Socjologia - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-11, 14:41   #1
kotkacper
Przyczajenie

Red face

Socjologia

Cześć dziewczyny Mam pytanie na temat socjologi?Chciałabym iść do Krakowa na socjologię.Zdawałam maturę jedynie z obowiązkowych przedmiotów i bardzo dobrze język angielski.Zastanawiam się nad wyborem UP albo AGH ale boję się trochę bo słyszałam,że tam są elementy matematyki z której jestem wyjątkowo beznadziejna.Czy możecie mi napisać czy jest trudno?Jakie są przedmioty?A zwłaszcza te najtrudniejsze?Czy poradze sobie jeśli jestem osobą,która lubi się uczyć,ale nie 'ryć' dniami i nocami?Która uczelnia by była lepsza,ogólnie czy miałyście dużo zajęć w ciągu tygodnia?Jak z wykładowcami,ćwiczeniami czy też praktykami?Gdzie łatwiej się utrzymać?Ogólnie wszystko co Wam przyjdzie na myśl.Bardzo Was proszę o informacje
kotkacper jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-11, 15:53   #2
69d5782cb96c44b77f6e0ec22c8f79bc60c635f6_65a5448a32992
Konto usunięte

Dot.: Socjologia

przeglądałaś w ogóle program studiów? na każdej socjologii są 'elementy matematyki', bo to nauka, która w dużej mierze opiera się na statystykach.
generalnie socjologia na AGH jest dość młodym kierunkiem; koleżanka skończyła ją parę lat temu i z zawodem nie ma nic wspólnego, podobnie jak 90% ludzi z jej roku.
UP ma trochę lepszą renomę.
69d5782cb96c44b77f6e0ec22c8f79bc60c635f6_65a5448a32992 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-11, 19:36   #3
michal321
Raczkowanie

Może zrób sobie jakiś kurs obsługi kasy fiskalnej albo coś.
michal321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-12, 14:06   #4
Rysia Siarzewska
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez michal321 Pokaż wiadomość
Może zrób sobie jakiś kurs obsługi kasy fiskalnej albo coś.
Rysia Siarzewska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-12, 15:52   #5
kotkacper
Przyczajenie

Dwie ostatnie wypowiedzi prezentują idealny poziom.Gratulacje
Jeśli nie macie pojęcia na ten temat proponuje nie wysilać się i pisać zbędnych komentarzy
Stary 2014-02-12, 16:01   #6
michal321
Raczkowanie

Temat typu: Gdzie najłatwiej dostać papier?

Z takim nastawieniem kurs kasy fiskalnej może być naprawdę pomocny.
michal321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-12, 16:52   #7
micraneska
Zadomowienie

Po założeniu drugiego wątku przez Ciebie dochodzę do takiego samego wniosku jak michal321
oczywiście jedną z ważniejszych kwestii jest brak matematyki na kierunku
Daruj sobie studia, bo nie masz planu na nie, już nie wspominając że wybierasz kierunki na zasadzie "im prościej tym lepiej"

Louis de Funès

Edytowane przez micraneska
Czas edycji: 2014-02-12 o 16:54
micraneska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-12, 17:50   #8
kotkacper
Przyczajenie

A to ciekawe,że wiesz lepiej niż ja.W tamtym roku zdałam maturę bardzo wysoko z tych przedmiotów,które potrzebuje,a,że matematyka jako jedyna wyjątkowo mi nie siada to jest to logiczne,że jej unikam.Jeśli nie znasz odpowiedzi na te pytania które zadałam na forum to daruj sobie takie mędrkowanie bo nie pytam o Twoje zdanie.Cwaniak w necie a w realu nie powiem co.

---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ----------

Cytat:
Napisane przez michal321 Pokaż wiadomość
Temat typu: Gdzie najłatwiej dostać papier?

Z takim nastawieniem kurs kasy fiskalnej może być naprawdę pomocny.
Proponuję abyś sam pobawił się kasą fiskalną skoro tak bardzo Cię ona rajcuje
Stary 2014-02-12, 17:52   #9
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kotkacper Pokaż wiadomość
Dwie ostatnie wypowiedzi prezentują idealny poziom.Gratulacje
Jeśli nie macie pojęcia na ten temat proponuje nie wysilać się i pisać zbędnych komentarzy
a co chcesz po tej socjologii obic tak właściwie?
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-12, 17:55   #10
kotkacper
Przyczajenie

Chciałabym pracować jako jako analityk w firmie badań rynku,urzędy statystyczne czy organizacji pozarządowej lub dorobić magisterke z marketingu.
Stary 2014-02-12, 17:58   #11
micraneska
Zadomowienie

kotkacper muszę Cię zmartwić na każdych studiach nawet na takiej socjologii typowym humanistycznym kierunku znajdą się elementy matematyki

Mam nadzieję że zdajesz sobie sprawę że socjologia nie daje Ci praktycznie nic, ale to jest Twoja decyzja - nie będę cwaniakować ;P

A z przedmiotów podstawowych zdać maturę na wysokim poziomie, to żaden wyczyn, można nawet powiedzieć że powinno być to normą z racji poziomu matur.

Swoje pytania radzę kierować na forum kierunku socjologia (za pewne takie znajdziesz)

Louis de Funès

Edytowane przez micraneska
Czas edycji: 2014-02-12 o 18:00

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-12, 18:02   #12
kotkacper
Przyczajenie

Rozumiem,ale widzisz dlatego szukam kierunku który w miarę mnie interesuje.Wiadomo,wszędz ie się trzeba uczyć,ale chodzi mi o to żeby 50% moich zajęć to nie była matematyka,a teraz jest ciężko po praktyczne po każdym kierunku nie ma pracy dlatego trzeba wybrać rozsądnie puki jest czas
Stary 2014-02-12, 18:06   #13
micraneska
Zadomowienie

Nie po każdym kierunku jest ciężko z pracą - a pakowanie się teraz w socjologię jest po prostu głupie. Wiesz ile jest już nadmiaru socjologów,teraz rynek nie mieści nowych absolwentów, a co będzie za 5 lat. W każdym razie radzę nie marnować 5 lat na taki kierunek i poszukać czegoś sensownego (i nie nie jest to turystyka i rekreacja)
Z mojej strony może praca socjalna?

Louis de Funès
Stary 2014-02-12, 18:10   #14
kotkacper
Przyczajenie

Wszystko zależy od szczęścia taka prawda No właśnie o to mi chodzi żeby ktoś mógł mi coś też podpowiedzieć Hmm praca socjalna w sumie też jest ok ...
Stary 2014-02-12, 18:16   #15
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kotkacper Pokaż wiadomość
Rozumiem,ale widzisz dlatego szukam kierunku który w miarę mnie interesuje.Wiadomo,wszędz ie się trzeba uczyć,ale chodzi mi o to żeby 50% moich zajęć to nie była matematyka,a teraz jest ciężko po praktyczne po każdym kierunku nie ma pracy dlatego trzeba wybrać rozsądnie puki jest czas
wiesz, ale są kierunki po których bardziej kiepsko z pracą niż po innych - między innymi socjo właśnie. To nie są szczególnie łatwe studia (moja przyjaciółka studiuje), dużo opiera się na statystyce, a z pracą po tym gorzej niż kiepsko. Socjologia to raczej nie jest rozsądny wybór obecnie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-02-12, 18:19   #16
kotkacper
Przyczajenie

To jednak lepiej dam sobie z nim spokój i poszukam dalej Dziękuję
Stary 2014-02-12, 18:43   #17
54ce3fbc88f185a301100989ca5a9ee48614e14d_61d631024e2fc
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość
wiesz, ale są kierunki po których bardziej kiepsko z pracą niż po innych - między innymi socjo właśnie. To nie są szczególnie łatwe studia (moja przyjaciółka studiuje), dużo opiera się na statystyce, a z pracą po tym gorzej niż kiepsko. Socjologia to raczej nie jest rozsądny wybór obecnie.
Bo prawda jest taka że większość studiów nie gwarantuje dobrej pracy.Może na medycynie ,prawie czy innym technicznym kierunku są na to jakieś realne szansę. Ale co z resztą możliwość ? Jak czytam takie wątki to nie wiem czy się śmiać czy płakać, Autorka jest zainteresowana socjologią więc niech taki kierunek w przyszłość obejmie. A to czy będzie pracowała w swoim zawodzie czy w Macdonald to jej sprawa .
A z matematyką na socjologi z pewnością sobie poradzi, przecież ona nie idzie na polibudę . Jeżeli nie ma zdolność do przedmiotów ścisłych będzie musiała więcej czasu poświecić na statystykę czy inną pierdołę.Proste
Ludzie krytykują wybory innych zamiast zając się sobą `A na to lepiej nie idź bo będziesz klepać będę, tutaj tez bym nie radziła bo nie masz znajomość, a do tego kierunki to jeszcze języki są potrzebne . A najlepiej to nie idź wcale na studia bo świetlanej przyszłość ci nie wróże.
54ce3fbc88f185a301100989ca5a9ee48614e14d_61d631024e2fc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-12, 18:48   #18
201605301111
Konto usunięte

[1=54ce3fbc88f185a30110098 9ca5a9ee48614e14d_61d6310 24e2fc;45119853]Bo prawda jest taka że większość studiów nie gwarantuje dobrej pracy.Może na medycynie ,prawie czy innym technicznym kierunku są na to jakieś realne szansę. Ale co z resztą możliwość ? Jak czytam takie wątki to nie wiem czy się śmiać czy płakać, Autorka jest zainteresowana socjologią więc niech taki kierunek w przyszłość obejmie. A to czy będzie pracowała w swoim zawodzie czy w Macdonald to jej sprawa .
A z matematyką na socjologi z pewnością sobie poradzi, przecież ona nie idzie na polibudę . Jeżeli nie ma zdolność do przedmiotów ścisłych będzie musiała więcej czasu poświecić na statystykę czy inną pierdołę.Proste
Ludzie krytykują wybory innych zamiast zając się sobą `A na to lepiej nie idź bo będziesz klepać będę, tutaj tez bym nie radziła bo nie masz znajomość, a do tego kierunki to jeszcze języki są potrzebne . A najlepiej to nie idź wcale na studia bo świetlanej przyszłość ci nie wróże.[/QUOTE]

naprawdę sądzisz, że autorka zaintersowała się socjologią, skoro po kilku komentarzach rezygnuje z tego pomysłu, jednocześnie zastanawiając się nad pracą socjalną i zakładając wątek o TiR? Bo jak dla mnie strzela w ciemno jakimiś przypadkowymi kierunkami, nie sprawdziwszy nawet planów studiów i nie mając pojęcia jakie przedmioty są na danych studiach. Dla mnie to nie jest zainteresowanie.
Gdzie napisałam że studia gwarantują pracę? Napisałam, zgodnie z prawdą, że niektóre kierunki gorzej wróżą na przyszłość niż inne.

edit: na dodatek autorka pyta o kierunek na publicznym forum, dodajac "piszcie wszystko co wam przyjdzie do glowy na temat tego kierunku', jak dla mnie sprawa jest prosta - mają prawo wypowiedzieć się też ludzie krytyujący ten pomysł i "wtrącający się w życie innych zamiast zająć się sobą" (na wyraźną prośbę owych "innych")

Edytowane przez 201605301111
Czas edycji: 2014-02-12 o 18:51
Stary 2014-02-12, 18:56   #19
54ce3fbc88f185a301100989ca5a9ee48614e14d_61d631024e2fc
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość
naprawdę sądzisz, że autorka zaintersowała się socjologią, skoro po kilku komentarzach rezygnuje z tego pomysłu, jednocześnie zastanawiając się nad pracą socjalną i zakładając wątek o TiR? Bo jak dla mnie strzela w ciemno jakimiś przypadkowymi kierunkami, nie sprawdziwszy nawet planów studiów i nie mając pojęcia jakie przedmioty są na danych studiach. Dla mnie to nie jest zainteresowanie.
Gdzie napisałam że studia gwarantują pracę? Napisałam, zgodnie z prawdą, że niektóre kierunki gorzej wróżą na przyszłość niż inne.
A no faktycznie teraz napisała że daje sobie spokój z tym kierunkiem.
Ale równie dobrze mogłyście dziewczynę zwyczajnie zniechęcić i jej entuzjazm obadał,nie każdy jest na tyle pewny siebie żeby wieżyc w swoje możliwość.
Ale gdybyś jednak Autorko się zdecydowała to działaj ,nie patrz na nikogo.

edit ` Przeczytaj cały ten wątek może sama dostrzeżesz co mam na myśli.

Edytowane przez 54ce3fbc88f185a301100989ca5a9ee48614e14d_61d631024e2fc
Czas edycji: 2014-02-12 o 18:58
54ce3fbc88f185a301100989ca5a9ee48614e14d_61d631024e2fc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-13, 08:22   #20
Grzesznick
Przyczajenie

Dla zainteresowanych socjologią ciekawa może być informacja, że ten kierunek na bardzo dobrym poziomie jest nie tylko na uniwersytetach ale też na uczelni prywatnej.

Moja uczelnia - czyli Wyższa Szkoła Biznesu w Dąbrowie Górniczej ma kierunek socjologia. Kierunek ten w 2013 otrzymał wyróżniającą ocenę Polskiej Komisji Akredytacyjnej. Wcześniej tak wysokiej oceny nie otrzymała żadna z uczelni w Polsce. Ostatnio słyszałem, że UAM w Poznaniu też taką ocenę dostał.

Sam kierunek nie jest zły, trzeba tylko pamiętać, żeby być aktywnym już w czasie studiów. Działać w organizacjach studenckich, uczyć się języków, korzystać z praktyk i staży.

Pozdrawiam
Grzesznick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości