, że idealne dziecko dostało rząd jedynek za brak pracy, za złe zachowanie, za źle napisaną klasówkę ![]() Edytowane przez seductivee Czas edycji: 2013-09-15 o 17:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Ja w poniedziałek kończę praktyki w przedszkolu, z tym, że jeszcze nie prowadziłam całych zajęć sama, lecz tylko niektóre
![]() ![]() ![]() W tym tygodniu pewnie zacznę w podstawówce kl. 1-3 (którą mniej wolę od przedszkola) i zobaczymy co będzie ![]() Także najbardziej chciałabym pracować w przedszkolu u starszych dzieci, ponieważ jest więcej czasu na dodanie coś od siebie, a nie tak jak w szkole trzeba pracować od dzwonka do dzwonka, co przeszkadza jeśli się chce wprowadzać ciąg połączonych zajęć. Poza tym wolę mieć dzieci wkoło siebie - tak jak w przedszkolu np. w kole na dywanie, niż żeby siedziały w ławkach, bo stwarza to pewną barierę, a lepszy jest bezpośredni kontakt ![]()
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
a co robiłyście na hospitacjach?:p nie nudzi wam się?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Co do praktyk w przedszkolu - zastanawiam się, jak u Was wygląda to prowadzenie zajęć? Piszecie jakieś konspekty, scenariusze? Prowadzicie całe zajęcia czy tylko jakąś część albo tylko część z zabawami? Bo na mojej uczelni nic nie wiadomo i w końcu nie wiem co mam robić by było dobrze...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Zobaczysz
![]() Innych nauczyciele prowadzali do sali za rączkę, dziennika nie dawali, wcinali się w trakcie lekcji i prowadzili na spółę. Wszystko zobaczysz pewnie na miejscu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Jestem teraz czwarty tydzień w przedszkolu i co tydzień mam z inną "opiekunką" i u żadnej nie pisałam scenariusza
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny!
W marcu zaczynam 2 tygodniowe praktyki pedagogiczne w liceum z języka angielskiego. Nigdy nie uczyłam, nie miałam wcześniej żadnych praktyk i wzwiązku z tym chciałam Was zapytać jak to wygląda, jak się przygotować do zajęć, na co można sobie pozwolić, jak walczyć z tremą(trochę się stresuję, bo pierwszy raz w życiu stanę przed grupą młodych ludzi, aby prowadzić lekcje, mała trema jest, jak to będzie, czy się nie zestresuję, zatkam itd...) Bardzo Was proszę o opinie i jakieś porady, jęsli możecie ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:15.