|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2013-08
Wiadomości: 49
|
![]() Stevia- tak czy nie?
STEVIA- tak czy nie? Jakie opinie na jej temat macie? Lepiej zakupić "biały proszek" w supermarkecie, suszoną roślinę, czy w ogóle z niej zrezygnować?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2012-09
Lokalizacja: warszawa
Wiadomości: 249
|
Dot.: Stevia- tak czy nie?
Jeśli stevia, to tylko suszona. Przeczytaj sobie skład białego proszku, zazwyczaj na 1szym miejscu jest maltodekstryna + glikozydy stewiowe są tam w takiej postaci, że nie mają tych zdrowotnych właściwości co w suszu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-08
Lokalizacja: woj. dolnośląskie
Wiadomości: 1 685
|
Dot.: Stevia- tak czy nie?
miałam kiedyś stevię w postaci słodzika - tableteczki małe. Uważam,k że nie był to najlepszy zakup i przymierzam się od dłuższego czasu na zakup, ale w liściach, naturalną
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2013-07
Wiadomości: 1 216
|
Dot.: Stevia- tak czy nie?
z jakiego powodu tabletki Ci nie odpowiadały?
Swoją drogą strasznie drogi produkt. Do tej pory używałam słodzika z lidla( cologran) tam jest chyba sacharynian sodu jako substancja słodząca i chcę to zamienić na cos zdrowszego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2012-03
Wiadomości: 9 557
|
Dot.: Stevia- tak czy nie?
Proszek nie. Smak ma okropny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2013-08
Wiadomości: 49
|
Dot.: Stevia- tak czy nie?
Czyli można normalnie jeść dodając do koktajlu, sera do naleśników itp. ? Bo proszek równomiernie rozprowadziłby się po zywności jaką chcemy posłodzić. a Jak z liśćmi?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2012-09
Lokalizacja: warszawa
Wiadomości: 249
|
Dot.: Stevia- tak czy nie?
Liście chyba trzeba sobie przerobić na proszek
![]() Smak różni się trochę w zależności od producenta, ale faktycznie stevia nie smakuje dokładnie jak cukier. Ja wyczuwałam w niej nutę podobną do chemicznych słodzików. Identycznie jak cukier smakuje ksylitol. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2013-07
Wiadomości: 1 216
|
Dot.: Stevia- tak czy nie?
KSYLITOL rozkłada się w organizmie na toksyny jak aspartam czy jest bezpieczny?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2012-09
Lokalizacja: warszawa
Wiadomości: 249
|
Dot.: Stevia- tak czy nie?
To cukier brzozowy, naturalny, chroni m.in. przed próchnica i osteoporoza. więc raczej nie rozkłada się na toksyny
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2013-07
Wiadomości: 1 216
|
Dot.: Stevia- tak czy nie?
byłam pewna że to jakiś sztuczny proszek jak tabletki np. cologranu.DZIĘKI : )
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 4 470
|
Dot.: Stevia- tak czy nie?
Lolandra ma rację, ksylitol jest wręcz zdrowy, sprzedawany w wygodnej postaci kryształków, wygląda jak zwykły cukier i rozpuszcza się. Tylko trzeba wprowadzać małymi porcjami, bo u nieprzyzwyczajonych osób spożycie od razu większej ilości może wywołać efekt przeczyszczający ;D
Stewia w syropie też jest ok. A w ogóle szukasz zdrowszych zamienników cukru czy niskokalorycznych? Bo syropy owocowe (znaczy z całych owoców, albo zagęszczonego soku, nie dosładzane) albo miód też są zdrowe, oczywiście w niewielkich ilościach.
__________________
Blog o analizie kolorystycznej |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2013-07
Wiadomości: 1 216
|
Dot.: Stevia- tak czy nie?
Szukam zamienników niskokalorycznych ponieważ w tej chwili kupuje paskudny cologran, nie znam nic innego. Miód odpada bo mi nie smakuje a dosładzanie miodem goracych napojów mija sie z celem z tego co wiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 4 470
|
Dot.: Stevia- tak czy nie?
No to w takim przypadku tylko stewia i ksylitol, z tego co się orientuję. Myślę, że ksylitol byłby idealny do twoich potrzeb.
__________________
Blog o analizie kolorystycznej |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:41.