|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Ubezpieczenie w KRUSie - dowód wpłaty
witam. potrzebuję udać się do lekarza bez wiedzy rodziców. jestem ubezpieczona w KRUSie. niby jest ten cały EWUŚ, ale mój lekarz kazał mi przyjść z dowodem ubezpieczenia :/ i teraz pytanie: czy jak pójdę do KRUSu, to ten dowód wpłaty zostanie mi wydany? szukałam już w domu, ale kompletnie nie mogę tego znaleźć (mam 18 lat)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Ubezpieczenie w KRUSie - dowód wpłaty
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
BAN stały
|
Cytat:
KRUS płaci się co kwartał, pierwsza rata do końca stycznia, druga do końca kwietnia , następne dwie w lipcu i październiku. Dowód wpłaty powinien mieć rolnik w domu. Edytowane przez grubella Czas edycji: 2014-02-12 o 16:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem ubezpieczona w krusie i do lekarza chodzę z legitymacją- taka papierowa książeczka,wydawana rolnikowi i domownikom. tam powinna być pieczątka krusu, co miesiąc powinno się podbijać, ale ja chodzę tylko jak potrzebuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
BAN stały
|
Cytat:
W rejestracjach przychodni wymagają często tego dowodu a nie książeczki. Gdy przyjeżdża pogotowie to też lekarz domaga się ukazania ostatniego dowodu wpłaty. Ale może niech autorka spróbuje , znajdzie książeczkę i pojedzie do KRUS aby podbili. Tylko pewnie też może być do tego potrzebny dowód wpłaty bo się paniom nie będzie chciało sprawdzać czy za ostatni kwartał pieniądze wpłynęły. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą sprawdziłam i na samej legitymacji pisze, że to ona uprawnia do świadczeń, tylko właśnie powinna być podbita. Wcześniej musiała być podbita raz w roku - może dlatego chcieli też dowodu wpłaty, żeby było pewne, że nadal płacisz składki. Ale teraz powinna być podbijana co miesiąc, bo przepisy się zmieniły. A dowodu wpłaty nie potrzeba, jak ja byłam podbijać książeczkę to tylko ją dałam, Pani zrobiła trzy kliki w komputerze i dostałam pieczątkę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
BAN stały
|
Cytat:
Miał, pokazał, pani coś tam przepisała z tego dowodu, poklikała i dała mu numerek. Być może U Ciebie i U autorki jest inaczej, nie będę się spierać bo nie wiem. Ale skoro sama autorka pisze, że żądano od niej dowodu wpłaty to coś w tym jest. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Marszałkini II RP
|
Ja też jestem ubezpieczona w KRUSie i jak byłam ostatnio u lekarza to nawet nie chcieli tej papierowej książeczki tylko sprawdzili w EWUŚ. Ale najistotniejsze jest to czy rodzice zapłacili ostatnią ratę, bo chyba właśnie na koniec stycznia się płaci. A w ogóle możesz iść do KRUS i poprosić o takie zaświadczenie, że jesteś ubezpieczona i nie zalegasz i nie powinni robić żadnych problemów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
grubella nie wiem jak to dokładnie działa, ale wg mnie z podbitą książeczką nie powinno być problemów
A ostatnia rata była do końca stycznia płatna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
Może rodzice zapomnieli zapłacić albo do EWUŚ jeszcze nie dotarło, nie zostało zaksięgowane, że składka została zapłacona i stąd potrzeba odcinka wpłaty.
Doktor sprawdził w EWUŚ , że wpłaty nie było i kazał przynieść kwit. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Pierwszy raz słyszę o książeczkach
![]() ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
no właśnie dziwią mnie praktyki tego lekarza... niby jest EWUŚ, ale on kazał wysyłać NIP firmy, w ktorej jestem ubezpieczona, w końcu tego nie wpisał w komputer, a teraz przy rejestracji mi mówi, że jest problem z moim ubezpieczeniem i mam przyjść z książeczką/innym dowodem ubezpieczenia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Marszałkini II RP
|
W takim razie jakiś nieogarnięty ten lekarz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Bo te książeczki już nie są wydawane. Osoby, które dawniej się ubezpieczały dostawały takie książeczki, które trzeba było podbijać raz na rok, teraz trzeba je podbijać raz w miesiącu (jeśli się idzie do lekarza), bo składki zdrowotne są miesięczne. Ogólnie lekarze nie powinni żądać od pacjentów ani tych książeczek, ani tym bardziej dowodu wpłaty! Jeżeli nie ma kogoś w ewusiu to powinien udać się do KRUSu po zaświadczenie o ubezpieczeniu zdrowotnym i jeśli składka na ubezpieczenie zdrowotne została opłacona to takie zaświadczenie zostanie na miejscu wydane.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:43.