![]() |
#1 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 10
|
Zwiazek z Afroamerykaninem
Witajcie moje drogie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 309
|
Dot.: Zwiazek z Afroamerykaninem
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 535
|
Cytat:
Tu nie ma innego wyboru jak olewaæ to co inni mówi±. Nie wdawaæ siê w pyskówki, g³upie dyskusje o wy¿szo¶ci danej rasy i nie bawiæ sie w nauczycielkê tolerancji. Niestety ale s± kraje, w których rasizm jest silny, Polska do nich niestety nale¿y i dopóki nie dojdzie do zmiany pokoleniowej nic siê w tej kwestii nie zmieni. Ja nie mam wsród znajomych osób o innym kolorze skóry, moja kole¿anka jest z Afroamerykaninem ale mieszka w Stanach i z tego co mówila to za ka¿dym razem jak odwiedza z nim Polskê jest w ciê¿kim szoku jaki u nas ciemnogród i buractwo panuje
![]() Edytowane przez _Marta_M_ Czas edycji: 2014-02-05 o 20:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Sama pamiêtam sytuacjê gdy siedzia³am z kumplem w barze i wszed³ czarnoskóry i mój kolega rzuci³ tekstem, ¿e coraz wiêcej tych "czarnuchów" w Polsce. Ta osoba z ca³± pewno¶ci± poza kraj nigdzie siê nie ruszy wiêc zosta³y mu tylko takie teksty. No, ale jak ju¿ by³o wspomniane osoby "na poziomie" równie¿ czasami tak uwa¿aj±.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 451
|
Mój facet nie jest Afroamerykaninem, ale jego rasa jest jeszcze bardziej znienawidzona. G³upie komentarze s³ysza³am od ca³ej rodziny i wszystkich przyjació³. Za granic± nikt zupe³nie nie zwraca³ na nas uwagi, ale nied³ugo spotykamy siê tutaj i muszê przyznaæ ¿e trochê siê bojê. Mój T¯ jest niski i drobny, wiêc jakby kto¶ go zaatakowa³, to mamy przechlapane. Dlatego na pewno kupie gaz pieprzowy na wszelki wypadek, jestem pewna ¿e zdarzy siê chocia¿ jeden nieprzyjemny incydent. Bardzo siê zdziwi³am gdy za granic±, w kraju którego praktycznie nie odwiedzaj± obcokrajowcy nikt na nas nie patrzy³, nawet starsi ludzie. Gdybym z moim T¯ wsiad³a do autobusu w miejscowo¶ci w której mieszkam, jestem pewna ¿e ludzie ogl±daliby nas jak ma³py w zoo, za dobrze znam Polaków, zw³aszcza z tych mniejszych miejscowo¶ci. Dlatego bêdziemy musieli przebywaæ tylko w tych wiêkszych miastach, gdzie nasz widok nie bêdzie wywo³ywa³ takiej sensacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 24 367
|
Jakimi stereotypami... to nie prl ¿eby czarnoskóry w polsce to by³a miejscowa atrakcja
Jest ich sporo i niech sobie bêd± - wszyscy jeste¶my dzieæmi tej planety ![]() ---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ---------- Cytat:
mój t¿ te¿ jest drobny, ale w pysk potrafi daæ wiêkszemu od siebie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN sta³y
|
Dokladnie dziewczyny-zgadzam sie z Wami!Jest mi tylko przykro z powodu nieprzyjemnosci,jakie spotykam na co dzien.Ostatnio na przyklad cmoknelismy sie z ukochanym pod Zlotymi Tarasami na pozegnanie,a dziewczyny palace w rogu papierosy skomentowaly jak ona sie nie brzydzi...Gusta sa rozne,ja jestem bardzo tolerancyjna osoba i nie oceniam innych pod wzgledem wizualnym...Bedac w Londynie kilka tygodnii temu zauwazylam,ze tam mieszane pary sa norma,bardzo czesto spotykana.To podnioslo mnie troche na duchu
![]() ---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ---------- Jesli chodzi o narodowosc-jest Nigeryjczykiem.Jest wysportowany,jednak niewysoki(165cm) i rowniez sie o niego boje,bo mimo,ze uwielbiam go za osobowosc,aksamitna skore,glebokie spojrzenie i cudowne usta to wiem,ze nie jest zbyt silny i nie ma szans w starciu z wiekszymi od siebie.Moj Tz jest jednak bardzo inteliegentna,zabawna osoba i wiem,ze jezeli zaistnieje jakis spor zrobi wszystko,by nie fizycznie wybrnac z sytuacji...jednak obawa jest...do tej pory nic zlego go nie spotkalo,mieszka w Polsce od 3 lat i mam nadzieje,ze nic takiego miejsca miec nie bedzie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W Polsce czarnoskórzy czêsto spotykaj± siê z chamskimi tekstami. Nie mówi±c ju¿ o wgapianiu siê w nich w autobusach i tramwajach ![]() Ja nie mam nic do ludzi którzy maj± jaki¶ problem z "czarnuchami" czy "ciapatymi". Ich sprawa, ich pogl±dy. Chodzi po prostu o to ¿eby pewne uwagi zachowaæ dla siebie, a ja wielokrotnie spotka³am siê z chamskimi odzywkami kierowanymi wprost do osób o innym kolorze skóry.
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mój kolega nie jest tak ciemny jak nigeryjczyk (przepraszam je¶li to ciê jako¶ obrazi) bo jest mulatem, ale ma typowe rysy no i có¿ tekstów by³o wiele, ale potrafi tak odpowiedzieæ, ¿e debilom robi siê g³upio ![]() Bo z regu³y przyczepiaj± siê ci co s± zazdro¶ni w stylu "przyje¿d¿aj± i biora nasze kobiety" haha |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 158
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja kiedy¶ by³am ¶wiadkiem jak grupka polaków wyzywa³a w tramwaju mulata który przytula³ Polkê- tak± typow±,s³owiañsk± blondynkê ![]()
![]() |
Okazje i pomys³y na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Có¿ poradziæ nadzieja w naszych dzieciach :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Choæ znam czarnoskórych, którzy przyje¿d¿aj±, odpicowuj± siê i id± na miasto z takim cwaniackim wyrazem twarzy bo my¶l±, ¿e ka¿da ich.... i na to te¿ licz± przyje¿d¿aj±c tu. Ale to nie kwestia koloru skóry tylko tego jaki jest cz³owiekk . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
A mnie ciekawi zawsze dlaczego takie towarzystwo nie sprowadzi sobie jak±¶ egzotyczn± piêkno¶æ. Czy¿by czego¶ im brakowa³o?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Pewnie tak, ale nie zawsze. Przykro mi o tym mówiæ bo mój dobry kolega ma jeden powazny minus - nienawidzi ciemnoskorych. ¯adnych. Sam jest przystojny, dobrze zbudowany, inteligentny, kasê ma, pracê, dziewczyny na niego lec± i to ró¿ne. Ale nie tkn±³by nawet ciemniejszej dziewczyny. Ot, taka schiza.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#16 |
BAN sta³y
|
Afroamerykanin to czarnoskory Amerykanin pochodzenia saharyjskiego.Pierwotnie pochodzii z Nigerii,jednak wychowywal sie w Chicago.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Pewnie czuje siê w Polsce jak w ¶redniowieczu pod wzglêdem rasizmu do odmiennego koloru skóry.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
BAN sta³y
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 5 979
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomys³y na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 158
|
Cytat:
African Americans, also referred to as Black Americans or Afro-Americans, are citizens or residents of the United States who have total or partial ancestry from any of the native populations of Sub-Saharan Africa. Samo pochodzenie go do tego nie kwalifikuje. Edytowane przez Marbella85 Czas edycji: 2014-02-05 o 21:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
BAN sta³y
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 170
|
Cytat:
Dziwnym trafem ani jedna z moich kole¿anek nie ma problemu z kolorem skóry innego cz³owieka. Ma³o która chcia³aby siê jednak zwi±zaæ z czarnoskórym, z mulatami ju¿ szybciej ![]() Natomiast wiêkszo¶æ znanych mi facetów otwarcie komentuje czarnoskórych mê¿czyzn i s± czêsto bardzo przykre teksty.
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 523
|
A aj lubie czarnoskórych... sama by³am przez jakis czas w zwi±zku z takim facetem
![]() Kiedy¶ jak by³am m³odsza (nastolatk±) to zagranic± siê trochê ba³am czarnoskórych... nie wiem dlaczego, chyba za du¿o fimów siê naogl±d±³am :P Rasizm trzeba ignorowaæ... niech sobie gadaj±, tacy debile maj± frajê jak wdasz siê z nimi w gadkê, a i tak nigdy nie przekonasz do swjej racji. Mia³am podobn± syt. tylko z drugiej strony, bêd±c w zwi±zku z Brytyjczykiem zawsze czu³am siê obca... jakby podswiadomie wiedzia³m ¿e "maj± co¶ do mnie" ¿e nie jestem z UK ... a brytole/znajomi mojego ex zawsze dali mi to odczuæ durnymi komentarzami. Tak¿e tego typu zagrywki i stereotypy sa wszêdzie - wszystko zalezy od otoczenia. Dla mnie to nic dziwnego ¿e s± czarnoskórzy w Polsce czy inni azjaci itd... ot cz³owiek jak kazdy inny, byle zeby nie krad³ i nie mordowa³ czy gwa³ci³. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 268
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Mój t¿ uwa¿a, ¿e czarnoskórzy to naj³adniejsza rasa ze wszystkich. W sumie co¶ w tym jest
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 523
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 719
|
Piszesz, ze on jest Afroamerykaninem, pochodzenia Nigeryjskiego i wczesniej mieszkal w Chicago. Mam pytanie, czemu mieszkacie w Polsce, pomijajac kwestie rasizmu (myslalm, ze jest mniejszy, niz to co tu opisujecie), to i pod innymi wzgledami, ekonomicznymi, itp Nie lepiej jest w USA? A Chicago to na dodatek b. duze miasto.
A z tym rasizmem, to troche nie przesadzacie? Czasem sie moze jakis bez wychowania, lub zazdrosny, jak dziewczyna fajna laska sie tak odezwie. Ale tym sie nie trzeba przejmowac. A tak z drugiej strony, obcokrajowcy w Polsce takze ciemnoskorzy, np. w swoich krajach sa zwyklym szarakami, a w Polsce zaraz sa w tv, itp. Cos na ten temat plus ogolne odczucia, czarnoskorego obcokrajowca w Polsce, Ludo z Francji (dokladnie z francuskiej Martyniki) tu http://www.youtube.com/watch?v=BWRq9JavWdY Potem wszedziej panuja jakies stereotypy, o Polsce, Polakach i Polakach od przebywajacej w Polsce Francuzki, uwaga panowie moga byc z jej wypowiedzi niezadowoleni. ![]() http://www.youtube.com/watch?v=sUPWZKknQHk Plus Lyke z Nigerii, min. cos na temat slowa Murzyn. ![]()
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2014-02-06 o 09:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 451
|
Cytat:
Ja uwa¿am ¿e nie ma w tym ani grama przesady. Moja kole¿anka ma faceta który jest Irlandczykiem i bardzo czêsto do nas przyje¿d¿a. Normalny, otwarty, sympatyczny facet. Gdy idziemy na domówkê do znajomych, wszyscy traktuj± go jak ufoludka z innej planety, ju¿ pomijam kwestiê tego ¿e nikt nie chce z nim rozmawiaæ, bo prawie wszyscy kalecz± angielski. Tak wiêc moja kole¿anka jest do niego przylutowana ca³± imprezê, bo inaczej facet siedzia³by zupe³nie sam. A naprawdê facet jest bardzo otwarty i nie ma problemu z nawi±zywaniem kontaktu z innymi, ale co on zrobi gdy wszyscy omijaj± go szerokim ³ukiem. Gdy poszli¶my na inn± imprezê do innych znajomych, grupka facetów zaczê³a nabijaæ siê z Irlandczyków i generalnie obcokrajowców, oczywi¶cie mówi±c do siebie przy nim po polsku. Wiem ¿e to towarzystwo by³o akurat nieciekawe, ale przyk³adów mam bez liku. Tak jak wcze¶niej wspomina³am mój facet jest przedstawicielem innej rasy. Wiele razy moje kole¿anki zapomina³y o narodowo¶ci mojego faceta i kilka razy mówi³y przy mnie o tych ludziach "¶mierdz±ce brudasy". Oczywi¶cie gdy siê zreflektowa³y zaraz mnie przeprasza³y, ale przynajmniej wysz³o to, co o nim my¶l±. Jeszcze zanim go pozna³am, s³ysza³am wiele razy ¿e ciapaci i czarne ma³py s± obrzydliwe, tak jak kto¶ wy¿ej napisa³ ¿e nikt nie tknie kobiety która wcze¶niej bzyka³a siê z brudasem. I szczerze mówi±c nie obchodzi mnie to, ¿e za granic± mówi± o nas ¿e jeste¶my rasistami, bo jeste¶my. Oczywi¶cie ¿e istniej± wyj±tki jak wszêdzie, nie zmienia to jednak faktu ¿e mentalno¶æ mamy straszn± i nie dociera do nas ¿e na tym ¶wiecie ¿yj± jeszcze inni normalni ludzie, o innej narodowo¶ci czy innej rasy i ¿e mog± byæ dok³adnie tacy sami jak my. Mo¿e osoby ¿yj±ce w Polsce w du¿ych miastach nie uwierz± w to co tu pisze, ale taka jest smutna prawda. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 719
|
Dziewczyny, wy napewno wiecie lepiej niz ja, bo macie z tym stycznosc. Nawet ten pan z Nigerii, we wklejonym przeze mnie linku, mowi cos takiego, w stylu, ze rasizm w Polsce jest tradycja.
![]() ![]()
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Hrodebert
Wiadomo¶ci: 4 441
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:02.