Ubezpieczenie w KRUSie - dowód wpłaty - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-12, 15:58   #1
201605090940
Konto usunięte

Ubezpieczenie w KRUSie - dowód wpłaty

witam. potrzebuję udać się do lekarza bez wiedzy rodziców. jestem ubezpieczona w KRUSie. niby jest ten cały EWUŚ, ale mój lekarz kazał mi przyjść z dowodem ubezpieczenia :/ i teraz pytanie: czy jak pójdę do KRUSu, to ten dowód wpłaty zostanie mi wydany? szukałam już w domu, ale kompletnie nie mogę tego znaleźć (mam 18 lat)
201605090940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-12, 16:30   #2
alexandrika
Zadomowienie

Dot.: Ubezpieczenie w KRUSie - dowód wpłaty

Cytat:
Napisane przez xandria_ Pokaż wiadomość
witam. potrzebuję udać się do lekarza bez wiedzy rodziców. jestem ubezpieczona w KRUSie. niby jest ten cały EWUŚ, ale mój lekarz kazał mi przyjść z dowodem ubezpieczenia :/ i teraz pytanie: czy jak pójdę do KRUSu, to ten dowód wpłaty zostanie mi wydany? szukałam już w domu, ale kompletnie nie mogę tego znaleźć (mam 18 lat)
czy dowód wpłaty to nie wiem, ale powinni wydać Ci zaświadczenie o ubezpieczeniu zdrowotnym.
alexandrika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-12, 16:37   #3
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez xandria_ Pokaż wiadomość
Może rodzice jeszcze nie zapłacili?
KRUS płaci się co kwartał, pierwsza rata do końca stycznia, druga do końca kwietnia , następne dwie w lipcu i październiku.
Dowód wpłaty powinien mieć rolnik w domu.

Edytowane przez grubella
Czas edycji: 2014-02-12 o 16:39
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-12, 16:58   #4
JossStone
Zakorzenienie

Ja jestem ubezpieczona w krusie i do lekarza chodzę z legitymacją- taka papierowa książeczka,wydawana rolnikowi i domownikom. tam powinna być pieczątka krusu, co miesiąc powinno się podbijać, ale ja chodzę tylko jak potrzebuje A dowód wpłaty ważny jest chyba tylko przy działach specjalnych rolnictwa.
JossStone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-12, 17:20   #5
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez JossStone Pokaż wiadomość
Ja jestem ubezpieczona w krusie i do lekarza chodzę z legitymacją- taka papierowa książeczka,wydawana rolnikowi i domownikom. tam powinna być pieczątka krusu, co miesiąc powinno się podbijać, ale ja chodzę tylko jak potrzebuje A dowód wpłaty ważny jest chyba tylko przy działach specjalnych rolnictwa.
Dowód wpłaty jest ważny dla każdego rolnika.
W rejestracjach przychodni wymagają często tego dowodu a nie książeczki.
Gdy przyjeżdża pogotowie to też lekarz domaga się ukazania ostatniego dowodu wpłaty.

Ale może niech autorka spróbuje , znajdzie książeczkę i pojedzie do KRUS aby podbili. Tylko pewnie też może być do tego potrzebny dowód wpłaty bo się paniom nie będzie chciało sprawdzać czy za ostatni kwartał pieniądze wpłynęły.
Stary 2014-02-12, 17:24   #6
JossStone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez grubella Pokaż wiadomość
Dowód wpłaty jest ważny dla każdego rolnika.
W rejestracjach przychodni wymagają często tego dowodu a nie książeczki.
Gdy przyjeżdża pogotowie to też lekarz domaga się ukazania ostatniego dowodu wpłaty.

Ale może niech autorka spróbuje , znajdzie książeczkę i pojedzie do KRUS aby podbili. Tylko pewnie też może być do tego potrzebny dowód wpłaty bo się paniom nie będzie chciało sprawdzać czy za ostatni kwartał pieniądze wpłynęły.
Na pewno? Nie mam teraz pod ręką listu, ale pamiętam, że albo na tym rachunku, albo osobno było napisane, że ważna jest tylko legitymacja, a dowód wpłaty nie jest zawsze ważny.
Zresztą sprawdziłam i na samej legitymacji pisze, że to ona uprawnia do świadczeń, tylko właśnie powinna być podbita. Wcześniej musiała być podbita raz w roku - może dlatego chcieli też dowodu wpłaty, żeby było pewne, że nadal płacisz składki. Ale teraz powinna być podbijana co miesiąc, bo przepisy się zmieniły.

A dowodu wpłaty nie potrzeba, jak ja byłam podbijać książeczkę to tylko ją dałam, Pani zrobiła trzy kliki w komputerze i dostałam pieczątkę
Stary 2014-02-12, 17:31   #7
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez JossStone Pokaż wiadomość
Na pewno? Nie mam teraz pod ręką listu, ale pamiętam, że albo na tym rachunku, albo osobno było napisane, że ważna jest tylko legitymacja, a dowód wpłaty nie jest zawsze ważny.
Zresztą sprawdziłam i na samej legitymacji pisze, że to ona uprawnia do świadczeń, tylko właśnie powinna być podbita. Wcześniej musiała być podbita raz w roku - może dlatego chcieli też dowodu wpłaty, żeby było pewne, że nadal płacisz składki. Ale teraz powinna być podbijana co miesiąc, bo przepisy się zmieniły.

A dowodu wpłaty nie potrzeba, jak ja byłam podbijać książeczkę to tylko ją dałam, Pani zrobiła trzy kliki w komputerze i dostałam pieczątkę
Byłam kilka dni temu w poradni ortopedycznej i przede mną pani w rejestracji domagała się od pacjenta ostatniego dowodu wpłaty w KRUS.
Miał, pokazał, pani coś tam przepisała z tego dowodu, poklikała i dała mu numerek.
Być może U Ciebie i U autorki jest inaczej, nie będę się spierać bo nie wiem.
Ale skoro sama autorka pisze, że żądano od niej dowodu wpłaty to coś w tym jest.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-12, 17:34   #8
Niebieskooka arystokratka
Marszałkini II RP

Avatar Niebieskooka arystokratka

Ja też jestem ubezpieczona w KRUSie i jak byłam ostatnio u lekarza to nawet nie chcieli tej papierowej książeczki tylko sprawdzili w EWUŚ. Ale najistotniejsze jest to czy rodzice zapłacili ostatnią ratę, bo chyba właśnie na koniec stycznia się płaci. A w ogóle możesz iść do KRUS i poprosić o takie zaświadczenie, że jesteś ubezpieczona i nie zalegasz i nie powinni robić żadnych problemów.
Niebieskooka arystokratka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-12, 17:36   #9
JossStone
Zakorzenienie

grubella nie wiem jak to dokładnie działa, ale wg mnie z podbitą książeczką nie powinno być problemów

A ostatnia rata była do końca stycznia płatna.
Stary 2014-02-12, 17:49   #10
grubella
BAN stały

Może rodzice zapomnieli zapłacić albo do EWUŚ jeszcze nie dotarło, nie zostało zaksięgowane, że składka została zapłacona i stąd potrzeba odcinka wpłaty.
Doktor sprawdził w EWUŚ , że wpłaty nie było i kazał przynieść kwit.
Stary 2014-02-12, 18:23   #11
Bea_91
Zadomowienie

Pierwszy raz słyszę o książeczkach U mnie zawsze był potrzebny aktualny odcinek KRUS, no a teraz wystarczy dowód osobisty

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-12, 19:05   #12
201605090940
Konto usunięte

no właśnie dziwią mnie praktyki tego lekarza... niby jest EWUŚ, ale on kazał wysyłać NIP firmy, w ktorej jestem ubezpieczona, w końcu tego nie wpisał w komputer, a teraz przy rejestracji mi mówi, że jest problem z moim ubezpieczeniem i mam przyjść z książeczką/innym dowodem ubezpieczenia
201605090940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-12, 21:01   #13
Niebieskooka arystokratka
Marszałkini II RP

Avatar Niebieskooka arystokratka

W takim razie jakiś nieogarnięty ten lekarz.
Niebieskooka arystokratka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-12, 21:45   #14
takuma
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Bea_91 Pokaż wiadomość
Pierwszy raz słyszę o książeczkach U mnie zawsze był potrzebny aktualny odcinek KRUS, no a teraz wystarczy dowód osobisty
Bo te książeczki już nie są wydawane. Osoby, które dawniej się ubezpieczały dostawały takie książeczki, które trzeba było podbijać raz na rok, teraz trzeba je podbijać raz w miesiącu (jeśli się idzie do lekarza), bo składki zdrowotne są miesięczne. Ogólnie lekarze nie powinni żądać od pacjentów ani tych książeczek, ani tym bardziej dowodu wpłaty! Jeżeli nie ma kogoś w ewusiu to powinien udać się do KRUSu po zaświadczenie o ubezpieczeniu zdrowotnym i jeśli składka na ubezpieczenie zdrowotne została opłacona to takie zaświadczenie zostanie na miejscu wydane.
takuma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości